Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НММ Проблем ЦП та ЦПП.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
245.9 Кб
Скачать

3. Програма навчальної дисципліни Модуль 1

Змістовий модуль 1. Проблемні питання цивільного права

Тема 1. Загальнотеоретичні проблеми предмету правового регулювання цивільного права. Джерела цивільно-правового регулювання

Поняття предмету цивільного та господарського (підприємницького) права. Види цивільно-правових відносин. Дискусійні питання з єдності предмету цивільного права. Генезис предмету цивільно-правового регулювання. Проблеми закріплення предмету правового регулювання в ЦК України та ГК України.

Диспозитивний метод – основний метод цивільно-правового регулювання. Імперативні та диспозитивні приписи цивільно-правових норм та проблеми їх формулювання в ЦК України. Положення статті 6 ЦК України як форма закріплення диспозитивного методу цивільно-правового регулювання.

Поняття, види та загальна характеристика джерел цивільного права.

ЦК України – основний акт цивільного законодавства. Модельний кодекс держав СНД і ЦК України. Історія розробки та прийняття ЦК України.

Проблеми змісту і реалізації частини 2 статті 4 ЦК України. Проблеми застосування норм ЦК України та ГК України.

Інші види регуляторів цивільних відносин і їх закріплення в ЦК України. Співвідношення понять «джерело цивільного права» і «регулятор цивільних правовідносин».

Звичай як найстаріший регулятор цивільних відносин: поняття, відокремлення від звичаю ділового обороту та звичайної поведінки.

Аналогія: поняття, види, застосування аналогії закону та аналогії права. Проблеми закріплення застосування ЦК України до врегулювання відносин у сферах господарювання, використання природних ресурсів, охорони довкілля, а також до трудових та сімейних відносин та міжгалузева аналогія.

Тема 2. Договір як форма (спосіб) саморегулювання цивільних відносин

Многозначність поняття «договір». Місце договору в системі регуляторів цивільних відносин. Співвідношення договору і нормативно-правового акту, договору і звичаю в ЦК України.

Договір в механізмі регулювання цивільних відносин.

Свобода договору – основний принцип договірного регулювання. Проблеми застосування положень статті 6 ЦК України. Судова практика застосування положень статті 6 ЦК України.

Поняття попереднього договору як виду організаційного договору. Попередній договір як етап укладання основного договору. Правові наслідки неукладання основного договору.

Проблемні питання укладання та нотаріального посвідчення, державної реєстрації договорів.

Тема 3. Проблемні питання складу учасників цивільних правовідносин та цивільної правосуб’єктності

Види учасників цивільних правовідносин та суб’єктів цивільного права. Співвідношення понять «учасники цивільних відносин» та «суб’єкт цивільного права».

Фізична особа – реальний суб’єкт цивільного права та цивільних правовідносин. Проблеми реалізації правових норм про надання повної цивільної дієздатності фізичній особі. Проблеми правосуб’єктності фізичної особи – суб’єкта підприємницької діяльності. Проблеми реалізації особистих немайнових прав фізичної особи.

Юридична особа: проблеми похідної особи в доктрині. Правосуб’єктність юридичної особи в доктрині та ЦК України. Поняття організаційно-правових форм юридичних осіб та їх закріплення в ЦК України. Види господарських організацій в ГК України. Правова природа установчих документів. Проблеми створення юридичних осіб приватного права. Проблемні питання припинення юридичних осіб приватного права.