Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екхамен бронь 40-47.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
104.96 Кб
Скачать

41.Сутність вестернізації

Вестернізація (англ. Westernisation, Westernization) — процес переходу особи, групи чи суспільства від власної традиційної системи цінностей до системи цінностей Західної цивілізації, які базуються на диктатурі закону, домінуванні індивідуального над колективним, приматі приватної власності над общинною та прав людини над її обов'язками.

У 18 — 20 століттях вестернізація виступала синонімом модернізації і глобалізації.

Вестернізації (від англ. West захід)-термін, що означає перенесення структур, технологій і способу життя західних (європейських) товариств в незахідні.

Ініціаторами вестернізації інших країн були країни Західної Європи, вона проходила переважно в формі колонізації. Західні цінності і структури часто нав'язувалися силою, оскільки у місцевого населення не було стимулів долучатися до західного способу життя. Низку завоювань Заходом решти світу почав Генріх-мореплавець в Португалії. Після звільнення від маврів на цей шлях вступила Іспанія. З сер, 17 в. ініціативу перехопила Англія і до останніх десятиліть 19 в. вона ділила з Францією лідерство в цьому відношенні. Західні країни знайомили незахідні народи з досягненнями своєї цивілізації, але одночасно, і в більшій мірі, використовували ресурси колонізованих країн, заперечуючи цінність їхнього досвіду.

Вестернізація як найважливіша і небачена трансформація несла іншим народам корінні зміни в політиці, соціальній сфері, економіці, культурі. Захід не вважався з відсутністю готовності і схильності народів вестернізіруемих країн до таких змін. Капіталізм перетворив історію у всесвітню. Спільність доль людства могла бути описана з початком вестернізації не у вигляді абстрактного подібності або загального, закону розвитку, а як реальне проникнення товариств сучасного типу в традиційні. Походи за прянощами, багатствами, новими землями переконали Захід у своїй перевазі і створили такі "еквіваленти спілкування" з іншими, як західні цінності, менталітет, ідеологія, спосіб життя і технологія.

Найбільш поширеною реакцією на вестернізацію був опір, а на більш пізньому етапі, у міру усвідомлення переваг західного способу життя опір змінилося спробами йти по західному шляху, але без насильства, своїми темпами, в умовах ізоляції, диктатури чи авторитарної влади. Росія і Оттоманська імперія пройшли цей шлях від початкового опору до проведення контрольованої вестернізації.

Результатами вестернізації можна вважати: автократичний індустріалізм в Латинській Америці-підтримка цивілізаційних почав в умовах відсутності демократії, створення стабільних напівдемократія і квазідемократії в Азії: появи патерналістської напівдемократії, нестабільних і крихких демократичних структур з перевагою традиційних укладів в Африці. Варіанту прямий вестернізації під патронажем одній із західних країн деякі країни воліли "наздоганяючу модель", коли західна цивілізація свідомо бралася за зразок, якого вони намагалися досягти самостійно.

У 2-й пол. 20 в. відбулася заміна носія західних зразків, насаджуваних чи переймати іншими країнами світу в ході їх модернізації. Замість Західної Європи ім стали Сполучені Штати Америки. Вестернізація переважно означала вже американізацію. Останньою не уникли і європейські країни. Поняття "вестернізація" пов'язане з такими поняттями сучасних теорій соціального розвитку та політичного впливу, як діффузіонізм, атлантизм, европоцентрчзм.