Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_do_druku.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
28.03.2015
Размер:
1.71 Mб
Скачать

Лабораторна робота №1

Тема: Формування таблиць та зв’язків між ними засобами СУБД ACCESS.

Мета: Отримання навиків роботи в середовищі СУБД ACCESS щодо створення структури таблиць, модифікації структури таблиць, створення ключових полів, індексованих полів, установка зв'язків між таблицями, заповнення таблиць. Видалення інформації із зв'язаних таблиць і відновлення цієї інформації.

Теми для попереднього вивчення:

Перед виконанням лабораторної роботи №1 необхідно ознайомитися з наступними питаннями:

  • проектування реляційних баз даних;

  • використання СУБД Access: створення нової бази даних; створення таблиць; створення ключового поля; зміна структури таблиці; додавання даних в таблицю, редагування і видалення даних; зміна зовнішнього вигляду таблиці; пошук даних в таблиці; збереження таблиць; установка зв'язків між таблицями; друк таблиці.

Основні поняття: 1. Поняття БД 2.Об’єкти БД 3. Реляційна БД 4. Нормалізація БД 5. Первинний ключ 6. Чужий(зовнішній) ключ 7. Зв’язок між таблицями 8. Модифікація полів 9. Модифікація даних

Наочна область інформаційної системи: ЗАМОВЛЕННЯ ТОВАРІВ.

Задача: Суб’єкти підприємницької діяльності (покупці) здійснюють замовлення на товари (продукцію), про що постачальник веде облік в книгах замовлень товарів. З метою спрощення формування звітів та автоматизованого ведення обліку реалізації товарів постачальників необхідно створити автоматизовану інформаційну систему (АІС) „ЗАМОВЛЕННЯ”.

Завдання №1: Створити перший об’єкт реляційної бази даних «замовлення». Теоретична частина

Виконання роботи відповідно до поставленої теми виконується в декілька етапів.

1. Розробка структури бд.

Виконання починається з розробки структури БД. На цьому етапі повинна бути детально проаналізована умова завдання і яким повинен бути результат виконання завдання. Мета такого аналізу – уточнення складу інформації, необхідної для вирішення задачі; для опису всіх характеристик проаналізованої предметної області. Інформація групується в таблиці за певною структурою. Структуризація та опис інформації з метою розміщення даних для автоматизованої обробки в комп’ютері називається формалізованим поданням. Встановити, які поля будуть використані як ключові та яким чином здійснюватиметься зв'язок між таблицями.

2. Розробка структури таблиць.

Необхідно визначити перелік полів таблиць (реквізитів таблиць).

Для кожного поля конкретної таблиці необхідно визначити його тип і розмір і ретельно перевірити, чи задовольняє діапазон значень вибраного типу тим значенням, які може реально приймати дане поле.

Інколи є необхідність привласнити значення, що приймаються, за замовчуванням. Можна також визначити для конкретних полів формат інформації, що вводиться; задати підпис полів, який буде використовуватися для назви стовпців таблиці.

На рисунку 1.1 демонструється приклад структури таблиці «Студент» з описом реквізиту Дата народження в програмному середовищі СУБД Access.

Рисунок 1.1 Структура таблиці в режимі конструктора

При необхідності, для деяких полів завдяки властивостям можна встановити Умову на значення і задати повідомлення, що буде видаватися на екран у разі невідповідності введеного значення заданій умові.

На рисунку 1.2 демонструється вплив властивостей на введення даних. Це можна пояснити наступним чином: Відповідно до рисунка 1.1 Дата народження не повинна бути меншою за 01.01.1990 року. А на рисунку 1.2 в записі №4 вводиться дата 01.01.1989 рік, тому СУБД Access видає повідомлення “Невірна дата народження”. Текст повідомлення наведений на рисунку 1 у властивості “Сообщение об ошибке”.

Рисунок 1.2 Результат виконання властивості “Условие на значение

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]