Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit_shp_teoriya.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.86 Mб
Скачать

48. Особливості сертифікації аудиторів банків

У складі Інституту підготовки спеціалістів статистики та ринку створений Національний центр обліку та аудиту України (НЦОАУ). Осн. завд-ми НЦОАУ є: *методичне і навчальне забезпеч. підготовки бухг-в масової кваліфік. та аудиторів; *забезпеч. наук-х метод-х розробок, що використ-ся у навч. процесі підгот., перепідгот. і підвищ-я кваліфік-ї бухг-рів, аудит-в, статистиків, ревізорів. Для цього в складі центру із числа вчених і практиків у галузі бух. обліку, статистики, аудиту, контролю і ревізії створена науково-метод. рада.

Права на отримання сертиф-та мають громадяни Укр., які здобули вищу освіту, мають певні знання з аудиту та досвід роботи не менше 3 років підряд за фахом ауд-ра, ревізора, юриста, фінансиста або економіста та склали іспит. Порядок і умови продовж. чинності сертиф-та визначені Полож-м "Про сертиф-ю аудиторів", яке затвердж. АПУ. Для отрим. сертиф-та претендент подає до АПУ такі докум-ти: клопотання, копію диплому, виписку з труд. книжки, докум. про оплату. Сертиф-т – офіц.. докум., який засвідчує право на здійсн. аудиту підприємств та господ-х товариств (серія А), банків (серія Б). Є також серія АБ. Бланк сер тиф-та є бланком суворої звітності із зазнач. № та серії. Аудитори, строк дії сертиф-в яких закінчується, не раніше 3-х і не пізніше 1-го місяця до закінч-я строку повинні подати до секретаріату АПУ такі докум.: клопотання установленого зразка, витяг з трудової книжки, сертифікат, термін дії якого закінчується, реферат про аудиторську діяльність і підвищення кваліфікації за період володіння сертифікатом, документ про внесення плати за продовження дії сертифіката. Аудитори, які працюють за фахом від двох до трьох років або за сумісництвом не менше трьох років і не мають зауважень щодо роботи та щодо реферату, проходять співбесіду в постійних комісіях з приймання іспитів. У разі позит-х результ-в співбесіди прізвище аудитора вноситься до Протоколу осіб, дія сертиф-та яким продовжується на 5 років, а аудитори, які не з'явилися на співбесіду з приводу продовж-я дії сер тиф-та в призначений термін без повідомлення про поважні причини неявки, повинні складати іспити на загальних підставах.

49.Порядок продовження дії сертифікату аудитора

Продовження терміну чинності сертифіката здійсн. через 5 р. за підсумками контр-го тестув-ня за фахом у порядку, встан-му АПУ. За проведення сертиф-ї справл-ся плата в розмірі, встан. АПУ, виходячи з кошторису витрат на утрим. АПУ. Згідно з вимогами ЗУ "Про ауд. д-сть" та Статуту АПУ за ненал. викон-ня профес-х обов'язків до ауд-ра можуть бути застос. АПУ стягнення у вигляді попередження, зупинення чинності сертиф-та на строк до 1 року або анулюв. сертиф-та

Аудитори, строк дії сертиф-в яких закінчується, не раніше 3-х і не пізніше 1-го місяця до закінч-я строку повинні подати до секретаріату АПУ такі докум.: клопотання установленого зразка, витяг з трудової книжки, сертифікат, термін дії якого закінчується, реферат про аудиторську діяльність і підвищення кваліфікації за період володіння сертифікатом, документ про внесення плати за продовження дії сертифіката. Аудитори, які працюють за фахом від двох до трьох років або за сумісництвом не менше трьох років і не мають зауважень щодо роботи та щодо реферату, проходять співбесіду в постійних комісіях з приймання іспитів. У разі позит-х результ-в співбесіди прізвище аудитора вноситься до Протоколу осіб, дія сер тиф-та яким продовжується на 5 років, а аудитори, які не з'явилися на співбесіду з приводу продовж-я дії сер тиф-та в призначений термін без повідомлення про поважні причини неявки, повинні складати іспити на загальних підставах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]