Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачи КМ.doc
Скачиваний:
145
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
345.6 Кб
Скачать

Ситуація № 25

Станом на перше число місяця банк мав в складі активів 7150 тис. гр. од. заборгованості по позичках, з яких 35 % — проб­лемні, а в складі останніх — 80 % безнадійних. Всі безнадійні позички були надані під гарантію збанкрутілих банків. Прострочені позички виникли недавно, вони забезпечені заставою майна, але воно не може бути реалізоване за раніше встановленими цінами у зв’язку з падінням попиту. Виручкою від реалізації майна, що є заставою, може бути погашено лише 50 % прострочених позичок.

Які заходи повинен здійснити банк для реструктуризації кре­дитного портфеля і недопущення втрати платоспроможності та збитків?

Розв’язання

1. Сума проблемних кредитів в портфелі банку складає 7150*0,35=2502

Частка проблемних кредитів в розмірі 35% є дуже значною, можна сказати, що перевищено допустимий для банку рівень цих кредитів щодо загальної суми кредитного портфеля, тим більше що безнадійні кредити складають 0,35*0,80=28 відсотків загального кредитного портфеля або, 7150*0,35*0,8=2002.

2. Заходи.

За безнадійними кредитами, якщо процес банкрутства позичальників та солідарних боржників - банків – гарантів вже відбувся, а відшкодування за кредитами не надійшли, єдиний шлях - списання безнадійних заборгованостей за рахунок резервів під нестандартну заборгованість (вони мали бути сформовані банком у повному обсязі, незалежно від розміру їх доходів).

За простроченими кредитами (прострочені кредити означають, що банк прийняв рішення на ліквідацію такої заборгованості), забезпезпеченими заставою майна, незважаючи на неможливість реалізації за раніше встановленими цінами у зв’язку з падінням попиту, необхідно реалізовувати його через державну виконавчу службу, а виручені кошти направляти на погашення прострочених кредитів. Решту (50%) банк повинен пред`являти таким позичальникам та вести з ними претензійно - позовну роботу по погашенню залишку кредитів за рахунок всіх їх коштів і майна аж до порушення справи про банкрутство. У випадку непогашення таких кредитів і банкрутства цих позичальників - списання безнадійних заборгованостей за рахунок резервів під нестандартну заборгованість.

1. Це не шпаргалка, а вирішення типових задач з дисципліни КМ

2. Розглянуті типові задачі включені в білети на іспит зі зміненими значеннями (терміни, дати, суми, % ставки тощо)

3. В ситуаціях 21 та 22 закреслено певний вид забезпечення, так як це різні його групи, а отже і різний відсоток вартості забезпечення, що приймається для обрахунку ЧКР

4. Якщо ви не бачите весь текст, то це нормально, бо ще нікому не вдавалось на білому аркуші побачити текст шрифтом білого кольору

18 Km задачі