Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit_shp_teoriya.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.86 Mб
Скачать

181. Процедури аудиту кредиторської заборгованості за товари, роботи, послуги.

Кредиторська заборгованість — це найвагоміша частина зобов’язань підприємства, до яких включаються довгострокові і поточні зобов’язання.Під час перевірки кредиторської заборгованості мають бути розв’язані такі завдання:При перевірці розрахунків з постачальниками й підрядниками треба з'ясувати документальну обґрунтованість здійснених операцій, переконатися в дійсності документів і правильності їх оформлення.

Аудитор при перевірці повинен звернути увагу на наступне:

- чи є договори на поставку продукції (виконання робіт, послуг) і правильність їх оформлення;

- при наявності кредиторської заборгованості необхідно встановити дату її виникнення і причину утворення;

- чи є заборгованість з минулим строком позовної давності, чи вживаються заходи до її стягнення;

- чи здійснювалася інвентаризація розрахунків (необхідно переглянути результати й, якщо необхідно, провести зустрічну перевірку розрахунків);

- правильність установлення цін на матеріальні цінності: чи відповідають вони цінам, зазначеним у договорах поставки;

- правильність списання витрат із кредиту розрахунків із кредиторами на собівартість продукції (робіт, послуг);

- чи пред'являлися штрафні санкції постачальникам і підрядникам при порушенні договірних зобов'язань;

- правильність відбиття операцій при оплаті векселями;

- чи пред'являлися претензії постачальникам і підрядникам у випадку невідповідності цін і тарифів, обумовлених договорами.

182. Процедури аудиту поточних забов'язань за розрахунками з одержаних авансів. 183.Аудит в ринковій економічній системі.

Ринкова економіка потребує нових форм аудиту за якістю бухгалтерського обліку та достовірністю інформації у фінансовій звітності про діяльність підприємств. Історія аудиту свідчить, що його розвиток обумовлений розподілом інтересів адміністрації підприємств та інвесторів.На міжнародному рівні в умовах ринкової економіки розширюються напрямки аудиторської діяльності. З'явився правовий, екологічний, незалежний, управлінський аудит. Але необхідно відмітити, що більшість понять аудиту залишаються на початковому рівні розвитку.Необхідно зауважити, що потреба надання аудиторських послуг в Україні виникла з переходом нашої країни на ринкові відносини.З розвитком ринку розширився також асортимент і обсяг послуг, які надаються аудиторськими фірмами. Поряд з традиційними послугами і консультаціями з бухгалтерського обліку вони здійснюють консультації з оподаткування підприємств, надають увагу питанням управлінської діяльності, маркетингу, оцінці матеріально-виробничих запасів, прогнозуванню, банківській справі, кредитній політиці, складанню звітності тощо.Із формуванням ринкової економіки, урізноманітненням форм власності капіталу в країнах СНД розвивається аудиторська консультаційна діяльність. Позитивним у розвитку аудиту в цих країнах є те, що аудиторська діяльність регулюється спеціальним законодавством і правовими та нормативними актами з аудиту.У ринковому середовищі, коли фінансово-господарська діяльність підприємства здійснюється на принципах самофінансування, а за нестачі власних фінансових ресурсів – за рахунок позичкових коштів, дуже важливо дати аналітичну оцінку фінансової незалежності підприємства від зовнішніх джерел. Запас джерел власних коштів – це запас фінансової стійкості підприємства за умови, що його власні кошти перевищують позичені.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]