Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
22_econom_praci_so / ЕК працы шпора.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
438.78 Кб
Скачать

105. Програмно-цiльовi методи пiдвищення продуктивностi праці

В умовах ринковоi економiки все бiльшого значення набува­ють розроблення й упровадження програм управлiння продуктивнiстю працi.

Успiшна реалiзацiя довгострокових програм управлiння знач­ною мiрою обумовлена якiстю процесу планування на раннiх стадiях розроблення програм.

Цiлями програми e:

ефективне використання людських ресурсiв;

мiнiмiзацiя втрат виробництва;

створення ефективноi системи вимiрювання продуктивностi працi, тобто визначення межi i показникiв цiлей цiei системи.

Кожен пiдхiд щодо пiдвищення продуктивностi працi охоплюe:

  • органiзацiйнi форми пiдвищення продуктивностi працi;

  • сфери пiдвищення продуктивностi працi;

  • засоби i методи пiдвищення продуктивностi працi.

106. Економiчнi закони, що регулюють розподiльчi вiдносини в ре

Управлiння соцiально-трудовими вiдносинами чи iх рерулювання , - найважливiша частина функцiонування всiх економiчних систем .

Можуть бути видiленi державний та регiональний рiвнi , а також головна зона регулювання соцiально – трудових вiдносин – основне господарське звено – пiдприeмство , органiзацiя . Функцii та регулятори на кожному рiвнi вiдрiзняються один вiд одного , оскiльки вiдрiзняються завдання i цiлi суб’eктiв управлiння.

Законодавство про працю було i залишаeться головним iнструментом регулювання соцiально – трудових вiдносин Ю, за допомогою якого розробляeться та проводиться у життя полiтика в сферi працi .

В спiввiдношеннi з масштабами своei дii законодавчi акти можуть носити загальний або частковий характер .

Законодавчого регулювання не достатньо для того щоб досягти цiлей якi декларують тi чи iншi законодавчi акти . Необхiдно мати механiзм iх реалiзацii . Цим механiзмом виступаe програмна та нормативна дiяльнiсть держави в ролi його виконавчих органiв .

У сферi програмно – нормативноi регламентацii соцiально – трудових вiдносин включени наступнi основнi напрями :1.умови працi ;2.соцiальна полiтика ;3.зайнятiсть ;4.мiграцiйна полiтика ;5.демографiчна полiтика . Методи реалiзацii програм :1.адмiнiстративнi ;2.органiзацiйнi ;3.фiнансовi ;4.економiчнi .

107. Сутнiсть доходiв населення

Доходи населення - це iнструмент для визначення рiвня добробуту суспiльства. Ринкова економiка, орieнтуючи населення на пiдвищення свого добробуту, передусiм за рахунок трудовоi активностi, iнiцiативи i пiдприeмництва, поряд з пiдтриманням со-цiально-незахищених груп населення потребуe державних гарантiй забезпечення споживання для всiх громадян.

Доходи населення - це сукупнiсть коштiв i витрат у натуральному виразi для пiдтримання фiзичного, морального, економiчного й iнтелектуального стану людини.

Розрiзняють грошовi i натуральнi доходи. Формування грошових доходiв здiйснюeться за рахунок оплати працi працiвникiв, виплат iз соцiальних фондiв, пiдприeмницьких доходiв, доходiв вiд власностi, доходiв вiд особистого пiдсобного господарства та iндивiдуальноi трудовоi дiяльностi, iнших доходiв

Натуральнi доходи включають продукцiю особистого пiдсобного господарства, що використовуeться на особисте споживання, а також трансферти в натуральнiй формi.