Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
365
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
391.68 Кб
Скачать

3. Матеріали доаудиторної самостійної роботи.

3.1.Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)

Дисципліна

Знати

Вміти

Попередні дисципліни

Мікробіологія

Властивості збудника гепатиту С, особливості серологічної відповіді в залежності від термінів хвороби, правила і термін забору матеріалу для специфічної діагностики.

Проводити забір матеріалу (кров) для імуногенетичного (ПЛР) та серологічного (ІФА) дослідження, інтерпретувати результати отриманих даних

Пропедевтика внутрішніх хвороб

Основні етапи та методи клінічного обстеження хворого.

Зібрати анамнез, провести клінічне обстеження хворого по органам і системам, виявити клінічні ознаки патології. Аналізувати отримані дані.

Епідеміологія

Епідемічний процес (джерело, механізм зараження, шляхи передачі) хронічних вірусних гепатитів, гепатиту С, поширеність патології в Україні і в світі. Стратегію ВООЗ стосовно цих інфекцій.

Зібрати епідеміологічний анамнез, провести протиепідемічні та профілактичні заході у вогнищі інфекції

Імунологія та алергологія

Основні поняття предмету, роль системи імунітету в інфекційному процесі, вплив на термін елімінації збудників ВГ з організму людини. Імунологічні аспекти ускладнень.

Оцінити дані імунологічних досліджень у хворих на хронічні ВГ .

Фізіологія

Параметри фізіологічної норми органів і систем людини; показники лабораторного обстеження в нормі( загальні аналізи крові, сечі, біохімія крові).

Оцінити дані лабораторного обстеження у хворих на гострі та хронічні ВГ.

Дерматологія

Характеристику різних видів екзантеми у хворих на ХВГ (прояви кріоглобулінемії, вузликового периартеріїту, шкірні прояви геморагічного синдрому у хворих на ХГВ), особливості прояв жовтяниці у хворих на ХГВ.

Розпізнавати характер висипань на шкірі та прояв жовтяниці на шкірі та слизових оболонках при хронічних вірусних гепатитах та їх ускладненнях.

Терапія

Характеристику прояв гепато-лієнального синдрому та жовтяниці у хворих на ХВГ, особливості його при різних стадіях ХГС.

Оцінити ступінь прояв та особливості гепатолієнального синдрому та жовтяниці у хворих на ХГВ.

Реанімація та інтенсивна терапія

Невідкладні стани:

  • Гостра та хронічна печінкова енцефалопатія.

  • Кишкова кровотеча, ускладнена портальна гіпертензія у хворих на ЦП

Своєчасно діагностувати та надати невідкладну допомогу при невідкладних станах:

  • Гостра та хронічна печінкова енцефалопатія.

  • Кишкова кровотеча, ускладнена портальна гіпертензія у хворих на ЦП

Неврологія

Клінічні та лабораторно-інструментальні ознаки печінкової енцефалопатії у хворих на ХГВ .

Провести клінічне обстеження хворого з ураженням ЦНС у хворих на ХГВ.

Хірургія

Клініко-лабораторні ознаки портальної гіпертензії, асциту, шлунково-кишечної кровотечі у хворих на ЦП переважно вірусної етіології.

Діагностувати ознаки портальної гіпертензії, асциту, шлунково-кишечної кровотечі у хворих на ЦП переважно вірусної етіології. Визначати показання для хірургічного лікування наслідків та ускладнень ХГВ.

Ендокринологія

Ураження щитоподібної залози у хворих на ХГС

Діагностувати ураження щитоподібної залози у хворих на ХГС

Клінічна фармакологія.

Фамакокинетику і фармакодинаміку , побічні ефекти противірусних препаратів (різні інтерферони, рибавірин, ламівудин, телбівудин), засобів патогенетичної терапії хворих на ХВГ.

Призначити лікування ХГВ, ГС в залежності від віку, індивідуальних особливостей хворого, вибрати оптимальний режим прийому та дозу препарату, виписати рецепти.

Наступні дисципліни

Сімейна медицина

Патогенез, епідеміологію, динаміку кінічних проявів, можливі ускладнення вірусного гепатиту С та ХВГ. Особливості клінічного перебігу гепатиту С та хронічних гепатитів В і Д. В. Принципи їх профілактики і лікування.

Проводити диференціальну діагностику хвороб різного генезу із гепатитом С та хронічними вірусними гепатитами В і Д. тифом. Розпізнати гепатит С, його ускладнення; інтерпретувати дані лабораторного обстеження. Своєчасно госпіталізувати хворого в інфекційний стаціонар. Заповнити екстрене повідомлення. Надати невідкладну допомогу в разі необхідності.

Внутрішньопредметна інтеграція

Інфекційні хвороби.

Особливості інфекційних хвороб. Принципи діагностики, лікування, профілактики інфекційних хвороб. Патогенез, епідеміологію, динаміку кінічних проявів, лабораторну діагностику, можливі ускладнення вірусного гепатиту С та інших хронічних ВГ. Особливості клінічного перебігу хронічних гепатитів В і С. Принципи профілактики і лікування.

Проводити диференціальну діагностику вірусних гепатитів В, С і Д з іншими інфекційними хворобами. Розпізнати ХГС, його ускладнення; інтерпретувати дані лабораторного обстеження. Призначити лікування. Надати невідкладну допомогу на догоспітальному етапі.