Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit_shp_teoriya.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.86 Mб
Скачать

41.Суб’єкти та об’єкти аудиторської діяльності

Субєкти ауд. Діял.:

*Юрид. Особи:

-Ауд. Фірми трансаціальних ауд. компаній

-Ауд. Фірми Укр.

*Фіз.. ос.: приватні підприємці – аудитори.

об’єкти аудиторської діяльності:

окремі форми фін. звітності

облікові регістри

первинні документи

матеріали інвентаризації

документи внутр.. аудитора та сист. внутр.. контролю

установчі док.

фін. не бухг. звіти

низка ін.. об’єктів аудиту (ФЗ за попередні періоди, висновок аудитора за попер. рік

42. Аудитор та аудиторська фірма, їх права та обов’язки

Аудитор - незалежна особа, що має право перевіряти стан фінансово-господарської діяльностіорганізаційтаустановна осно-віконтракту, укладеного зпідприємствомза визначену плату та в ході перевірки складатиаудиторський висновок, який маєюридичну силувсуді. Висновки аудитора що до фінансового стану структури, яку перевіряють, записують врічний звітпро діяльність, якій є додатком добалансу. Аудитор повинен мати спеціальний дозвіл (ліцензію) на правоаудиторської діяльності.Аудиторська фірма - юридична особа, яка безпосередньо займається аудиторською діяльністю і може створюватися на підставі будь-яких форм власності. Умовою створення такої фірми є те, що в ній є хоча б один сертифікований аудитор. При цьому керівником аудиторської фірми може бути тільки аудитор.

Відповідальність аудитора.

Аудитор відповідає за аудиторський висновок про фінансову звітність і не повинен відповідати за виявлення абсолютно всіх фактів шахрайства і помилок, які впливають на достовірність висновку. Проте, аудитор повинен отримати гарантію відсутності істотних випадків такого роду для написання позитивного аудиторського висновку.

Крім цього аудитор несе відповідальність (матеріальну) в межах умов підписаного договору за порушення, пов’язані з невідповідним використанням своїх обов’язків, які стали причиною матеріальних збитків клієнта Ще під час планування аудиторської перевірки аудитор повинен оцінити ризик того, що помилки та шах-райство можуть спричинити значні перекручення у фінансовій звітності підприємства і звернутися до керівництва підприємства запитом про те, чи всі помилки та випадки шахрайства документально оформленні і представлені йому. Права аудиторів:* перевіряти документи, регістри бухгалтерського фінансового обліку та іншу документацію;* отримувати від підприємства пояснення і додаткові дані, необхідні для перевірки; * отримувати від третіх осіб інформацію, необхідну для аудиту;* проводити інвентаризацію матеріальних цінностей, коштів, цінних паперів; * залучати до перевірки на договірних засадах фахівців;* проводити аналіз, надавати консультації з питань обліку, права, консолідації і трансформації звітності;* надавати послуги щодо оцінки майна, проведення експертизи комп'ютерних програм бухгалтерського фінансового обліку;* самостійно визначати форми і способи аудиту;* займатися аудиторською діяльністю індивідуально, створювати аудиторські фірми, об'єднуватися з іншими аудиторами в спілку тощо.

Обов'язки аудиторів і аудиторських фірм

Аудитори і аудиторські фірми зобов'язані: 1) належним чином надавати аудиторські послуги, перевіряти стан бухгалтерського обліку і звіт-ності замовника, їх достовірність, повноту і відповідність чинному законодавству та встанов-леним нормативам; 2) повідомляти власників, уповноважених ними осіб, замовників про виявлені під час проведення аудиту недоліки ведення бухгалтерського обліку і звітності; 3) зберігати в таємниці інформацію, отриману при проведенні аудиту та виконанні інших аудитор-ських послуг. Не розголошувати відомості, що становлять предмет комерційної таємниці, і не використовувати їх у своїх інтересах або в інтересах третіх осіб; 4) відповідати перед замовником за порушення умов договору відповідно до чинних законодавчих актів України; 5) обмежувати свою діяльність наданням аудиторських послуг та іншими видами робіт, які мають безпосереднє відношення до надання аудиторських послуг у формі консультацій, перевірок або експертиз.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]