Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Н.п. Історія суч. світу.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
502.41 Кб
Скачать

Складання світової системи соціалізму та особливості її розвитку. Причини стагнацій в 70-80-ті роки XX ст.

Становлення нової Європи. Утворення нових урядів в країнах Центральної та Південно-Східної Європи, посилення їхньої залежності від Москви. Перехід східноєвропейських країн до побудови соціалізму. Насадження "Радянської моделі соціалізму". Згортання багатопартійності в країнах Центральної й Східної Європи (ЦСЄ) і становлення однопартійних тоталітарних систем. Відмова СРСР і країн ЦСЄ від "плана Маршала".

Радянсько-югославський конфлікт.

Утворення (1949р.) та діяльність Ради економічної взаємодопомоги (РЕВ) за участю СРСР, Болгарії, Польщі, Румунії, Угорщини, НДР та Чехословаччини. Затвердження Статусу РЕВ (грудень 1959 p.). Приєднання до РЕВ Монголії, Куби, В'єтнаму.

Військове співробітництво країн членів ОВД.

Викриття XX з'їздом КПРС (лютий 1956р.) культу особи Й.Сталіна і перші спроби десталінізації. Червневі виступи 1956 р. трудящих в м. Познані (ПНР) та прихід до влади нового керівництва. Народне повстання проти тоталітарного режиму в Угорщині 1956 р. та його придушення радянськими військами.

"Празька весна" 1968 p., спроби будівництва соціалізму "з людським обличчям". Введення військ п`яти країн ОВД в Чехословаччину та міжнародні наслідки.

Загострення взаємовідносин між СРСР і КНР. Концепція "розвинутого соціалізму" і реальність. Деформації політичної системи радянського суспільства . Неспроможність державно-партійного керівництва вивести країну із кризового стану . Л.Брежнєв , Ю.Андропов, К.Черненко. Визрівання в суспільстві необхідних радянських змін.

Особливості економічного і соціально-політичного розвитку країн Західної Європи і сша.

Програма нових рубежів президента Джона Кеннеді (1961-1963рр.). Доктрина "гнучкого реагування".

Президентство Ліндона Джонсона (1963-1968рр.).

Політичний діалог адміністрації Р.Ніксона з Москвою.

Керівництво Дж. Картера (1977-1980рр.).

Президентство Р.Рейгана (1981-1984рр.). "Рейганоміка", її суть.

Правління Дж. Буша (1989-1992рр.).

Початковий етап інтеграції країн Західної Європи. Парижський договір (1951р.) за участю Франції, ФРН, Італії, Бельгії, Нідерландів і Люксембургу про Європейське об'єднання вугілля і сталі (ЄОВС).

Римські договори (1957р.) шести країн ЄОБС про створення Європейського економічного товариства (ЄЕТ) - "Спільного ринку" та Європейського агентства атомної енергетики (Євратому).

Створення Європейської асоціації вільної торгівлі (ЄАВТ) за участю Англії, Австрії, Данії, Норвегії, Португалії, Швейцарії і Швеції (1959р.). Переважаючі темпи економічного розвитку країн "Спільного ринку" над країнами ЄАВТ.

Поглиблення інтеграції західноєвропейських країн в 70-80-ті роки. Вступ Великобританії, Данії та Ірландії до ЄЕТ (1973р.).

Участь західноєвропейських країн в нараді з питань безпеки і співробітництва в Європі. Особливості суспільно-політичного розвитку провідних країн ЄС.