Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_stv.rtf
Скачиваний:
19
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
911.86 Кб
Скачать

54. Державна Служба Зайнятості (дсз) : її роль в регулюванні ринку праці.

Основним елементом інфраструктури ринку праці є державна служба зайнятості. ДСЗ було створено в 1991 році з метою реалізації програми зайнятості як автономний орган при міністерстві праці та соц. Політики. Під час створення служби зайнятості враховувався світовий досвід і міжнародні норми. Її обовязки і права були визначені статею 19 Закону України „Про зайнятість населення”. До обов’язків ДСЗ входить аналіз стану ринку праці , прогнозування попиту та пропозиції робочої сили, облік громадян з питань працевлаштування , надання їм допомоги в працевлаштуванні , надання інформації про вільні робочі місця та вакантні посади , проведення професійної орієнтації і консультації населення, організація професійної підготовки , здійснення контролю за дотриманням підприємствами , установами та організаціями законодавства про зайнятість населення.

ДСЗ складається з національного центру зайнятості , який контролює дворівневу мережу обласних і місцевих центрів зайнятості (державний, Автономної республіки Крим, обласні, районні та районні у містах). Структура управління ДСЗ відповідає сучасному становищу на ринку праці і в економіці.

Закордонний досвід свідчить про те, що служба зайнятості успішніше діє там, де вона належить державі, підпорядкована висококваліфікованим органам влади. Проте в умовах ринкової економіки неминуче виникають різні приватні установи сприяння зайнятості.

55. Активна і пасивна політика на ринку праці.

Заходи регулювання зайнятості поділяються на активні і пасивні.

Активні- це заходи із:

Створення додаткових сфер зайнятості (пере структуризації економіки , додаткові робочі місця на державних підприємствах ,створення нових робочих місць у приватному секторі , організація громадських робіт , сприяння розвитку малого бізнесу , створення умов для само зайнятості громадян).

Професійна організація населення , перепідготовка та підвищення кваліфікації кадрів.

Посилення територіальної та професійної мобільності робочої сили

Субсидування частини витрат підприємства на заробітну плату

Надання допомоги в працевлаштуванні

Надання допомоги в разі трудової міграції

До пасивних заходів регулювання зайнятості відносять асигнування коштів та часткове відшкодування безробітним утрати доходів , на забезпечення дострокового виходу на пенсію та інші грошові допомоги .Ці заходи не впливають на регулювання попиту і пропозицію робочої сили.

56. Зайнятість як соціально-економічна категорія.

Зайнятість населення являє собою діяльність частини населення щодо створення суспільного продукту ( національного доходу). Саме в цьому полягає її економічна сутність. Зайнятість населення – найбільш узагальнена характеристика населення. Вона відбиває досягнутий рівень економічного розвитку, внески живої праці в досягнення виробництва.

Зайнятість об’єднує виробництво і споживання , а її структура визначає характер їхніх взаємозв’язків. Соціальна сутність зайнятості відображає потребу людини в самовираженні, а також в задоволенні матеріальних і духовних потреб через дохід , які особа отримує за свою працю. Також вирізняють демографічну сутність зайнятості, що являє собою взаємозалежність зайнятості з віково-статевими характеристиками населення, його структурою тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]