Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Н.п. Історія суч. світу.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
502.41 Кб
Скачать

Перемога країн антигітлерівської коаліції в Другій світовій війні.

Вирішальні перемоги Червоної Армії в 1944р., визволення всієї радянської території. Окупаційна місія Червоної Армії в Європі.

Відкриття другого фронту в Західній Європі, його вплив на воєнну і політичну ситуацію в світі. Розпад фашистського блоку.

Об`єднанні нації на завершальному етапі війни. Ялтинська (Кримська) конференція глав урядів СРСР, США і Англії, її основні рішення та міжнародне значення. Міжнародна конференція в Сан-Франциско й утворення ООН. Україна - держава фундатор ООН.

Наступ союзницьких військ на Німеччину із Сходу і Заходу. Взяття Берліна Радянською Армією. Підписання акта про беззастережну капітуляцію фашистської Німеччини. Визволення Праги. Кінець війни в Європі.

Потсдамська (Берлінська) конференція глав урядів СРСР, США і Англії, її рішення та міжнародне значення.

Вступ СРСР у війну проти Японії, розгром радянськими військами Квантунської армії в Манчжурії. Беззастережна капітуляція Японії.

Міжнародне значення розгрому агресивного фашистського блоку.

Джерела перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні. Масовий героїзм радянських людей на фронті та в тилу. Видатна роль полководців - керівників Радянських Збройних Сил: Г.К.Жукова, О.М.Василевського, І.С. Конева, М.Ф.Ватутіна, К.К.Рокосовського, А.І.Єременко та ін.

Всесвітньо-історичне значення перемоги Об'єднаних націй в Другій світовій війні. Політичне значення перемоги Об'єднаних націй в Другій світовій війні. Політичне значення Нюрнберзького і Токійського процесів над воєнними злочинцями. Ціна перемоги. Політичні підсумки та уроки Другої світової війни.

11. Післявоєнний устрій світу. Протиборство двох світових систем в умовах "холодної війни".

Міжнародні відносини в умовах розколу світу на два протилежні табори .

Геополітичні зміни в світі після другої світової війни. Загострення суперечностей між колишніми союзниками по антигітлерівській коаліції. Боротьба між СРСР і США за лідерство в післявоєнному світі. Становлення біполярної структури міжнародних відносин. Роль ООН у повоєнному світі. Причини і початок "холодної війни" . Поглиблення розколу світу. Утворення військово-політичних блоків країн Заходу: НАТО, СЕАТО, СЕНТО, АНЗЮС та ін. Утворення організації Варшавського договору (ОВД) - військово-політичного союзу соціалістичних країн. Загострення протиборства між двома системами. Німецька проблема в післявоєнній Європі. Берлінська криза 1961 р. Карибська криза 1962 р. : причини, політичні уроки для світу.

Формування регіональних конфліктів. Корейська війна 190-1953 pp. : причини і наслідки. Американо-в`єтнамська війна 1964-1973 pp. Паризька угода про припинення війни і відновлення миру у В`єтнамі.

Утворення держави Ізраїль. Виникнення і загострення близькосхідної проблеми. Арабо-ізраїльські війни 1948-1949, 1956, 1967, 1973 і 1982 pp. Та їх вплив на міжнародні відносини. Перехід від конфронтації до політичного діалогу між СРСР і США. Радянсько-американські зустрічі та переговори на найвищому рівні в першій половині 70-х років та їх вплив на розрядку міжнародної напруженості. Підписання Договору про ОСО- 1 та Договору про ПРО.

"Нова східна політика" канцлера ФРН Віллі Бранта, її суть. Нормалізація відносин європейських держав. Визнання непорушності кордонів держав у Європі.

Загальноєвропейська нарада з проблем безпеки та співробітництва в Європі. Підписання Заключного Акта НБСЄ 1 серпня 1975р. в Гельсінкі та його історичне значення.

Загострення американо-радянських відносин наприкінці 70-х та початку 80-х років, його причини. Віденська зустріч (червень 1979р.) Л.Брежнева і Дж. Картера, підписання Договору про ОСО-2.

Квітнева 1978р. революція в Афганістані. Вступ радянських військ до Афганістану (грудень 1979р.) та реакція світової громадськості. Відмова США від ратифікації Договору ОСО-2. Зрив політики розрядки. Нове загострення "холодної війни" між протилежними системами. Модернізація обома блоками ракет середнього радіусу дії та їхнє розміщення в європейських країнах . Зрив переговорів із проблем ядерного роззброєння.

Антикомуністична спрямованість зовнішньої політики адміністрації Р.Рейгана. Проголошення президентом США програми Стратегічної Оборонної Ініціативи (СОІ). Перенесення гонки озброєнь на космічний простір. Доктрина "неоглобалізму" (СІЛА) та її суть. Американо-радянське протистояння в країнах "третього світу".