Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit_shp_teoriya.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.86 Mб
Скачать

29. Огляд фінансової звітності та його мета

Огляд фінансової звітності - послуга, при проведенні якої аудитор повинен визначити наявність обставин, які вказують на те, що фінансова звітність не була складена в усіх суттєвих аспектах відповідно до основ фінансової звітності. Проведення огляду, на відміну від аудиту, не передбачає:

• оцінки систем бухгалтерського обліку і внутрішнього контролю;

• перевірки бухгалтерських записів;

• отримання відповідей на запити;

• повного набору доказів, одержуваних у ході перевірки, спостереження, підтверджень і розрахунків.

Згідно МСА докази, необхідні для досягнення мети огляду, аудитор отримує в першу чергу за допомогою проведення опитування та аналітичних процедур.

В ході огляду аудитор може допуститисередній (більш низький у порівнянні з аудитом фінансової звітності) рівень впевненості в тому, що перевіряється інформація не містить суттєвих викривлень. За результатами огляду в аудиторському звіті формулюється думку у вигляді негативної впевненості. Отже, негативна впевненість - це заперечення факту виявлення будь-яких значних спотворень, виражене за результатами проведених робіт.

Аудитор повинен звернути увагу клієнта на те, що огляд не є аудиторською перевіркою, а що складається за результатами огляду висновок не висловлює аудиторської думки про достовірність фінансової звітності. Крім того, необхідно роз'яснити клієнту, що на огляд не можна покладатися як на засіб виявлення помилок, незаконних дій або інших порушень.

Проте при проведенні огляду аудитор керується тими ж загальними професійними принципами та міркуваннями щодо суттєвості, доцільності використання праці інших осіб, розгляду наступних подій, що і при вираженні аудиторської думки про фінансову звітність.

Висновок з перегляду має структуру, багато в чому схожу з аудиторським висновком за фінансової звітності, і формується в залежності від результатів роботи аудитора

30. Супутні аудиторські послуги та їх види

Супутні послуги» - 3 стандарти, є керівництвом для аудиторів при наданні супутніх послуг: загальним перевіркам фінансової звітності, виконанню погоджених процедур, компіляції (підготовці) фінансової звітності. 910 - завдання по огляду фінансової  інформації. 920 - виконання погоджених процедур 930 - завдання по підготовці фінансової  інформації.

У відповідності з міжнародними нормативами до супутних аудиту послугам відносяться: 1) підготовка оглядів, пов'язаних з не фінансовою інформацією (про ефективність функціонування внутрішнього аудиту, комп'ютерного програмного забезпечення аудиту); 2) аналіз бухгалтерської (фінансової) звітності; 3) виконання узгоджених процедур по окремим рахункам БО, балансу (фінансовому звіту) або по бухгалтерській (фінансовій) звітності у цілому; ці процеси можуть торкатись також не фінансової інформації; 4) складання (підготовка) бухгалтерської (фінансової) звітності (повної або часткової), а також іншої фінансової і не фінансової інформації.

Аудиторські послуги, що є сумісними з обов’язковим аудитом фінансової звітності, поділяються на дві групи:1)Супутні аудиторські послуги 2)Інші аудиторські послуги

Взагалі супутні послуги аудиту поділяють на:1)Компіляція (трансформація) бухгалтерської звітності,2) операційні перевірки,3)оглядові пере-вірки. Перевірка прогнозної фінансової інформації – це аудиторська перевірка прогнозної фінансової інформації, яка може охоплювати фінансові звіти і може бути підготовлена: - як інструмент внутрішнього управління або - для надання третім особам, наприклад, у формі:

-проспекту для забезпечення потенційних інвесторів інформацією про майбутні очікування

-річного звіту для забезпечення інформацією акціонерів, органів регулювання та інших зацікавлених осіб

-документа, що містить інформацію для кредиторів, яка може включати, наприклад, прогнози руху грошових коштів.

Виконання погоджених процедур - виконання таких аудиторських процедур, які були погоджені аудитором, суб’єктом господарювання та будь-якими відповідними третіми сторонами, а також надання звіту про фактичні результати цих процедур. Завдання з виконання погоджених процедур може включати виконання аудитором наступних процедур:- Запит та аналіз; -  Перерахунок, порівняння та інші перевірки точності записів; -Спостереження;-  Перевірка; - Одержання підтверджень.

Завдання з підготовки інформації – підготовка фінансових звітів, але може включати також збирання, класифікацію та узагальнення іншої фінансової інформації

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]