Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

metodichka_diplomy_kursachi

.pdf
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
319.01 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ УКРАЇНИ «КИЇВСЬКИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ ІНСТИТУТ»

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ З ВИКОНАННЯ КУРСОВИХ,

БАКАЛАВРСЬКИХ, ДИПЛОМНИХ ТА МАГІСТЕРСЬКИХ АТЕСТАЦІЙНИХ РОБІТ

ДЛЯ СТУДЕНТІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 8.090102 «ФІЗИЧНЕ МАТЕРІАЛОЗНАВСТВО»

Київ – 2010

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ УКРАЇНИ «КИЇВСЬКИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ ІНСТИТУТ»

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ З ВИКОНАННЯ КУРСОВИХ, БАКАЛАВРСЬКИХ, ДИПЛОМНИХ

ТА МАГІСТЕРСЬКИХ АТЕСТАЦІЙНИХ РОБІТ для студентів спеціальності

8.090102 «Фізичне матеріалознавство»

Київ – 2010

Розглянуто та затверджено на засіданні кафедри фізики металів

Протокол № __ від «__» _____ 200_ р.

С.І. СИДОРЕНКО, Є.В. ІВАЩЕНКО, Л.Д. ДЕМЧЕНКО

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ З ВИКОНАННЯ КУРСОВИХ, БАКАЛАВРСЬКИХ, ДИПЛОМНИХ

ТА МАГІСТЕРСЬКИХ АТЕСТАЦІЙНИХ РОБІТ для студентів спеціальності

8.090102 «Фізичне матеріалознавство»

Відповідальний редактор

С.І. Сидоренко

Рецензент

В.М. Надутов

ЗМІСТ

Вступ

1.Мета та задачі атестаційної науково-дослідної роботи студентів (НДРС)

2.Організація проведення НДРС

3.Вимоги до змісту атестаційних робіт бакалавра, магістра та спеціаліста

4.Звіт з курсової, дипломної, бакалаврської та магістерської роботи

5.Вимоги щодо оформлення пояснювальної записки до курсової, дипломної, бакалаврської та магістерської робіт

6.Правила оформлення пояснювальної записки до курсової, дипломної, бакалаврської та магістерської робіт

7.Захист курсових, дипломних, бакалаврських та магістерських науково-дослідних робіт

Додаток А Перелік тем для НДРС Додаток Б Форма титульного листа Додаток В Форма завдання

ВСТУП

У сучасних умовах науково-технічного прогресу діяльність інженера-матеріалознавця, дослідника, нерозривно пов’язана з вивченням явищ і закономірностей, які визначають шляхи раціональних пошуків матеріалів для нової техніки. Успішне рішення цієї проблеми багато в чому залежить від рівня підготовки фахівців з обов’язковим введенням у навчальний процес курсових, дипломних, бакалаврських і магістерських атестаційних науково-дослідних робіт студентів, що сприяє розвитку їхньої творчої ініціативи, навичок ведення самостійних досліджень, прилученню до розробки актуальних питань науки і техніки, що, в остаточному підсумку, підвищує ефективність підготовки фахівців.

Дані методичні вказівки складені на підставі діючих в Україні законодавчих норм, зокрема ДСТУ 3008-95 “Документація. Звіти у сфері науки і техніки”, ЕСКД, вимог ВАКу до оформлення та виконання кандидатських дисертацій та ін., положень НТУУ ”КПІ”по виконанню дипломних та магістерських атестаційних робіт, та досвіду роботи кафедри фізики металів і призначені для студентів, що виконують різні види навчальних наукових досліджень, а також для їхніх керівників, консультантів та рецензентів.

1. МЕТА ТА ЗАДАЧІ АТЕСТАЦІЙНОЇ НАУКОВО-ДОСЛІДНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

При підготовці спеціалістів та магістрів за спеціальністю "Фізичне матеріалознавство" атестаційна науково-дослідна робота студентів (НДРС) є найважливішим етапом навчання, що об’єднує їхні знання із гуманітарних та соціально-економічних, професійних та практичних, вибіркових дисциплін, що дозволяє перетворити ці знання в уміння і навички виконання науково-дослідних робіт.

У період виконання атестаційних НДРС студента вчать:

-умінню підбирати, опрацьовувати, реферувати і критично аналізувати вітчизняну і зарубіжну літературу за фахом;

-працювати на сучасному науково-дослідному обладнанні;

-оволодівати сучасними методиками дослідження;

-методично правильно організовувати експерименти і приймати активну участь в удосконаленні методик досліджень;

-вести робочий журнал за темою роботи;

-кваліфіковано обробляти, обговорювати отримані дані і робити за ними висновки;

-оформляти звіт;

-виступати з доповіддю.

Окрім виступу з доповіддю на науковому семінарі кафедри чи конференції кожен студент зобов’язаний підготувати до опублікування результати роботи, а магістр - опублікувати, взяти участь у конкурсі на кращу студентську науково-дослідну роботу, а також виступити з доповіддю на науковій конференції.

2. ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОВЕДЕННЯ НДРС

Відповідно до науково-дослідного профілю спеціальності весь навчальний процес студентів ведеться в напрямку безперервної підготовки до самостійної науково-дослідної роботи.

НДРС, як система обов’язкових навчальних занять, включає в себе читання лекційних курсів “Вступ до спеціальності”, “Інформатика, обчислювальна техніка, програмування та числові методи”, “Стандартизація, метрологія та контроль якості продукції”, “Основи наукових досліджень та організація експерименту”, виконання лабораторних робіт із спеціальних курсів, проходження виробничої практики дослідницького характеру в лабораторіях інститутів НАН України, виконання самостійної курсової науково-

дослідної роботи і завершується виконанням бакалаврської, та потім дипломної або магістерської атестаційної науково-дослідної роботи.

Започатковується НДРС в лекційному курсі "Вступ до спеціальності" в межах якого студенти коротко знайомляться з основними напрямками науково-технічного прогресу в області фізичного матеріалознавства, з постановкою науково-дослідної роботи на кафедрі за держбюджетною та госпдоговірною тематикою, з устаткуванням лабораторій кафедри. В курсі також повідомляються основні правила роботи з літературою і основами бібліотечної справи. На закінчення курсу перед студентами ставиться задача, яка полягає в тому, що кожен випускник спеціальності зобов’язаний здати чи підготувати до друку власну науково-дослідну роботу, виконану ним особисто під час навчання в університеті.

Основні практичні елементи НДРС починаються після одержання студентами необхідного обсягу знань на молодших курсах за загальнонауковими та загальнотехнічними дисциплінами і оволодіння технікою фізичного експерименту.

Перші навички виконання самостійної науково-дослідної роботи студенти отримують у дослідницьких лабораторіях кафедри або інститутів НАН України при проходженні практики.

Виконуючи обов'язки лаборантів, кожен студент повинен навчитися самостійно працювати на сучасному лабораторному устаткуванні, проводячи своє перше наукове дослідження за спеціальністю, у відповідності до індивідуального завдання. При підведенні підсумків практики студенти здають диференційований залік по тій частині завдання, якою визначаються знання основних методів фізичних досліджень металів і сплавів (мікроскопічні, дифракційні, електричні, магнітні, теплові, механічні та ін.), уміння і навички роботи в якості лаборанта.

По другій частині практики, яка містить елементи самостійного наукового дослідження одного з питань, що вирішується даною лабораторією, в 10 семестрі кожен студент виступає на науковому семінарі своєї групи з доповіддю.

Під час проходження практики в лабораторіях і відділах інститутів Національної Академії наук студенти повинні виконати науково-дослідні роботи, включаючись в наукові колективи відповідних підрозділів на рівні інженерів-дослідників. Обсяг і зміст цих робіт заздалегідь визначається, а потім уточнюється керівником практики від кафедри і завідувачем відділом (лабораторією), у якому студент проходить практику. При виконанні робіт студенти повинні прагнути до використання різноманітних методів фізико-хімічного аналізу, що дають найбільш об'єктивну інформацію про матеріали, процеси і явища, що підлягають вивченню.

Програмою практики передбачається, що при складанні звіту по практиці особлива увага повинна бути приділена викладу розділів, що відносяться до самостійної дослідної роботи. Рівень виконання та узагальнення дослідної частини практики повинен бути таким, щоб у ній містилися елементи наукової новизни.

У6 семестрі читається курс "Основи наукових досліджень", в якому викладаються методи роботи з науковою літературою, основні принципи математичного планування, постановки та виконання експерименту, теорія похибок, правила складання наукових звітів і т.д. Програма курсу приведена нижче.

У8 семестрі студенти виконують розширені лабораторні роботи з рентгенографії і фізичних методів дослідження металів з елементами НДРС. Зміст дослідної частини в лабораторних роботах заздалегідь визначається керівником занять, що проводяться.

В 10 семестрі на наукових семінарах кожен студент доповідає про результати атестаційної науково-дослідної роботи, виконаної в період практики.

Відповідно до учбового плану спеціальності, у 10 семестрі студенти виконують курсові науково-дослідні роботи, які є найбільш відповідальною частиною самостійної роботи в системі обов'язкових учбових занять.

Завдання по НДРС розробляється її керівником за встановленою формою і затверджується завідувачем кафедри. Тематика НДРС повинна випливати з тематики НДР кафедри.

При виконанні НДРС в інших наукових організаціях тема роботи може не співпадати з науковим напрямком кафедри, але повинна відповідати профілю спеціалізації студента.

Увихідних даних до завдання вказуються основні літературні джерела та інші матеріали, необхідні для подальшого бібліографічного пошуку, у тому числі стаття на іноземній мові, яку вивчає студент (для повного перекладу).

Узавданні треба вказати основні методи дослідження та апаратуру, а також використання задачі для вирішення з використанням ПЕОМ.

Керівництво атестаційними НДРС здійснюється силами професорсько-викладацького складу кафедри. Кожному студенту завідувач кафедри призначає керівника з числа викладачів кафедри. Співкерівниками можуть бути призначені наукові співробітники, інженери та аспіранти кафедри, а також співробітники інших організацій, у яких виконується НДРС (НДІ НАН України і т.п.). На керівника НДРС покладається відповідальність за науковометодичну постановку та організацію роботи студента.

Для виконання НДРС за розкладом приділяється один день

на тиждень. На вступному занятті завідувач кафедри або

призначений їм викладач проводить із групою загальний інструктаж, роз'ясняючи цілі, задачі і порядок виконання роботи, загальні вимоги з техніки безпеки при роботі в лабораторіях кафедри, НДІ. При видачі завдань студентам розповідають про форми та терміни звітності.

Керівник НДРС допускає студента до роботи після додаткового інструктажу на робочому місці і розпису в журналі з техніки безпеки.

У дні виконання НДР, дипломних, бакалаврських та магістерських робіт студенти зобов'язані вести робочі журнали або щоденники, в яких записуються необхідна інформація про матеріали для дослідження, їх обробку, методику дослідження, а також подається опис усіх дослідів, первинних експериментальних даних, розрахунків, таблиць, графіків та фотографій. Щоденник є основним первинним документом, що характеризує ефективність поточної роботи студента в семестрі. Крім щоденника необхідно також вести короткий конспект прочитаної літератури за темою НДРС. Щоденники і конспекти треба вести охайно і щотижня пред'являти керівнику для перегляду.

За час виконання НДРС кожен студент повинен не менше одного разу виступити на науковому семінарі групи з доповіддю за своєю темою. Терміни доповідей студентів визначаються їх керівниками і затверджуються завідувачем кафедри.

Розподіл годин та форми звітності студентів за дисциплінами, що відносяться до виконання НДР наведено нижче, в таблиці 3.1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]