Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_do_druku.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
28.03.2015
Размер:
1.71 Mб
Скачать

Контрольні питання

  1. З якою метою будуються форми?

  2. З яких областей складається діаграма?

  3. Які зручності доставляє графічне відображення даних в формі?

  4. Як будується кнопка виходу із форми?

Оформлення звіту лабораторної роботи

  1. Тема лабораторної роботи.

  2. Постановка завдання.

  3. Технологія виконання завдання.

  4. Висновок щодо отриманих результатів виконання лабораторної роботи.

Завдання №3 для самоперевірки

  1. Виберіть в додатку №1 або в електронному вигляді наочну область бази даних індивідуального завдання відповідно до списку групи в журналі.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


  1. Відповідно до Вашого завдання створіть форму для роботи з даними в зручному для користувача форматі та доповніть форму кнопкою Завершення роботи.

  2. Розробіть модель діаграми та побудуйте її в створеній формі. Діаграма повинна відображати зміну кількісно-вартісних показників, що залежать, наприклад, від таких реквізитів: Дата, посада, постачальник товару, марка авто, тощо. Відповідно до названих реквізитів інформація повинна бути згрупована.

  3. Перевірте здатність діаграми до динамічних змін. Не забувайте, що такі зміни забезпечуються властивостями діаграми.

  4. Роботу оформіть у вигляді звіту, структура якого надається нижче.

Оформлення звіту виконання індивідуального завдання

  1. Постановка індивідуального завдання.

  2. Технологія та методика виконання завдання

  3. Результат виконання завдання.

  4. Висновок щодо отриманих результатів.

Лабораторна робота №4

Тема: Робота зі складеною формою

Мета: Навчитися будувати підпорядковані форми; реалізувати засобами Microsoft Access методику створення складених форм

Теми для попереднього вивчення:

  • структура форм;

  • створення підпорядкованої форми в режимі Конструктора;

  • робота з елементами управління;

  • вставка в головну форму підпорядкованої форми;

  • вставка в форму рисунка

Основні поняття: 1. Області форми 2.Елементи управління 3. Підпорядкована форма 4. Зв’язування об’єктів форми

Наочна область інформаційної системи: ЗАМОВЛЕННЯ ТОВАРІВ.

Задача: Суб’єкти підприємницької діяльності (покупці) здійснюють замовлення на товари (продукцію), про що постачальник веде облік в книгах замовлень товарів. З метою спрощення формування звітів та автоматизованого ведення обліку реалізації товарів постачальників необхідно створити автоматизовану інформаційну систему (АІС) „ЗАМОВЛЕННЯ”.

Завдання №4: Побудувати зручну форму для перегляду інформації про замовлення товару

Теоретична частина

В роботі з реляційними базами даних часто приходиться мати справу з інформацією, яка зберігається в декількох таблицях. Є декілька методів відображення інформації із зв'язаних таблиць, які позволяють значно спростити процедуру введення даних. Один із них – це створення поля зі списком. При чому, з точки зору користувача, який працює з формою, коди не несуть змістовної інформації, тому в полі зі списком відображають назву чи опис того об'єкта, який закодовано.

Другий метод – використання підпорядкованих форм.

Підпорядкованою формою називають форму, вставлену в іншу форму. Первинна форма називається головною, а форма усередині іншої форми називається підпорядкованою. Комбінацію «форма/подчиненная форма» часто називають також ієрархічною формою або комбінацією «батьківської» і «дочірньої» форм.

Підпорядковані форми особливо зручні для виведення даних з таблиць, пов'язаних з відношенням «один-ко-многим». Таке відношення означає об’єднання двох таблиць, в якому значенню ключа кожного запису в головній таблиці відповідає значення в зв’язаному полі чи полях в декількох записах підпорядкованої таблиці.

Наприклад, під час зв’язку таблиць ТИПИ і ТОВАРИ, дані в таблиці ТИПИ знаходяться на стороні «один» стосунки, а в таблиці ТОВАРИ – на стороні «багато» стосунків, тобто  кожен тип може мати декілька товарів.

Є два варіанти, щоб виконати задачу вставки підпорядкованої форми. 1-й – з використанням кнопки Подчиненная форма на панелі елементів, а 2-й варіант – перетягуванням Підпорядкованої форми в головну. Перший варіант має місце, коли підпорядкована форма безпосередньо створюється в Головній формі. Якщо підпорядкована форма створена окремо, то її поміщають в головну за другим варіантом.

Microsoft Access дозволяє працювати з об’єктами, створеними в любому додатку, який підтримує зв’язок запровадження об’єктів (OLE). Одним із методів вдосконалення форми може бути добавлення в неї картинок. Розрізняють добавлення незв’язної та зв’язної картинок.

Добавлення незв’язної картинки:

– в режимі конструктора в області заголовка форми потрібно підібрати місце для розміщення картинки;

– виберіть кнопку Свободная Рамка Об’єкта на панелі елементів і помістіть елемент управління Свободная Рамка Об’єкта в підготовлене місце;

  • у відповідь Access виведе на екран діалогове вікно, в якому ви зможете вибрати тип об’єкта, який ви хотіли б вставити в форму. Ви маєте можливість самому створити рисунок, скопіювати рисунок з файлу або встановити зв’язок з файлом, який є джерелом цього рисунка, встановивши прапорець Связь.

Добавлення зв’язної картинки:

Щоб добавити зв’язну картинку, необхідно клацнути по кнопці Присоединенная Рамка Об’єкта на панелі елементів, а потім по полю, в якому записане ім’я картинки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]