Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кейс «Арселор Міттал Кривий Ріг.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
196.61 Кб
Скачать

Конкурс проведено: дискусії тривають

Після завершення аукціону його учасники, а також представники різних політичних сил висловили різні думки. Наведемо найбільш цікаві з них.

Л.Міттал: “Стратегічно ця покупка – головне придбання “Міттал Стіл”, оскільки забезпечує нам доступ до великого об'єму низькозатратної виробничої платформи на ключовому і швидко зростаючому ринку. “Криворіжсталь” – це активи високої якості. і ми впевнені, що зможемо допомогти підприємству і в подальшому зростати, збагачувати його знаннями в галузі маркетингу, технологій, сприяючи його входженню на нові ринки. Сьогодні “Криворіжсталь” – це добра якість. ми у захваті від перспектив швидкого зростання підприємства”.

С.Тарута (ІСД): “Я не дуже засмучений. за такі гроші такий товар не потрібний. Нашу компанію може “відкинути назад” така висока ціна, яка склалась в результаті аукціону – 24,2 млрд. грн. Це ціна аукціонна, а не економічна. переможцю – “Міттал Стіл – Німеччина” буде складно виконати інвестиційні зобов'язання. а нам приємно, що ми змогли підняти для країни вартість цього підприємства”.

О.Мороз (лідер Соціалістичної партії України): “Такі об'єкти стратегічного значення як “Криворіжсталь” повинні знаходитись у державні власності. Протягом двох років отримана після аукціону сума могла б надійти до бюджету країни у вигляді податків. не кажучи вже про те, що прямі доходи державного підприємства щорічно могли б становити приблизно п'ять мільярдів доларів”.

Президент України В.Ющенко: “Запланована реприватизація по ряду підприємств внесла колосальну смуту у бізнес-кола. Реприватизація була помилкою, яка викликала недовіру до урядових кроків. Український бізнес формувався протягом 14 років і було безглуздо повертатись в минуле” (12.11.05 р., з'їзд НСНУ). “Я хотів би, щоб ви сприйняли завершення повторного конкурсу по “Криворіжсталі” як крапку у питанні реприватизації” (15.11.05 р., зустріч з політичними і діловими колами Парижу).

А.Кінах (секретар Ради національної безпеки і оборони України): “Якщо у влади є питання до кого-небудь із власників (десь була занижена вартість підприємства, а десь інвестор не виконує свої зобов'язання), то в кожному окремому випадку ситуація буде ретельно аналізуватись. Я вважаю, що можна і потрібно йти на, так звані, мирові угоди із власниками” (інтерв'ю “Независимой газете”, 22.11.05 р.).

Б.Березовський (російський олігарх, Президент Фонду громадянських свобод): “Аукціон по “Криворіжсталі” показав, що влада не тільки не може запропонувати шлях до створення ефективної економіки (прозорий аукціон – це, безперечно, позитивний приклад дій нової влади; при цьому не слід забувати, що саме підприємство і його вартість були створені іншою владою, але й не розуміє, як витратити з розумом грошовий потік, що звалився” (“Дзеркало тижня”, 19.11.05, с.5).

На жаль, отримані від продажу «Криворіжсталь» 24,2 млрд. грн.. протягом року були використані для «латання» бюджетних дірок, а не на фінансування загальнодержавних проектів, як передбачалось до аукціону. На погашення бюджетного дефіциту 2005 року було спрямовано 6 млрд. грн., 2006 року – 9 млрд. грн., створення спеціального фонду – 3,2 млрд. грн. і т.і. До бюджету Дніпропетровської області та міського бюджету Кривого Рогу надійшло 80 млн. грн.

Цілком зрозумілим стало після конкурсу призначення нового керівника «Міттал Стіл» (Кривий Ріг), яким став індієць Нарендра Чодері. Він є висококваліфікованим фахівцем сталеплавильної галузі з 40 річним досвідом роботи на технічних і управлінських посадах. В «Міттал Стіл» працює з 1993 року, в тому числі виконавчим директором «Міттал Стіл» Галаті (Румунія) та «Міттал Стіл Теміртау» (Казахстан), які перетворились у ефективні підприємства із сучасними технологіями. Новий виконавчий директор запропонував сучасну стратегію розвитку криворізькому відділенню «Міттал Стіл».