Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачи КМ.doc
Скачиваний:
145
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
345.6 Кб
Скачать

Викладемо лише пропозиції:

Відхилити клопотання за такими причинами:

  1. Відсутні дані про рух коштів на рахунках клієнта в банках або звіту про рух грошових коштів, тому неможливо розрахувати показник, що характеризує аналіз грошових потоків. Відсутні також дані щодо 5 ставки за кредитом. В той же час, у випадку зриву реалізації проекту, кредит доведеться погашати за рахунок наявних до реалізації проекту грошових потоків та вторинних джерел (запропонованого забезпечення).

  2. Не дивлячись на перевищення суми застави над сумою кредиту (загальна сума застави – 147, сума кредиту 40), забезпечення не зовсім відповідає певним вимогам до неї (висока ліквідність; стабільність цін на предмет застави; мінімальні витрати на зберігання). Так, експлуатовані офісні меблі, обладнання та автомобіль на загальну суму 97 не є ліквідними, ціни на них можуть суттєво знизитися.

  3. Недостатня платоспроможність позичальника - значення коефіцієнта абсолютної ліквідності всього 0,053 при оптимальному не менш, ніж 0,2.

Ситуація № 7

КОРПОРАЦІЯ «РАПІД» звернулася до Київської дирекції бан­ку «Україна» з клопотанням про надання короткострокового кредиту в сумі 200 000 американських доларів строком на 4 місяці під 25 % річних для придбання побутової техніки, копіювальної техніки, товарів побутової хімії та миючих засобів.

КОРПОРАЦІЯ «РАПІД» утворена в 1993 р. Центром «Чорнобиль» та ТОВ «Нефес» і зареєстрована Печерською районною держадміністрацією 30.08.93 р. за № 5190, перереєстрована 13.03.96 р., свідоцтво № 21590968. До 21.11.96 р. поточний рахунок був відкритий у Брокбізнесбанку, нині поточний рахунок переведений в ОПЕРУ банку «Україна» по Київській області.

КОРПОРАЦІЯ «РАПІД» є офіційним представником фірм SIMENS-BOSH, CANON, LAKPROM у Києві і протягом кількох років займається постачанням на Київський ринок продукції цих фірм згідно з контрактами, які укладаються чи подовжуються кожного року. На час звернення про надання кредиту КОРПОРАЦІЯ «РАПІД» одержувала техніку та інші товари німецьких виробників на умовах:

  • постачання товару за рахунок постачальника;

  • покупець сплачує державне мито та несе інші витрати, пов’язані з імпортом товарів на території України;

  • розрахунки за товар здійснюються шляхом перерахунку 100 % передплати на рахунок постачальників;

  • товар має бути доставлений покупцю протягом 2-х місяців після одержання передплати.

Фактичні значення показників кредитоспроможності КОРПОРАЦІЇ «РАПІД», які обов’язково повинні використовуватися комерційними банками згідно з Положенням «Про порядок формування і використання резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями» знаходяться в припустимих межах, за винятком коефіцієнта загальної ліквідності та коефіцієнта співвідношення залучених і власних коштів (табл. 1).

Коефіцієнт співвідношення власних і залучених коштів не витримується внаслідок нестачі обігових коштів, яка викликана відволіканням фінансових ресурсів у капітальні вкладення в сумі 386,7 тис. грн (за даними балансу).

На підставі проведеної оцінки фінансового стану КОРПОРАЦІЮ «РАПІД» було віднесено до класу «Б», тобто до позичальників, фінансова діяльність яких добра або дуже добра, але немає можливості підгримувати її на цьому рівні протягом тривалого часу.

Таблиця 1