Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Иноваційні технології.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.18 Mб
Скачать

1. Інтелектуальна власність в інноваційних процесах

Завдання: на основі навчального матеріалу складіть опорну схему.

Використання результатів інтелектуальної діяльності і засобів індивідуалізації, що є об'єктом виключних прав, може здійснюватися третіми особами тільки за згодою правовласника ".

Під творчістю, творчим процесом розуміють розумову працю, спрямовану на створення нових речей, які ніколи раніше не існували.Психологи вважають, що творчій особистості необхідні уява, натхнення, оригінальність мислення, вміння напружено працювати і міркувати, аналітичні здібності та ін Сьогодні творчий потенціал людини формують особисті здібності, інформатика, програмно-цільові методи та інноваційні технології.

При розробці нових видів продукту та бізнесу їх інституційними правами є патенти, що дають власнику монополію на комерціалізацію певної технології в певній галузі протягом встановленого часу. Інші права на інтелектуальну власність пов'язані з авторством і його різновидами.

Пітер Ф.Друкер прийшов до висновку: "Працівники розумової праці володіють своїми засобами виробництва, тобто тими знаннями, які зберігаються у них в голові. Це абсолютно" портативний "і надзвичайно ємний вид основного капіталу.

На думку П. Друкера, продуктивність працівників розумової праці визначається шістьма факторами:

- Ясністю виробничого завдання;

- Особистою їх відповідальністю та незалежністю;

- Включенням інноваційної діяльності в розумову роботу і виробниче завдання;

- Постійним придбанням знань і навчанням колег;

- Якістю розумової праці, а не його кількістю;

Бажанням працювати на свою організацію і перевагою цієї роботи всім іншим.

Нова модель гнучкої організації, що дозволяє використовувати знання й унікальні можливості кожного окремого працівника, отримала назву "індивідуалізованої корпорації". Вона діє і розвивається, спираючись на творчість обдарованих особистостей, яким створюються умови для розкриття і підвищення творчого потенціалу. В таких корпораціях превалює обстановка довіри, що виключає жорстке регламентування, яке гасить творчі пориви. Дисциплінуючим чинником є відповідальність творчої особистості за свої дії. Розширення кола повноважень і збільшення ступеня свободи працівників деколи приводить до окремих помилок, але вважається, що витрати цих помилок менше прорахунків, неминучих при жорсткому командному управлінні.

2. Інтелектуальний продукт як власність.

Завдання: представте навчальний матеріал у вигляді опорної схеми.

Інтелектуальний продукт, створений в результаті творчих зусиль окремої особистості чи колективу, становить основу інтелектуальної власності.Він може мати різні форми: відкриття та винаходи, зразки нової продукції і техніки, нові технології, науково-виробничі, консалтингові, економіко-фінансові, управлінські, маркетингові послуги, а також різні види літературно-художньої творчості.

Зміст поняття інтелектуальної власності викладено у конвенції Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ): "Інтелектуальна власність включає права, пов'язані з літературним, художнім і науковим твором; виконавською діяльностю артистів, звукозаписом, радіо-і телевізійними передачами; винаходами у всіх областях людської діяльності; науковими відкриттями; промисловими зразками; товарними знаками, знаками обслуговування, фірмовими найменуваннями та комерційними позначеннями; захистом проти недобросовісної конкуренції, а також іншими правами, що стосуються інтелектуальної діяльності у виробничій, науковій, літературній і художній областях ".

Інтелектуальна власність - це відношення володіння, користування, розпорядження ідеальними об'єктами, вираженими в будь-яких об'єктивних формах, що втілюють науково-технічну, літературну та іншу творчість індивідуальних чи колективних суб'єктів. Інтелектуальна власність є результатом творіння людського розуму, інтелекту, межі якого безмірно великі, можливості невичерпні, а зміни настільки динамічні, що протягом декількох років виникають нові види інтелектуальної власності, змінюються її структура та функції.

Всі об'єкти інтелектуальної власності - результати або прояви розумової діяльності. У багатьох випадках ці продукти є прямим і безпосереднім проявом людського таланту в галузі науки, техніки, літератури, мистецтва.

Як і інші продукти людської праці, результати інтелектуальної діяльності мають вартісні оцінки. Вони можуть бути включені в товарообіг на комерційній основі, давати корисний економічний, соціальний та інший ефект, задовольняти особисті і суспільні потреби. Суб'єкт власності здійснює присвоєння, володіння, користування і розпорядження продуктами інтелектуальної діяльності своєю владою і в своїх інтересах, без сприяння третіх осіб.

Продукти інтелектуальної діяльності виступають носіями певної інформації нематеріального характеру, яка може бути залучена в науково-технічний або комерційний оборот в якості продукту тільки будучи втіленою в документальну форму.

Інтелектуальні продукти не відносяться до "споживаних речей", які з плином часу морально і фізично зношуються.

Результатами інтелектуальної діяльності може одночасно користуватися необмежене коло осіб - не тільки власники, але й, після покупки відповідної ліцензії, будь-які суб'єкти, а у випадках, передбачених законом, використання може здійснюватися без згоди власника інтелектуального продукту.

Між об'єктами інтелектуальної власності існує системний зв'язок. На кожному етапі наукового і технічного прогресу формуються і розвиваються нові інтелектуальні продукти, які певною мірою залежать від попередніх.

Об'єктами інтелектуальної власності є документально підтверджені права на результати інтелектуальної діяльності - на інтелектуальний продукт.

Об'єкти інтелектуальної власності (ОІВ) поділяються:

- На об'єкти авторського права (твори науки, літератури і мистецтва);

- Об'єкти суміжних прав (виконання, фонограми і передачі ефірного та кабельного мовлення);

- Об'єкти промислової власності (винаходи, корисні моделі і промислові зразки, фірмові найменування, товарні знаки, позначення місць походження товарів);

Об'єкти наукової і науково-технічної сфери (типології інтегральних мікросхем, селекційні досягнення, відкриття та ін.)

Першим правовим документом, що заклав основу товарних відносин, є патент.

Патент (patents - відкритий, явний) - свідоцтво, що видається винахіднику і яке засвідчує його авторство і виключне право на винахід і монопольне право на його використання. Термін дії патенту зазвичай обмежується 10 - 20 роками. За вчинення юридично значущих дій, пов'язаних з патентом, стягуються патентні мита.

Першим у світі патентом, який був виданий в 1421 р. міською управою Флоренції на ім'я архітектора, скульптора і вченого Філіпа Брунеллески, захищався винахід корабельного поворотного крана.

Пізніше держави стали приймати закони, які захищали права власників патентів і реєструвати товарні знаки. Патентні закони були прийняті в США (1787), у Франції (1791), в Росії (1812), а реєстрація товарних знаків почалася з 1875 р. у Великобританії.

Розвиток науки, орієнтованої на практичні потреби, також став важливим фактором появи товарних відносин у сфері технологій.Перетворення дослідницької праці в найману, потреба багаторазового використання передових технологій на великій кількості підприємств призвели до поширення такої форми передачі технологій, як ліцензія.

Ліцензія - це дозвіл, що видається на певний час і за плату власником технології (ліцензіаром), захищеної або не захищеної патентом, зацікавленій стороні (ліцензіату) на використання цієї технології.

Перетворення знань в основний фактор економічного розвитку, вихід на ринок нових об'єктів інтелектуальної власності, глобалізація товарних, фінансових та науково-технічних ринків, спроби виробити глобальну систему захисту інтелектуальної власності сприяли формуванню в останній третині XX ст. ринку інтелектуальної власності.

Право інтелектуальної власності - це виключне право її творця або його законного правонаступника дозволяти або забороняти вчинення дій по використанню результату інтелектуальної діяльності зі згадуванням або без згадки імені творця з метою прямого або непрямого отримання доходів від цього.

Використання результату інтелектуальної власності без дозволу є порушенням права інтелектуальної власності.

Складові права інтелектуальної власності

Права

Характеристика

Исключительно имущестиенные (имеют экономическое содержание)

Передаваемые отделимы от творца. Имеют срок правовой охраны для соблюдения баланса интересов сторон т е творца и общества. Имеют установленню территорию правовой охраны. Возмездность передачи прав.

Личные неимущественные (не имеют экономического содержания)

Неотделимы от творца, непередаваемы. Не имеют срока охраны (бессрочны ).

Інтелектуальна власність здатна приносити дохід при залученні в цивільний оборот передбаченими законодавством способами (купівля-продаж, міна, оренда тощо). Це можна назвати інтелектуальним капіталом. 

Наведемо лише два приклади. У 2000 р. студенти МГТУ ім. Н. Е. Баумана Артем Юхін і Андрій Климов заснували компанію A4Vision. Вони створили сканер, який дозволяє отримувати цифрову копію будь-якої тривимірної поверхні, в тому числі людського обличчя. Причому "сканування" обличчя можна здійснити без відома людини. У 2002 р. під егідою Міжнародної організації цивільної авіації 188 країн світу підписали Новоорлеанський угоду, яка визнає біометрики особи основною технологією ідентифікації для паспортів та в'їзних віз наступного покоління. У 2003 р. оборот компанії, яка налагодила продаж "біометричних" програм і сканерів, наблизився до 1 млн дол США. У 2004 р. контрольний пакет A4Vision купив один з найстаріших венчурних фондів Силіконової долини Menlo Venture. Основну частину залучених грошей компанія вкладає в роботу над біометричними паспортами. З кінця 2005 р. так звані біопаспортов отримують громадяни США і Євросоюзу.

Схвалення нового стандарту комітетом з біометрики Міжнародної організації по стандартах (ISO) означає, що ця технологія "тривимірної фотографії" як єдиного міжнародного стандарту повинна використовуватися в паспортах та візах наступного покоління по всьому світу.