Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Наше мучение.docx
Скачиваний:
510
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
3.44 Mб
Скачать

Крок 1. Загальна лікарська підготовка. 2005 - 2006

7.0 Патологічна анатомія

1

У жінки 45 років при дослідженні біоптату шийки матки виявлено значний поліморфізм багатошарового плоского епітелію, наявність патологічних мітозів та рогових "перлин" в глибині епітеліальних шарів. Ваш діагноз:

@Плоскоклітинний рак з ороговінням

Залозистий рак

Недиференційований рак

Перехідноклітинний рак

Плоскоклітинний рак без зроговіння

#

2

Хворому 65 років проведена операція видалення з печінки круглястого утворення (d=9 см) зі щільними волокнистими фіброзними стінками. При розтині останнього всередині знайдено густу, каламутну, жовто-зеленого кольору рідину з неприємним запахом. Мікроскопічно знайдені суцільні поліморфні лейкоцити. Назвати процес за описаною морфологією.

@Хронічний абсцес

Гострий абсцес

Кіста жовчних шляхів

Емпієма

Флегмона

#

3

При патологоанатомічному розтині тіла жінки 45 років в хребті, кістках черепа та ребрах знайдені дефекти кісткової тканини, по краях яких багато пухлинних вузлів. Проведена мікроскопія пухлинних утворень в кістковому мозку та плоских кістках виявила проліферацію в основному клітин плазмоцитарного ряду. Діагноз?

@Мієломна хвороба

Метастаз раку легень в кістки

Остеосаркома

Остеомієліт

Саркома Юінга

#

4

У ВІЛ-позитивного хворого в шкірі дистальних відділів нижніх кінцівок виявлено множинні, багряно-червоного кольору вузлики і бляшки, які зливаються. Гістологічне дослідження виявило проліферацію веретеноподібних клітин, які формують пучки і утворюють щілиноподібні структури вистелені ендотелієм. Який Ваш діагноз?

@Саркома Капоші

Саркома Юінга

Фібросаркома

Дерматофібросаркома

Вузликовий периартериїт

#

5

У хворого 60 років з спонтанним переломом ребра рентгенологічно відмічені вогнища множинного двобічного остеопорозу ребер. В біоптаті із зони перелому виявлено однорідну проліферацію клітин лімфоцитарно-плазмоцитарного типу з ознаками клітинного атипізму. Назвіть захворювання:

@Мієломна хвороба

Остеосаркома

Туберкульозний остеомієліт

Гострий остеомієліт

Метастаз раку легень

#

6

На секції трупа виявлено воскоподібний некроз прямих м’язів живота. У термінальному відділі тонкої кишки виявлені виразки розмірами 3-5 см у діаметрі. Стінки виразок покриті крихкими сірувато-жовтими масами. Краї виразок помірно піднімаються над поверхнею слизової оболонки. Позитивна реакція Відаля.

@Черевний тиф з позакишковими ускладненнями

Черевний тиф з кишковими ускладненнями

Поворотний тиф

Хвороба Крона

Дизентерія

#

7

Хворий Н. поступив в стаціонар з діагнозом отруєння грибами, де і помер на 12 день з ознаками гострої печінкової недостатності. На секції – макроскопічно: печінка дрябла, в’яла, жовто-сірого кольору, глинястого вигляду як на поверхні, так і на розтині; мікроскопічно: ділянки некрозу з аутолітичним розпадом і утворенням жиро-білкового детриту в центрі та вузькою смужкою гепатоцитів в стані жирової дистрофії на периферії печінкових часточок. Ваш діагноз?

@Токсична дистрофія печінки в стадії жовтої дистрофії

Токсична дистрофія печінки в стадії червоної дистрофії

Хронічна токсична дистрофія печінки

Хвороба Вільсона-Коновалова

Спадковий пігментний гепатоз

#

10

При операції у хлопчика 12 р. видалений апендикс, який надіслано патологу на дослідження. Макроскопічно: апендикс в дистальному відділі з булавоподібним стовщенням діаметром 3 см, при розрізі якого вилилася прозора жовтувата рідина, стінка апендикса стоншена. Мікроскопічно: атрофія всіх шарів апендикса, ознак запалення немає. Діагноз?

@Водянка апендикса

Флегмонозний апендицит

Емпієма апендикса

Хронічний апендицит

Міксоглобульоз апендикса

#

11

Хвора 38 р. поступила в клініку з температурою тіла 39,4 градуси за Цельсієм, різкими розлитими болями в епігастральній області. При операції прийнято рішення видалити весь шлунок. Гістопатологічне дослідження всіх анатомічних відділів шлунка показало розлите гнійно-деструктивне запалення всіх шарів стінки з утворенням численних дрібних абсцесів. Діагноз?

@Флегмонозний гастрит

Хронічний гастрит, тип А

Хронічний гастрит, тип В

Хронічний гастрит, тип С

Хелікобактер-асоційований гастрит

#

12

При розтині чоловіка 60 р. виявлено потовщення кісток склепіння черепа, тіл хребців, множинні спіралеподібні викривлення кісток передпліч, гомілок. Мікроскопічно тканина уражених кісток мозаїчна: представлена фрагментами лакунарного розсмоктування та новоутворення кісткової тканини, з’єднаними базофільними лініями „склеювання”. Діагноз?

@Хвороба Педжета

Саркома Юінга

Мієломна хвороба

Фіброзна дисплазія

Хронічний остеомієліт

#

13

При розтині померлого 49 років, який хворів на крупозну пневмонію і помер від пневмококового сепсису, в лівій плевральній порожнині містилось до 700 мл каламутної зеленувато-жовтого кольору з неприємним запахом. Листки плеври тьмяні, повнокровні. Назвати клініко-морфологічну форму запалення в плевральній порожнині.

@Емпієма

Хронічний абсцес

Гострий абсцес

Флегмона

Фібринозне запалення

#

16

У чоловіка 36 років в заочеревинному просторі виявлено пухлиноподібне утворення розміром 17?15 см з простанням його в брижу, яке цілком вилучити хірург не зміг. Макроскопічно тканина утворення на розрізі жовтувата, м’яка, з осередками некрозу і ослизніння. При мікроскопічному дослідженні виявлено клітини з вираженим поліморфізмом ядер, з наявністю патологічних мітозів, цитоплазма клітин світла, дрібновакуолізована, при фарбуванні суданом вакуолі дають позитивну реакцію. Визначте пухлину.

@Ліпосаркома

Ліпома

Фібросаркома

Фіброма

Гібернома

#

17

Жінці 32 років проведено секторальну резекцію молочної залози з наявністю пухлинного вузла діаметром 2,0 см, щільного, з чіткими контурами, на розрізі біло-рожевого кольору. У гістологічних зрізах паренхіму пухлини представлено залозами різної форми, які вкриті одним або кількома шарами дрібних темних епітеліоцитів без клітинного атипізму. Строма пухлини різко переважає над паренхімою, представлена щільною волокнистою сполучною тканиною. Вкажіть найбільш вірогідний гістологічний діагноз пухлини.

@Фіброаденома

Аденома

Фіброма

Аденокарцинома

Фіброзний рак

#

18

Хворий 42 років потрапив до стаціонару зі скаргами на жовтуху, біль у правому підребір’ї. Занедужав після прийому великої дози алкоголю. При пункційній біопсії печінки: жирова дистрофія гепатоцитів, наявність в їх цитоплазмі еозинофільних включень, інфільтрація строми поліморфноядерними лейкоцитами; часточкова будова печінки збережена. Яке захворювання печінки у хворого?

@Гострий алкогольний гепатит

Хронічний алкогольний гепатит

Жировий гепатоз

Дрібновузловий портальний цироз

Хвороба Вільсона

#

19

Під час операції з приводу запаленого апендиксу, що розташований під печінкою, хірург випадково виявив у стінці шлунку хворого чітко відмежований вузол щільної консистенції, сірого кольору, волокнистий на розрізі, діаметром до 3,0 см. При мікроскопічному дослідженні виявлено: тканина вузла (з забарвленням пікрофуксином) складається з пучків веретеноподібних клітин без клітинного атипізму, що йдуть у різних напрямах і мають жовтий колір. Між ними зустрічаються невеликі прошарки сполучної тканини червоного кольору. Для якої пухлини шлунку характерні ці морфологічні зміни?

@Лейоміома

Фіброміома

Лейоміосаркома

Рабдоміома

Рабдоміосаркома

#

20

Хворий помер від ракової кахексії при первинній локалізації раку у шлунку. На розтині тіла померлого виявлено різко збільшену печінку з нерівною поверхнею, з безліччю вузлів, що випинаються і мають на розрізі чіткі межі, округлу форму, сіро-рожевий колір, різну щільність, місцями з осередками некрозу. Який патологічний процес розвинувся у печінці?

@Метастази раку

Абсцеси

Регенераторні вузли

Інфаркт

Рак печінки

#

21

При судово-медичному розтині трупа чоловіка, що помер у потязі, виявлено різко виражене трупне задубіння (“поза гладіатора”). Шкіра, слизові і серозні оболонки, м’язи сухі. Між петлями тонкої кишки визначається липкий прозорий слиз. В просвіті тонкої кишки міститься велика кількість безбарвної рідини типу рисового відвару, яка взята на бактеріологічне дослідження. Який попередній діагноз найбільш імовірний?

@Холера

Дизентерія

Сальмонельоз

Черевний тиф

Ієрсиніоз

#

22

У вагітної жінки після кесаревого розтину в післяопераційному періоді виникла масивна маткова кровотеча, яку вдалося зупинити, але розвинулась анурія. Гемодіаліз виявився неефективним і хвора померла на 4-ту добу після втручання. На розтині нирки трохи збільшені за розміром, набряклі, на розрізі коркова речовина бліда, піраміди і проміжна зона повнокровні. Яка патологія нирок ускладнила операцію?

@Некротичний нефроз

Ішемічний інфаркт

Ціанотична індурація

Підгострий гломерулонефрит

Гострий пієлонефрит

#

23

Хворий 46 років, що страждав на туберкульоз протягом 6 років, помер від масивної легеневої кровотечі. При розтині: в легенях визначаються осередки склерозу і казеозного некрозу різних розмірів, у верхній частині правої легені – порожнина розміром 5,0 см в діаметрі зі щільними стінками сірого кольору, у порожнині міститься рідка кров та згустки крові. Який різновид туберкульозу?

@Фіброзно – кавернозний

Гострий кавернозний

Інфільтративний

Фіброзно - осередковий

Гострий осередковий

#

24

Хворій 57 років виконана резекція шлунку з приводу хронічної виразки, що кровоточить. При гістологічному дослідженні зрізів зі значно потовщеного краю виразки: хаотичні розростання залозистих структур різної форми та величини, що поширюються в м’язовий шар стінки шлунка. Залози утворені клітинами з незначними ознаками клітинного атипізму, у багатьох визначається багаторядність епітелію, руйнування базальних мембран. Який гістологічний діагноз найбільш імовірний?

@Високодиференційована аденокарцинома

Низькодиференційована аденокарцинома

Недиференційований рак

Аденома

Плоскоклітинний рак

#

25

В патологічну лабораторію для дослідження доставлено матку. У товщі міометрію виявлено 5 вузлів різного розміру, з чіткими межами, щільної консистенції, на розрізі сірого кольору, волокнистої будови. Мікроскопічно при забарвленні пікрофуксином видно різної товщини пучки веретеноподібних клітин, що йдуть у різних напрямах і забарвлені у жовтий колір. Між ними широкі прошарки сполучної тканини червоного кольору. Така морфологічна картина найбільш відповідає:

@Фіброміомі

Лейоміомі

Лейміосаркомі

Ракові

Рабдоміомі

#

26

Чоловік 68 років, що в останні 15 років страждав на емфізему легень, помер раптово від гострої серцевої недостатності. На розтині тіла померлого легені збільшені в розмірах, прикривають своїми краями переднє середостіння, здуті, бліді, м’які, не спадаються, ріжуться з хрустом; з просвіту бронхів, стінки яких стовщені сірого кольору, видавлюється слизисто-гнійний ексудат. Який найбільш вірогідно вид емфіземи був у хворого?

@Хронічна обструктивна

Перифокальна

Вікарна

Стареча

Ідіопатична

#

27

Після отруєння грибами у хворого розвинулися ознаки гострої печінкової недостатності, що призвело до його смерті. На розтині тіла померлого макроскопічно печінка зменшена, в’яла, капсула зморшкувата, на розрізі тканина охряно-жовта. Мікроскопічно: жирова дистрофія гепатоцитів, центральні відділи часточок представлені тканинним детритом. Виявлені зміни характерні для:

@Масивного прогресуючого некрозу

Жирового гепатозу

Гострого ексудативного гепатиту

Гострого продуктивного гепатиту

Гепатолентікулярної дегенерації

#

29

При терміновій операції у хворого було видалено червоподібний відросток, який був різко потовщений, впродовж всієї довжини сірувато-чорний, в дистальному відділі знайдено дефект стінки, через який з просвіту апендикса виділяються сірувато-бурі маси з неприємним запахом. При гістологічному дослідженні стінка апендикса некротизована з осередками крововиливів, просвіт брижової артерії заповнений тромбом. Визначте форму апендикса:

@Гострий гангренозний

Гострий флегмонозний

Гострий простий

Гострий поверхневий

Хронічний

#

31

Мужчина 58 лет умер от острого малокровия вследствие пищеводно-желудочного кровотечения. На вскрытии вены подслизистого слоя нижней трети пищевода и кардиального отдела желудка варикозно расширены. Печень маленькая, плотная, бугристая, диаметр узелков 2-3 мм; микроскопически дольковое строение печени нарушено, выражены дистрофические изменения и очаговый некроз гепатоцитов. Значительное количество “ложных долек”, разрастание в строме прослоек соединительной ткани. Морфологические изменения в печени характерны для:

@Мелкоузлового цирроза печени

Крупноузлового цирроза печени

Смешанного цирроза печени

Хронического активного гепатита

Биллиарного цирроза печени

#

33

У больного с гломерулонефритом в биоптате почек найден 21 клубочек, 3 из которых полностью гиалинизированы, в остальных выраженная пролиферация эндотелиальных и мезангшиальных клеток, резкое утолщение и расщепление базальной мембраны капилляров клубочка, сращение их с капсулой клубочка. В канальцах тяжелые дистрофические изменения вплоть до некроза эпителия, атрофия большого числа канальцев. В строме выраженная лимфо-гистиоцитарная инфильтрация, резкий склероз стромы. Какие из названных изменений в данном случае имеют наиболее важное прогностическое значение?

@Выраженность тубуло-интерстициального компонента

Гиалиноз клубочков

Выраженность пролиферации клеток клубочков

Утолщение базальных мембран капилляров клубочков

Сращение капилляров клубочков с капсулой их

#

35

При вскрытии умершего обнаружено увеличенное в размере сердце (вес 850,0). Толщина стенки левого желудочка 2 см, трабекулярные и сосочковые мышцы утолщены, полсть сердца не изменена. Какова возможная причина описанных изменений?

@Гипертоническая болезнь

Недостаточность аортальных клапанов

Эмфизема легких

Пневмосклероз

Фиброзирующий альвеолит

#

36

При гистологическом исследовании биопсии стенки бронха обнаружено, что однослойный мерцательный эпителий замещен на многослойный плоский. Какой общепатологический процесс диагносцировал врач?

@Метаплазия

Регенерация

Гипертрофия

Организация

Гиперплазия

#

39

У хворої, 24 років видалена пухлина яєчника, яка представлена кістою, діаметром 8 см. При патогістологічному дослідженні виявлено, що кіста містить жирову, хрящову та нервову тканину, волосся. До якого виду пухлин відноситься видалене новоутворення?

@Тератома

Епітеліальна органоспецифічна

Епітеліальна органонеспецифічна

Пухлина жирової тканини

Пухлина сполучної тканини

#

40

При гістологічному дослідженні видаленого під час операції апендикса виявлені поширені дісциркуляторні зміни з фокусами ексудативного гнійного запалення і поверхневими дефектами епітелію. Назвіть форму апендициту.

@Гострий поверхневий

Флегмонозний

Гангренозний

Вторинний

Простий

#

41

Хворому з хронічною виразковою хворобою без загострення виконана фіброгастроскопія з біопсією слизової оболонки. Які морфологічні зміни в біоптаті свідчитимуть про стадію ремісії виразкової хвороби?

@Розростання сполучної тканини

Фібриноїдний набряк

Фібриноїдні зміни стінок судин

Наявність гнійно-некротичного детриту

Зона фібриноїдного некрозу в дні виразки

#

42

Хворому з діагнозом рак шлунку проведено його видалення. При патогістологічному дослідженні виявлено: стінка шлунка потовщена, щільна, нерухома. Пухлина росте ендофітно в слизовому, підслизовому і м'язовому шарах по ходу сполучно-тканинних прошарків. Назвіть клініко-анатомічну форму раку.

@Дифузний

Інфільтративно-виразковий

Полипозний

Фунгозний

Блюдцеподібний

#

43

Хворий помер від наростаючої легенево-серцевої недостатності. При гістологічному дослідженні виявлено дифузна поразка легенів з інтерстиціальним набряком, інфільтрацією інтерстиціальної тканини лімфоцитами, макрофагами, плазмоцидами; пневмофіброз, панацинарна емфізема. Ваш діагноз.

@Фіброзуючий альвеоліт

Хронічний бронхіт

Бронхопневмонія

Ателектаз легенів

Бронхіальная астма

#

44

Хворий 70 років, тривало страждаючий на хронічний бронхіт, помер від наростаючої легенево-серцевої недостатності. При патогістологічному дослідженні виявлено: легені збільшені в розмірах, роздуті, бліді. В слизовій оболонці бронхів запальний інфільтрат, велика кількість келихоподібних клітин, проксимальні відділи ацинусів різко розширені. Ваш діагноз.

@Емфізема легенів

Бронхіальная астма

Бронхопневмонія

Межуточна пневмонія

Хронічний бронхіт

#

45

У хворого з дифтерією на 2-му тижні хвороби з'явилися постійні болі в області серця, які не змінювали інтенсивності при фізичному навантаженні, зростала задишка. Смерть наступила від серцевої недостатності. На розтині виявлена значна ділятація камер серця, при гістологічному дослідженні в міокарді - значна гіперемія капілярів, жирова дістрофія і міоліз кардіоміоцитів, лімфогістіоцитарна інфільтрація міжм'язової строми. Ваш діагноз.

@Міокардит

Кардіоміопатія

Гостра коронарна недостатність

Інфаркт міокарду

Стенокардія

#

47

У хворого при фіброгастроскопії шлунку виявлено різке потовщення слизової оболонки. Гістологічно в біоптаті виявлена проліферація залозистих клітин, гіперплазія залоз, лімфо-плазмоцитарна інфільтрація слизової оболонки. Ваш діагноз.

@Гіпертрофічний гастрит

Аутоімунний гастрит

Дифузний рак шлунку

Рефлюкс-гастрит

Гострий гастрит

#

48

У жінки 36 років в молочних залозах виявлені вузлуваті розростання сполучної тканини навколо кістозно розширених внутридолькових протоків, які вкриті одношаровим епітелієм. Ваш діагноз?

@Фіброзно-кістозна хвороба

Мастит

Внутрішньочасточковий рак

Фіброма

Саркома

#

49

У хворого, після перенесеної вірусної інфекції прогресує анемія, тромбоцитопенія і геморагічний синдром. В трепанобіоптаті - костномозкові простори заповнені жировою тканиною, вогнища кровотворення нечисленні, дрібні, з одиночними клітинами мієлопоеза. Ваш діагноз.

@Гіпопластична анемія

Перніциозна анемія

Хронічний миєлолейкоз

Постгеморагічна анемія

Гемолітична анемія

#

50

Хворий, який переніс інфаркт міокарда помер через 3 місяці від хронічної серцевої недостатності. На розтині на боковій стінці лівого шлуночка знайдено щільне мішковидне випинання, стінка шлуночка в цьому місці стоншена, має білий кольор. Для якої патології характерні ці зміни?

@Хронічна аневризма серця

Кардіоміопатія

Інфаркт міокарда

Міокардит

Кардіосклероз

#

52

У хворого діагностована хвороба Карі - облітеруючий ендофлебіт печінкових вен, що одночасно супроводжується розвитком дистрофічного процесу в печінці і розростанням сполучної тканини. Які розлади гемодинаміки спричинюють розвиток цієї хвороби?

@Симптомокомплекс портальної гіпертензії.

Застій крові у системі нижньої поржнистої вени.

Порушення кровопостачання кишечника.

Застій крові у системі верхньої порожнистої вени.

Гепато-ренальний синдром.

#

53

Прводячи розтин трупа чоловіка 46-ти років, який тривалий час хворів на хронічний гломерулонефрит, патологоанатом виявив: нирки 6,5 на 3 на 2,5 см., масою 75гр., щільної консистенції, поверхня дрібнозерниста; набряк головного мозку; фібринозне запалення серозних слизових оболонок; дистрофічні зміни паренхіматозних органів. Як називається описана макроскопічна картина нирок?

@Вторинно зморщені нирки

Первинно зморщені нирки

Артеріолонефросклероз

Амілоїднозморщені нирки

Артеріонефросклероз

#

54

У хворої 59-ти років, яка тривалий час хворіла ревматоїдним поліартритом і померла від уремії, на розтині виявлено: нирки щільної консистенції, на розрізі мають „сальний” вигляд, кора біла, піраміди червоні, розміри нирок збільшені. Назвіть ускладнення ревматоїдного артриту.

@Амілоїдоз нирок

Гострий гломерулонефрит

Хронічний гломерулонефрит

Хронічний пієлонефрит

Тубуло-інтерстиціальний нефрит

#

55

У чоловіка 40 років, який скаржиться на періодичні болі голови, помітне збільшення розмірів кистей та ступнів, при рентгенограмі відмічено збільшення розмірів „турецького сідла”. Яке захворювання у хворого?

@Акромегалія

Хвороба Сімондса

Хвороба Іщенко-Кушинга

Хвороба Бабінського-Фреліха

Гіпофізарний нанізм

#

56

Через 1,5 місяця після татуювання, при виконанні якого використовувалась одна голка для кількох чоловік, у хворого з’явилась жовтяниця, печінка збільшена у розмірах. При пункцій ній біопсії виявлена балонна дистрофія і коагуляцій ний некроз гепатоцитів, проліферація ендотеліоцитів. Поставте діагноз.

@Вірусний гепатит

Жировий гепатоз

Медикаментозний гепатит

Токсична дистрофія печінки

Цироз печінки

#

57

Розтинаючи труп жінки, яка тривалий час страждала жовчево-кам’яною хворобою, і померла від печінкової недостатності внаслідок цирозу печінки, патологоанатом виявив: печінка збільшена, зеленого забарвлення, щільної консистенції, жовчні протоки розширені. Назвіть вид цирозу

@Біліарний

Постнекротичний

Портальний

Змішаний

Алкогольний

#

58

Хворий 60-ти років тривалий час страждав на фіброзно-кавернозний туберкульоз легень, що ускладнився емпіємою плеври. На протязі останнього року з’явилась і наростала ниркова недостатність. Помер хворий від масивної легеневої кровотечі. Яка причина розвитку хронічної ниркової недостатності:

@Вторинний амілоїдоз

Туберкульоз сечо-статевої системи

Хронічний гломерулонефрит

Нефросклероз

Хронічний пієлонефрит

#

59

У жінки 25-ти років через 4 тижні після аборту з’явився кашель, температура тіла підвищилась до 37,8*С. На рентгенограмах у легенях виявлені вогнища затемнення з обох сторін. На протязі 10-ти днів хвора отримувала антибіотики, але без ефекту. Виконана крайова резекція легені. В препараті знайдена пухлина, що складається з клітин трофобласта та поліморфних гігантських елементів синцитіотрофобласта з високою мітотичною активністю: строма відсутня, множинні крововиливи. Заключення по гістологічній картині:

@Хоріонкарцинома

Світлоклітинний рак

Плоско клітинний рак

Трофобластична пухлина плацентарного ложа

Аденокарцинома

#

61

На розтині чоловіка, який тривалий час хворів на пресенільне недоумство виявлено: у головному мозку атрофія кори головного мозку, стоншення переважно лобних, скроневих та потиличних часток. Мікроскопічно: в корі атрофованих часток мозку знаходять старечі бляшки, пошкоджені нейрони, тільця Хірано. Який діагноз найбільш вірогідний?

@Хвороба Альцгеймера

Хвороба Крейтцфельда-Якоба

Розсіяний склероз

Хвороба Паркінсона

Синдром Герстмана-Страусслера-Шейннера

#

62

У чоловіка 30-ти років спостерігається помітне збільшення розмірів носа, губ, вух, нижньої щелепи, збільшення щитовидної залози, атрофія статевих залоз. Який діагноз найбільш вірогідний?

@Акромегалія

Гігантизм

Адипозогенітальна дистрофія

Гіпофізарний нанізм

Хвороба Грейвса

#

63

Хвора 50-ти років, за короткий період часу (6 міс.) тричі лікувалась з приводу переломів отриманих побутово. При мікроскопічному дослідженні кісткової тканини – осередки лакунарного розсмоктування, гігантоклітинні гранульоми в пухлино подібних утворах, кісти, кісткова тканина заміщується фіброзною сполучною. Лабораторно – гіперкальційемія. Ваш діагноз?

@Паратиреоїдна остеодистрофія

Мієломна хвороба

Остеомієліт

Остеопетроз

Хвороба Педжета

#

64

Больной 47 лет жалуется на затрудненное дыхание, онемение конечностей и появление узелков мягкой консистенции на коже лица и рук. При гистологическом исследовании биопсии узелков выявлены лимфоидные, плазматические, макрофагальные клетки и клетки Вихрова. Какой диагноз наиболее вероятен?

@Лепра

Сап

Сифилис

Риносклерома

Туберкулез

#

65

У ребенка на коже предплечья синюшный узел с бугристой поверхностью. Микроскопически узел состоит из ветвящихся сосудов капиллярного типа с узкими просветами, базальной мембраной и несколькими рядами эндотелиальных клеток. Назовите опухоль.

@Капиллярная гемангиома

Лимфангиома

Венозная гемангиома

Кавернозная гемангиома

Папиллома

#

66

На вскрытии женщины 28 лет при осмотре обнаружено: на коже лица шелушащиеся участки красного цвета соединенные на переносице. Сердце увеличено, створки аортального клапана утолщены с бородавчатыми наложениями; почки увеличены, пестрые; селезенка увеличена. Микроскопически: в селезенке – периартериальный “луковичный” склероз; в почках – утолщение капиллярных мембран клубочков, тромбы и очами фибриноидного некроза. Поставьте диагноз.

@СКВ

Ревматизм

Нефропатический амилоидоз

Септический эндокардит

Узелковый периартериит

#

67

При микроскопическом исследовании биоптата почки выявлена опухоль состоящая из содержащих липиды светлых полигональных и полиморфных клеток с многочисленными митозами. Клетки образуют альвеолы и дольки, железистые и сосочковые структуры, разделенные скудной стромой с сосудами. Ваш диагноз?

@Почечно – клеточный рак

Нефробластома

Темноклеточная аденома

Светлоклеточная аденома

Ацидофильная аденома

#

69

При микроскопическом исследовании интимы аорты (окраска суданом) было выявлено: отложение липидов в виде капель и игольчатых кристалов холестерина; включения жира обнаруживаются в ксантомных клетках; среди отложений липидов–разрастание соединительной ткани. Дайте определение патологическому процессу.

@Стромально-сосудистый липидоз

Паренхиматозный диспротеиноз

Паренхиматозный липидоз

Стромально-сосудистый диспротеиноз

Амилоидоз

#

70

При гістологічному дослідженні вмісту порожнини матки , отриманого шляхом діагностичного вишкрібання, виявлено хоріонепітеліому. З яких тканинних елементів розвивається ця пухлина?

@Тканинних елементів плаценти

Слизової оболонки тіла матки

Мязової оболонки тіла матки

Тканини яєчника

Слизової оболонки цервікального каналу

#

71

У жінки 25 років вагітність закінчилась смертю плода на ранніх сроках. При гістологічному досліджені вмісту матки виявлено гідропічне та кістозне перередження ворсин хоріона , конгломерати яких нагадують грона винограда. Який патологічний процес розвинувся в плаценті?

@Міхуровий занесок

Плацентарний поліп

Хоріонепітеліома

Фолікулярні кісти

Залозисто-кістозна гіперплазія

#

72

Під час розтину тіла жінки 32 років, яка померла від внутрішньої кровотечі, виявлено розрив маткової труби і мертвий плід в черевній порожнині. Які зміни призвели до руйнування маткової труби і кровотечі?

@Вростання ворсин хоріона

Гострий сальпінгіт

Децидуальна реакція слизової оболонки

Міхуровий занесок

Залозиста гіперплазія слизової оболонки матки

#

73

У жінки через добу після аборту , зробленого поза лікувальним закладом , зявилась гектична температура, та гноєвидні виділення із статевих органів. Назвіть патологічний процес, який розвинувся в матці після аборту.

@Гострий ендометрит

Гострий сальпінгіт

Пухирний занесок

Хоріонепітеліома

Плацентарний поліп

#

74

Під час розтину дитини, яка померла при ознаках асфіксії, були виявлені в трахеї і бокових бронхах фібринозні плівки, які вільно лежали в просвіті дихальних шляхів, нагадуючи їх зліпки. Вкажіть вид запалення.

@Крупозне

Дифтеритичне

Катаральне

Змішане

Дифтерійне

#

76

Хлопчик 7 років доставлений в лікарню з ознаками асфіксії, спричиненої стенозом зіву фібринозними плівками і набряком. Була зроблена трахеотомія. Яке ускладнення дифтерії розвинулось у дитини?

@Справжній круп

Несправжній круп

Динамічна лімфатична недостатність

Токсичний тонзиліт

Низхідний круп

#

78

У хлопчика 5 років зявився біль при ковтанні, набряк шиї, висока температура. При огляді на мигдаликах виявлені плівки сіро-білого кольру, які знімаються з великим зусиллям. Про яке захворювання йде мова?

@Дифтерія

Кір

Скарлатина

Менінгококова інфекція

Скарлатина

#

79

У 5-річної дитини, доставленої в лікарню в стані асфіксії, в гортані виявлені біло-жовті фібринозні плівки, які з великим зусиллям знімаються з утворенням виразок. Вкажіть вид запалення.

@Дифтеритичне

Катаральне

Змішане

Крупозне

Дифтерійне

#

80

При огляді ротової порожнини чоловіка 50 років, який тривалий час палить цигарки на слизовій оболонці язика виявлено неправильної форми бляшку білого кольору. Гістологічно виялено потовщення багатошарового плоского епітелію, паракератоз, гіперкератоз та акантоз. Вкажіть вид патологічного процесу.

@Лейкоплакія

Хронічний стоматит

Гіпертрофічний глосит

Авітаміноз А

Кератоакантома

#

81

Хворий зваернувся до лікаря з приводу пухлиноподібного утвору на передній поверхні грудної стінки , який пальпується у вигляді рухливого вузла. Пухлина видалена. Макроскопічно вона має чіткі межі, вилущується із капсули, на розрізі волокнистої будови , сіро-рожевого кольору. Гістологічно виявлений тканинний атипізм. Вкажіть тип пухлини за її клітинним перебігом.

@Доброякісна

Злоякісна

З місцеводеструюючим ростом

Апозиційна

Експансивна

#

82

Під час бронхоскопії в правому головному бронху виявлена пухлина , яка майже повністю перекриває його просвіт. Вкажіть характер росту цієї пухлини по відношенню до просвіту бронха.

@Екзофітний

Експансивний

Ендофітний

Апозиційний

Деструюючий

#

83

У пухлині, видаленій з черевної порожнини , виявлене волосся і зуби. До яких пухлин за гістогенезом віднесено цей утвір?

@Тератом

Мезенхімальних

Ембріональних

Епітеліальних

Органоспецифічних

#

84

В матці, видаленій оперативним шляхом, виявлена щільна пухлина, яка має чіткі межі, псевдокапсулу і тканинний атипізм. Якою є ця пухлина за клінічним перебігом?

@Доброякісна

Диспластична

“In situ”

Злоякісна

Незріла

#

85

При мікроскопічному дослідженні аорти було встановлено накопичення в інтимі великої кількості макрофагів, переповнених жировими включеннями. Для якої стадії атеросклерозу характерні такі структурні зміни?

@Стадії пінистих клітин

Стадії ліпідних плям

Стадії фіброзних бляшок

Стадії ускладнень

Завершальної стадії

#

87

При огляді мертвонародженого, який помер від інтеркуррентного захворювання, звертає на себе увагу косий розріз очей, спинка носу, що западає, низьке розташування маленьких вушних раковин. При розтині виявлені ознаки комбінованої уродженої вади серця (тетрада Фалло). Про яке хромосомне захворювання необхідно подумати?

@Хвороба Дауна

Синдром Патау

Синдром Шерешевського-Тернера

Синдром Едвардса

Синдром триплоїдії

#

88

При огляді мертвонародженого виявлені загальна гіпоплазія, низький скошений лоб, вузькі очні щілини, переносся, що запало, гіпотелоризм, дефекти скальпу, деформовані вушні раковини, розщілина верхньої губи і піднебіння, полідактилія. Про яку уроджену ваду необхідно подумати?

@Синдром Патау

Хвороба Дауна

Синдром Шерешевського-Тернера

Синдром триплоїдії

Синдром Едвардса

#

89

При огляді мертвонародженого звертає на себе увагу поєднання низького зросту, коротка шия зі складками, яка нагадує шию сфінкса, лімфонабряк кистей и стоп. На розтині виявлені коарктація аорти, недорозвиток гонад, підковоподібна нирка. Про яку ваду розвитку необхідно подумати?

@Синдром Шерешевського-Тернера

Хвороба Дауна

Синдром Патау

Синдром триплоїдії

Синдром Едвардса

#

90

У хворого під час операції з приводу хронічного апендициту виявлені розростання слизоподібної тканини на очеревині. Червоподібний відросток кістозно розширений, заповнений слизовими масами у виді глобул. Вкажіть найбільш імовірне захворювання:

@Мукоцеле червоподібного відростку

Флегмонозний апендицит

Апостематозний апендицит

Первинний гангренозний апендицит

Простий апендицит

#

91

На автопсії людини 56 років, яка довго страждала на виразкову хворобу шлунку виявлена виразка на малій кривизні з численними розростаннями щільної рубцевої тканин та потовщеної слизової оболонки біля виразки. При гістологічному дослідженні виявляється різко виражений клітинний атипізм. Ваш діагноз:

@Малігнізована хронічна виразка шлунку

Виразковий рак шлунки

Метастаз раку легені у шлунок

Перфорація виразки шлунку

Пенетрація виразки шлунку

#

92

Жовчний міхур, який прислали до патоморфологічного відділення після холецистектомії збільшений у розмірах, повнокровний, стінка набрякла, дифузно інфільтрована нейтрофільними лейкоцитами. При якій формі холециститу розвиваються такі зміни:

@Флегмонозному

Катаральному

Фібринозному

Гангренозному

Апостематозному

#

93

У чоловіка 42 років, який страждає на виразкову хворобу шлунку при ендоскопічному дослідженні діагностовано хронічний гастрит типу С. Такий тип гастриту називається:

@Еозинофільний

Аутоімунний

Бактеріальний

Хімічний

Гранулематозний

#

95

При розтині трупа чоловіка 48 років виявлено, що кістковий мозок плоских кісток, діафізів та епіфізів трубчастих кісток соковитий, сіро-червоний або сіро-жовтий гноєподібний(піоїдний кістковий мозок). Селезінка масою 7кг. На розрізі вона темно червоного кольору, з ішемічними інфарктами. Всі лімфатичні вузли збільшені, м’які, сіро-червоного кольору. В печінці жирова дистрофія і лейкемічні інфільтрати. Ваш діагноз?

@Хронічний мієлоїдний лейкоз

Хронічний лімфоїдний лейкоз

Гострий мієлоїдний лейкоз

Гострий лімфоїдний лейкоз

Лімфогранулематоз

#

96

При клінічному обстеженні 15-річного підлітка у периферичній крові – лейкоцитоз (до 70 тис. лейкоцитів) з різким збільшенням числа бластних клітин і наявністю поодиноких зрілих елементів при відсутності перехідних дозріваючих форм, анемія, тромбоцито- та нейтропенія. На шкірі і слизових оболонках – петехіальні крововиливи. Незважаючи на антибактеріальну терапію, стан хворого прогресивно погіршувався, і при наростаючих явищах інтоксикації він помер. На аутопсіїї кістковий мозок губчастих і трубчастих кісток з зеленуватим (гноєподібним) відтінком. Лімфатичні вузли не збільшені, маса селезінки біля 600г. Ваш діагноз?

@Гострий мієлобластний лейкоз, лейкемічний варіант

Гострий лімфобластний лейкоз, лейкемічний варіант

Гострий мієлобластний лейкоз, алейкемічний варіант

Гострий лімфобластний лейкоз, алейкемічний варіант

Хронічний лімфобластний лейкоз

#

98

У хворого з термінальною стадією хронічної ниркової недостатності (сечовина крові – 70 ммоль/л, креатинин – 1,07 ммоль/л) в кліниці з’явились симптоми утрудненого дихання, кашель. При бронхоскопії слизова оболонка бронхів повнокровна, набрячна, з мілкими крововиливами та виразками. В просвіті бронхів багато слизу. Ваш діагноз:

@Гострий бронхіт

Часткова пневмонія

Хронічний бронхіт

Бронхопневмонія

Проміжна пневмонія

#

99

Хворий 68 років важкою формою грипу (штам вірусу грипу А2) з летальним виходом. На секції зміни в легенях були подібні до змін „великих строкатих легенів”. При мікроскопічному дослідженні виявлено: різке повнокров’я судин, крововиливи, набрак легеневої тканини, в просвіті бронхів та альвеол ексудат, що містить переважно еритроцити. Ваш діагноз:

@Геморагічна бронхопневмнія

Катаральна бронхопневмнія

Гнійна бронхопневмнія

Десквамативна бронхопневмнія

Фібринозна пневмонія

#

101

У юноши 18 лет, страдавшего ревматизмом и умершего от сердечной декомпенсации, на аутопсии обнаружены укороченные, утолщенные, плотные, белесоватые створки митрального клапана. Микроскопически в ткани митрального клапана выявлены явления диффузного склероза и гиалиноза. Какой вид эндокардита наиболее вероятный?

@Фибропластический

Диффузный

Острый бородавчатый

Возвратный бородавчатый

Полипозно-язвенный

#

102

При гистологическом исследовании удаленного новообразования кожи обнаружены гнездные скопления и тяжи атипичных плоских эпителиальных клеток, врастающих в подлежащую ткань. Какой диагноз можно предположить?

@Плоскоклеточный рак без ороговения

Плоскоклеточный рак с ороговением

Рак на месте

Папиллома

Аденома

#

103

При гистологическом исследовании почек молодой женщины 25 лет, умершей во время родов, в эпителии канальцев главных отделов нефрона обнаружены конденсация хроматина ядер, распад их на глыбки и лизис, а также плазморексис и цитолиз. Какой патологический процесс обнаружен в эпителии канальцев почек?

@Некроз

Гидропическая дистрофия.

Амилоидоз

Жировая дистрофия.

Гиалиноз

#

104

При морфологическом исследовании печени больного, длительно страдавшего лимфогранулематозом и умершего от гепатаргии, орган увеличен, на разрезе сального вида. Гистологически - между звездчатыми эндотелиоцитами синусоидов, по ходу ретикулярной стромы сосудов, протоков и портальных трактов выявлены конгофильные массы. Гепатоциты частично атрофированы. Какой патологический процесс обнаружен в печени?

@Амилоидоз

Гиалиноз.

Жировая дистрофия.

Отложение гликогена

Гиалиново капельная дистрофия

#

105

У подростка через 2 недели после перенесенной стрептококковой ангины развилась клиника острой почечной недостаточности, в результате которой наступила смерть. При аутопсии почки увеличены в размере, набухшие с сероватым крапом. Микроскопически – фибриноидный некроз и тромбоз капилляров клубочков, инфильтрация их нейтрофилами.

@Острый гломерулонефрит.

Тубуло-интерстициальный нефрит.

Некротический нефроз

Подострый гломерулонефрит

Острый пиелонефрит

#

107

При морфологическом исследовании ампутированной нижней конечности по поводу гангрены просвет бедренной артерии сужен бляшками каменистой плотности, частью изъязвленными с наличием на них обтурирующих тромбов. Какой из перечисленных диагнозов наиболее вероятен?

@Атеросклероз

Облитерирующий эндартериит

Неспецифический аортоартериит

Облитерирующий тромбангит

Узелковый периартериит

#

108

Женщина 63 лет поступила в стационар с явлениями геморрагического шока, от которого больная умерла. На вскрытии в луковице 12-перстной кишке обнаружен дефект 2х2 см с бурым дном. Микроскопически: некроз слизистого, подслизистого слоев с отложением солянокислого гематина в дне и лейкоцитарной инфильтрацией краев.

@Острая язва 12-перстной кишки.

Эрозия 12-перстной кишки

Хроническая язва 12-перстной кишки

Острый дуоденит

Хронический дуоденит.

#

109

При эндоскопическом исследовании желудка у больного, длительно принимавшего сульфаниламидные препараты, на малой кривизне на внутренней поверхности щек обнаружены дефекты, имеющие буроватое дно. Микроскопически установлено, что они не проникают за пределы мышечной пластинки слизистой оболочки, края дефектов диффузно инфильтрированы лейкоцитами. Какой из перечисленных патологических процессов наиболее вероятен?

@Острая эрозия

Острая язва

Хроническая язва в состоянии ремиссии

Хроническая язва в состоянии обострения

#

110

У ребенка, болевшего дифтерией и погибшего от острой сердечной недостаточности, на вскрытии на слизистой оболочке зева и миндалин обнаружены пленки серого цвета, плотно спаянные с подлежащими тканями, при попытке снятия пленки образуется глубокий язвенный дефект. Какой вид экссудативного воспаления в зеве и миндалинах?

@Дифтеритическое.

Крупозное

Гнойное

Катаральное

Геморрагическое

#

111

При исследовании биоптата почек (по данным ультразвукового исследования увеличенных в размере) женщины молодого возраста на фоне бледно окрашенных гематокислином ядер выявляются интенсивно окрашенные внутриядерные включения, утолщение капиллярных мембран клубочков, появление гиалиновых тромбов и очагов фибриноидного некроза. Какое заболевание можно подозревать?

@Системная красная волчанка

Миеломная болезнь

Гипертоническая болезнь

Пиелонефрит

Первичный амилоидоз

#

112

При исследовании гастробиоптата больного 59 лет, страдающего в течении 23 лет язвенной болезнью желудка, выявлено наличие гиперхромных клеток с выраженным атипизмом, лежащих среди пластов и тяжей грубоволокнистой соединительной ткани, с явным преобладанием стромального компонента. Какой из перечисленных диагнозов наиболее вероятен?

@Скирр

Перстневидно-клеточный рак

Медуллярный рак

Папиллярная аденокарцинома

Солидный рак

#

113

У умершего в инфекционном отделении при аутопсии слизистая оболочка прямой и сигмовидной кишки покрыта массивными пленчатыми коричневато-зеленоватыми наложениями, тесно спаянными с подлежащей тканью с мелкоочаговыми кровоизлияниями и участками некроза. При бактериологическом исследовании выделена шигелла Зоне. Какой из перечисленных диагнозов наиболее вероятен?

@Дизентерия.

Брюшной тиф.

Сальмонеллез.

Холера.

Болезнь Крона.

#

114

На секції тіла жінки 76 років були знайдені ознаки хронічного бронхіту та легеневого серця, печінка збільшена в розмірах, щільна, тканина на розрізі строката. Мікроскопово – просвіти центральних вен печінкових часточок дилятовані, синусоїди центрів часточок повнокрівні, центри часточок склерозовані, а гепатоцити мають ознаки дистрофії, некрозу та атрофії; на периферії часточок гепатоцити збережені. Який вид розладу кровообігу викликав зміни печінки.

@Загальна венозна гіперемія.

Місцева венозна гіперемія.

Загальна артеріальна гіперемія.

Місцева артеріальні гіперемія.

Загальне малокрів’я.

#

115

Під час мікроскопічного дослідження печінки чоловіка 56 років, що помер від печінкової недостатності, було знайдено: балкова будова часточок порушена, гепатоцити з ознаками гідропічної дистрофії, зустрічаються вогнищеві некрози гепатоцитів, множинні тільця Каунсильмена, періпортально розміщуються поліморфноклітинні інфільтрати з переважанням лімфоцитів. Діагностуйте захворювання.

@Гострий вірусний гепатит „В”.

Хронічний вірусний гепатит „В”.

Алкогольний гепатит.

Портальний цироз печінки.

Біліарний цироз печінки.

#

116

У вишкрібку з порожнини матки жінки 32 років знайдено: залози ендометрію у фазі глибокої секреції, строма – децидуальна тканина, присутні множинні ворсини хоріону та великі скупчення елементів цито- та синцитіотрофобласту, клітини цитотрофобласту мають значний клітинний поліморфізм та ядерну гіперхромію, зустрічаються множинні вогнища некрозу. Діагностуйте ураження

@Хоріонепітеліома.

Частковий міхурцевий занесок.

Повний міхурцевий занесок.

Плацентарний поліп.

Децидуальний поліп.

#

117

При гістологічному дослідженні матеріалу після трансуретральної резекції простати виявлено переважання залоз різної форми та величини, утворених атиповими, гіперхромними клітинами з патологічними мітозами. Діагностуйте захворювання

@Аденокарцинома.

Аденома.

Аденоматозна нодулярна гіперплазія.

М’язово-фіброзна гіперплазія.

Хронічний простатит.

#

118

При гістологічному дослідженні тканини легень виявлено порожнину, виповнену лейкоцитами, стінки якої представлені грануляційною тканиною, іззовні оточеною фібротизованою сполучною тканиною. Діагностуйте патологічний процес

@Гнійне запалення.

Фібринозне запалення.

Кістоутворення.

Гематома.

Пухлинний ріст.

#

119

На автопсії тіла чоловіка 49 років, який помер від гострої лівошлуночкової недостатності, у лівому шлуночку серця знайдено сіро-жовте вогнище неправильної форми, оточене темно-червоним вінчиком. Вогнище великих розмірів і охоплює всю товщу стінки шлуночка. Діагностуйте патологічний процес.

@Інфаркт міокарду.

Абсцес міокарду.

Кардіосклероз.

Флегмона серцевого м’яза.

Гематома.

#

120

На автопсії тіла чоловіка 49 років, який помер від серцево-легеневої недостатності, знайдено дифузне ущільнення нижньої частки правої легеня. Вказана частка сіро-жовта, плевра над нею вкрита фібринозними нашаруваннями. При гістологічному дослідженні тканини ураженої частки в усіх альвеолах виявлено нейтрофіли, фібрин, поодинокі сидерофаги, фібринозний плеврит. Діагностуйте захворювання.

@Крупозна пневмонія.

Вогнищева гнійна пневмонія.

Вогнищева фібринозно-гнійна пневмонія.

Бура індурація легень.

Пневмоконіоз.

#

121

У хворого з клінікою нефротичного синдрому в біоптаті нирки виявлено в клубочках відкладення однорідних еозинофільних мас, які при забарвленні гістологічних зрізів методом Конго-червоний набували червоного кольору. Який вид дистрофії виник у даному випадку?

@Амілоїдоз.

Мукоїдне набухання.

Фібриноїд.

Гіаліноз.

Вуглеводна дистрофія.

#

122

При гістологічному дослідженні апендиксу, який був резекований при операції апендектомії, виявлено множинні виразки у слизовій оболонці відростка, дифузну інфільтрацію сегменто-ядерними нейтрофілами всіх шарів стінки апендиксу, набряк строми, повнокрів’я судин. На серозній оболонці – нашарування фібрину і лейкоцитів. Вкажіть, якій формі гострого апендициту відповідають приведені патоморфологічні зміни.

@Флегмонозно-виразковий.

Апостематозний.

Флегмонозний.

Гангренозний.

Поверхневий.

#

123

54-річний чоловік раптово помер йдучи на роботу. З анамнезу відомо, що померлий вважав себе хворим, не лікувався, лише іноді відзначав короткочасні болі за грудиною. При автопсії встановлено обтуруючий тромб лівої передньої міжшлуночкової артерії, який утворився біля атеросклеротичної бляшки, котра стенозувала просвіт на 2/3. Жодних інших морфологічних змін у серці діагностовано не було. Діагностуйте захворювання.

@Ішемічна хвороба серця, раптова серцева смерть.

Ішемічна хвороба серця, гострий інфаркт міокарду.

Ішемічна хвороба серця, нестабільна стенокардія.

Ішемічна хвороба серця, хронічна форма.

Ішемічна хвороба серця, гострий повторний інфаркт міокарду.

#

124

Під час автопсії тіла хворого, котрий помер від тяжкого ексикозу на грунті профузної діареї, виявлені такі зміни: слизова оболонка прямої та сигмовидної кишок на всьому протязі вкрита сіро-білими плівчастими нашаруваннями, що міцно з‘єднані з підлеглими тканинами, між плівками розташовані множинні великі й поверхневі виразки, вкриті згортками крові. Мікроскопічно діагностовано фібринозно-виразковий коліт. Яке захворювання проявляється такими змінами.

@Бактерійна дизентерія.

Колі-інфекція.

Стафілококова інфекція.

Ієрсініоз.

Сальмонельози.

#

125

У біоптаті з правого головного бронха 63-річного чоловіка, курця, виявлено пухлину, що складається з груп атипових епітеліальних клітин, які проникають поза межі базальної мембрани слизового шару, формують “гнізда” та тяжі, в центральних частинах яких розташовані концентричні, яскраво-еозинофільні маси. Діагностуйте захворювання.

@Плоскоклітинний роговіючий рак.

Плоскоклітинна роговіюча папілома.

Плоскоклітинний нероговіючий рак.

Аденокарцинома.

Дрібноклітинний рак.

#

126

У 39-річної жінки в правій грудній залозі діагностовано множинні дрібні щільні вузлики в лівій грудній залозі. При дослідженні біоптату з грудної залози виявлено обширні ділянки гіалінізованої сполучної тканини та зони ліпоматозу, серед яких розташовані поодинокі атрофовані ацинуси та кистозно розширені протоки. Діагностуйте захворювання:

@Непроліферативна форма фіброзно-кістозної хвороби

Проліферативна мастопатія.

Інвазивний протоковий рак.

Інтраканалікулярна фіброаденома.

Періканалікулярна фіброаденома.

#

127

При гістологічному дослідженні легеневої тканини померлого від дихальної недостатності недоношеного хлопчика виявлені ділянки ателектазів, а в просвіті розправлених альвеол визначаються набрякова рідина, крововиливи, пристінково розташовані еозинофільні маси - “гіалінові” мембрани. Діагностуйте захворювання.

@Респіраторний дистрес синдром новонароджених.

Асфіксія новонароджених.

Бронхолегенева дисплазія.

Внутрішньоутробна пневмонія.

Аспірація навколоплідних вод.

#

128

На автопсії тіла чоловіка 43 років, який помер від серцево-легеневої недостатності, знайдено у нижній частці правої легені порожнину діаметром 3 см, заповнену тягучим зелено-сірим вмістом. При гістологічному дослідженні стінка описаного утвору представлена сполучною та молодою грануляційною тканиною, в просвіті - нейтрофільні лейкоцити та продукти їх розпаду. Діагностуйте вид запалення.

@Хронічний абсцес.

Гострий абсцес.

Емпієма.

Фурункул.

Карбункул.

#

129

54-річній жінці проведено лівобічну геміколектомію з приводу перфорації кишки. При гістологічному дослідженні операційного матеріалу виявлено множинні епітеліоїдно-клітинні гранульоми, щілиноподібні виразки, виражений набряк підслизового шару. Діагностуйте захворювання.

@Хвороба Крона.

Туберкульоз кишки.

Неспецифічний виразковий коліт.

Хвороба Уіпла.

Лімфома кишки.

#

130

У 43-річного чоловіка, що тривало хворів на остеомієліт і помер від прогресуючої ниркової недостатності, при патоморфологічному дослідженні нирок виявлено відкладення гомогенних рожевих мас в мезангіумі клубочків, навколо артеріол та артерій. Діагностуйте вид патологічного процесу.

@Амілоїдоз.

Гіаліноз.

Склероз.

Некроз.

Кальциноз.

#

Крок 1. Загальна лікарська підготовка. 2006 - 2007

7.0 Патологічна анатомія

1

Жінка 56 р. скаржиться на болі в дрібних суглобах рук і ніг. Хворіє протягом 12 років, під час огляду рук відмічений підвивих в п’ястно-пальцевих суглобах і з відхиленням пальців назовні (вид „плавників моржа”. В крові виявлено високомолекулярні імунні комплекси. Назвати основне захворювання.

@Ревматоїдний артрит

Ревматичний поліартрит

Системний червоний вовчак

Дерматоміозит

Подагричний артрит

#

2

Проведена пункційна біопсія печінки хворому 38 р. з виразною жовтухою, дрібними крововиливами у шкірі, загальною слабкістю, втратою апетиту. Гістологічне дослідження виявило поширену дистрофію, некроз гепатоцитів, наявність тілець Каунсілмена. По периферії часточок значна інфільтрація лімфоцитами, зустрічаються окремі багатоядерні гепатоцити. Діагностуйте захворювання.

@Вірусний гепатит гострий

Алкогольний гепатит гострий

Міліарний цироз печінки

Токсична дистрофія печінки

Хронічний гепатит

#

3

У хворого 66 років в локусі патологічного перелому ребра виявлена літичного характеру пухлина. Гістологічно пухлина складається з клітин типу плазмобластів. Подальше дослідження виявило остеопороз в кістках хребта та тазу. Вказані зміни характерні для:

@Мієломної хвороби

Туберкульозного остеомієліту

Остеосаркоми Юінга

Нейробластоми

Метастатичного раку легень

#

4

Хворий К. поступив в стаціонар з клінікою печінкової недостатності, де і помер. Печінка на секції щільна, дещо зменшена в розмірах, з горбкуватою поверхнею. Спостерігаються однакових розмірів (здебільшого діаметром до 0,3 см) вузлики-регенерати розділені вузькими септами сполучної тканини. Про яку макроскопічну форму патології печінки йде мова?

@Дрібновузловий цироз

Фіброз печінки

Великовузловий цироз

Мускатний фіброз печінки

Змішаний (дрібно-великовузловий)цироз

#

5

Під час автопсії тіла дівчинки 7 років виявлено пухлинні утворення у верхній щелепі справа, лімфатичних вузлах, нирках, наднирникових залозах. Мікроскопічно пухлина, представлена дрібними лімфоцитоподібними клітинами, серед яких зустрічаються великі з світлою цитоплазмою макрофаги, має вигляд „зоряного неба”. Про яке захворювання слід думати?

@Пухлина Беркітта

Остеосаркома

Лімфома Ходжкіна

Остеобластокластома

Мієломна хвороба

#

6

У хворого 38 років з термічними опіками на задній поверхні правої гомілки виникли відшарування епідермісу та утворення пухирів, заповнених злегка каламутною рідиною. Який вид ексудативного запалення виник у хворого?

@Серозне

Гнійне

Катаральне

Гнильне

Фібринозне

#

7

На розтині хворого, який помер від двобічної бронхопневмонії у нижній частці лівої легені виявлено порожнину діаметром 5 см, заповнену рідкими жовтувато-білими масами. Яке ускладнення розвинулось при даному виді пневмонії?

@Абсцес

Гангрена

Гранульома

Секвестр

Туберкульома

#

8

У пацієнтки 17 років при огляді стоматологом були виявленні збільшені підщелепні та шийні лімфатичні вузли. При мікроскопічному дослідженні збільшеного лімфатичного вузла виявлено: типова будова стерта, клітинна популяція гетерогенна, множинні одноядерні клітини великого розміру (клітини Березовського-Штернберга) також знайденні ділянки некрозу та вогнище склерозу. Про яке захворвання свідчать зміни?

@Лімфогранульоматоз

Лімфолейкоз

Лімфосаркома

Мієломна хороба

Гострий лімфобластний лейкоз

#

9

На розтині хворого 60 р. обидві нирки зменшеного розміру вагою близько 50,0 гр з дрібнозернистою поверхнею та рівномірно витонченою кірковою речовиною, при мікроскопічному дослідженні стінки артеріол значно потовщені за рахунок відкладання в них гомогенних, безструктурних мас рожевого кольору, клубочки зменшені, склерозовані, канальці атрофовані. Для якого захворювання характерні дані зміни ?

@Гіпертонічна хвороба

Пієлонефрит зі зморщуванням нирки

Амілоїдоз нирок

Гострий гломерулонефрит

Мембранозна нефропатія

#

10

Чоловік 60 років хворів на пневмококову плевропневмонію і помер від серцево-судинної недостатності та інтоксикації. При розтині: в середній долі правої легені знайдено порожнину розміром 5?5?7 см неправильної форми та з нерівними фестончатими краями, заповнену жовто-зеленою в'язкою масою. Навколо порожнини легенева тканина всієї долі щільна, сірого кольору без пористої структури. Яке ускладнення плевропневмонії виникло в середній долі

легені у хворого?

@Гострий абсцес

Хронічний абсцес

Гостра каверна

Хронічна каверна

Кіста

#

11

При розтині тіла жінки зі злоякісною пухлиною товстої кишки, померлої від ракової інтоксикації, в задньонижніх відділах легень виявлені щільні сіро-червоного кольору неправильної форми осередки, без чітких меж, які виступають над поверхнею розрізу. Мікроскопічно при цьому в просвіті малих бронхів та альвеол виявлено серозно-лейкоцитарний ексудат з домішкою слизу. Яка патологія легень розвинулась у хворої?

@Гостра бронхопневмонія

Гострий бронхіт

Крупозна пневмонія

Проміжна пневмонія

Гостре венозне повнокрів'я

#

12

Після проведенної операції у жінки 24 років видалена маткова труба, яка була досліджена патологоанатомом. Макроскопічно: значне потовщення труби, серозна оболонка її тьмяна, вкрита жовтувато-сірими плівками, судини її повнокровні. На розрізі просвіт труби заповнений жовто-зеленою в'язкою масою, стінка – рихла. Який попередній патологоанатомічний діагноз?

@Гострий гнійний сальпінгіт

Гострий катаральний сальпінгіт

Гострий гангренозний сальпінгіт

Гострий фібринозний сальпінгіт

#

13

При терміновій операції лапаротомії у хворого 42 років було виявлено різко потовщений, сірувато-чорного кольору червоподібний відросток. В дистальному відділі його – дефект стінки, через який з просвіту апендикса виділяються сірувато-бурі маси з неприємним запахом. При мікроскопічному дослідженні стінки апендикса впродовж всієї довжини некротизована з осередками крововиливів, просвіт у брижової артерії заповнений тромбом. Яка морфологічна форма апендициту у хворого?

@Гангренозний

Флегмонозний

Хронічний

Простий

Апостематозний

#

14

Під час внутрішньовенної трансфузії фізіологічним розчином стан хворого різко погіршився і на фоні гострої задухи настала смерть. При розтині померлого виявлено гостре венозне повнокрів'я внутрішніх органів з різко розширеними правими відділами серця. При проколі правого шлуночка під водою виявляються пухирьки. Вкажіть, який патологічний процес та його вид виник у хворого?

@Повітряна емболія

Газова емболія

Жирова емболія

Тканинна емболія

Тромбоемболія

#

15

У хворого 27 років з діагнозом політравма (закрита травма грудної клітини, закритий перелом правого стегна) через дві години після проведення скелетного витяжіння різко погіршився стан і на фоні гострої легенево-серцевої недостатності настала смерть. При гістологічному дослідженні кровоносних судин легень, головного мозку померлого при окрасці суданом III, виявлені краплі оранжевого кольору, котрі закупорюють просвіт судин. Яке ускладнення політравми розвилося у хворого?

@Жирова емболія

Газова емболія

Мікробна емболія

Тромбоемболія

Повітряна емболія

#

17

Дитина 12 років занедужала гостро з підвищенням температури до 38°C, з головним болем, першінням у горлі, потім з'явився грубий кашель, на 3 день на шкірі обличчя, шиї і верхньої частини тулуба – рясна плямиста папульозна висипка, яка не свербить. Слизова оболонка рота яскраво гіперемійована, з наявністю на щоках біля нижніх корінних зубів дрібної білої енантеми. Який найбільш імовірний діагноз?

@Кір

Скарлатина

Краснуха

Алергічний дерматит

Дизентерія

#

18

Хвора 20 років померла від інтоксикації через 8 днів після штучного позалікарняного аборту при терміні вагітності 14 – 15 тижнів. На розтині тіла померлої жовтувата окраска склери очей, шкіри, гнійнонекротичний ендометрит, багаточиленні гнійники в легенях, явна гіперплазія селезінки з великою кількістю нейтрофілів в її синусах. Яке ускладненя після аборту розвинулось у хворої?

@Септикопіемія

Септицемія

Геморрагічний шок

Хроніосепсис

Вірусний гепатит А

#

19

На розтині тіла чоловіка 60 років, померлого від легенево-серцевої недостатності виявлено: міогенне розширення порожнин шлуночків серця, гідроперикардіум, бура індурація легень, мускатна печінка, ціанотична індурація нирок і селезінки. Яке порушення кровообігу мало місце у хворого?

@Хронічне загальне венозне повнокров’я

Хронічне місцеве венозне повнокров’я

Гостре загальне венозне повнокров’я

Гостре місцеве венозне повнокров’я

Загальне артеріальне повнокров’я

#

20

Мужчина 75 лет обратился к врачу по поводу изъявившегося узелка на коже нижнего века. При гистологическом исследовании удаленного узелка выявлено, что это новообразование состоит из комплексов мелких атипичных эпителиальных клеток, преимущественно призматической формы, с гиперхромными ядрами и узким ободком цитоплазмы, расположенных перпендикулярно к базальной мембране в виде частокола, значительное число митозов.Гистологическая картина новообразования характерна для:

@базальноклеточного рака

плотной папилломы.

переходноклеточного рака

плоскоклеточного неороговевающего рака

плоскоклеточного ороговевающего рака

#

21

Ребенок трех лет, в течении 6 месяцев находился в гипсовой повязке правого тазобедреного сустава в связи с туберкулезным кокситом. По снятии повязки обнаружено, что объем левого бедра на 7см больше правого. В данном случае речь идет об:

@атрофии дисфункциональной

атрофии от давления.

атрофии нейротической ]при денервации

атрофии, вызванной недостаточностью кровоснабжения

Гипоплазии

#

22

При микроскопическом исследовании коронарных артерий сердца мужчины, при жизни болевшего атеросклерозом, в интиме обнаружено множество оптически пустых вакуолей. При исследовании замороженного среза окрашенного суданом Ш эти вакуоли окрашены в оранжевый цвет. Это позволило установить, что в данном случае речь идет об одной из следующих дистрофий:

@Липидозе

Амилоидозе

паренхиматозной жировой дистрофии

гиалинозе.

вакуольной ]гидропической] дистрофии

#

23

При колоноскопии в слизистой оболочке толстой кишки выявлен дефект слизистой оболочки с неровным бугристым дном и возвышающимися неровными краями. Слои стенки в кроях и дне дефекта не различаются, ткань в кроях и дне дефекта белесоватая, плотная, гомогенная. Установите макроскопическую форму опухоли.

@инфильтративно-язвенная

Узел

Язва

Инфильтрат

Киста

#

24

На вскрытии женщины 62лет в полости черепа обнаружен узел, связанный с твердой мозговой оболочкой, диаметром 6см, плотной косистенции с четкими границами, а гистологически построенный из эндотелиоподобных клеток, которые образуют гнездные скопления и микроконцентрические структуры, псаммомные тельца. Какую опухоль врач обнаружил на вскрытии?

@менингиому

Глиобластому

Медулобластому

Меланому

Метастаз рака

#

25

У ребенка 5 лет на лице удалена опухоль в виде нечеткого узла диаметром 3см с гладкой поверхностью красного цвета, при надавливании узел бледнеет. При микроскопическом исследовании паренхима опухоли представлена эндотелиальными клетками, образующими сосуды капиллярного типа с широкими просветами заполнеными кровью, а строма - небольшим количеством соединительной ткани. Клеточный атепизм выражен слабо. О какой опухоли можно думать?

@капиллярная гемангіома

Папиллома

Меланома

Рак кожи лица

Лимангиома

#

26

У мужчины 50 лет удалена опухоль стенки толстой кишки. Микроскопически она представлена пучками коллагеновых волокон различной толщины и формы, идущих в различных направлениях. И небольшого количества мономорфных клеток веретенообразной формы распределенных неравномерно среди волокон. Клеточный атипизм выражен слабо. Как называется эта опухоль?

@плотная фіброма

Фибромиома

Мягкая фиброма

Десмоид

Фибросаркома

#

27

При гистологическом исследовании удаленного с диагностической целью увеличенного до 2см лимфатического узла выявлено, что рисунок строения его стерт, вследствие разрастания мономорфных незрелых лимфоцитоподобных клеток, прорастающих капсулу. О каком заболевании следует думать.

@лимфоидный лейкоз.

Лимфогрануломатоз

метастаз рака

миелоидный лейкоз

миеломная болезнь

#

28

Женщина 54 лет длительно страдала ревматоидным артритом, почти постоянно находилась на лечении. Смерть наступила при явлении хронической почечной недостаточности. На вскрытии обнаружены увеличенные в размерах почки [вес 350,0] каждая плотная, на разрезе малокровные, с резко утолщенной корой серовато-желтоватого цвета с сальным блеском. Какое осложнение ревматоидного артрита обусловило развитие уремии у больной?

@вторичный амилоидоз почек.

острый некротический нефроз

постинфекционный гломерулонефрит

быстропрогрессирующий гломерулонефрит

хронический гломерулонефрит

#

29

Мужчина 33 лет умер от уремии. На вскрытии обнаружены увеличенные почки весом 500,0 каждая, состоящие из множества полостей d от 0,5-до 1 и 2см, заполненных светложелтой прозрачной жидкостью. Лоханка и мочеточники без особенностей. О каком заболевании почек, обусловившем уремию идет речь?

@двухстороний поликистоз почек

хронический пиелонефрит

опухоль почек

туберкулез почек

быстропрогрессирующий гломерулонефрит

#

35

Больному 56 лет произведена резекция желудка по поводу рака; при гистологическом исследовании опухоли диагносцирована аденокарцинома с крупными участками некроза, множественными свежими кровоизлияниями и очагами гнойного воспаления. Выявленные в опухоли изменения свидетельствуют о:

@вторичных изменениях в опухоли

морфологическом атипизме опухоли

беспредельности опухоли

нецелесообразности опухоли

прогрессии опухоли

#

36

Больной 58 лет поступил в торокальное отделение с кровохарканьем; при бронхоскопии обнаружено сужение правого стволового бронха вследствие разрастания серовато-белой ткани; при биопсии выявлена опухоль, состоящая из мелких овальной и округлой формы клеток с гиперхромными ядрами со скудной цитоплазмой, создающих впечатление "голых ядер"; клетки опухоли растут пластами, тяжеми. Гистологическое строение опухоли свидетельствует о:

@недифференцированном раке

переходноклеточном раке

базальноклеточном раке

плоскоклеточном неороговевающем раке

плоскоклеточном ороговевающем раке

#

37

На вскрытии у мальчика 14 лет, умершего от кровоизлияния в головной мозг, обнаружены многочисленные свежие точечные и пятнистые кровоизлияния в коже, слизистых и серозных оболочках, увеличенная дряблая селезенка (масса 300,0), красного цвета на разрезе с марким соскобом, увеличенные медиастинальные и забрюшинные лимфатические узлы бледносерого цвета на разрезе с легким розоватым оттенком, малиново-красный костный мозг плоских и трубчатых костей. Выявленные на вскрытии изменения свидетельствуют в пользу:

@острого лимфобластного лейкоза

Острого миелобластного лейкоза

хронического миелоидного лейкоза

хронического лимфоидного лейкоза

лимфогрануломатоза.

#

38

У больного 45 лет обнаружены увеличенные плотные надключичные лимфатические узлы слева. При исследовании биопсийного материала выявлен перстиевидноклеточный рак. Выберите наиболее вероятную локализацию первичной опухоли.

@рак желудка.

Рак толстой кишки

Рак легкого

Рак пищевода

Рак щитовидной железы

#

39

При гистологическом исследовании удаленного увеличенного подмышечного лимфатического узла в нем обнаружена опухоль органоидного строения, состоящая из комплексов атипичных эпителиальных клеток различной величины и формы с гиперхромными ядрами и многочисленными митозами, эти клетки имеют рецепторы к эстрогенам и прожестерону. Какова наиболее вероятная первичная локализация опухоли?

@рак молочной железы

мелкоклеточный недифференцированный рак легкого

аденокарцинома желудка

плоскоклеточный ороговевающий рак пищевода

медулярная карцинома щитовидной железы

#

41

У женщины 27 лет, с детства страдающей ревматическим пороком сердца, развилась сердечная декомпенсация и наступила смерть. На вскрытии обнаружен митральный стеноз, резкое утолщение, склероз створок, сращение их по линии смыкания. Какая форма эндокардита обусловила в данном случае порок сердца?

@фибропластический.

диффузный эндокардит

возвратный бородавчатый

острый бородавчатый

полипозно-язвенный

#

42

Больной 55 лет страдающий хроническим ИБС на фоне гипертонической болезни, в прошлом перенес обширный инфаркт передней стенки левого желудочка. Постоянно лечился у кардиолога. Смерть наступила от сердечной недостаточности. Какие из перечисленных изменений свидетельствуют о декомпенсации по левожелудочковому типу?

@отек легких.

цианоз кожи и видимых слизистых оболочек

водянка полостей [асцит, гидроторакс, гидроперикардиум]

мускатная печень

цианотическая индурация почек и селезенки

#

43

На секції хворого, що помер внаслідок явищ наростаючої легеневої недостатності, виявлено наступні явища: легені червоного кольору, щільні, безповітряні, за щільністю нагадують печінку. Мікроскопічно: в альвеолах значне накопичення еритроцитів і поліморфноядерних лейкоцитів, між клітинами нитки фібрину. Ваш діагноз.

@Крупозна пневмонія

Вірусна геморагічна пневмонія

Гангрена легень

Периферичний рак легень

Циротичний туберкульоз

#

44

Дитина з масою тіла 2100 г, довжиною тіла 43 см та з іншими ознаками недоношеності померла на 3-й день після народження. На секції виявлено: крововиливи в сегментах легень, плеврі, підкапсулярні гематоми печінки, двобічні гематоми в наднирниках. Великі плямисті крововиливи в мозковій речовині нирок. Ваш діагноз?

@Геморагічна хвороба новонароджених

Менінгококцемія

Геморагічна пневмонія

Вроджений сифіліс

Гемолітична хвороба н\н

#

45

Пацієнт 47 років скаржиться на загальну слабкість, швидку втому , нічні поти, t тіла до 39.8 С. На огляді: збільшені шийні лімфовузли, щільні на дотик , спаяні між собою, селезінка збільшена. Мікроскопічно: малюнок лімфовузла стертий, велика кількість проліферуючих лімфоцитів з поодинокими гістіоцитами. Спостерігаються великі клітини з часточковим ядром – клітини Березовського-Штернберга. Ваш діагноз.

@Лімфогранулематоз

Хроніосепсис

Лімфосаркома

Генералізація первинного туберкульозу

Хронічний лімфолейкоз

#

46

На секції в лівій легені виявлено ділянку зруйнованої тканини червоного кольору. Ділянка має форму конуса, чітко відмежована від здорової тканини, основою ділянки обернена до плеври. Тканина ділянки щільна, зерниста, темно-червона. Ваш діагноз.

@Геморагічний інфаркт

Абсцес легені

Гангрена легені

Первинний туберкульозний афект

Крупозна пневмонія

#

47

В головному мозку виявлено множинні цяткові крововиливи і осередок крововиливу діаметром 1 см в довгастому мозку Кістковий мозок хребців на розтині сіро-зеленого відтінку. Лімфовузли збільшені незначно. Селезінка вагою 7 кг. Про яке захворювання слід думати?

@Мієлолейкоз

Лімфолейкоз

Хлороз

Лімфогранулематоз

Лімфома Ходжкіна

#

48

У хворого виявлено ізольоване збільшення лімфовузлів шиї Інші лімфовузли і внутрішні органи не змінені Аналіз периферичної крові в межах норми При гістологічному вивченні біопсії шийного лімфовузла виявлено стирання його малюнка, відсутність фолікулів, однорідний клітинний склад, представлений лімфобластами; клитини вростають в капсулу лімфовузла Який можна поставити діагноз?

@Лімфобластний лейкоз

Мієлобластний лейкоз

Еритробластний лейкоз

Хвороба Сезарі

Лімфома Беркіта

#

49

При розтині трупа виявлені в різних ділянках тіла збільшені соковиті , частково зрощені лімфовузли, які утворюють пакети розміром до 9-12 см3. Селезінка збільшена. Кістковий мозок червоного кольору, В крові переважають лімфобласти. Про яке захворювання йде мова ?

@Лімфобластний лейкоз

Лімфоцитарний лейкоз

Мієлобластний лейкоз

Мієлоцитарний лейкоз

Лімфосаркома

#

50

На розтині виявлена картина дифузного остеопорозу з осередками диструкції кісткової тканини. В кістковому мозку є проліферація плазматичних клітин. В сечі виявляється білок Бенс-Джонса. Про яке захворювання йде мова?

@Мієломна хвороба

Остеопороз

Остеодистрофія

Лімфогранулематоз

Хвороба Бехтєрєва

#

51

На розтині в різних частинах тіла виявлено збільшені соковиті лімфовузли, збільшені мигдалики. В лімфатичних вузлах виявлено пухлинні клітини типу В- і Т-лімфоцитів, пролімфоцитів, лімфобластів та імунобластів. Про яке захворювання йде мова?

@Лімфосаркома

Лімфобластний лейкоз

Мієлобластний лейкоз

Мієлоцитарний лейкоз

Лімфоцитарний лейкоз

#

52

У хворого на шиї виявлено пакет спаяних між собою лімфовузлів щільної консистенції. При гістологічному обстеженні видаленого лімфовузла відмічається проліферація ретикулярних клітин, наявність клітин Березовського-Штернберга. Про яке захворювання йде мова?

@Лімфогранулематоз

Лімфобластний лейкоз

Мієлобластний лейкоз

Мієлоцитарний лейкоз

Лімфоцитарний лейкоз

#

53

При гастробіопсії хворого Н. виявлено потовщення в пілоричному відділі слизова оболонка, вона набрякла, гіперемована, поверхня вкрита товстим шаром слизу, подекуди дрібні крововиливи. Ваш діагноз.

@Катаральний (простий) гастрит

Флегмонозний гастрит

Фібринозний гастрит

Сифілітичний гастрит

Туберкульозний гастрит

#

54

При дослідженні шлунка померлого, який страждав на ниркову недостатність, виявлена наявність жовто-коричневої плівки на потовщеній слизовій оболонці, яка міцно утримується на її поверхні та досягає значної товщини. Мікроскопічно: наявність гіперемії та некрозу слизового та підслизового шарів, фібрин. Ваш діагноз ?

@Дифтеритичний гастрит

Крупозний гастрит

Флегмонозний гастрит

Катаральний гастрит

Корозивний гастрит

#

55

При гастобіопсії у хворого А. встановлена метаплазія поверхневого епітелію слизової оболонки, який замість циліндричного набув вигляду кубічного. Разом з тим спостерігається склероз на місці залоз слизової оболонки. Про яке захворювання шлунку можна думати?

@Хронічний атрофічний гастрит

Корозивний гастрит

Хронічний гастрит з ураженням залоз без атрофії

Ерозивний гастрит

Поверхневий хронічний гастрит

#

56

При рентгенологічному дослідженні шлунка, лікар виявив дефект накопичення контрастної речовини на малій кривизні по типу “плюс тканина мінус тінь”. В біоптаті цієї ділянки знайдено розростання залоз з атипових клітин, багаточисленні патологічні мітози, гіперхромність клітин з збільшеними ядрами. Про який діагноз можна думати?

@Аденокарцинома шлунка

Атрофічно-гіперпластичний гастрит

Поліп шлунка

Плоскоклітинний рак шлунка

Виразка – рак шлунка

#

57

При розтині людини, яка померла від отруєння грибами встановлено, що печінка зменшена, капсула її зморщена, на розрізі тканина печінки червоного кольору. Мікроскопічно: жиро-білковий детрит, в паренхімі органа синусоїди переповнені кров’ю. Який діагноз витікає з наведеного?

@Токсична дистрофія печінки (стадія червоної дистрофії)

Токсична дистрофія печінки (стадія жовтої дистрофії)

Пост некротичний цироз печінки

Хронічний активний гепатит

Портальний цироз печінки

#

59

Хворий К., 25 років, звернувся до лікаря зі скаргами на пожовтіння склер, схуднення, відсутність апетиту, свербіж. При дослідженні біоптату печінки виявлено: колапс строми, широкі поля фіброзу, зближення тріад (в одному полі зору більше трьох), білова дистрофія та некроз гепатоцитів, структурна перебудова печінки. Про яке захворювання печінки можна думати?

@Пост некротичний цироз печінки

Хронічний активний гепатит

Біліарний цироз печінки

Токсична дистрофія печінки

Рак печінки

#

60

Біопсія печінки хворого з підозрою на гепатит показала наявність дистрофії та некрозу гепатоцитів, спотворення їх регенерації, широкі смужки склерозу, порушення часточкової структури печінки. Про яке захворювання можна думати?

@Цироз печінки

Хронічний персистуючий гепатит

Хронічний активний гепатит

Токсична дистрофія печінки

Гострий некротичний гепатит

#

61

Хворий К., 55 років, довгий час зловживає алкоголем. Останній час з’явився біль у правому підребер’ї, збільшення розмірів печінки. При досліджені біоптату печінки виявлені каблучкоподібні гепатоцити, які розміщені окремими ділянками. Який діагноз можна передбачити?

@Жировий гепатоз (стеатоз печінки)

Гострий гепатит

Токсична дистрофія печінки

Рак печінки

Біліарний цироз печінки

#

62

У померлого хворого від гострої серцевої недостатності, клінічно спостерігалась haemotemesis, при дослідженні слизової оболонки шлунка виявлено декілька дефектів, які сягають м’язового шару; краї і дно їх переважно рівні та рихлі, в деяких виявлена темно-червона кров. який патологічний процес виявлено у шлуку?

@Гострі виразки

Хронічні виразки

Ерозії

Тромбоз

Запалення

#

63

В перший період пологів у жінки відмічалось підвищення артеріального тиску (220/110 мм.рт.ст.), появилась легка жовтяниця шкіри, потім розвинулися судоми і втрата свідомості. Смерть наступила від гострого порушення мозкового кровообігу. На розтині: ДВЗ синдром, жовтяниця, набряк легенів і головного мозку, дрібні крововиливи в підкіркових ядрах головного мозку, легенів, печінки; ішемія і повнокрів'я нирок, дрібні симетричні некрози кіркової речовини нирок. Ваш діагноз.

@Еклампсія

Геморагічний інсульт

Вірусний гепатит

Некротичний

Геморагічна пневмонія

#

64

У жінки після аборту з'явилась маткова кровотеча. Мікроскопічно у вишкребі з порожнини матки знайдені: ворсини хоріона з гідропічною дистрофією, набряклі, з утворенням безлічі кіст, що супроводжуються проліферацією епітелію і синцитія ворсин, залишки плоду і плодових оболонок. Встановіть діагноз.

@Міхуровий заніс

Вагітність

Хоріонепітеліома

Ендометрит

Плацентарний поліп

#

65

При аутопсії плоду виявлена епідуральна (між кістками зведення черепа і твердої мозкової оболонки) гематома, яка утворилася в результаті розриву серповидного синуса і намета мозочка. Ці зміни є проявом патології:

@Інтранатального періоду

Перинатального періоду

Антенатального періоду

Постнатального періоду

Періоду прогенеза

#

66

При розтині померлого 28 років виявлена деформація кісток кінцівок, ребер; вони м’які легко ріжуться ножем, нирки зморщені. Гістологічно визначаються осередки лакунарного розсмоктування кісткової тканини, фіброзна тканина. Про яке захворювання треба думати?

@Паратиреоїдна остеодистрофія

Остеомієліт

Фіброзна дисплазія

Остеонекроз

Хвороба Педжета

#

67

При макро-мікроскопічному дослідженні ділянки великогомілкової кістки та м’яких тканин довкола виявлено дифузне гнійне запалення, що захоплює кістковий мозок, гаверсові канали та періост, осередки некрозу. Про яке захворювання слід думати?

@Гострий гематогений остеомієліт

Хронічний гематогений остеомієліт

Паратиреоїдна остеодистрофія

Остеонекроз

Хвороба Педжета

#

68

У дитини 3 років перелом правої стегнової кістки в середній третині. При огляді кістка в цій ділянці деформована, наявні ділянки здуття, деформації. При мікроскопічному дослідженні - ділянки волокнистої сполучної тканини, мало обвапнені кісткові балки. Про яке захворювання кісткової тканини слід думати?

@Фіброзна дисплазія

Хвороба Педжета

Остеонекроз

Хронічний гематогенний остеомієліт

Гострий гематогенний остеомієліт

#

70

При обстежені дівчинки 1,5 року після тривалої тяжкої пневмонії виявлено значне зниження рівня імуноглобулінів всіх класів. Біопсійне дослідження лімфатичного вузла показало відсутність В-залежних зон і клітин плазмоцитарного ряду. Для якого захворювання характерні такі зміни?

@Синдром Брутона

Синдром Веста

Синдром Незелофа

Комбінований імунодефіцит

Синдром Дайджорджа

#

71

Дитина 4 років померла від легенево-сердечної недостатності. На аутопсії знайдено ущільнення підшлункової залози, в бронхах – обтураційні ателектази та бронхоектази. В печінці – жирова інфільтрація. Мікроскопічно в підшлунковій залозі відмічається : кістозно розширені протоки, атрфія залозистої паренхими, дифузний фіброз та лімфо-гістфоцитарна інфільтрація. Ваш діагноз?

@Фетальний муковісцидоз.

Інфекційна фетопатія.

Гаметопатія.

Ембріопатія.

Хвороба Гіршпрунга.

#

72

У хворого з клініко-лабораторними проявами набутого імунодефіциту на шкірі дістальних відділів нижніх кінцівок розташовуються множинні темно-червоного кольору плями, бляшки. Гістологічно в біоптаті шкіри з цих ділянок визначається пухлинна тканина, яка складається з множинних новоутворених, хаотично розташованих тонкостінних судин і пучків веретеноподібних клітин. Вкажіть найбільш вірогідний діагноз.

@Саркома Капоши

Лімфома шкіри

Дерматомікоз

Базальноклітинний рак

Запальний дерматит

#

73

У хворого з важким перебігом респіраторної вірусної інфекції з'явилися клінічні ознаки прогресуючої серцевої недостатності, яка призвела до смерті хворого на 2-му тижні захворювання. На розтині серце зі значним розширенням порожнин, в'яле. Гістологічно в міокарді виявляється повнокрів'я мікросудин і дифузна інфільтрація строми лімфоцитами і гістіоцитами. Вкажіть найбільш вірогідний діагноз.

@Міокардит

Стенокардія

Гостра коронарна недостатність

Інфаркт міокарду

Кардіоміопатія

#

74

У жінки після пологів з'явилися безперервні кровотечі з порожнини матки. Після оперативного видалення матки в її порожнині визначається вузол, м'якої консистенції, строкатого кольору. Мікроскопічно тканина вузла складається з клітин цитотрофобласта і поліморфних елементів синцитіотрофобласта, визначаються множинні некрози. Ваш діагноз.

@Хоріонкарцинома

Гострий ендометрит

Поліпозна гіперплазія ендометрія

Плацентарний поліп

Інвазівний міхурний занос

#

75

У хворого з високим титром антинуклеарних антитіл смерть наступила від наростаючої ниркової недостатності. При патологоанатомічному дослідженні виявлений мезангіопроліферативний гломерулонефрит, абактеріальний бородавчастий ендокардит, в селезінці периартериальный цибулинний склероз, в шкірі – продуктивно-проліферативний васкуліт. Ваш діагноз.

@Системний червоний вовчак

Нефротичний синдром

Ревматизм

Дерматоміозіт

Вузликовий периартеріїт

#

76

Хворому з наростаючими явищами хронічної ниркової недостатності проведена біопсія нирки. Гістологічно в біоптаті виявлений дифузний інтракапілярний гломерулосклероз, розширення і ущільнення мезангію, потовщення базальної мембрани клубочків. З урахуванням клінічних і лабораторних даних діагностований синдром Кимельстіл-Уілсона. З яким захворюванням пов'язано розвиток даного синдрому.

@Цукровий діабет

Амілоїдоз нирок

Інфаркт нирки

Пієлонефрит

Гломерулонефрит

#

77

Хворому у якого тривало наголошувалися болі в шлунку виконана гастробіопсія. Гістологічно виявлено: покривно-ямковий епітелій уплощен, залози зкорочені, кількість їх зменшена. У власній пластинці слизової оболонки виявляються ділянки склерозу і дифузний лімфоплазмоцитарний інфільтрат. Ваш діагноз.

@Атрофічний гастрит

Гіпертрофічний гастрит

Виразкова хвороба

Поверхневий гастрит

Ерозивний гастрит

#

78

Хворий, що страждав на туберкульоз помер від прогресуючої легенево-серцевої недостатності. На розтині в області верхівки правої легені визначається порожнина діаметром 5 см, яка сполучається з просвітом сегментарного бронха. Стінки порожнини зсередини покриті сирнистими масами, під якими знаходяться епітеліоїдні клітини і клітини Пірогова-Лангханса. Вкажіть морфологічну форму туберкульозу.

@Гострий кавернозний туберкульоз

Туберкульома

Казеозна пневмонія

Інфільтративний туберкульоз

Гострий осередковій туберкульоз

#

79

Хворому з артеріальною гіпертензією, змінами в аналізах сечі і періодичними болями в лівій поперековій області з діагностичною метою зробили біопсію нирки. При гістологічному дослідженні біоптату виявлено розширення більшості канальців, різного ступеня хронічне інтерстиціальне запалення і фіброз в кірковому і мозковому шарі. Велика кількість клубочків зберігає звичайну гістоструктуру. Вкажіть найбільш вірогідний діагноз.

@Хронічний пієлонефрит

Хронічний гломерулонефрит

Гострий гломерулонефрит

Артеріолосклеротичний нефросклероз

Нефротичний синдром

#

80

Хворий 70 років помер від гострої коронарної недостатності. За життя відзначалась припухлість, деформація і біль колінних суглобів. При патоморфологічному дослідженні деформованих суглобів і синовиальних оболонок виявлено: гіперемія оболонок з множинними периваскулярними запальними інфильтратами з лімфоцитів, плазмоцитів, макрофагів. Скупчення фібрину, який організується, покривають ділянки синовиальної оболонки і визначаються в суглобовій рідині у вигляді рисових зерен. Ваш діагноз.

@Ревматоїдний артрит

Вузликовий периартеріїт

Анкилозируючий спондилоартрит

Туберкульозний артрит

Деформуючий артроз

#

81

Хворий, який тривало страждав на захворювання легенів помер від наростаючої легенево-серцевої недостатності. На розтині легені збільшені в об'ємі, не спадаються. На розрізі тканина нагадує валикочарункову губку, на тлі якої визначаються крупні бульозні утворення. Мікроскопічно відмічається значне розширення альвеол і розпад міжальвеолярних перегородок. Вкажіть вид легеневої патології.

@Емфізема легенів

Хронічний бронхіт

Пневмосклероз

Пневмонія

Бронхіальна астма

#

82

На розтині померлого хворого від легенево-серцевої недостатності виявлено в просвіті дрібних бронхів гнійний ексудат, гіпертрофія правих відділів серця. Гістологічно визначається гіпертрофія слизистих залоз, лімфоплазмоцитарна запальна інфільтрація слизової оболонки бронхів, перибронхіальний склероз. Вкажіть найбільш вірогідний диагноз.

@Хронічний бронхіт

Пневмонія

Пневмосклероз

Емфізема легенів

Бронхіальна астма

#

83

Молодий чоловік помер від наростаючої серцевої недостатності. При патоморфологічному дослідженні виявлені селезінка масою 500 гр., імунокомплексний гломерулонефрит, виразки півмісяцевих клапанів аорти, які прикриті поліпоподібними тромбами з колоніями бактерій. Вкажіть найбільш вірогідний діагноз.

@Септичний бактеріальний ендокардит

Септицемія

Ревматичний тромбендокардит

Гострий ревматичний вальвуліт

Септікопіємія

#

84

У хворого протягом двох днів відмічалась профузна діарея, блювота, смерть наступила від різкого обезводнення. На розтині стінка кишки набрякла, гіперемована з множинними крововиливами в слизовій оболонці. В просвіті кишки міститься біляста рідина, що нагадує рисовий відвар. Вкажіть захворювання яке розвилось у хворого.

@Холера

Дізентерія

Сальмонельоз

Черевний тиф

Ентероколіт

#

85

У хворого впродовж 4 місяців відмічається лімфаденопатія, схуднення. При біопсії з подальшим гістологічним дослідженням лімфовузлів виявлено, що нормальна гістоархітектоника їх порушена із-за дифузної інфільтрації крупними атипічними лімфоцитами. Вкажіть найбільш вірогідний діагноз.

@Діффузна лімфосаркома

Лімфогранульоматоз

Гострий лімфаденіт

Гострий лейкоз

Мієломна хвороба

#

86

У больного с прижизненным диагнозом сахарный диабет, наблюдались высокая протеинурия, отеки и артериальная гипертензия. На вскрытии почки несколько уменьшены в размерах, с втяжениями на поверхности до 0,6 см, уплотнены; микроскопически отмечается диффузное разрастание соединительной ткани в ткани почки, резко выраженный гиалиноз мезангия и гибель клубочков. Назовите клинический синдром имеющий место в данном случае.

@Синдром Киммельстила-Уилсона

Синдром Бадда-Киари

Синдром Уотерхауса-Фридериксена

Синдром Ляриша

Синдром Дресслера

#

87

У больного на бедре имеется узел, располагающийся в толще мышц бедра. На разрезе белесоватого цвета, волокнистая без четких границ; микроскопически видно, что опухоль состоит из незрелых полиморфных клеток с облилием митозов, фибробластоподобных клеток и коллагеновых волокон. Дайте название опухоли.

@Фибросаркома.

Фибромиома.

Фиброма.

Рабдомиосаркома.

Миосаркома.

#

88

При вскрытии трупа обнаружено, что костный мозг плоских костей малиново-красный, сочный, а в трубчатых костях имеет вид малинового желе. Микроскопически отмечается преобладание в костном мозге незрелых форм эритропоэза – эритробластов, нормобластов и мегалобластов. Назовите заболевание имеющее место в данном случае.

@Пернициозная анемия Аддисона-Бирмера.

Постгеморрагическая.

Гемолитическая.

Серповидно-клеточная анемия.

Микросфероцитарная анемия.

#

89

На вскрытии трупа больной, умершей при явлениях тяжелого токсикоза беременности отмечается некоторое увеличение печени в размерах, она дряблой консистенции, ярко-желтой окраски как на поверхности, так и на разрезе; микроскопически в центрах долек отмечается жировая дистрофия и некроз гепатоцитов с образованием жиробелкового детрита, в котором видны кристаллы лецитина и тирозина. Назовите патологический процесс имеющий место в печени и его стадию.

@Токсическая дистрофия печени, стадия желтой дистрофии.

Токсическая дистрофия печени, стадия красной дистрофии.

Токсическая дистрофия печени, стадия серой дистрофии.

Цирроз.

Желчекаменная болезнь.

#

90

У больного гепатитом, взята биопсия печени. Микроскопически видно, что желчные капилляры и желчные протоки протальных трактов переполнены желчью, желчный пигмент накапливается как в гепатоцитах, так и в звездчатых ретикулоэндотелиоцитах, также отмечается холангит и холангиолит. Гепатоциты центральных отделов долек в состоянии гидропической или балонной дистрофии, встречаются тельца Каунсильмена. Портальные тракты расширены, инфильтрированы преимущественно лимфоцитами, макрофагами, нейтрофиллами. Назовите форму вирусного гепатита.

@Холестатическая.

Некротическая.

Безжелтушная.

Фульминантная.

Острая циклическая.

#

91

У женщины 45 лет, на коже боковых поверхностей лица видны красные, слегка шелушащиеся участки, соединенные на переносице узкой полосой красного цвета. Помимо этих участков имеются высыпания и на других участках тела. При гистологическом исследовании в собственно коже видны отек и капилляриты, в артериолах наблюдаются фибриноидные изменения, вплоть до некроза, одновременно с этими изменениями отмечается склероз, атрофия сальных и потовых желез. Назовите предполагаемое заболевание.

@Болезнь Либмана-Сакса

Болезнь Бехтерева

Ревматоидный артрит

Крапивница

Ревматизм, нодозная форма

#

92

У больного взята биопсия опухолеподобного образования, локализующегося в области угла нижней челюсти в районе моляров. Взята биопсия – опухоль состоит из островков округлой или неправильной формы, окруженных одонтогенным цилиндрическим эпителием, в центральной части состоит полигональных, звездчатых, овальных клеток образующих сеть; видны единичные мелкие кисты. Назовите опухоль.

@Фолликулярная амелобластома

Плексиформная амелобластома

Одонтома

Цементома

Остеобластокластома

#

93

При аденоме предстательной железы, суживающей мочеиспускательный канал, наблюдается увеличение толщины стенки мочевого пузыря. Какой вид гипертрофии имеет место в данном случае?

@Рабочая гипертрофия

Викарная гипертрофия

Заместительная гипертрофия

Восстановительная гипертрофия

Дисплазия

#

94

На гистологическое исследование прислан участок тонкого кишечника. При макроскопическом исследовании отмечается наличие выступающих над поверхностью слизистой оболочки, белесовато-серых, овальной формы, эластичных образований размерами 0,5-0,9 мм, на их поверхности видны борозды и извилины. Микроскопически в этих образованиях отмечается пролиферация моноцитов, гистиоцитов и ретикулярных клеток, которые вытесняют лимфоциты, а так же наличие гранулем состоящих из больших клеток со светлой цитоплазмой (макрофаги). Эти явления сочетаются с катаральным энтеритом. Назовите заболевание.

@Брюшной тиф

Сальмонеллез

Иерсиниоз

Холерный тифоид

Туберкулез кишечника

#

95

На гистологическое исследование прислан участок легочной ткани 5х7х7 см, серо-розового цвета, эластичной консистенции, с большим количеством резко расширенных бронхов (бронхоэктазы), часть из которых содержит зеленовато-желтые полужидкие массы, стенки бронхов белесоватые, утолщены. При микроскопическом исследовании отмечается беспорядочное расположение структурных элементов бронха в стенках бронхоэктазов. Назовите патологию имеющую место.

@Врожденные бронхоэктазы

Приобретенные бронхоэктазы

Бронхиальная астма

Болезнь Хаммена-Рича

Ларингит

#

96

Для какого из перечисленных типов поражения слизистой полости рта характерна выраженная дисплазия эпителия и более высокая вероятность малигнизации

@Лейкоплакия

Афтозный стоматит

Везикулярный стоматит

Десквамативный глоссит

Плоскоклеточная папиллома

#

99

У больного в полсти зуба ткань, которая выходит в кариозную полость. Ткань мягкая, красноватая, легко кровоточит, её поверхность изъязвлена. Для какой формы пульпита характерна эта картина?

@Гранулирующий

Гангренозный

Фиброзный

Хронический

Острый

#

101

На эпителии ротовой полости пациента 68 лет обнаружены несколько длительно существующих очагов повышенного ороговения. К какой дистрофии можно отнести данный процесс?

@Роговой

Гидропической

Жировой

Стромально- сосудистой

Углеводной

#

102

У ребенка 12 лет в области задней поверхности шеи образование округлой формы около 3см в диаметре, вокруг выраженная гиперемия, болезненность при лёгком ощупывании, припухлость, покраснение, невозможность активных движений шеей. Какая это форма воспаления?

@Абсцесс

Фибринозная

Геморрагическая

Дифтеритическая

Катаральная

#

103

У больного сахарным диабетом, после оперативного вмешательства - вскрытия абсцесса в области задней области шеи, заживление раны, шло в течениие полутора месяцев, из раны постоянно отделялось гнойное содержимое. После заживления раны на её месте образовался грубый рубец. Каким видом заживления происходило заживление раны?

@Вторичным

Под струпом

Эпителизации

Первичным

Смешанным

#

105

У мужчины 25 лет в области тела верхней челюсти обнаружено опухолеподобное образование, деформирующее лицо. Данные гистологического исследования – биоптат состоит из фиброзной ткани, содержащей молодые костные балки, веретенообразные и звездчатые клетки, нет четкой границы между нормальной костной тканью и очагом поражения, отсутствует капсула. В других органах патологические изменения не выявлены. Поставьте диагноз.

@Простая фиброзная дисплазия верхней челюсти.

Остеобластокластома

Полиоссальная фиброзная дисплазия.

Семейная мультицентрическая фиброзная дисплазия.

Осссифицирующая фиброма верхней челюсти.

#

106

Мужчина 60 лет умер от тяжелой аритмии, осложнившей трансмуральный инфаркт миокарда передней стенки левого желудочка. На вскрытии обнаружено следующее: камеры сердца расширены, содержат много крови с небольшим количеством сгустков. Макроскопически миокард левого желудочка не изменен, микроскопически выявлен отек, полнокровие сосудов, нарушение целостности ядерных мембран кардиомиоцитов. Сколько времени прошло от момента закупорки коронарной артерии?

@6 – 12 часов

1 час

2 суток

4 суток

14 суток

#

107

Мужчина 60 лет умер от инфаркта миокарда, осложнившегося кардиогенным шоком. По данным ЭКГ диагностирован инфаркт передней стенки левого желудочка. Закупорка какой артерии, вероятнее всего, будет обнаружена на вскрытии?

@Передней межжелудочковой (нисходящей) ветви левой коронарной артерии

Огибающей ветви левой коронарной артерии

Правой коронарной артерии

Задней межжелудочковой ветви правой коронарной артерии

Огибающей ветви левой коронарной артерии и правой коронарной артерии

#

109

Гістологічне дослідження тканини раку шийки матки показало високий ступінь злоякісності пухлини у хворої. Що з нижчезазначеного є показником морфологічної анаплазії пухлини?

@Високе співвідношення ядро/цитоплазма

Ацидофілія цитоплазми

Поліхроматофілія цитоплазми

Наявність спеціалізованих органел

Секреторні гранули в цитоплазмі

#

110

Пацієнта турбує те, що шкіра навкруги пігментного невуса почервоніла. Дослідження показало інвазивний ріст пухлини у хворого. Що можна зазначити як механізм пухлинної прогресії?

@Мутації в трансформованих клітинах

Активація протоонкогена

Транслокація протоонкогена

Інактивація протоонкогена

Інактивація гена – репресора поділу

#

konec:

#end

Крок 1. Загальна лікарська підготовка. 2004 - 2005

6.0 Патологічна фізіологія

У пацієнта після сильного нервового потрясіння виявлена стійка гіперглікемія. Який із механізмів інсулінової недостатності вірогідніше всього запідозрити?

@ Зниження продукції інсуліну ?-клітинами.

Порушення структури інсуліну.

Інактивація інсуліну в кровоносному руслі.

Порушення відщеплення від інсуліну С-пептиду.

Формування інсулінорезистентності.

У хворого, що скаржиться на поліурію і полідипсію, знайдено цукор в сечі. Вміст цукру в плазмі крові нормальний. З чим пов’язаний механізм глюкозурії у хворого?

@ Порушення реабсорбції глюкози в канальцях нефрону.

Порушення фільтрації глюкози в клубочковому відділі нефрону.

Недостатня продукція інсуліну підшлунковою залозою.

Інсулінорезистентність рецепторів клітин.

Гіперпродукція глюкокортикоїдів наднирниками.

У хворого виявлені наступні клініко-лабораторні ознаки: євнухоподібна статура, азоспермія, розумове відставання, каріотип ХХY. Діагноз якої спадкової хвороби можна встановити у даному випадку?

@ Синдром Клайнфельтера.

Хвороба Дауна.

Трисомія за Х-хромосомою.

Гіпофосфатемічний рахіт.

Гіпогаммаглобулінемія Брутона.

У хворої з гіпоплазією яєчників, матки, безпліддям та розумовим відставанням встановлений синдром трисомії Х. Таке захворювання:

@ Є наслідком нерозходження пари хромосом в процесі гаметогенезу.

Успадковується за аутосомно-домінантним типом.

Успадковується за рецесивним типом, зчепленим з Х-хромосомою.

Успадковується за аутосомно-рецесивним типом.

Є спадковим, але не вродженим.

У хворого розвинулась серцева недостатність за лівошлуночковим типом. Які компенсаторні реакції в організмі хворого будуть спрямовані на запобігання набряку легень?

@ Рефлекторний спазм легеневих артеріол та зменшення тиску в системі легеневих капілярів.

Зменшення периферичного опору в артеріолах великого кола кровообігу.

Накопичення крові у венах великого кола кровообігу.

Підвищення проникності легеневих капілярів.

Підвищення центрального венозного тиску.

Під час об’єктивного обстеження хворого з діагнозом атеросклеротичний міокардіосклероз лікар встановив феномен дефіциту пульсу. При якій формі порушення серцевого ритму спостерігається такий феномен?

@ Миготлива аритмія.

Ідіовентрикулярний ритм.

Передсердно-шлуночковий ритм.

Брадикардія.

Синусова екстрасистолія.

У хворого з важкою патологією печінки виявлено гіпопротеїнемію. Яка фракція білків крові знижується в першу чергу?

@ Альбуміни.

(1-глобуліни.

(2-глобуліни.

(-глобуліни.

(-глобуліни.

З розвитком людства змінювалися уявлення про суть хвороби. Яке уявлення про суть хвороби притаманне для XX століття?

@ Функціональне.

Солідарне.

Гуморальне.

Целюлярне.

Органолокалістичне.

Хворого А., 38 років, укусила оса. Через декілька хвилин з’явились: набряк губ, обличчя, свербіж в місці укусу, біль. Назвіть ініціюючий патогенетичний фактор розвитку набряку у даного хворого.

@ Підвищення проникності стінки судини для білків.

Підвищення осмотичного тиску в тканині.

Підвищення онкотичного тиску в тканині.

Підвищення гідростатичного тиску в судині.

Порушення лімфовідтоку.

Хворий З., 62 р., у минулому кочегар, поступив у клініку зі скаргами на загальну слабість, різке схуднення, сиплість голосу, задишку, сухий кашель. При ларингоскопії в гортані виявлена пухлина, що проростає голосові зв'язки і надгортанник. Шийні лімфатичні вузли збільшені, щільні на дотик, безболісні. Назвіть найбільш вірогідну причину розвитку пухлини у даного хворого.

@ Поліциклічні ароматичні вуглеводні.

Нітрозаміни.

Ароматичні аміни і аміди.

Ретровіруси.

Іонізуюче випромінювання.

У хворого має місце хронічна постгеморагічна анемія, що супроводжується зниженням концентрації сивороткового заліза, гіпохромією еритроцитів, пойкіло- та анізоцитозом. Яка величина кольорового показника буде мати місце при цьому(

@ 0,7

0,8

0,9

1,0

1,1

У хворого з хронічною серцевою недостатністю, зумовленою ушкодженням міокарду, має місце тахікардія, ритм серця правильний. Яка частота скорочень серця (уд./хв) буде мати місце при цьому(

@ 90

80

70

60

50

У хворого має місце підвищення опору відтоку крові з лівого шлуночка, що призвело до включення енергоємкого механізму компенсації. Яку він має назву(

@ Гомеометричний

Гетерометричний

Атонічний

Астенічний

Метаболічний

У хворого внаслідок патогенного впливу невідомої речовини розвинулася гостра ниркова недостатність із явищами анурії, уремії та некрозу кіркової речовини нирок. Яка речовина могла викликати таке ураження нирок?

@ Сулема

Етанол

Вікасол

Пеніцилін

Казеїн

У хворого виявлено порушення головного енергозалежного процесу нирок - реабсорбції іонів натрію, глюкози, амінокислот, гідрокарбонатів, фосфатів, бета-2-мікроглобуліну. Для ушкодження якого відділу нефрону це характерно(

@ Проксимального

Дистального

Петлі нефрону

Збірних канальців

Сполучних сегментів

У хворого в результаті отруєння стрихніном має місце розвиток судомного синдрому, що викликано порушенням гальмівного впливу медіатора клітин Реншоу на альфа-мотонейрони передніх рогів спинного мозку. Як називається цей медіатор?

@ Гліцин

Адреналін

Норадреналін

Дофамін

Гама-аміномасляна кислота

У хворого на цукровий діабет виявлено абсолютну інсулінову недостатність, наявність мікроангіпатій. Яке порушення вуглеводного обміну буде мати місце за цих умов(

@ Гіперглікемія

Гіпоглікемія

Фруктоземія

Фруктозурія

Галактоземія

У хворого на гемолітичну анемію має місце ушкодження еритроцитів із зростанням концентрації малонового діальдегіду та дієнових кон’югатів у крові. Які механізми будуть відігравати провідну роль в ушкодженні клітини за цих умов(

@ Ліпідні

Ацидотичні

Протеїнові

Нуклеїнові

Кальцієві

У хворого на гостру ниркову недостатність має місце порушення обміну речовин, при якому величина рН -7,2 в артеріальній крові. Це порушення супроводжується гемо_лізом еритроцитів Які провідні механізми ушкод_ження клітин будуть мати місце за цих умов?

@ Ацидотичні

Протеїнові

Кальцієві

Нуклеїнові

Ліпідні

У хворого має місце хромосомна хвороба синдром Клайнфелтера, при цьому загальна кількість хромосом складає 47 (каріотип XXY). У соматичних клітинах виявляється статевий хроматин, кількість якого дорівнює числу X хромосом мінус 1. Він має назву:

@ Тільця Барра

Тільця Жолі

Кільця Кебота

Тільця Князькова-Деле

Тільця Малорі

У хворого, що зазнав впливу променевої радіації виявлено стійку стрибкоподібну зміну у спадковому апараті клітини, яка не пов’язана із звичайною рекомбінацією генетичного матеріалу. Вона має назву?

@ Мутація

Мейоз

Мітоз

Апоптоз

Гемохроматоз

У хворої жінки спостерігається недорозвиненість яєчнеків, при цьому виявлена трисомія за Х хромосомою (каріотип ХХХ). Скільки тілець Барра буде виявлятися у соматичних клітинах якщо їх кількість дорівнює числу X хромосом мінус 1?

@ 2

1

3

4

5

У хворого виявлено порушення периферичного кровообігу, основою якого є обмеження припливу артеріальної крові. При цьому має місце збліднення даної ділянки, зниження місцевої температури. Як воно називається(

@ Ішемія

Артеріальна гіперемія

Венозна гіперемія

Сладж

Лімфостаз

У хворого 48 років розвинувся гострий інфаркт міокарду в субендокардіальному шарі міокарду, який включає в себе три ділянки ушкодження: некроз, дистрофію та ішемію. Зміни з боку якого зубця на ЕКГ при цьому будуть вказувати на наяність некрозу?

@ Q

P

R

S

T

В генетичну консультацію звернулась сімейна пара, в якій чоловік страждає інсулінзалежним цукровим діабетом, а жінка здорова. Яка вірогідність появи інсулінзалежного діабета у дитини цього подружжя?

@ Більше ніж в популяції.

Така ж як в популяції.

Нижче ніж в популяції.

100\%.

50\%.

У чоловіка, віком 65 років після емоційної реакції, яка була викликана гнівом, виник напад загрудинного болю. На ЕКГ були встановлені ознаки порушення коронарного кровобігу. Який вид порушень міг спричинити це явище?

@ Ангіоспастична ішемія.

Артеріальна гіперемія.

Венозна гіперемія.

Справжній стаз.

Венозний стаз.

У чоловіка, віком 65 років, який тривалий час страждав від гіпертонічної хвороби, на ЕКГ були виявлені ознаки гіпертрофії міокарду. Який клітинний механізм зумовив збільшення маси серця?

@ Збільшення кількості рибосом, посилення синтезу РНК і білка.

Погіршення скорочення і розслаблення кардіоміоцитів.

Зниження синтезу білка і погіршення енергетичних процесів.

Активація блукаючого нерва, підвищення холінергічних впливів.

Зменьшення кількості скоротливих білків, міогенна ділатація.

У чоловіка, віком 25 років, який отримав закриту черепно-мозкову травму, спостерігалось тривале неспинне блювання. Який механізм зумовив блювотний акт?

@ Пряме підразнення блювотного центру підвищенним внутрішньочерепним тиском.

Пряме збудження блювотного центру токсичними речовинами з крові.

Пряме збудження блювотного центру імпульсами з шлунка і кишечника.

Активація блювотного центру підвищеною руховою і секреторною функцією шлунку.

Підразнення блювотного центру через гілки симпатичних нервів.

У чоловіка, віком 45 років, стався інфаркт міокарда на фоні якого виникла параксизмальна тахікардія. Що сприяло виникненню цього порушення?

@ Поява ектопічних осередків збудження в міокарді.

Резорбція в кров вмісту ушкоджених міокардіоцитів.

Аутоімунізація з утворенням серцевих антитіл.

Іррадіація збудження з серця у спинний мозок.

Блокада токсинами (-адренорецепторів міокарду.

У жінки 45 років, яка страждала на пієлонефрит, лікар виявив стійку артеріальну гіпертензію. Який механізм викликав це явище?

@ Активація ренин-ангіотензинової системи.

Активація центральних холінергічних механізмів.

Зниження парціального тиску кисеню в тканинах нирки.

Активізація синтезу ангіотензинази в тканинах нирки.

Активація процесів ацидогенезу і амоніогенезу в нирках.

У чоловіка віком 50 років, який страждає на виразкову хворобу шлунку, встановлено посилення секреції та підвищення кислотності шлункового соку. Який механізм може спричинити це явище?

@ Підвищення активності блукаючого нерва.

Підвищення активності симпатичних нервів.

Зниження активності блукаючого нерва.

Зниження активності симпатичних нервів.

Зниження рівня гастрину в крові.

У чоловіка віком 35 років, який страждає на хронічний гломерулонефрит, розвилась анемія. Який механізм зумовив ці порушення?

@ Зниження продукції еритропоетину тканинами нирок .

Зниження продукції реніну тканинами нирок.

Зниження активності ренін-ангіотензинової системи.

Зниження фільтрації води і Na+ в клубочках нефронів.

Зниження реабсорбції води і Na+ в канальцях нефронів.

У хворого на системний червоний вовчак, який тривалий час лікувався глюкокортикоїдами, виник рак шкіри. Який механізм протипухлинного засобу був пригнічений у хворого?

@ Імунний механізм знищення пухлинних клітин.

Захоплення, знезараження і виведення канцерогена.

Захисту клітин від впливу пероксидів.

Геномні репаративні ферменти.

Клітинні інгібітори синтезу нуклеїнових кислот.

На другий день після закритої черепно-мозкової травми у хворого різко підвищився тонус м’язів, спостерігались постійне дрижання і хитання тулуба і кінцівок, з’явились ознаки атаксії – рухи втратили плавність, стали хиткими, незграбними, дуже сильними і розмашистими. З ураженням якої структури рухової функції нервової системи це пов’язано?

@ Мозочка.

Пірамідної.

Екстрапірамідної.

Стовбурової частини головного мозку.

Кори великого мозку.

У хворого з стафілакоковою інфекцією виник септичний шок зі значним зменшенням артеріального тиску. Який провідний механізм викликав у хворого зниження артеріального тиску?

@ Відкриття артеріовенозних шунтів.

Зменьшення тонусу судин.

Зменьшення об’єму крові.

Пригнічення діяльності судинно-рухового центру.

Зменьшенні продуктивності роботи серця.

В відділення професійної патології поступив шахтар з діагнозом пневмоконіоз. Яке порушення нереспіраторних функцій легень передувало пневмоконіозу?

@ Захисної.

Фільтраційної.

Екскреторної.

Всмоктувальної.

Метаболічної.

Хворий 30 років страждає бронхіальною астмою. Який типовий патологічний процес є головним при цій хворобі?

@ Алергія.

Парабіоз.

Запалення.

Патологічна домінанта.

Стрес.

Хворий, 45 років, страждає ішемічною хворобою серця. Яка із наведених нижче етіологічних концепцій краще всього дає уяву про походження цієї хвороби?

@ Теорія факторів ризику.

Монокаузалізм.

Кондіціоналізм.

Конституціоналізм.

Генетичний детермінізм.

Хворий, 56 років, після емоційного стресу, раптово відчув слабкість, страх, давлячу біль за грудиною. Через півтори години спостерігалось покращення стану, але ще через дві години хворого було госпіталізовано в кардіологічне відділення в тяжкому стані з діагнозом: ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарду, реперфузійний синдром. Який основний механізм пошкодження мембрани кардіоміоциту при реперфузійному синдромі?

@ Перекисне окислення ліпідів.

Конкурентне інгібування K-Na АТФ-ази.

Порушення транскрипції ДНК кардіоміоциту.

Дія гістаміну .

Електролітно-осматичний механізм.

В эксперименте показано, что при саркоме Иенсена потребление глюкозы из приводящей к опухоли артерии значительно увеличивается, имеет место также прирост содержания молочной кислоты в отводящей вене. О чем свидетельствует данное явление?

@ Усилении анаеробного гликолиза

Усилении окислительных процессов

Усилении окисления белков

Уменьшении анаеробного гликолиза

Уменьшении окислительных процессов

У больного при объективном осмотре обнаружены: тонкая фигура, большой череп, сильно развитая лобная часть лица, короткие конечности. Для какого конституционального типа это характерно?

@ Респираторного

Мускульного

Дигестивного

Церебрального

Смешанного

У человека, выполнявшего тяжелую физическую работу в условиях повышенной температуры окружающей среды, изменился белковый состав плазмы крови. Какая форма изменения белкового состава крови будет наблюдаться при этом?

@ Относительная гиперпротеинемия

Абсолютная гиперпротеинемия

Гипопротеинемия

Диспротеинемия

Парапротеинемия

Мальчик 16-ти лет при поступлении в клинику жалуется на слабость, тошноту, боль в правом подреберьи. При осмотре обнаружена желтушность склер и кожи. В крови в большом количестве прямой билирубин, в кале стеркобилин в небольшом количестве, в моче - уробилиноген и билирубин. Для какого типа желтухи это характерно?

@ Паренхиматозной

Механической

Обтурационной

Гемолитической

Подпеченочной

У грудного ребенка с пилороспазмом в результате часто повторяющейся рвоты появилась слабость, гиподинамия, иногда судороги. Какая форма нарушения КОС у него наблюдается?

@ Выделительный алкалоз

Выделительный ацидоз

Метаболический ацидоз

Экзогенный негазовый ацидоз

Газовый алкалоз

У больного поллинозом в период цветения тополя появляются признаки острого респираторного заболевания (гиперемия и зуд глаз, насморк, чихание). Какой вид лейкоцитоза будет сопровождать эти явления?

@ Эозонофилия

Базофилия

Моноцитоз

Лимфоцитоз

Нейтрофилия

У больного миелобластным лейкозом в картине крови отмечается наличие лейкемического провала. Какие гематологические показатели являются свидетелями этого?

@ Наличие большого количества бластных и зрелых элементов

Базофильно-эозинофильная ассоциация

Сдвиг нейтрофилов влево

Уменьшение числа лимфоцитов

Уменьшение числа моноцитов

В кардиологическое отделение поступил больной 82 лет с уровнем АД 195/115 мм рт.ст. В механизме возникновения такой гипертензии определенное значение имеет атеросклеротическое поражение сосудов. Какой из перечисленных ниже показателей свидетельствует в пользу этого механизма?

@ Скорость распространения пульсовой волны

Уровень артериального давления

Минутный объем сердца

Объем циркулирующей крови

Вязкость крови

В клинику поступил больной с отравлением кардиотропным ядом. Установлено подавление активности синусового и AVT узлов. Частота сердечных сокращений составляет 18 ударов в минуту. Как называется такая форма гетеротопной аритмии?

@ Идиовентрикулярный ритм

Предсердный медленный ритм

Атриовентрикулярный ритм

Синусовая брадикардия

Диссоциация с интерференцией

Генетическая однородность организма поддерживается благодаря тому, что Т-киллеры уничтожают собственные стареющие клетки. Какой из перечисленных процессов для этого используется ими?

@ Апоптоз

Некробиоз

Дистрофия

Некроз

Воспаление

В експерименті у тварини була зруйнована одна з ділянок мозку. Внаслідок цього у тварини розвинулась булемія. Яка ділянка мозку має найбільше відношення в розвитку цього стану?

@ Гіпоталамус

Таламус

Середній мозок

Довгастий мозок

Мозочок

У досліді на собаці вивчали вплив різних гуморальних факторів на стимуляцію дихального центру. Для цього змінювали склад крові, яку використовували для перфузії мозку. Який із чинників крові найбільше збуджує безпосередньо його рецептори?

@ Підвищення концентраціі Н+

Зниження напруги СО2

Зниження напруги О2

Підвищення концентрації N2

Підвищення напруги O2

Обширная травма бедра (с разрушением мягких тканей, нервных стволов, сосудов), сопровождающаяся массивным кровотечением, обусловила развитие травматического шока. Какой вид гипоксии возникает в данном случае?

@ Смешанная

Гипоксическая

Гемическая

Циркуляторная

Тканевая

У подопытной крысы с параличем конечности наблюдается исчезновение сухожильных и кожных рефлексов, снижение мышечного тонуса, при этом сохраняется способность мышц пораженной конечности отвечать возбуждением на прямое действие постоянного тока. Какой тип паралича отмечается у животного?

@ Вялый периферический

Вялый центральный

Спастический периферический

Спастический центральный

Экстрапирамидный

У больного миастенией отмечается нарушение способности нервных волокон к проведению возбуждения (блокада нервно-мышечной передачи). Что лежит в основе этого явления?

@ Уменьшение количества ацетилхолиновых рецепторов

Нарушение анатомической целостности нерва

Нарушения аксоплазматического транспорта

Нарушение синтеза ацетилхолина

Нарушение депонирования ацетилхолина в нервных терминалях

У больной хроническим пиелонефритом возникла выраженная гипертоническая болезнь. Какой механизм является ведущим в развитии такой формы артериальной гипертензии?

@ Ренин-ангиотензиновый

Альдостероновый

Нервный

Рефлекторный

Калликреин-кининовый

При генетичному обстеженні хворих хронічних мієлолейкозом виявлена специфічна аномалія однієї із хромосом. Така хромосома отримала назву " філадельфійської" і є генетичним маркером хвороби. Який вид хромосомної аберації має місце при цьому?

@ Делеція частини довгого плеча однієї із хромосом 22 пари з транслокацією на 9-у хромосому.

Інверсія короткого плеча однієї із хромосом 21 пари

Делеція короткого плеча однієї із хромосом 22 пари

Транслокація короткого плеча однієї із хромосом 21 пари.

Дуплікація довгого плеча однієї із хромосом 22 пари.

Відомо, що юнацький цукровий діабет відносять мульти факторних хвороб. Що складає основу спадкової схильності до цього цього захворювання?

@ Наявність у головному комплексі гісто-сумісності анти генів HLA - B8 i HLA - Bw15.

Наявність рецесивного патологічного гена у гетерозиготному стані.

Наявність у головному комплексі гісто-сумісності антигенів HLA - B13, HLA - 17, HLA - Bw38

Наявність у головному комплексі гісто-сумісності антигена HLA - B27

Наявність у головному комплексі гісто-сумісності антигена HLA - DR4

У хворих із синдромом набутого імунодефіциту (СНІД) різко знижується імунологічна реактивність, що проявляється розвитком хронісних запальних процесіів, інфекційних захворювань, пухлинного росту. Клітини якого типу ушкоджує ВІЛ-інфекця, внаслідок чого знижується імунний захист?

@ Т4-хелпери

Природні кілери (NK)

Т-супресори

Т8-ефектори

В-лімфоцити

У пасажира літака під час польоту в складних умовах виникли запаморочення, нудота, блювання, бради кардія, зниження артеріального тиску, загальна слабкість. Що є головною ланкою патогенезу патологічного процесу, який виник у хворого?

@ Підвищення збудливості парасилтатичного відділу вегетативної нервової системи.

Гальмування блукаючого нерва.

Активація системи гіпотеламус - гіпофіз - кора надниркових залоз

Підвищення активності симпато-адренальної системи.

Посилення адаптаційно-трофічної функції симпатичної нервової системи.

У хворого, доставленого в клініку каретою невідкладної допомоги, перебіг геморогічного шоку ускладнився розвитком гострої ниркової недостатності. Назвіть ініціальну ланку в механізмі розвитку цього ускладненя.

@ Централізація кровообігу з виникненням ішемії нирок

Підвищення проникності стінки капілярів.

Розвиток ДВЗ-синдрому

Викид у кров вазопресину

Активація симпато адреналової системи.

Після сходження на г. Говерла до Верховинської лікарні звернувся відпочиваючий киянин зі скаргами на гіпоксичні ефекти. Обстеження виявило гіперфункцію респіраторного апарату. Який діагноз можна виставити на основі клінічних спостережень?

@ Комплекс симптомів гірської хвороби

Легенева гіпертензія

Гіпертрофія правої половини серця

Тромбози

Хвороба легень

У спортсмена внаслідок значного фізичного навантаження у крові визначається лейкоцитоз (12 . 109/л). Який механізм лейкоцитозу в даному випадку?

@ Перерозподіл пристінкового пилу L у циркулюючий

Пришвидшення дозрівання лейкоцитів у тимусі

Зменшиний вихід L у тканинах

Активація синтезу лейкоцитів кісстковим мозком

Вихід лейкоцитів з тканин у кров

У ІІ стадії ниркової недостатності спостерігається порушення екскреторної функції нирок у вигляді оліго-анурії. Вкажіть можливий наслідок такого явища?

@ Азотемія

Зменшення гематокриту

Зниження артеріального тиску

Гіпокаліємія

Гіпонатріємія

У хворого, який на фоні атеросклерозу переніс ішемічний інсульт, спостерігається порушення рухової функції у вигляді геміплегії. Яка з перелічених ознак є характерною при даній патології для уражених кінцівок?

@ Гіпертонус м’язів

Гіпорефлексія

Гіпотонус м’язів

Трофічні розлади

Відсутність трофічних розладів

Хворий К., 34р. поступив зі скаргами на сильні різкі болі в попериковій ділянці, підвищення температури до 39°С, озноб з вираженою пітливістю. Обєктивно: позитивний симптом Пастернацького з обох боків, Нв 115г/л, Еr 2,2 . 1012 /л Lе 12 . 109 /л ШОЕ 25 мм/год.; сеча: ПВ 1015, білок 0,039 ‰, Lе 250 -т 300 в п/з, Еr 8 - 10 в п/з, слиз +++, бактерії +++. Яке захворювання можна запідозрити в даного хворого?

@ Гострий пієлонефрит

Гострий гломерулонефрит

Хронічний гломерулонефрит

Сечокам’яна хвороба

Хронічна ниркова недостатність

В клініку поступив хворий А., 65 років, зі скаргами на відчуття важкості в підреберних ділянках, збільшення лімфатичних вузлів, загальну слабість, головний біль. Об’ктивно і гепатоспленомегалія, Еr - 80 г/л Lе - 90 . 109 /л лімфоцити 75 \%, ШОЕ 35 мм/год., в мозку периферичної крові багато тіней Гумпрехта. Для якого захворювання характерна така клінічна картина?

@ Хронічний лімфолейкоз

Гострий лімфолейкоз

Гострий мієлолейкоз

Хронічний мієлолейкоз

Залізодефіцитна анемія

У дівчини 17 років періодично виникають приступи серцебиття, які тривають кілька хвилин. Частота серцевих скорочень 200 ударів у хвилину пульс ритмічний. Яке порушення ритму серця виникло?

@ Пароксизмальна тахікардія

Синусова тахікардія

Синусова брадикардія

Екстрасистолія

Атріовентрикулярна блокада

У чоловіка 23 р. біляве волосся, молочно - біла шкіра, знижена гострота зору, підвищена чутливість до ультра фіолетового випромінювання, дерматит. Порушення якого ферменту лежить в основі даної патології?

@ Тирозинази

Фенілаланінгідроксилази

Гістидиндекарбоксилази

Аргінази

Тирозинамінотрасферази

У дитини виявлені ознаки рахіту, при цьому в крові знижений рівень фосфатів. Лікування ергокальціферолом не дало позитивних результатів. За яким типом успадковується дана хвороба?

@ Зчеплений з Х-хромосомою, домінантний

Зчеплений з Х-хромосомою, рецесивний

Зчеплений з У-хромосомою

Аутосомно-домінантний

Аутосомно-рецесивний

Для діагностування деяких хромосомних хвороб використовують визначення статевого хроматину. Назвіть хворобу, при якій потрібне це визначення:

@ Синдром Шерешевського-Тернера

Хвороба Дауна

Гемофілія

Трисомія Е

Хвороба Брутона

В медико-генетичну консультацію звернувся чоловік 32 років з приводу відхилень фізичного і психічного розвитку. Об’єктивно: зріст 190 см, астенічна будова тіла, гінекомастія, розумова відсталість, одружений 8 років, але дітей немає. При мікроскопії клітин слизової оболонки ротової порожнини знайдено в 30 \% статевий хроматин (одне тільце Барра). Назвіть хромосомний набір в даному випадку:

@ 44+ХХУ

44+ХУ

44+Х0

44+ХХХУ

44+ХХХ

В генетичну консультацію звернувся юнак 16 років з приводу порушення розпізнавання кольору: не відрізняє зелений колір від червоного. Він сказав, що його батько також не відрізняє ці кольори, у матері розпізнавання кольору не порушено. Що можна сказати в зв’язку з цим про генотип матері?

@ Гетерозиготна за геном дальтонізму

Гомозиготна за геном дальтонізму

Гомозиготна за геном нормального розпізнавання кольору

Гомозиготна за геном гемералопії

Полігенна за геном дальтонізму

При аналізі лейкограми пацієнта виявлено: лейкоцитів 250@ 109/л, лейкоцитарна формула: мієлобластів – 1 \%, промієлоцитів – 2 \%, нейтрофіли: мієлоцитів – 16 \%, метамієлоцитів – 18 \%, паличкоядерних – 20 \%, сегментоядерних – 15 \%, базофілів – 8 \%, еозинофілів – 9 \%, лімфоцитів – 9 \%, моноцитів – 2 \%. Який вид хромосомної мутації найбільш характерний для даного захворювання?

@ Делеція сегменту 22-ї хромосоми з транслокацією на 9-у

Транслокація сегменту 8-ї хромосоми на 14-у

Інверсія сегменту 7-ї хромосоми

Дуплікація короткого плеча 21-ї хромосоми

Трисомія по 8-й хромосомі

При зворотному пошкодженні клітини іонізуючим випромінюванням вмикаються механізми захисту і адаптації. Назвіть реакції, спрямовані на відновлення порушеного внутрішньоклітинного гомеостазу при цьому:

@ Активація компонентів антиоксидантної системи

Активація компонентів запуску Са-опосередкованих клітинних функцій

Накопичення Na+ в клітинах

Пригнічення аденілатциклази

Гіпертрофія мітохондрій

У пацієнта тяжкий перебіг грипу ускладнився тромбозом судин головного мозку. Назвіть ініціальний фактор виникнення тромбозу:

@ Ушкодження судинної стінки ендотоксинами мікроорганізмів

Гемоліз еритроцитів внаслідок пошкодження їх мембран токсинами

Підвищення активності прокоагулянтів при інфекції

Зниження активності антикоагулянтів

Пригнічення фібринолітичної системи токсинами мікроорганізмів

У пацієнта М. після тяжкої травми голови змінилось відношення до життя: він став безтурботним, всім задоволеним. Не виявляв почуттів ні страху, ні печалі або смутку, симпатії або антипатії. У нього зникли вищі емоції, втратилась здатність до творчості. Якій відділ кори великого мозку найбільш вірогідно пошкоджений?

@ Лобний

Скроневий

Потиличний

Тім’яний

Задня центральна звивина

Після травми стегна у пацієнта зникла здатність до довільних рухів ушкодженою кінцівкою, тонус м’язів відсутній, спинномозкові рефлекси не виявляються, почалась атрофія м’язів гомілки. Як називається дане пошкодження рухової функції?

@ Периферичний параліч

Центральний параліч

Рефлекторний параліч

Центральний парез

Периферичний парез

Хворий Н., 35 років, скаржиться на постійний біль у ділянці серця, задишку під час ходьби, слабкість. Об’єктивно: шкіра холодна, ціанотична, набряки в ділянці гомілок. Пульс 94 в 1 хв, АТ – 105/75 мм рт. ст. Діастолічний шум над верхівкою серця. Встановлено діагноз: стеноз лівого атріовентрикулярного отвору. Чим обумовлено порушення кровообігу?

@ Перенапруженням міокарду збільшеним опором відтоку крові

Перенапруженням міокарду збільшеним об’ємом крові

Зниженням об’єму циркулюючої крові

Зниженням артеріального тиску

Пошкодженням міокарду

Хворий А., 50 років, знаходиться в хірургічній клініці з діагнозом: виразкова хвороба шлунка, стан після профузної шлункової кровотечі. Скаржиться на слабкість, запаморочення, нудоту. Об’єктивно: блідий, акроціаноз, пульс 110 ударів в 1 хв, АТ 115/70 мм рт. ст. Аналіз крові на 2-у добу: Hb – 80 г/л, еритроцитів – 2,5 Т/л, колірний показник – 0,96, ретикулоцитів – 15 ‰, лейкоцитів – 12,5 Г/л, ШОЕ – 10 мм/год, тромбоцитів – 400 Г/л. Лейкоцитарна формула в межах норми. Назвіть, яка стадія компенсації гострої постгеморагічної анемії розвинулась в даному випадку:

@ Гідремічна

Рефлекторна

Білкова

Кістковомозкова

Термінальна

Хворий А., 64 роки, блідий, геморагічний висип на тілі та кінцівках, всі групи лімфовузлів збільшені. В крові: гемоглобіну – 65 г/л, еритроцитів – 2,0 Т/л, лейкоцитів – 26 Г/л, тромбоцитів – 120 Г/л, лейкоцитарна формула: сегментоядерних нейтрофілів – 9 \%, лімфоцитів – 8 \%, моноцитів – 3 \%, бластних клітин – 80 \%. Цитохімічні дослідження бластних клітин: позитивна реакція на глікоген та ліпіди, негативна – на пероксидазу. Який росток кісткового мозку зазнав пухлинної трансформації?

@ Лімфоїдний

Мієлоїдний

Моноцитарний

Мегакаріоцитарний

Еритроцитарний

Хворий К., 35 років, знаходиться в хірургічному стаціонарі з діагнозом: тупа травма живота, розрив селезінки, внутрішня кровотеча. Під час операції з черевної порожнини видалено приблизно 2 л крові. Через 3 тижня: хворий блідий, обличчя одутле, пастозність нижніх кінцівок. Пульс 120 уд. за 1 хв., АТ – 110/70 мм рт. ст. Аналіз крові: Hb – 52 г/л, еритроцитів – 2,1 Т/л, колірний показник – 0,74, ретикулоцитів – 4 ‰, лейкоцитів – 10,0 Г/л. Лейкоцитарна формула без особливостей. Мазок крові: анізоцитоз, пойкілоцитоз, гіпохромні еритроцити. Знижений рівень сироваткового заліза, білірубіна. Назвіть фазу компенсації гострої постгеморагічної анемії, яка розвинулась у хворого.

@ Кістковомозкова

Рефлекторна

Гідремічна

Білкова

Термінальна

Новонароджений А., народився доношеним від першої вагітності. Об’єктивно: шкіра бліда, виражена жовтяниця, набряк підшкірної клітковини, асцит. Печінка і селезінка збільшені. Аналіз крові: Hb – 104 г/л, еритроцитів – 3,1 Т/л, колірний показник – 1,0, ретикулоцитів – 22 ‰, лейкоцитів – 16,5 Г/л, тромбоцитів – 122 Г/л, ШОЕ – 21 мм/год, непрямий білірубін – 110 мкмоль/л. Мазок крові: різкий анізо- та пойкілоцитоз, макроцитоз еритроцитів, еритрокаріоцити – 8 на 100 лейкоцитів. Пряма реакція Кумбса і непряма з сироваткою крові матері позитивні. Назвіть найбільш вірогідний діагноз:

@ Гемолітична хвороба новонародженого внаслідок Rh-конфлікту

Фізіологічна жовтяниця новонародженого

Гемолітична хвороба новонародженого внаслідок несумісності за системою АВ0

Гетероімунна гемолітична анемія

Вроджена залізодефіцитна анемія

В добовій сечі хворого визначені свіжі еритроцити. Для якої патології найбільш характерний виявлений симптом:

@ Нирково-кам’яна хвороба

Гострий дифузний гломерулонефрит

Хронічний дифузний гломерулонефрит

Нефротичний синдром

Гостра ниркова недостатність

У хворого з гострим запаленням слинної залози розвинувся набряк шиї. Яка основна причина його розвитку?

@ Збільшення проникності судинної стінки

Зменшення гідростатичного тиску в капілярах

Зменшення осмотичного тиску в тканині

Зменшення онкотичного тиску в тканині

Збільшення онкотичного тиску крові

У хворого з флегмоною передпліччя висіяли стрептококи. Які клітини будутьпереважати в ексудаті?

@ Нейтрофільні гранулоцити

Еозинофільні гранулоцити

Лімфоцити

Базофільні гранулоцити

Моноцити

В результаті травми хребта у хворого виникло поперечне пораження спинного мозку на рівні L1 – L3 сегментів. Які розлади сечовиділення будуть у хворого?

@ Постійне нетримання сечі

Затримка сечі

Періодичне нетримання сечі

Позиви на сечовиділення

Нічого з перерахїованого

Хвора 19 років поступила в клініку на обстеження. З дитинства відмічалося зниження гемоглобіну до 90-95 г/л. Лікування препаратами заліза було неефективне. Аналіз крові при поступленні: Е-3,2х1012/л, Hb-85 г/л, к.п.-0,78; лейкоцити-5,6х109/л, тромбоцити-210х109/л. В мазку: анізоцитоз, пойкілоцитоз, мішеневидні еритроцити. Ретикулоцити-6\%. Яку патологію системи крові можна запідозрити в даному випадку?

@ Таласемія

Ферментопатія

Мембранопатія

Серповидноклітинна анемія

Фавізм

Експериментальній тварині ввели несмертельну дозу калію ціаніду. Який це тип гіпоксії?

@ Тканинна

Гіпоксична

Циркуляторна

Гемічна

Дихальна

У хворого з серцевою недостатністю виникла аритмія, при якій на ЕКГ частота скорочень передсердь була 70, а шлуночків 35 скорочень за 1 хв. Порушення якої функції серцевого м’язу спостерігається у хворого?

@ Провідності

Збудливості

Автоматизму

Збудливості і провідності

Скоротливості

Хвора булагоспіталізована з приступом ниркової коліки. У неї спостерігалась олігурія, температура тіла підвищувалась до 38,7оС. Що є первинним пірогеном у даному випадку?

@ Власні пошкоджені тканини

Нирковий камінь

Сеча, що не виводиться

Інтерлейкін-1

Простагландини Е1 і Е2

Групу експериментальних тварин поміщали в барокамеру і протягом 3 місяців піддавали дії зниженого атмосферного тиску, створюючи таким чином хронічне пошкодження клітин. Які адаптаційно-компенсаторні і структурні зміни викликали у них стійкий еритроцитоз?

@ Гіперплазія кісткового мозку

Збільшення числа функціонуючих нефронів

Збільшення проникності гісто-гематичного бар”єру

Залучення до синтезу еритропоетину печінки і селезінки

Все вище вказане

У щурів після опромінення великими дозами гама-променями різко пригнічується кістково-мозкове кровотворення, при мікроскопуванні – “спустошення тканин”. Ці зміни є наслідком:

@ Необоротних клітинних ушкоджень

Оборотніх клітинних ушкоджень

Електричного пробою клітинної мембрани

Осмотичного розтягнення клітинних мембран

Все вище вказане

Культура клітин на протязі певного часу знаходилась в умовах пониженого парціального тиску кисню. При цьому життєдіяльність їх зберігалась. Яку зміну цих цих клітин можна назвати оборотною?

@ Посилена регенерація антиоксидантних систем

Набухання мітохондрій

Розрив лізосом і активація лізосомних ферментів

Пікноз ядра

Апоптоз

Хворій 27 років проведена секторна резекція тканини молочної залози. При макроскопічному дослідженні виявлений чітко обмежений вузол білого кольору діаметром 4 см, щільної консистенції; при терміновому гістологічному дослідженні пухлина складається з великої кількості фіброзної строми з її розростанням навкруги дрібних канальців, епітелій канальців лежить на базальній мембрані, зберігає полярність. Поставте діагноз:

@ Періканалікулярна фіброаденома

Аденокарцинома

Саркома

Дисгормональні розлади

Інтраканалікулярна фіброаденома

Хвора 18 років, поступила в клініку зі скаргами на наростаючу слабкість м'язів кінцівок. При клінічному обстеженні поставлений діагноз важкої міастенії. Який тип гіперчутливості лежить в основі патогенезу даного захворювання?

@ Гіперчутливість II типу

Гіперчутливість I типу

Гіперчутливість III типу

Гіперчутливість IVтипа

Атонія

Підліток 12 років був укушений бродячим собакою. Через 30 хвилин після четвертого профілактичного введення вакцини в області щеплення з'явилася виражена гіперемія, біль, набряк навколишніх тканин, температура тіла підвищилася до 38°С. Яка реакція гіперчутливості розвинулася у пацієнта?

@ Реакція типу феномена Артюса

Реакція типу сироваткової хвороби

Реакція з руйнуванням еритроцитів

Реакція з руйнуванням тромбоцитів

Атонічна реакція

У дівчинки 8 років спостерігається схильність до рецидивуючих інфекційних захворювань, що мають затяжну течію та супроводжуються важкими ускладненнями. При клінічному обстеженні знайдені гіпоплазія тимуса і периферичної лімфоїдної тканини, відсутність в сироватці всіх класів імуноглобулінів, загальна кількість лімфоцитів знижена. Для якого імунодефіцитного захворювання характерні такі зміни?

@ Комбінований імунодефіцит Гланцмана-Ріникера

Атаксія Луї-Бару

Синдром Дайджорджа

Синдром Веста

Синдром Брутона

До лікаря звернулась жінка 70 років хвора на ожиріння зі скаргами на біль у пальцях ніг. Виникла підозра на подагру. Для підтвердження діагнозу у крові необхідно визначити вміст:

@ Сечової кислоти

Кетонових тіл

Білірубіну

Сечовини

Лактату

У хворого з хронічним гломерулонефритом має місце пошкодження клітин нирок внаслідок активації реакції перикисного окислення ліпідів. Який вітамін проявлятиме захисну функцію при ціому?

@ Е

К

В1

В6

Д

Хворому 60 років виставлен діагноз – інфаркт міокарду. Вкажіть вид загибелі клітин (кардіоміоцитів) при даній патології?

@ Некроз

Некробіоз

Апоптоз

Екзоцитоз

Пара некроз

У вагітної жінки 38 років з обтяженою спадковістю аналіз клітин амніотичної рідини на статевий хроматин показав, що клітини плоду містять по два тільця статевого хроматину (тільця Бара). Для якого захворювання характерні вищезазначені ознаки?

@ Синдрому Клайнтфельтера

Хвороби Дауна

Синдрому Шерешевського-Тернера

Трисомії Х

Синдрому Патау

У альпиністів, здійснюючих сходження на Еверест, на висоті 4,5 км над рівнем моря з’явились головний біль, запаморочення, задишка. До якого виду гіпоксії можливо віднести спостерігаєму патологію?

@ Гіпоксичної

Циркуляторної

Дихальної

Гемічної

Тканинної

Судово-медичний експерт при розтині трупа 20-тирічної дівчини установив смерть внаслідок отруєння ціанідами. Порушення якого процесу найбільш вірогідно стало причиною смерті?

@ Тканинного дихання

Транспорту кисню гемоглобіном

Синтезу гемоглобіну

Синтезу сечовини

Транспорту амінокислот

Пацієнт хворий на рак шлунка пройшов декілька курсів радіотерапії. Функція якої системи в першу чергу порушується після дії на організм іонізуючого випромінювання?

@ Гемопоетичної

Нервової

Травної

Сечовидільної

Дихальної

У чоловіка 28 років після вогнепального поранення гомілки розвинулась виразка на боці пошкодження. Що є основним у патогенезі нейродістрофії у даному випадку?

@ Травматизація периферичного нерва

Психічний стрес

Порушення мікро циркуляції

Інфекція

Пошкодження тканини

У хворого, який переніс важке інфекційне захворювання з порушенням функції ЦНС температура впродовж доби нестабільна, досягає різних значень (більше і менше норми) кожні 2 години. Причиною добового коливання температури тіла може бути:

@ Пошкодження гіпоталамуса

Гіпоксія

Порушення кровообігу

Порушення периферичної мікро циркуляції

Порушення кіркових процесів головного мозку

У хворого з важким пісттравматичним станом (черепно-мозкова травма) з’явились нейродистрофічні порушення у вигляді наступного синдрому:

@ Трофічні виразки на ногах

Амнезія

Судоми

Хвороба Паркінсона

Сверблячка шкіри

Хворий 48 років переніс інфаркт міокарду. При ЕКГ дослідженні встановлено прогресуючі зміни комплексу QRS з випадінням кожного третього шлуночкового комплексу. Брадикардія. Який вид аритмії у хворого?

@ Атріовентрикулярна блокада

Синусова брадикардія

Синусова аритмія

Повна поперечна атріовентрикулярна блокада

Внутрішньошлуночкова блокада

У пацієнта 67 років при огляді виявлені наступні симптоми: варикозне розширення вен нижніх кінцівок, пульсація шийних вен, асцит, гепатомегалия. З якою патологією пов’язані вище перераховані симптоми?

@ З правошлуночковою недостатністю серця

З печінковою недостатністю

З лівошлуночковою недостатністю серця

З нирковою недостатністю

З тромбофлебітом вен

У хворої 55 річної жінки при повному огляді виявлено наступне: кашель, задишка, велико міхурцеві хрипи, ознаки ціанозу. Вкажіть можливу причину цього:

@ Мі тральний стеноз серця

Ревматизм

Гепатомегалія

Лівошлуночкова недостатність серця

Гостра ниркова недостатність

У пацієнта 20 років при лабораторному обстеженні виявлений підвищений вміст глюкози у сечі при нормальному її вмісту у крові. Найбільш вірогідною причиною цього явища є порушення процесу:

@ Канальцевої реабсорбції

Секреції інсуліну

Клуб очкової фільтрації

Секреції глюкокортикоїдів

Канальцевої секреції

Чоловік 25 років звернувся до лікаря зі скаргами на набряк лиця, біль у попереку, головний біль, нудоту. Із анамнезу відомо, що 20 днів до цього він перехворів на ангіну. Укажіть механізми пошкодження ниркових клубочків у хворого:

@ Нефротоксичний

Ішемічний

Тромболітичний

Медикаментозний

Імунологічний

Жінка 36 років звернулася до лікаря з приводу безпліддя. При загальному дослідження звертає на себе увагу потовщення шиї, екзофтальм. Пульс 120 уд/хв. Які додаткові дослідження доцільно було б провести в цієї жінки ?

@ Дослідження рівнів Т3 і Т4

Ультразвукове дослідження яєчників

Дослідження рівня катехоламінів крові

Томографічне дослідження зони турецької сідловини

Тест навантаження глюкозою

На прийомі у лікаря-ендокринолога з приводу підвищеного загального обміну, що спідпадкується із гіпоглікемією та лейкоцитозом, після проведення глибокої пальпації животу розвився гіпертонічний криз. Високий артеріальний тиск вдалося швидко припинити тільки після застосування адренолітичного засобу – тропафену, в той час, як застосування стандартних гіпотензивних ліків (дібазол, папаверин) було неефективним. Про яке захворювання можна думати?

@ Феохромоцитома

Цукровий діабет

Панкреатит

Пієлонефрит

Токсичний гепатит

Хворий, 32 років скаржиться на постійну спрагу, частий та значний діурез, пониження апетиту, головну біль. Загальний і біохімічний аналіз крові – без змін. Сеча без кольору, прозора, слабо-кислої реакції, не містить цукру і других патологічних речовин. Добовий діурез до 15 л. Дефіцит якого гормону призводить до розвитку даного становища ?

@ Антідіуретичний гормон

Предсердний натрійуретичний фактор

Норадреналін

Інсулін

Глюкагон

При обстеженні хворого методом непрямої калориметрії встановлено, що основний обмін досліджуваного на 40 \% нижче повинного. Порушення діяльності якої ендокринної залози можна припустити?

@ Щитовидна залоза

Тімус

Підшлункова залоза

Епіфіз

Наднирники

У людини під час обстеження, виявлена гіперсекреція шлункового соку. Лікар рекомендував виключити з дієти насичені бульйони і овочеві відвари, тому що вони містять речовини, стимулюючі шлункову секрецію:

@ Екстрактивні речовини і гістамін

Соляну кислоту

Велику кількість вуглеводів

Велику кількість жирів

Гастрин

У немовляти, в перші часи після народження, розвився гострий ателєктаз (спадання легень). Що могло стати першопричиною цього явища?

@ Відсутність альвеолярного сурфактанта

Недорозвиток центральної нервової системи

Великий аеродинамічний опір

Великий еластичний опір

Недорозвиток дихальних м’язів

Після автокатастрофи у нейротравматологічне відділення поступила дитина з важкими ушкодженнями потиличної ділянки черепу. Протягом першого тижня вона не просиналася. За яких нагод можливо припустити розвиток довготривалого сну?

@ Перерив висхідної ретикулярної формації

Больовий шок

Ушкодженнями кісток черепу

Ушкодження мозочку

Дефіцит збуджуючої нейротрансмісії

Пациент звернувся до лікаря зі скаргами на підшкірні крововиливи при незначних механічних травмах. Що може бути причиною такого явища?

@ Тромбоцитопенія

Лейкопенія

Зменшення вмісту гемоглобіну

Еритропенія

Лімфоцитоз

В людей, які живуть в умовах високогір’я, вміст еритроцитів становить більш 6 - 7·1012/л. Який механізм підтримки еритроцитозу в цих умовах?

@ Активація кровотворення

Активація хеморецепторів

Зменшення обсягу депо крові

Активація ендокринної функції крові

Активація парасимпатичної нервової системи

В автобусі, під час серцевого нападу втратив свідомість, з’явилися судоми. Приїхавший лікар швидкої допомоги виявив на ЕКГ, що частота скорочень передсердь і шлуночків неоднакова. Що може бути причиною даного стану?

@ Повна поперечна блокада проведення збудження

Порушення автоматії СА-вузла

Порушення автоматії АВ-вузла

Виникнення гетеротропних вогнищ збудження

Порушення проведення збудження між передсердями

У хворого кардиологичного стационара на ЕКГ виявлено зміщення сегмента ST від ізолінії на 0,25 мм і збільшення продовження зубця Т до 0,25 с. З порушенням якої функції пов’язані ці зміни?

@ З реполяризацією шлуночків

З деполяризацією передсердь

З реполяризацією передсердь

З деполяризацією шлуночків

З проведенням збудження крізь AV-вузол

Пацієнтка 55 років перебуває в стаціонарі з приводу перенесеного інфаркту міокарда. Під час контрольної електрокардіографії у неї раптово виникли різка слабість, запаморочення, ціаноз. Частота серцевих скорочень 200/хв, ритм не синусовий, комплекси QRS – розширені, здеформовані. Через 5с приступ раптово припинився. Який вид аритмії виник у пацієнтки?

@ Пароксизмальна тахікардія

Шлуночкова екстрасистолія

Синусова тахікардія

Мерехтіння шлуночків

Фібриляція шлуночків

Після перенесеного повторного інфаркту міокарда у пацієнта з’явилися ознаки декомпенсації серцевої діяльності. В основі її лежить

@ Сповільнення кровотоку

Гіпертрофія міокарда

Компенсаторна задишка

Синусова тахікардія

Збільшення венозного тиску

У хворого, що скаржився на різкий загрудинний біль, при проведенні ЕКГ-дослідження діагностували інфаркт міокарда. Лабораторне підтвердження діагнозу грунтується на виявленні високої активності у крові

@ Аспартатамінотрансферази

Цитохромоксидази

Ацетилхолінестерази

Аланінамінотрансферази

Na+, K+-АТФази

У хворого 36 років відразу після перенесеного стафілококового сепсису з’явилися приступи стенокардії. За допомогою коронарографії в лівій коронарній артерії було виявлено пристінковий тромбоз без ознак атеросклерозу. Утворення тромбу розпочалося внаслідок пошкодження ендотелію судини і звільнення

@ Фактора активації тромбоцитів

Аденозиндифосфату

Аденозинтрифосфату

Фосфоліпази А2

Серотоніну

Після перелому стегнової кістки і появи сильного болю у потерпілого почали затерпати кінчики пальців на руках. Вони стали холодними і блідими.У механізмі розвитку цієї реакції найбільш ймовірним є підвищення в крові концентрації

@ Ангіотензину ІІ

Адреналіну

Норадреналіну

Вазопресину

Ацетилхоліну

Чоловіка 49 років доставили з місця автомобільної аварії в лікарню в непритомному стані. Шкірні покриви бліді, пульс частий і поверхневий. Переломів кісток і пошкодження головного мозку не виявлено. При пункції черевної порожнини отримано значну кількість крові. Первинною причиною тяжкого стану потерпілого є

@ Гіповолемія

Еритропенія

Гіпокатріємія

Гіпопротеїнемія

Гіпоінсулінемія

У жінки 45 років артеріальний тиск становить 190/100 мм/рт.ст.При лабараторно-інструментальному дослідженні виявлено двобічний стеноз ниркових артерій. Надмірна активація якої із зазначених нижче систем зумовлює стійке підвищення артеріального тиску?

@ Ренін-ангіотензин-альдостеронової

Симпатико-адреналової

Гіпоталамо-гіпофізарно-наднирникової

Центральної нервової

Калікреїн-кінінової

У хворого з хронічною нирковою недостатністю виникли диспептичні явища, нестерпне свербіння шкіри, різка загальна слабкість, запах аміаку та сіро-землистий відтінок шкіри. Ці симптоми є наслідком

@ Зниження екскреції продуктів азотистого обміну

Порушення водно-електролітного обміну

Порушення кислотно-основної рівноваги

Порушення вуглеводного обміну

Порушення ліпідного обміну

У хворої після бджолиного укусу виникла задишка, сухий надсадний кашель, аускультативно - сухі, розсіяні хрипи. На шкірі з’явилися сверблячі висипання. Яка стадія алергічної реакції у хворої?

@ Патофізіологічна

Імунологічна

Патохімічна

Альтерації

Проліферації

У дитини, яка знаходилась на вигодовуванні козячим молоком, розвинулась В12-дефіцитна анемія. Який колірний показник характерний для цієї анемії?

@ 1,5

1,1

1,0

0,8

0,6

Хвора скаржиться на швидку втомлювальність. При стисканні руки в кулак з кожною наступною спробою сила скорочень зменшується. Електроміографічне обстеження показало порушення нервово-м’язової передачі. Антихолінестеразні засоби покращують стан хворої. Можна думати про

@ Міастенію

Центральний парез

Центральний параліч

Рефлекторний параліч

Мозочкову астенію

В капрдіологічне відділення доставленний хворий А. 45 років,на ЕКГ негативний зубець Р накладаеться на комплекс QRS,диастоличний інтервал після екстрасистоли подовжений.Назвіть вид екстрасистолії?

@ передсердно-шлункова

синусова

передсердна

шлункова

порушення ритму немає

В реанімаційне відділення доставлений хворий К.,шкіряні покрови цианотичні,свідомість відсутня,зі слів лікаря швидкої допомоги хворого витягнули із автомобіля,в якому працював двигун.Який вид гіпоксії у хворого?

@ гемоглобін токсична

малого серцевого викиду

артеріально-гіпоксемічна

венозного примішування

артеріального сбросу

Хвора К.,37 років,звернулася у клініку зі скаргами на головний біль,запаморочення,поганий сон,занеміння кінцівок.Останні 6 років працює на заводі газорозрядних ламп у свинцеврму цеху.При обстеженні в аналізі крові кількість еритроцитів та гемоглобіну знижена,вміст сироваточного заліза підвищений в декілька разів.Назвіть вид анемії?

@ залізорефрактерна

залізодефіцитна

анемія Міньковського-Шоффара

гипопластична

метапластична

Хвора Л.,38 рокв,звернулася у клініку зі скаргами на головний біль,запаморочення,часте серцебиття,загальну слабкість,підвищену втомлюванность,роздратування.Скарги виникли після перенесенного стресу.При обстеженні АД – 150/90,пульс – 90 за мин.,шкіра долонів волога,визначаеться білий дермографізм.Встановлений діагноз : неврастенія.Який з вищеперерахованних синдромів супроводжує данне захворювання?

@ синдром вегето-судинної дістонії

синдром Кона

синдром Іценко-Кушинга

синдром Бабинського-Фреліха

климактеричний синдром

Хвора С.,35 років,поступила до клініки зі скаргами на болісне мочевиделення,непріемні відчуття у низу живота.При вживанни гострої та соленої іжи болі посилюються.При обстеженні:кількість мочи за сутки – 900мл.,щільність мочи – 1020 г/л,реакція сечі – кисла,белок – відсутній,сахар – відсутній,лейкоцити 1-2 в полі зору,еритроцити – одиночні,циліндри – відсутні,сечова кислота – 4,6 ммоль/сут.,в сечі – урати.Визначте вид патології?

@ сечокислий діатез

Сечокам яна хвороба

Хронічний цистіт

Гострий цистіт

Хронічний пієлонефрит

У жінки 45 років народився хлопчик з розчепленням верхньої щелепи [“заяча губа” та “вовча паща”]При додатковому обстеженні виявлені значні порушення зі сторони нервової,серцево-судинної та системи зору.При дослідженні каріотипу діагностована трісомія по 13 хромосомі.Якій з нижчеперерахованих синдромів має місце у хлопчика?

@ синдром Патау

Синдром Дауна

Синдром Клайнфельтера

Синдром Шерешевського-Тернера

Синдром Едварса

При детальному дослідженні каріотипу у хворого на синдром Дауна виявлені соматичні клітини трьох популяцій – нормальні,клітини – трисоміки та клітини-моносоміки.Який механізм лежить в основі геномних мутацій?

@ мозаіцізм

втрата однієї хромосоми

поліплоїдія

робертсонівська перебудовап

центрічний поділ хромосом

ХворийК.,46 років,доставлений в лікарню зі скаргами на болі у серці з ірадіаціею у праву лопатку.Встановлений діагноз - інфаркт міокарду.10 років страждає на ішемічну хворобу серця.Які біохімічні ознаки свідчать за пошкодження клітин при інфаркті?

@ зменшення концентрвції макроергічних сполук

Пргнічення гліколізу

Пригнічення інтенсивності дезамінування

Пригнічення процесів протеолізу

Активація тканинного дихання

У хворого на протязі доби підвищена температура змінюється в межах одного градуса. Який тип температурної кривої спостерігається у хворого?

@ Постійна

Попускного типу

Виснажуюча

Атипова

Переміжного типу

До поліклініки звернувся хворий С. зі скаргами на алергічний ринит в період цвітіння трав. До якого типу алергічних порушень можна віднести алергічний ринит?

@ Атопії

Анафілаксія

Цитотоксичні реакції

Реакції імунних комплексів

Гіперчутливість уповільненого типу

До дерматолога звернулася мати дитини зі скаргами на наявність темних плям в області вух, носа, щік. Сеча при стоянні на повітрі ставала чорною. Назвіть найбільш вірогідний діагноз?

@ Алкаптонурія

Дальтонізм

Крапівниця

Альбінізм

Синдром Дауна

В офтальмологічне відділення звернулася 40-річна жінка зі скаргами на різку біль в очах та зниження гостроти зору після перебування на відкритому сонці. Волосся та шкіра світлого кольору. Яке захворювання має місце у даного випадку?

@ Альбінізм

Дальтонізм

Фенілкетонурія

Екзема

Контактний дерматит

Жінка 50 років скаржиться на біль у поперековій області, де при пальпації над правою ниркою виявлено вузол 3х3 см. Звертає на себе увагу також ожиріння з переважним відкладанням жиру на тулубі та місяцеподібне обличчя. Яка хвороба призвела до ожиріння?

@ Синдром Кушинга

Пухлина мозку

Менінгіт

Хвороба Іценко-Кушинга

Мікседема

До генетичної консультації звернувся 20-літній хлопець, зі скаргами на те, що у нього самого та в його родині на протязі багатьох років відмічаються випадки ішемічної хвороби серця та інфаркту міокарду у молодому віці. У самого хлопця підвищена концентрація ліпопротеїдів низької щільності у плазмі крові. Який висновок генетиків слід очікувати?

@ Сімейна гіперхолестеринемія

Транспортна гіперліпемія

Хвороба Іценко-Кушинга

Хвороба Шюллера-Христіанна

Хвороба Гоше

Після проведеного есперименту у тварини різке падіння маси тіла. Вкажіть, що з перелічених факторів ї причиною тиреопривної кахексії:

@ Тиреоїдектомія

Недостатність щитовидної залози

Недостатнї надходження до організму йода

Підвищення продукції тиреоїдних гормонів

Порушення секреції кальцитоніна

У хворого з тиреотоксикозом при дослідженні крові виявлено: Еритроцити - 5,7х10 512 0/л Гемоглобін - 171 г/л Колірний показник - 0,9 Лейкоцити - 4,9х10 59 0/л. Вкажіть характерні зміни периферійної крові:

@ Набутий абсолютний еритроцитоз

Гіпопластична анемія

Еритремія

Лейкемоїдна реакція

Лейкопенія

У хворої дитини виявлено відсутність у плазмі крові антигемофільного глобуліна [ф.YІІІ]. До якої з перерахованих патологій гемостаза відноситься це захворювання:

@ Спадкова коагулопатія

Спадкова ангіопатія

Імунна ангіопатія

Набута коагулопатія

Тромбофілічний діатез

У хворої дитини з вираженим геморагічним синдромом виявлено гемофілію А. Вказати, що з переліченого ї причиною порушення гемостазу у цьому випадку.

@ Дефіціт антигемофільного глобуліну [ф. YІІІ]

Дефіціт фактору Крістмаса [ф. ІХ]

Дефіціт фактору Хагемана [ф. ХІІ]

Якісні аномалії фібриногену [ф. І]

Активація фібринолізу

Лікар-дослідник у складі альпіністської експедиції піднявся у базовий табір, розташований на висоті 5000 м. На 3-й день перебування у нього з'явилися ознаки гірської хвороби: задишка, головний біль, втрата апетиту, загальна слабкість, ціаноз. Який тип гіпоксії має місце в цьому випадку?

@ Гіпоксична

Дихальна

Гемічна

Циркуляторна

Тканинна

Хлопець 14 років, високого зросту з євнухоподібними пропорціями тіла, вузькі плечі, широкий таз, підшкірна основа розвинута надмірно, оволосіння в ділянці лобка по жіночому типу, статевий член нормальних розмірів, інтелект значно знижений. Яку патологію слід підозрювати?

@ Синдром Клайнфельтера

Трисомія по Х хромосомі

Хвороба Дауна

Хвороба Шерешевськьго-Тернера

Синдром Едвардса

У хлопчика 6 місяців від роду - тяжкий дерматит, часті поноси, дитина відстає у розвитку. Встановлено порушення у системі компліменту. Дефіцит якої фракції компліменту має місце?

@ С-5

С-2

С-1

С-3

С-6

Мати та плід несумісні за резус-фактором. Після другої вагітності та плоду виник еритробластоз. До якого типу алергічних реакцій відноситься вказана патологія:

@ Цитологічні алергічні реакції прискореного типу

Анафілактичні реакції

Гіперчутливість повільного типу

Феномен Артюса

Феномен Санареллі

Хворий Д., 10 років, у зв'язку з травмою ноги отримав з профілактичною метою 3000 од. протиправцевої сироватки за Безредкою. На 9 добу після введення сироватки у дитини виникли сильні болі та набряк плечових та колінних суглобів, з'явилися генералізовані висипання. Одночасно спостерігалися різка слабкість, приглушеність серцевих тонів, низький артеріальний тиск. Дитина була госпіталізована. Які антитіла відповідають за розвиток цієї алергічної реакції?

@ Jg G та М

Jg E та А

Jg D та М

Jg A та G

Jg A та М

Хворою вважають людину, в якої виявлено комплекс відхилень від здоров'я. Що з приведеного найбільш характерно для хвороби?

@ Порушення фізіологічної регуляції функцій

Зниження працездатності

Порушення імунітету

Психологічні відхилення

Зниження адаптації

Хворому А., 52 роки, виконана видалення пухлини стегна. Під час розсікання спасток пухлини була пошкоджена стегнова артерія. На місці пошкодження наклали судинний шов, пульсація артерії після накладення шву задовільна. Через добу після операції з'явилися сильні болі у оперованій кінцівці. Пульс на тильній стороні стопи не відчувається, рухи пальців відсутні. Шкіра набула блідого кольору, холодна. Про яку форму розладу периферичного кровообігу свідчить розвинена у хворого симптоматика?

@ Тромбоз стегнової артерії

Емболія стегнової артерії чужорідним тілом

Жирова емболія стегнової артерії

Повітряна емболія стегнової артерії

Тромбоз стегнової артерії

Кролику було проведено перетин нерву, що інервує праве вухо і видалено правий верхній шийний симпатичний вузол. Зразу після операції провели вимірювання температури шкіри вух. Виявилося, що температура шкіри вуха кролика на стороні денервації на 1,5 С вища, ніж на протилежній інтактній стороні. Що з перерахованого є найбільш вірогідним поясненням вказаних явищ?

@ Артеріальна гіперемія нейропаралітичного типу

Артеріальна гіперемія нейротопічного типу

Артеріальна гіперемія, обумовлена метаболічними факторами

Реактивна артеріальна гіперемія

Фізіологічна артеріальна гіперемія

У чоловіка, якому 5 років тому зробили резекцію шлунка, встановлено мегалобластичну анемію. Що безпосередньо є причиною виникнення і розвитку мегалобластичної анемії у хворого?

@ Дефіцит внутрішнього фактора Кастла

Аліментарна нестача фолієвої кислоти

Аліментарна нестача цианокобаламіну

Дефіцит заліза

Дефіцит вітаміну А

У хворого перебіг цукрового діабету ускладнився ішемічною хворобою серця. Які порушення обміну є головним патогенетичним фактором розвитку діабетичної макроангіопатії?

@ Гіперглікемія

Ацидоз

Алкалоз

Гіпер ?- ліпопротеїнемія

Гіпо ?- ліпопротеїнемія

Кардіогенний шок у хворого на інфаркт ускладнився розвитком метаболічного ацидозу. Який компенсаторний механізм може вмикатися при цьому?

@ Гіпервентиляція альвеол

Гіповентиляція альвеол

Зменшення амоніогенезу в нирках

Зменшення реабсорбції гідрокарбонату в нирках

Зменшення ацидогенезу в нирках

На сьомий день повного лікувального голодування у пацієнта виникло виражене порушення КОС. Який різновид порушення КОС має місце у даному випадку?

@ Метаболічний ацидоз

Видільний ацидоз

Екзогенний ацидоз

Респіраторний ацидоз

Видільний алкалоз

У хворої на гіпофізарну форму нецукрового діабету розвинулося порушення водно-мінерального обміну [ВМО]. Яка форма порушення ВМО має місце у даному випадку?

@ Дегідратація гіперосмолярна

Дегідратація гіпоосмолярна

Дегідратація ізоосмолярна

Гіпергідратація гіпоосмолярна

Гіпергідратація гіперосмолярна

Внаслідок тривалої діареї у хворого виникла ізоосмолярна дегідратація. До якого ускладнення вона може призвести, якщо її компенсувати введенням води?

@ Набухання клітин

Зневоднення клітин

Набряк

Асцит

Артеріальна гіпертензія

У чоловіка 40 років після тяжкого емоційного стресу виявлена виразка шлунку. Який механізм є головним в її розвитку?

@ Дисбаланс між факторами „агресії” і „захисту” слизової оболонки шлунку

Гіперсекреція слизу

Інфікуванян слизової оболонки

Ахлоргідрія

Збільшення продукції простагландинів E1, E2

Обстеження хлопчика 8 років з гострим болем за грудиною показало в нього інфаркт міокарда і гіперхолестеринемію. Яка теорія атерогенезу найбільш вірогідно пояснює розвиток гострої коронарної недостатності у дитини?

@ Рецепторна [Гольдштейн, Браун]

Аліментарна [Аничков, Халатов]

Комбінаційна [Аничков]

Судинна [Вірхов]

Моноклональна

Звуження аорти металевим кільцем призвело до швидкого зростання маси серця у кроля. При цьому в міокарді виявлено зменшення вмісту глікогену, АТФ, порушення обміну електролітів. Що є характерним для даної стадії розвитку гіпертрофії міокарда?

@ Збільшення інтенсивності функціонування структур серця

Зменшення співвідношення роботи серця до його маси

Розлади іннервації серця

Контрактури

Склерозування

У щура з хронічною нирковою недостатністю виявлено остеопороз, патологічна кальцифікація внутрішніх органів, артеріальна гіпертензія. З посиленням дії якого гормону пов’язані ці порушення ?

@ Паратгормон

Тироксин

Трийодтиронін

Кальцитонін

Адреналін

При руйнуванні 95\% маси залози у жінки розвинулися гіпоглікемія, аменорея, остеопороз, атрофія м’язів, випадіння зубів і волосся, кахексія. Абсолютна недостатність якої залози спричинює дані зрушення?

@ Аденогіпофізу

Нейрогіпофізу

Острівців підшлункової залози

Тимусу

Мозкової речовини наднирників

Пацієнта турбують поліурія [7л на добу] і полідипсія. При обстеженні не виявлено ніяких розладів вуглеводного обміну. Дисфункція якої ендокринної залози може бути причиною даних порушень?

@ Нейрогіпофізу

Аденогіпофізу

Острівців підшлункової залози

Кори наднирників

Мозкової речовини наднирників

Після хіміотерапії в молодої людини розвилася пневмонія. Мікробіологічне дослідження показало, що її збудником є цитомегаловірус. Як можна кваліфікувати стан імунітету в пацієнта:

@ Вторинна недостатність клітинної відповіді

Первинна недостатність клітинної відповіді

Первинна недостатність гуморальної відповіді

Вторинна недостатність гуморальної відповіді

Недостатність комплементу

Перебіг гострого лейкозу у пацієнта Д. було ускладнено розвитком нейтропенії. Інфекція якого типу закономірна для станів з недостатністю нейтрофілів і фагоцитозу?

@ Гноерідні коки

Гельмінти

Мікоплазми

Віруси, які „брунькуються”

Цитолітичні віруси

У пацієнта визначаються дифузна лімфаденопатія і жовтяниця. При обстеженні: анемія, лейкоцитоз 35Г/л, лімфоцитоз [лімфоцитів 90\%, атипових лімфоцитів 15\%], антиеритроцитарні антитіла. Що є причиною розвитку аутоімунної анемії у пацієнта з хронічним лімфолейкозом?

@ Зняття імунологічної толерантності

Недостатність гуморального імунітету

Недостатність клітинного імунітету

Недостатність фагоцитозу

Недостатність комплементу

Студент виконав інтенсивну довільну гіпервентиляцію. Це викликало в організмі, перш за все, такі зміни:

@ Дихальний алкалоз

Дихальний ацидоз

Гіпоксемію

Гіперкапнію

Гіпоксемію та гіперкапнію

У новорожденного с несовместимостью по резус-фактору развилась желтуха. В сыворотке крови были обнаружены антиэритроцитарные антитела. Какой из видов повреждения клетки обусловил гемолиз эритроцитов у больного?

@ специфическое

неспецифическое

токсическое

подострое

обратимое

Больному с клиническими признаками синдрома Дауна проведено исследование хромосомного набора соматических клеток. Какими изменениями кариотипа характерны для этого синтрома?

@ трисомия по 21-й паре хромосом

трисомия Х-хромосомы

трисомия по 13-й паре хромосом

потеря Х-хромосомы

инверсия хромосомы 21 пары

Больная с синдромом Шерешевского-Тернера обратилась в генетическую консультацию с вопросом о возможности передачи ее патологии потомству. При каких условиях данная патология может передаваться по наследству?

@ ни при каких условиях не передаётся

только если кариотип мужчины 44XY

только если кариотип мужчины 44XХY

только если кариотип мужчины 44XХХY

только если кариотип мужчины 440Y

У больного с атрофическим гастритом при исследовании биоптата слизистой желудка выявлено, что гибель клеток идет преимущественно путем апоптоза. Какой из перечисленных факторов относится к индукторам рецептор-опосредованного апоптоза?

@ Fas-лиганд

интерлекин 2

фактор роста фибробластов

инсулиноподобный фактор роста

перфорин

У больного С. через сутки после апендиктомии при анализе крови выявили нейтрофильный лейкоцитоз с регенеративным сдвигом влево. Какой наиболее вероятный механизм обусловил развитие обнаруженного изменения в периферической крови больного?

@ усиление лейкопоэза

перераспределение лейкоцитов в организме

уменьшение разрушения лейкоцитов

замедление эмиграции лейкоцитов в ткани

активация иммунитета

У студента Г. через сутки после экзамена при анализе крови выявили лейкоцитоз без существенного изменения в лейкоцитарной формуле. Какой наиболее вероятный механизм обусловил развитие обнаруженного изменения в периферической крови?

@ перераспределение лейкоцитов в организме

усиление лейкопоэза

уменьшение разрушения лейкоцитов

замедление эмиграции лейкоцитов в ткани

ускоренный лейкопоэз

У больного Б., на 2-е сутки после развития инфаркта миокарда произошло резкое падение систолического АД до 60 мм.рт.ст. с тахикардией 140 уд/мин, одышкой, потерей сознания. Какой механизм имеют решающее значение в патогенезе развившегося кардиогенного шока?

@ Уменьшение минутного объема крови

Повышение возбудимости миокарда продуктами некротического распада

Снижение объёма циркулирующей крови

Развитие пароксизмальной тахикардии

Развитие анафилактической реакции на миокардиальные белки

Больной с ревматическим миокардитом периодически ощущает перебои в работе сердца. При ЭКГ обследовании выявлено нерегулярное появление идиовентрикулярных экстрасистол. Какой патогенетический механизм обуславливает возникновение компенсаторной паузы при этих экстрасистолах?

@ Рефрактерность миокарда к восприятию очередного импульса

Задержка возбуждения в атриовентрикулярном узле

Ретроградное проведение возбуждения к предсердиям

Подавление функции синусового узла

Нарушение сократительной способности миокарда

У больного А., 38 лет, на 3-м году заболевания системной красной волчанкой выявилось диффузное поражение почек, сопровождающееся массивными отеками и выраженной протеинурией. Что является наиболее вероятной причиной развития протеинурии у пациента?

@ аутоиммунное повреждение почек

воспалительное поражение почек

ишемическое повреждене почек

воспалительное поражение мочевого пузыря

воспалительное поражение мочевыводящих путей

Больная Р., 39 лет, поступила в нефрологическое отделение в прекоматозном состоянии. Объективно определяются отеки на ногах, лице, застойная, увеличенная печень. АД - 190/120 мм рт. ст. Остаточный азот крови - повышен. Увеличение образования какого вещества в организме является первичным пусковым механизмом обусловившим артериальную гипертензию у больной?

@ ренина

глюкокортикоидов

альдостерона

катехоламинов

ангиотензинов

У больного Н., 49 лет, с инсультом отмечается ограничение произвольных движений в левых конечностях, повышение тонуса мышц в левой руке и ноге по спастическому типу, усиление местных сухожильных рефлексов, а также патологические рефлексы. Какой наиболее вероятный механизм возникновения мышечной гипертонии и гиперрефлексии у больного?

@ снижение тормозных нисходящих влияний

активация мотонейронов вследствие инсульта

активация возбуждающих влияний из очага инсульта

активация синаптической передачи импульсов

торможение мотонейронов коры головного мозга

Больной К., 37 лет, жалуется на слабость в ногах, шаткую и неустойчивую походку. Объективно: передвигается под контролем зрения, мышечно-суставное чувство утрачено в пальцах ног и голеностопных суставах, болевая, температурная и тактильная чувствительность и рефлексы сохранены. Каков механизм двигательных нарушений наблюдаемых у больного?

@ уменьшение поступления сенсорной проприоцептивной информации

уменьшение активности мотонейронов спинного мозга

поражения проводящих путей двигательного анализатора

нарушение тормозных экстрапирамидных влияний

поражение периферических нервов

У больной К., 55 лет, развился приступ загрудинных болей с иррадиацией в левую руку. Прием нитроглицерина через 5 минут снял боли. Какой наиболее вероятный патогенетический механизм лежит в основе развившейся патологии?

@ ангиоспастическая ишемия миокарда

тромбоз коронарных сосудов

истинный стаз в коронарных сосудах

нейротоническая артериальная гиперемия

эмболия коронарных сосудов

Студент Х., на экзамене не смог правильно ответить на вопросы экзаменационного билета, что сопровождалось покраснением кожи лица, чувством жара и неуверенностью поведения. Какой вид артериальной гиперемии развился в данном случае?

@ нейротоническая

нейропаралитическая

метаболическая

патологическая

постишемическая

#