Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 3.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
239.9 Кб
Скачать

3.2. Життєвий проект Василя Білозерського: від Ки- рило-Мефодіївського братства до «Основи»

Василь Михайлович Білозерський (1825-1899) увійшов в українську історію та культуру як один із засновників Кири- ло-Мефодіївського товариства і видавець українського часо­пису «Основа». На думку автора одного з небагатьох сучасних досліджень, присвячених В.М. Білозерському, доля цієї люди­ни заслуговує на увагу вже тому, що вона була досить типовою для українського інтелігента XIX ст., який, вболіваючи за Україну, не був здатний на довготривале подвижництво, само­віддану боротьбу до останнього подиху". А тому виникає інте­рес до механізмів соціальної спадковості та соціокультурних впливів, які відіграли важливу роль у становленні особистості В.М. Білозерського, формуванні його активної громадянської позиції.

Василь Михайлович Білозерський

Важливе значення в цьому мали імпресінги у дитячому і підлітково­му періодах. У цей час основними агентами соціалізації В. Білозер­ського були його рідні старшого віку. Серед домінантних виокремлю­ємо такі чинники:

1. Враховуючи, що походження диктувало певні імпресінги, відзна­чимо народження Василя у небага­тій дворянській родині Михайла Васильовича та Мотрони Василівни Білозерських, яка мала старшин- сько-козацькі корені. У цій сім'ї діти