Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit_shp_teoriya.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.86 Mб
Скачать

2. Поняття «аудиту» в світовій аудиторській практиці

Слово «аудит» латинського походження і означає «слухати».Термін «аудит» у сучасному світі використовується в 3х значеннях: +а.-окремий вид підприємницької діяльності у сфері послуг економіко – правового характеру; + а.- окрема ф-я управління(складова загальної функції господарського контролю) – функція незалежного фінансового контролю(експертизи); +а.- економічна наукова дисципліна, яка досліджує функціонування інституту незалежного фінансового контролю в ринковій економічній системі.

Міжнародна аудиторська практика: 1). Відомий автор книги «Основи аудиту» Р.Адамс дав класичне визначення суті аудиту, за яким аудит (auditing) -це процес, за допомогоюю якого компетентний незалежний пpацiвник нагромаджує і оцінює свідчення про інфор-ію, яка піддається кількісній оцінці і стосується специфічної госп.системи, з тим щоб визначити і виразити у своєму висновку ступінь відповідності цієї інф-ї установленим стандартам. 2). Тимчасові правила ауд.дія-ті у Рос.Федерації трактують аудит як підприємницьку дія-ть аудиторів (ауд.фірм) щодо здійснення незалежних позавідомчих перевірок фін.звітності, платіжно-розрахункової документації, податкової декларації та ін-х фін.зобов’язань і вимог ек.суб’єктів та надання ін-х ауд.послуг. 3). В Білорусії: аудит.дія-ть – незалежна перевірка аудитором і ауд.організаціями фін.звітності та ін-х док-ів суб’єктів госп-ня з метою оцінки достовірності і відповідності здійснених фін. і госп.операцій закон-ву Республіки Белорусь. 4).У глосарії термінів до міжнародних стандартів аудиту (МСА) та у стандарті 120 “Концептуальна основа МСА” сказано, що аудит фін.звітності покликаний дати аудитору можливість висловити думку про те, чи складено фін.звітність у всіх суттєвих аспектах відпов.до встановлених вимог щодо фін.звітності.

3. Поняття «аудиту» в законодавстві України.

Основним документом для аудиторів Укр є Закон України “Про АД” із змінами і доповненнями до нього. Аудит у відповідності до закону - це перевірка даних бухгалтерського обліку і показників фінансової звітності суб’єкта господарювання з метою висловлення незалежної думки аудитора про її достовірність в усіх суттєвих аспектах та відповідність вимогам законів України, положень бухг.об-ку або інших правил згідно із вимогами користувачів.

Ауди тз лат. – уміння слухати. Аудит здійснюється незалежними особами (аудиторами, аудиторськими фірмами), які уповноважені суб’єктом господарювання на його проведення. Аудит може проводитись з ініціативи клієнтів, а також у випадках передбачених законодавством України (обов’язково).

Згідно закону України “Про АД” стаття 3 поняття АД включає в себе: організаційне і методичне забезпечення аудиту, практичне виконання аудиторських перевірок та надання інших аудиторських послуг.

Аудиторські послуги можуть надаватись у формі аудиторських перевірок (аудиту), пов’язаних з ними експертиз, консультування з питань БО, звітності, оподаткування, аналізу фін-госп діяльності та інших видів економіко-правового забезпечення підприємницької діяльності юр. і фіз. осіб.

Перелік послуг, які можуть надавати аудитори (ауд. фірми) визначається Аудиторською палатою України відповідно до стандартів аудиту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]