Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Н.п. Історія суч. світу.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
502.41 Кб
Скачать

8. Тенденції соціально-економічного і політичного розвитку країн Західної Європи та сша.

Кінець часткової стабілізації капіталізму та загострення соціально-економічного та політичного становища в західних країнах наприкінці 20-х pp. Світова економічна криза 1929— 1933 pp., її причини, особливості та вплив на соціально-політичні процеси в світі в 30-ті роки.

Криза політичних інститутів буржуазної демократії. Соціал-реформістський шлях розвитку державно-монополістичного капіталізму Скандинавських країн. „Новий курс" Ф.Рузвельта, його суть і значення в стабілізації американської економіки в після кризовий період.

Зростання агресивності та реакційності монопольної буржуазії. Друга хвиля фашистського руху в Європейських країнах. Прихід до влади нацистів у січні 1933р. в Німеччині. А.Гітлер та ідеї націонал-соціалізму. Реакційна суть фашистської доктрини. Причини перемоги нацизму на німецькій землі. Загроза фашистської навали для світу.

Робітничий і соціал-демократичний рухи у західних країнах в 30-х pp.. Проблема створення єдиного антифашистського фронту

.9. Радянське суспільство в 20-30-ті pp. XX ст.

Соціально-економічна і політична криза радянської системи у 1920-1921рр. Перехід до нової економічної політики: суть і мета. Основні принципи НЕПу. Результати впровадження НЕПу.

Відхід від принципів НЕПу в 1927-1928рр. Перехід до командно-адміністративної системи управління господарством. Причини згортання НЕПу та його наслідки.

Внутрішньопартійна боротьба у більшовицькій партії щодо подальшого економічного розвитку. Зміцнення позиції Сталіна та його оточення. Застосування репресивних методів розправи з політичними опонентами.

Стан економіки країни на рубежі 20-30-х pp.. Повний демонтаж НЕПу, зміна стратегії економічного розвитку СРСР. Радянська модель індустріалізації. Форсований розвиток важкої промисловості. Політика насильницької колективізації, її наслідки. Суперечності соціального розвитку. Підсумки форсованого розвитку економіки.

Складання адміністративно-командної системи в країні, переродження однопартійної системи в особисту диктатуру Сталіна. Формування унітарної держави і тоталітарної системи влади в СРСР. Суть тоталітаризму, його історичні і соціально-психологічні витоки. Зміцнення тоталітарної системи Радянської країни у другій половині 30-х років. Конституція СРСР 1936р. Мілітаризація держави і деформація суспільної свідомості. Характер суспільно-політичного ладу, створеного в СРСР у 30-ті роки.

10. Друга світова війна. Перемога Об'єднаних Націй над країнами фашиського блоку (1939-1945).

Міжнародні відносини напередодні та на початку другої світової війни.

Позиція провідних держав світу, політичні маневри західної дипломатії. Аншлюс Австрії з Німеччиною й загострення протистояння в Європі. Мюнхенська конференція західних держав. Провал політики "умиротворення" агресора.

Спроби створення колективної безпеки в Європі. Безсилля Ліги Націй як політичного інструменту миру.

Збройний конфлікт між СРСР та Японією на р. Халхін-Гол та його урегулювання.

Напад Німеччини на Польщу, початок II світової війни. Причини, характер і періодизація другої світової війни.

Вступ у війну Британської імперії та Франції. Політичний зміст "дивної війни" на Заході. Позиція США щодо війни в Європі.

Вступ Червоної Армії на територію Польщі. Воз"єднання з СРСР Західної України та Західної Білорусії. Підписання радянсько-німецького договору про кордони і дружбу 28 вересня 1939 року. Політика СРСР у Прибалтиці. Укладення пактів про взаємодопомогу з Литвою, Латвією та Естонією, їхні наслідки. Радянсько-фінська (Зимова) війна, її результати та політичні наслідки.

Розширення фашистської агресії в Європі. Капітуляція Франції та її міжнародні наслідки. Утворення англо-американського блоку. Закон про ленд-ліз.

Підготовка Німеччини до війни проти СРСР. "Потрійний пакт" Німеччини, Італії та Японії від 27 жовтня 1940 р. Приєднання Фінляндії, Угорщини, Словаччини, Румунії та Болгарії до потрійного пакту.

Приєднання прибалтійських країн до СРСР. Радянський ультиматум Румунії та вирішення "бессарабського питання". Приєднання північної Буковини до Радянської України.

Пакт про нейтралітет між СРСР та Японією.