Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoriya.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
52 Кб
Скачать

Особливості структури персоналу різних типів підприємств.

Важливим елементом продуктивних сил, головним джерелом розвитку економіки є люди. Розрізняють такі поняття: трудові ресурси; кадри; персонал. Трудові ресурси - це частина працездатного населення, яка за своїм віковим, фізичним і освітнім даними відповідає певному середовищі зайнятості. Кадри - це частина працівників, фахівці високої кваліфікації. Персонал - це сукупність постійних працівників, що отримали необхідну професійну підготовку, мають досвід практичної діяльності.

Важливим напрямом класифікації персоналу є розподіл за професіями та спеціальностями. Професія - це вид трудової діяльності, виконання якої, вимагає спеціальних знань, практичних навичок. Спеціальність - вузька різновид працю. діяльності в рамках професії..

Загальні положення та облікова к-сть працівників

Управління трудовими ресурсами підприємства потребує обов`язкового формування системи оцінки трудового потенціалу підприємства. Слід розрізняти такі види чисельності працюючих:

- явочна;- облікова;-середньооблікова.

Явочна чисельність – кількість працівників, що з`явилися на робочі місця у визначений час.

Облікова чисельність – кількість всіх постійних, тимчасових і сезонних працівників, котрих прийнято на роботу терміном на один і більше днів незалежно від того, перебувають вони на роботі, знаходяться у відпустках, відрядженнях, на лікарняному листку тощо.

Середньооблікова чисельність – кількість працівників за певний період, яка визначається як сума середньомісячної чисельності поділена на кількість місяців у розрахунковому періоді.

Середньооблікова чисельність працівників за звітний місяць обчислюється шляхом підсумовування чисельності працівників облікового складу за кожний календарний день звітного місяця, включаючи святкові (неробочі) і вихідні дні (приймається на рівні попереднього дня) та ділення суми на число календарних днів звітного місяця.

БАЛАНС РОБОЧОГО ЧАСУ - баланс, що характеризує ресурси робочого часу працівників підприємства і їх використання на різні види робіт. Представляється у вигляді таблиці показників розподілу робочого часу по видах робіт, що дозволяє судити про способи :Нормування праці - це один з основних напрямів наукової організації праці. Воно передбачає впровадження міжгалузевих і галузевих норм і нормативів, для нормування праці робочих, інженерно-технічних працівників і службовців. Норма вироблення - це об'єм роботи на певній операції, виражений в натуральних одиницях виміру, який має бути виконаний оператором в одиницю часу в конкретних виробничих умовах.

Баланс складається в три етапи:1) розрахунок середнього фактичного числа робочих днів;2) встановлення середньої тривалості робочого дня;3) визначення корисного, ефективного фонду робочого часу в годиннику.

Загальні методичні положення визначення чисельності працівників.Чисельність персоналу організації залежить від характеру, масштабу, складності, трудомісткості виробничих (чи інших) і управлінських процесів, ступеня їхньої механізації, автоматизації, комп'ютеризації. Ці фактори визначають її нормативну (планову) величину. Більш об'єктивно персонал характеризується обліковою (фактичною) чисельністю, тобто кількістю співробітників, що офіційно працюють в організації в даний момент. Обсяг виробництва найчастіше виражають у трудових одиницях виміру — в нормо-годинах. Нормо-години характеризують витрати нормованого робочого часу на виготовлення продукції (виконання робіт).Чисельність персоналу планують (розраховують) окремо за кожною категорією і в цілому по підприємству. При цьому розраховують явкову, облікову і середньооблікову чисельність працівників.

Методологія визначення чисельності основних працівниківЧисельність основних робітників, зайнятих на ненормованих роботах, розраховується за нормами обслуговуванняЧ оспл = (m o * П зм * Кro) / Н об,де m o – кількість об`єктів, що обслуговуються;П зм – кількість змін роботи на добу;Кro- коефіцієнт переводу явочної чисельності в облікову;Н об – норма обслуговування одного об`єкту – кількість об`єктів на одного робітника.К ro= 100 / (100 – f),де f – плановий процент невиходів робітників на роботу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]