Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Н.п. Історія суч. світу.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
502.41 Кб
Скачать

Особливості світового розвитку в постбіполярному періоді. Лідерство сша у світовій політиці.

Докорінні зміни балансу сил у Європі і в світі після закінчення "холодної війни". США - незаперечний лідер світового розвитку, єдина глобальна супердержава постбіполярного періоду. Активізація зовнішньої політики США - за часів президентства Б.Клінтона (1993-2000рр.) . Посилення імперських амбіцій США на початку XXI ст. В період президентства Дж. Буша - молодшого.

Терористичні акти 11 вересня 2001 р. у США і нова американська зовнішньополітична доктрина. Антитерористична операція США в Афганістані і падіння режиму "Талібан". Війна США та їх союзників по НАТО в Іраку проти режиму Саддама Хусейна. Реакція світової громадськості на війну США в Іраці.

Сучасний етап світової глобалізації, його характерні риси та особливості. Антиглобалістичні течії та рухи на початку XXI ст.

Прискорення процесу інтеграції західноєвропейських країн на рубежі XX - XXI ст. Маастрихтські угоди 1991 p., їхня ратифікація країнами Західної Європи. Вступ до ЄС Австрії, Фінляндії і Швеції (1995р.).

Формування субрегіонального співробітництва в Європі. Центральноєвропейська ініціатива. Вишеградська трійка. Утворення економічної зони чорноморського співробітництва. Рада держав Балтійського моря . Введення в обіг з 1 січня 1999 р. країнами ЄС нової грошової одиниці - Євро.

Вступ до ЄС країн Центрально - Східної Європи : Польщі, Чехії, Словаччини, Угорщини, Словенії, Хорватії, Грецької частини Кіпру, Латвії, Литви, Естонії.

Країни СНД в сучасній системі міжнародних відносин. Росія - лідер СНД. Взаємовідносини Росії з країнами Євросоюзу, США, провідними державами АТР. Російсько-американський Договір про стратегічний наступальний потенціал (СНП) (травень 2002р.).

Роль і місце ООН в постбіполярному світі. ООН як всеохоплююча система протидії сучасним загрозам і викликам. Контртерористичний комітет Ради Безпеки ООН. Міжнародні миротворчі сили ООН на початку XXI ст.

Північноатлантичний альянс на рубежі XX - XXI ст. Розширення НАТО на Схід. Вступ до НАТО Польщі, Чехії, Угорщини (1999р.), Болгарії, Латвії, Литви, Румунії, Словаччини, Словенії і Естонії (2004р.). Співробітництво України з НАТО. Римська декларація 2002 р. про основні принципи взаємодії між Росією і НАТО. Боротьба з міжнародним тероризмом, контроль над озброєнням і нерозповсюдженням зброї масового знищення - основні цілі НАТО в сучасних умовах. Формування основ багатополюсного світу. Зростання впливу на світові процеси країн Євросоюзу, Японії, Китаю, Індії, Бразилії, Індонезії.

14. Створення незалежної Української держави. Україна і співтовариство.Створення Української держави . Ринкові перетворення : здобутки і проблеми.

Соціально-політична ситуація в Україні наприкінці 80-х років. Зростання рівня громадської свідомості людей, зростання інтересу до історії українського народу. Відродження української національної символіки. Зростання активності мас напередодні виборів до Верховної Ради на основі нового Закону про вибори. Зародження Народного Руху України на перебудову. Основні етапи становлення багатопартійності. Загострення політичної боротьби в процесі виборчої компанії 1990 р. до Верховної Ради України. Формування блоків у Верховній Раді: Група 239 і Народна Рада. Прийняття Верховною Радою 16 липня 1990 р. Декларації про державний суверенітет України, її історичне значення.

Серпневі події 1991р. у Москві та їхні політичні наслідки для України. Проголошення Верховною Радою 24 серпня 1991 р. Акта про державну незалежність України. Всеукраїнський референдум 1 грудня 1991 р. про незалежність України. Обрання Л.Кравчука першим президентом незалежної України. Проблеми утвердження національної державності.

Соціально-економічне становище в Україні в період становлення незалежності . Спроби економічних реформ в Україні. Суперечливий характер ринкових перетворень. Пошуки шляхів економічної стабілізації.

Соціально-економічні результати діяльності урядів незалежної України під керівництвом В. Фокіна, Л. Кучми, Є.Звягільського, В.Масова, Є.Марчука, П.Лазаренка, В.Пустовойтенка, В.Ющенка, А.Кінаха, В.Януковича, Ю.Тимошенко.