Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_do_druku.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
28.03.2015
Размер:
1.71 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Первомайський політехнічний інститут

Національного університету кораблебудування

імені адмірала Макарова

Т.О. Науменко

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

для виконання лабораторних та індивідуальних робіт

по створенню реляційних баз даних

Рекомендовано Методичною радою ППІ НУК

Миколаїв 2009

ББК 32.973–018.2+65.052

УДК 004+657

Н – 34

Рекомендовано Методичною радою ППІ НУК. Протокол №

від 25.11.2009 року

Т.О. Науменко. Методичні вказівки для виконання лабораторних та індивідуальних робіт по створенню реляційних баз даних.– Миколаїв: НУК, 2009.– 48 с.

Кафедра економіки та бухгалтерського обліку

В методичних вказівках приведені короткі теоретичні відомості для підготовки до лабораторних робіт, завдання та послідовність виконання, зразки результатів, завдання для самоперевірки, контрольні запитання, індивідуальні завдання, література, додаток.

Лабораторні роботи виконуються в програмі Access і входять до курсу «Інформаційні системи і технології в обліку» та «Інформаційні системи і технології на підприємствах». Методичні вказівки призначені для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «Бакалавр» та «Молодший спеціаліст» напрямів «Облік і аудит» та «Економіка підприємства». Можуть бути використані при підготовці студентів інших спеціальностей економічного профілю.

ББК 32.973–018.2+65.052

УДК 004+657

Рецензенти канд. техн. наук, професор М.В. Фатєєв

Канд.хім.наук, доцент І.В.Тарасов

© Первомайський політехнічний

інститут НУК, 2009

©Видавництво НУК, 2009

ВСТУП

Нині в Україні спостерігається чітка тенденція до стрімкого збільшення попиту на висококваліфікованих спеціалістів у галузі бухгалтерського обліку із застосуванням персонального комп'ютера. До випускників ставляться вимоги щодо вміння організовувати та працювати з інформаційними системами різного направлення.

Лабораторні роботи побудовані таким чином, щоб найкраще проілюструвати основну організацію баз даних інформаційних систем.

База даних - це систематизована сукупність інформації.

Комп'ютерна СУБД – це програма, призначена для за­пису, пошуку, сортування, обробки (аналізу) та друкування інформації, що міститься в базі даних.

В циклі лабораторних робіт для створення та управління реляційними базами даних (Relational database management systems) використовується Microsoft Access.

В Access поняття "база даних" стосується одиничного фай­ла, що вміщує всю інформацію. Кожна база даних може скла­датися з таких об'єктів: таблиці; запити; форми; звіти; сто­рінки; макроси; модулі.

Таблиця - це основний об'єм бази даних, призначений для збереження даних. Запит - вибирає дані з таблиць згідно з умовами, що задаються. Форма - відображає дані з таблиць або запитів відповідно до форматів, описаних користувачем. Звіт - відображає і друкує дані з таблиць або запитів згідно з описаним користувачем форматом. Сторінка - забезпечує роботу з базами даних з комп'ю­терної мережі Internet. Макрос - автоматизує стандартні дії на основі команд, обраних користувачем. Модуль - автоматизує складні операції, які не можна опи­сати за допомогою макрокоманд.

Методичні вказівки містять 5 лабораторних робіт. Всі роботи зв’язані між собою заданою наочною областю інформаційної системи. В роботах доступно описані технології та методології етапів побудови реляційної бази даних; різних об’єктів бази даних засобами СУБД Access.

В процесі виконання поставлених завдань ставиться задача організації контролю введення та представлення інформації, побудови зручного інтерфейсу обробки інформації, побудови звітності різної степені складності.

Для перевірки студентами степені засвоєння матеріалу в кінці кожної роботи містяться вказівки для виконання індивідуального завдання, яке студент може розпочати виконувати в аудиторії і завершує в якості самостійної роботи. Під час виконання індивідуального завдання студент самостійно моделює базу даних та організовує інформаційний фонд відповідно до наочної області інформаційної системи.

Оформлення методичних вказівок запропоноване в достатньо зручній формі, з використанням різних стилів шрифтів, з представленням екранних форм об’єктів.

До відома студентів: напівжирним курсивом, прописними літерами позначені імена об’єктів, наприклад, таблиця ТОВАР. Напівжирним шрифтом представлені пункти меню, команди, кнопки, елементи інтерфейсу, тобто незмінні елементи, наприклад, Файл -> Сохранить. Напівжирним курсивом відображаються властивості, типи полів, наприклад, Размер поля. Назви полів відображаються курсивом, а ідентифікатори користувачів – Прописними літерами Курсивом, наприклад, KOD.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]