Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кейс «Арселор Міттал Кривий Ріг.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
196.61 Кб
Скачать

Стратегія «Міттал Стіл – Кривий Ріг»

Довгострокова стратегія підприємства, запропонована новим менеджментом включала наступні положення:

  • підвищення якості і розширення асортименту продукції заводу, випуск різної довгомірної і листової продукції для постачання на ринки Європи і світу;

  • значні інвестиції;

  • пріоритетність відходу від мартенівської плавки і лиття злитків до електродугового переплаву;

  • розширення виробництва більш складної листової продукції;

  • підвищення вартості активів за рахунок інвестицій як у видобуток, так і у виплавку сталі;

  • використання переваги участі в глобальній групі компаній, в тому числі доступ до широких можливостей збуту;

  • нарощування обсягів спільної діяльності до $200 млн. в основному за рахунок збуту і закупівель;

  • виконання всіх соціальних зобов’язань, передбачених договором купівлі-продажу підприємства;

  • надання постійної підтримки місцевій громаді.

Реалізація цієї стратегії у 2006 році дозволила збільшити у порівнянні з 2005 роком випуск чавуну на 6,8 млн. т. (10,5%), сталі – на 7,6 млн. т. (8,8%), прокату – на 6,9 млн. т. (12,3%). Обсяги продажу збільшились на 12,8% до 14,4 млрд. грн., а прибутку на 65% до 5 млрд. грн.. Податкові платежі склали 1,1 млрд. грн., що на 53,7% перевершує показник 2005 року, в тому числі до місцевого бюджету – 231,3 млн. грн., до державного бюджету 497,5 млн. грн., або відповідно на 26,5% та 20,4% більше ніж у 2005 році. Продуктивність праці зросла на 32%, а зарплата – на 26%. Інвестиції у виробництво зросли на 7%, а витрати у соціальну сферу склали понад 123 млн. грн., або на 28% більш ніж у 2005 році.

Історія транснаціональних поглинань «Міттал Стіл»

Перевага «Міттал Стіл» на аукціоні була цілком закономірною, оскільки протягом останніх 20 років компанія накопичила унікальний досвід розвитку шляхом міжнародних поглинань. Свій початок компанія бере з кінця 80-х років минулого століття.

Як відомо, Лакшмі – індійська богиня багатства. Сім’ю Міттал до цього часу пам’ятають колишні сусіди в невеличкому містечку Садулпур в штаті Раджастан, що розташований на заході Індії. Сім’я діда у складі 20 осіб жила бідно. Головний редактор газети «Садулпур Таймс» 61-річний Сараогі, який знав особисто цю сім’ю, згадує: «У них не було постійного доходу. Взагалі ніякого доходу. Жили на те, що вдавалось інколи заробити їх батьку».

Оскільки Міттали належали до касти Марварі, представники якої відомі в Індії як торговці і лихварі, сім’я перебралась до Калькутти – центру діяльності касти. Справи сім’ї пішли вгору завдяки тому що батько Л.Міттала – Мохан Міттал став партнером однієї із сталеплавильних компаній. Він зміг дати освіту сину в престижному навчальному закладі – коледжі Святого Ксав’єра. Колишні сокурсники Л.Міттала відзначають його надзвичайні здібності в математиці. Після отримання диплома в 1969 році Лакшмі став працювати в компанії батька.

В 1994 році Міттал несподівано відділяється від батька і двох братів. Причини цього вчинку ніхто з них не коментує і дотепер. Спочатку він очолює іноземну філію батьківської компанії, яка включала заводи в Індонезії, Трінідаду і Тобаго. Решта членів сім’ї контролювали бізнес в самій Індії, що вважалось тоді більш перспективним напрямом. Після цього Лакшмі перестав підтримувати стосунки з родичами і здійснив понад 20 вдалих поглинань у різних країнах, дані про які наводяться в додатках 1, 2, а технологія цих операцій – в додатку 4.

Як видно з додатку 1 в період 1989-2004 рр. «Міттал Стіл» придбав понад 20 металургійних підприємств у різних країнах світу, завдяки чому виробничі потужності зросли від 420 тис. тон сталі на рік до 57,5 млн. тон. Результати діяльності компанії «Міттал Стіл», до складу якої входили: Ispat International, LNN Holdings, International Steel Group, наведено в таблиці 3.

Таблиця 3