Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Наше мучение.docx
Скачиваний:
510
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
3.44 Mб
Скачать

Крок 1. Загальна лікарська підготовка. 2005 - 2006

3.0 Гістологія

2

В яєчнику жінки після овуляції виявляються тіла кулястої форми, які містять лютеїноцити. Що продукують ці клітини?

@Прогестерон.

Естроген.

Лютропін.

Фолітропін.

Тестостерон.

#

3

На гістологічному препараті сім’яника між звивистими канальцями виявляються клітини великих розмірів, кулястої або багатокутної форми з ацидофільною цитоплазмою, яка містить багато ліпідних гранул. Що продукують ці клітини?

@Тестостерон.

Інгібін.

Прогестерон.

Естроген.

Лютропін.

#

4

На гістологічному препараті представлений орган нервової системи, зірчастої форми, зовні вкритий сполучнотканинною капсулою, містить мультіпо- лярні нейрони різноманітні за функцією. Який це орган?

@Вегетативний ганглій.

Спинномозковий ганглій.

Спинний мозок.

Мозочок.

Довгастий мозок.

#

5

Філоподії мегакаріоцитів крізь пори синусоїдних капілярів червоного кісткового мозку проходять у просвіт судин, де фрагментуються на окремі пластинки. Які формені елементи крові утворюються таким чином?

@Тромбоцити.

Еритроцити.

Лімфоцити.

Ретикулоцити.

Моноцити.

#

8

Переливання резус-позитивної крові резус-негативному пацієнту викликає утворення резус-антитіл і гемоліз. Яка клітина крові є носієм резус-фактора?

@Еритроцит.

Тромбоцит.

Лімфоцит.

Моноцит.

Нейтрофіл.

#

9

У процесі розвитку еритроцитів у мієлоїдній тканині виникають структурні комплекси - еритробластичні острівці у центрі яких розташовується клітина, численні відростки якої охоплюють еритробласти. Визначте цю клітину.

@Макрофаг.

Фібробласт.

Ендотеліоцит.

Ліпоцит.

Перицит.

#

10

Для дослідження взято декілька клітин епітелію ротової порожнини. Після спеціальної обробки гістологічного препарату, в ядрах досліджуваних епітеліоцитів було виявлено статевий хроматин (тільце Бара). Із якої хромосоми утворюється статевий хроматин?

@Х – жіночої конденсованої хромосоми.

Х – жіночої неконденсованої хромосоми.

Х – чоловічої конденсованої хромосоми.

Х – чоловічої неконденсованої хромосоми.

Y – конденсованої хромосоми.

#

11

На гістологічному препараті поперечного зрізу мозочка, в його сірій речовині спостерігається велика кількість мультиполярних нейроцитів. За якою морфологічною ознакою дані клітини віднесли до мультиполярних?

@Кількістю відростків.

Довжиною відростків.

Формою термінального розширення аксона.

Формою перикаріона.

Розмірами клітин.

#

12

Миші тривалий час плавали у басейні. При морфологічному дослідженні їх скелетних м’язів виявлено збільшення кількості мітохондрій з багатьма кристами і просвітленим матриксом. Яка функція клітини знаходиться у надзвичайно напруженому стані?

@Енергетична.

Секреторна.

Синтетична.

Захисна.

Транспортна.

#

13

Внаслідок лазерної корекції зору по лінії надрізу руйнується багатошаровий плоский незроговілий епітелій рогівки. За рахунок яких клітин буде відбуватись регенерація переднього епітелію рогівки?

@Базальних епітеліоцитів.

Остистих епітеліоцитів.

Плоских епітеліоцитів.

Фібробластів.

Фіброцитів.

#

14

Високий рівень основного обміну без гіпертироїдизму може бути проявом хвороби, що на молекулярному рівні характеризується ушкодженням окисного фосфорилювання. Який клітинний компонент ушкоджується у цьому випадку?

@Мітохондрії

Мікротрубочки

Лізосоми

Комплекс Гольджі

Пероксисоми

#

15

Упродовж ембріогенезу спостерігається поширене фізіологічне явище, що є запрограмованим генетично контрольованим процесом, який індукується кілерними генами. При цьому спостерігається ущільнення ядра, конденсація хроматину і розпад ядра на “мікроядра”, конденсація цитоплазми та її фрагментація. Клітина розділяється на тільця, що містять “мікроядра”, які фагоцитуються макрофагами. Як називається це явище.

@Апоптоз

Пікноз

Некроз

Ендомітоз

Ендорепродукція

#

16

У складі кожної тканини присутні на протязі життя людини (або ж існували під час ембріогенезу) найменш диференційовані і найменш комітовані клітини, що утворюють популяції, яким притаманні самопідтримання, диференціація у декількох напрямках, та через клітини-попередники у функціонально зрілі клітини. Як називаються такі клітини?

@Стовбурові клітини

Спеціалізовані клітини

Багатофункціональні клітини

Клітини гістогенезу

Бластомери

#

17

При прижиттєвому фарбуванні мазка крові діамант-крезиловим синім виявляються клітини, яким властива поліхроматофілія, у цитоплазмі виявляється сітчаста структура, що є залишками гранулярної ендоплазматичної сітки та вільних рибосом. Кількість їх у нормі становить 1-5% від загального числа еритроцитів, а збільшення їх числа є діагностичною ознакою посиленного кровотворення. Як називають такі клітини?

@Ретикулоцит

Еритробласт

Еритробласт поліхроматофільний

Еритробласт базофільний

Проерритробласт

#

18

Серед лімфоцитів розрізняють популяцію клітин, що мають мембранні рецептори до IgM, під впливом специфічних антигенів активуються, мітотично розмножуються, диференціюються у плазматичні клітини, що виробляють антитіла (імуноглобуліни). Як називаються ці клітини?

@В-лімфоцити

Т-лімфоцити пам’яті

Т-лімфоцити кілери

Т-лімфоцити – супресори

В-лімфоцити пам’яті

#

20

Серед субпопуляцій лімфоцитів розрізняють клітини, що мають рецептори Т-клітин (TCR+), підвищують активність інших Т- і В-лімфоцитів. Як називають ці клітини?

@Т-гелпер

Т-лімфоцит цитотоксичний (Т-кілер)

Т-супресор

Т-лімфоцит - пам’яті

Природна клітина-вбивця (NK-клітина)

#

21

Серед формених елементів крові є клітини, число яких становить 3-11% від загального числа лейкоцитів. Основна функція цих клітин – перетворення на клітини макрофагічної системи у тканинах; фагоцитоз найпростіших, клітин організму, що старіють. Що це за клітини?

@Моноцити

Базофіли

Еозинофіли

Лімфоцити

Нейтрофіли

#

22

На препараті представлено орган ендокринної системи, зовні вкритий сполучнотканинною капсулою, від якої всередину органа відходять перегородки, що ділять його на часточки. Кожна часточка складається з двох видів клітин – нейросекреторних пінеалоцитів – полігональних клітин з відростками, локалізованих центрально, та гліоцитів (астроцитів) – по периферії. Що за оррган представлено на препараті?

@Епіфіз

Гіпофіз

Гіпоталамус

Щитоподібна залоза

Мозкова речовина наднирників

#

23

Після оперативного втручання на щитоподібній залозі у хворого розвилась тетанія, що характеризується судомами посмугованих м’язів. При гістологічному досліджені видаленого матеріалу під спільною із щитоподібною залозою капсулою виявлено утворення, побудоване із трабекул клітин, з’єднаних десмосомальними контактами. Серед клітин одні мають базофільну цитоплазму, інші – ацидофільну. Що це за утворення?

@Прищитовидна залоза

Скупчення парафолікулярних клітин

Скупчення проліферуючих тироцитів

Міжфолікулярний острівець

Пухлина щитоподібної залози

#

24

На гістологічному препараті представлена яй_це_клітина людини, в цитоплазмі якої виявляється невелика кількість жовткових включень, які розподіляються рівномірно. Визначте тип яйцеклітини.

@Вторинно ізолецитальна

Ізолецитальна

Телолецитальна

Алецитальна

Центролецитальна

#

25

При мікроскопії еякулята ліквідатора аварії на атомній електростанції виявлено олігоспермію - недостатню кількість сперматозоїдів. Які структури статевої системи, в котрих відбувається сперматогенез, зазнали ушкодження?

@Звивисті сім'яні канальці

Прямі канальці

Сітка сім'яника

Виносні канальці

Протока придатку

#

26

Після аднексіту (запалення яєчників) у хворої спостерігається зменшення кількості в яєчнику структур, що складаються з овоциту 1 порядку, оточеного одним шаром плоских фолікулярних клітин. Яка структура яєчника зазнала ушкодження?

@Примордіальний фолікул

Первинний фолікул

Вторинний фолікул

Зрілий фолікул

Атретичний фолікул

#

27

У юнака 17 років взяли катетером для дослідження сечу з сечового міхура. Який епітелій, що вистеляє сечовий міхур, може бути виявлено при мікроскопії осаду сечі?

@Перехідний

Багатошаровий незроговілий

Одношаровий призматичний

Одношаровий кубічний

Багатошаровий зроговілий

#

28

При вивченні гістологічних препаратів повітроносних шляхів встановили, що у стінці великих та середніх бронхів опорні структури неоднакові за своїм тканинним складом. Яка тканина з'являється замість гіалінового хрящу у складі фіброзно-хрящової оболонки середніх бронхів (порівняно з великими бронхами)?

@Еластична хрящова

Пухка волокниста сполучна

Гіалінова хрящова

Гладка м'зова

Волокниста хрящова

#

29

Тварині введено алоксан, який вибірково по_шкод_жує В-клітини острівців підшлункової залози. Яка функція підшлункової залози порушиться?

@Вироблення інсуліну

Вироблення глюкагону

Вироблення соматостатину

Вироблення панкреатичного поліпептиду

Вироблення вазоінтестинального поліпептиду

#

31

У пацієнта скарги на різке збільшення діурезу (до 5-7 л сечі за добу). Обстеження показали, що у пацієнта зменшена секреція вазопресину. Які клітини проявляють недостатню секреторну активність?

@Нейросекреторні клітини гіпоталамуса

Ендокриноцити передньої частки гіпофіза

Ендокриноцити проміжної частки гіпофіза

Пітуїцити

Клітини туберальної частини гіпофіза

#

32

При обстеженні хворого, який зазнав дії іонизуючого випромінювання, виявлено пошкодження білої пульпи селезінки. Скупчення яких клітин у складі селезінки зазнало при цьому патологічних змін?

@Лімфоцитів

Нейтрофільний лейкоцитів

Базофільних лейкоцитів

Моноцитів

Тканинних базофілів

#

33

Під дією ультрафіолетового випромінювання через деякий час шкіра темніє. Синтез якої речовини активізується ультрафіолетовим випромінюванням у пігментних клітинах?

@Меланіну

Ліпідів

Елеїдину

Кератину

Кератогіаліну

#

34

На електронній мікрофотографії фрагменту власної залози шлунку представлена велика клітина неправильної кулястої форми, в цитоплазмі якої є велика кількість внутрішньоклітинних канальців та мітохондрій. Визначте дану клітину.

@Парієтальна.

Головна.

Недиференційована.

Слизова.

Ендокринна.

#

35

На електронній мікрофотографії фрагменту власної залози шлунку представлена клітина з кулястим ядром в центрі та розвинутими гранулярною ендоплазматичною сіткою та комплексом Гольджі. В апикальній частині клітини - щільні секреторні гранули. Визначте клітину.

@Головна.

Парієтальна.

Недиференційована.

Слизова.

Ендокринна.

#

36

У хворого порушено процес утворення сечі за рахунок зниження швидкості фільтрації. Назвіть структуру нирки, функцію якої порушено.

@Ниркове тільце.

Проксимальний звивистий каналець.

Збірна трубка.

Петля Генле.

Дистальний звивистий каналець.

#

37

На електронній мікрофотографії фрагменту кіркової речовини нирки виявляються клітини щільної плями та юкстагломерулярні клітини з великими секреторними гранулами. Яка структура нирки представлена на мікрофотографії?

@Юкстагломерулярний апарат.

Ниркове тільце.

Фільтраційний бар'єр.

Простагландиновий апарат.

Судинний клубочок.

#

38

В гістологічному препараті яєчника в кірковій речовині були виявлені примордиальні та первинні фолікули. В який період овогенезу вони утворюються?

@Малого росту.

Великого росту.

Дозрівання.

Розмноження.

Формування.

#

39

На електронній мікрофотографії виявляється клітина сітківки ока, в якій в одному з відростків є сегмент з напівдисками. Який пігмент знаходиться у складі мембран цих півдисків?

@Йодопсин.

Родопсин.

Меланін.

Гемосидерин.

Ліпофусцин.

#

40

В гістологічному препараті трахеї у складі покривного епітелію слизової оболонки виявлені невисокі клітини овальної або трикутникової форми. Клітини мають високе ядерно-цитоплазматичне співвідношення, не досягають своєю верхівкою поверхні епітелію, в деяких з них виявляються фігури мітозу. Визначте клітини.

@Базальні.

Війчасті.

Ендокринна.

Келихоподібні.

Секреторні клітини Клара.

#

41

В гістологічному препараті трахеї визначається одношаровий багаторядний призматичний війчастий епітелій, до складу якого входять клітини, що формують муко-ціліарний апарат. Визначте ці клітини.

@Війчасті та келихоподібні.

Базальні та келихоподібні.

Вставні та війчасті.

Келихоподібні та клітини Клара.

Секреторні клітини Клара та війчасті клітини.

#

43

При ультрамікроскопічному дослідженні печінки визначаються кровоносні судини, в яких ендотеліальні клітини мають дрібні пори, що формують сітоподібні ділянки. Базальна мембрана в них здебільшого відсутня. Для яких судин печінки характерна така будова?

@Синусоїдних капілярів.

Центральної вени.

Піддолькової вени.

Міжчасточкової вени.

Міжчасточнової артерії.

#

44

На препарате виден концевой отдел железы. Известно, что клетки синтезируют и выделяют белковый секрет. Как окрашивается цитоплазма этих клеток?

@Базофильно

Оксифильно

Не окрашивается

Метахроматически

Полихроматофильно

#

45

Представлены два препарата спинного мозга и спиномозгового узла. Какие из глиальных клеток можно увидеть только на препарате спинного мозга?

@эпендимоциты

Плазматические астроциты

Фибриллярные астроциты

Глиальные макрофаги

Олигодендроглиоциты

#

46

В организме в результате воздействия неблагоприятных факторов происходят мутации соматических клеток. Какие клетки участвуют в уничтожении генетически измененных клеток организма?

@NK-клетки

Т-хелперы

Плазмоциты

Моноциты

В-лимфоциты

#

47

В лаборатории перепутали миркировку препаратов языка и желудка. Можно ли по структуре мышечной ткани различить препараты? Если возможно, назовите характерную особенность для мышечной ткани языка.

@Да, наличие симпластов

Нет

Да, наличие вставочных дисков

Да, отсутствие поперечной исчерченности

Да, центральное положение ядер в клетке

#

48

При травме грудной клетки повреждена хрящевая часть ребра. За счет какого слоя надхрящницы происходит регенерация хряща?

@хондрогенный

Фиброзный

Эластический

Коллагеновый

Волокон Шарпея

#

49

На прием к врачу пришел пациент очень высокого роста, с длинными толстыми пальцами рук, большой нижней челюстью и отвислой нижней губой. Повышенную секрецию какого гормона какой железы можно подозревать?

@соматотропного гормона передней доли гипофиза

Гонадотропного гормона передней доли гипофиза

Глюкокортикоидов пучковой зоны надпочечников

Трийодтиронина фолликулами щитовидной железы

Соматостатина D-клетками островков Лангерганса

#

50

При одном из кожных заболеваний в результате аутоиммунных реакций происходит отторжение эпидермиса от базальной мембраны и формируются пузыри. Какие структуры эпидермиса при этой реакции повреждаются?

@полудесмосомы

Десмосомы

Плотный контакт

Нексус

Синапс

#

51

На препараті, забарвленому гематоксиліном і еозином, в ядрі визначаються темносині зерна і грудочки хроматину. В якій фазі клітинного циклу знаходиться ядро?

@Інтерфаза

Профаза

Метафаза

Анафаза

Телофаза

#

53

На електронній мікрофотографії клітини, взятої у тварини після впливу хімічної речовини в ядрі спостерігається його ущільнення. Який стан ядра в цій клітині?

@Каріопікноз.

Мітоз.

Амітоз.

Поліплоїдія.

Мейоз.

#

54

На мікропрепараті зріза тимуса спостерігається досить значна кількість жирових клітин. Які процеси призвели до заміни паренхіматозних клітин жировими?

@Вікова інволюція

Акцидентальна інволюція

Жирове переродження

Тиміко-лімфатичний статус

Проліферація тимоцитів

#

55

На гістологічному мікропрепараті зріза тимуса виявляється сполучна тканина, насичена ліпоцитами і тільцями Гассаля. У результаті яких процесів відбулися такі зміни?

@Вікова інволюція.

Акцидентальна інволюція.

Тиміко-лімфатичний статус.

Розростання лімфоїдної тканини.

Зростання загрози пухлин.

#

56

На мікропрепараті, зробленому з тимуса, спостерігаємо масову загибель лімфоцитів, проліферацію та набухання епітеліоретикулоцитів, стирання різниці між кірковою та мозковою речовиною. Які процеси привели до таких морфологічних змін?

@Акцидентальна інволюція.

Швидка вікова інволюція

Прискорена вікова інволюція

Сповільнена вікова інволюція

Тиміко-лімфатичний статус

#

58

Зроблено гістологічний зріз через невідомий орган. На мікропрепараті спостерігаються кіркова і мозкова речовина. Мозкова речовина представлена стрічкоподібними скупченнями В-лімфоцитів. Який це орган?

@Лімфатичний вузол.

Тимус.

Нирка.

Мозочок.

Кора півкуль головного мозку.

#

59

На мікропрепараті, зробленому з селезінки, виявлено білу і червону пульпу, в основі яких лежить спеціальна тканина, що складає їх строму. До якого виду тканин вона належить?

@Ретикулярна сполучна тканина.

Щільна волокниста тканина

Жирова тканина.

М’язова тканина.

Нервова тканина.

#

60

На мікропрепараті, зробленому з селезінки, виявляється біла і червона пульпа. Спеціальними методами дослідження між клітинами в них виявили тонкі волокнисті структури. До якої тканини за умов норми належать ці волокна?

@Ретикулярної сполучної

Щільної волокнистої

М’язової

Жирової.

Пігментної сполучної.

#

61

На мікропрепараті селезінки спостерігаємо на поперечному перерізі артеріальну судину, яка оточена сполучною тканиною. Ця сполучна тканина проросла всередину органа з його капсули. Яку назву має ця артерія?

@Трабекулярна.

Капсулярна

Центральна

Пульпарна

Еліпсоїдна.

#

63

На електронній мікрофотографії кори мозочка в зернистому шарі видно дрібні клітини з короткими дендритами, які мають вигляд “пташиної лапки”, на котрих у клубочках мозочка мохоподібні волокна утворюють синапси. Що це за клітини?

@Клітини-зерна;

Клітини Гольджі;

Веретеноподібні горизонтальні клітини;

Зірчасті нейрони з короткими нейритами;

Зірчасті нейрони з довгими нейритами.

#

64

На електронній мікрофотографії Кортієва органу видно підтримуючі клітини, які розташовані у 3-4 ряда на базілярній мембрані поблизу від зовнішних стовпчатих клітин. У верхній тритині цих клітин є чашеподібна заглибина, в яку входять основи зовнішніх сенсорних клітин. Що це за клітини?

@Зовнішні фалангові клітини;

Зовнішні пограничні клітини;

Зовнішні підтримуючі клітини;

Внутрішні фалангові клітини;

Внутрішні стовпчаті клітини.

#

65

У хворого на менінгіт страждає сприйняття вібраційних коливань. З якими клітинами органу слуху та рівноваги пов'язане це явище?

@Волоскові сенсорні клітини макули сферічного мішечка;

Волоскові сенсорні клітини макули еліптичного мішечка;

Підтримуючі клітини макули сферічного мішечка;

Підтримуючі клітини макули еліптичного мішечка;

Волоскові сенсорні клітини ампулярних гребінців.

#

66

На гістологічному препараті представлене вегетативний ганглій, який складається з нейронів які оточені гліальною оболонкою. Які нейрони за морфологічною класифікацією знаходяться у вегетативному ганглії?

@Мультиполярні нейрони;

Уніполярні нейрони;

Біполярні нейрони;

Псевдоуніполярні нейрони;

Вірної відповіді немає.

#

68

На електронній мікрофотографії крипти тонкої кишки видно клітині, які розташовані на дні крипти та мають у цитоплазмі великі ацидофільні секреторні гранули. Що це за клітини?

@Клітини Панета;

Кайомчасті клітини;

Келихоподібні клітини;

Недиференційовані клітини;

Ендокринні клітини.

#

70

На гістологічному препараті звивистого сім'яного канальця видно клітини, які розташовані у бухтоподібних заглибинах підтримуючих клітин, мають великі розміри та є тетраплоїдними. Вони вступають в профазу І-го поділу мейозу. Що це за клітини?

@Сперматоцити першого порядку;

Сперматоцити другого порядку;

Сперматогонії типа А;

Сперматогонії типа В;

Сперматиди.

#

71

У дитини запалення привушної залози, яке супроводжується недостатньою секрецією слини. Який тип секреції спостерігається в екзокриноцитах кінцевих відділів залози?

@Мерокриновий;

Мікроапокриновий;

Макроапокриновий;

Голокриновий;

Вірної відповіді немає.

#

72

За допомогою шпателя зроблено зішкреб зі слизової оболонки щоки, виготовлено мазок і пофарбовано метиленовим синім. Під мікроскопом біля внутрішньої мембрани ядер епітеліоцитів видно напівсферичні грудочки гетерохроматину. Що це за структура?

@Тільця Барра

Плямки Фордайса

Жирове тілоБіша

У-хромосома

Рибосоми

#

73

При аналізі крові у жінки виявлено, що вміст гормонів прогестерону і естрогенів наближається до нижньої границі норми. В яку стадію циклу було взято аналіз крові?

@Менструальну

Постменструальну (фаза регенерації)

Постменструальну (фаза проліферації)

Фаза відносного спокою

Пременструальну

#

74

З віком у шкірі людини з’являються зморшки та складки. Зміни в яких переважно структурах шкіри викликають цей стан?

@В еластичних волокнах

В колагенових волокнах

В епідермісі

В аморфній речовині

В підшкірній жировій клітковині

#

75

У жінки, яка годує дитину, зменшилось виділення молока, секреторний процес в лактоцитах при цьому не порушений. З недостатністю якого гормону це пов’язано?

@Окситоцину

Фолітропіну

Лютропіну

Лактотропного гормону

Гонадокриніну

#

76

У хворих бронхіальною астмою для тривалої терапії використовується препарат кетотіфен, який здатний гальмувати вивільнення гістаміну з певного типу клітин. Вкажіть ці клітини.

@Тучні клітини

Лімфоцити

Еозинофіли

Макрофаги

Плазмоцити

#

78

У ході виконання інтубації пошкоджена стінка трахеї. Які оболонки при цьому пошкоджуються?

@Слизова, підслизова, фіброзно-хрящова, адвентиційна Слизова, підслизова, м’язова, адвентиційна

Слизова, фіброзно-хрящова, м’язова, адвентиційна

Слизова, фіброзно-хрящова, адвентиційна

Слизова, підслизова, фіброзно-хрящова, серозна

#

79

У хворого розвинулась алергійна реакція у виді кропивниці (під епідермисом утворилися набряки унаслідок виходу плазми в пухку сполучну тканину). Яка речовина, що виробляється тканинними базофілами викликає підвищення проникності стінки судин?

@Гістамин

Гепарін

Піроген

Інтерферон

Лізоцим

#

80

При введенні хворому білкового препарату збільшується кількість плазматичних клітин, що виробляють специфічні антитіла на введений антиген. За рахунок яких клітин крові відбувається збільшення кількості плазмоцитів?

@В-лімфоцитів

Клітин-пам'яті

Т-кілерів

Т-супресорів

Т-хелперів

#

81

У хворого спостерігаються ознаки аутоімунного враження органів, що може бути наслідком порушення структури і функції гематотимусного бар'єру. Які структури беруть участь у його утворенні?

@Ендотеліоцити і базальна мембрана капілярів

Дендритні макрофаги

Тільця Гассаля

Посткапілярні венули мозкової речовини

Сполучнотканинні трабекули

#

82

В альвеолярний простір ацинуса проникли бактерії, де відбулася їхня взаємодія із сурфактантом. Це аквізувало клітини, що локалізуються в стінках альвеол і на їхній поверхні. Які це клітини?

@Альвеолярні макрофаги

Альвеолоцити І типу

Ендотеліоцити

Клітини Клара

Альвеолоцити ІІ типу

#

83

При обстеженні хворого з эндокринною патологією встановлено, що в плазмі крові підвищено рівень тестостерону. Які клітини в організмі чоловіка відповідальні за продукцію цього гормону?

@Гландулоцити сім’яників

Сустентоцити сім’яників

Сперматогенні клітини

Клітини передміхурової залози

Клітини сім’яних пухирців

#

84

До офтальмолога звернувся пацієнт зі скаргами на різі в очах. У результаті обстеження встановлена ерозія рогівки – відсутність поверхневого і шиповатого шарів епітелію. Які клітини будуть забезпечувати регенерацію ушкодженого епітелію?

@Базальні

Клітини рогового шару

Клітини зернистого шару

Клітини блискучого шару

Клітини поверхневого шару

#

85

У хворого неврологічного відділення спостерігається втрата чутливості, позв'язана з ураженням псевдоуніполярних нейроцитів. Псевдоуніполярні нейрони є різновидом біполярних нейронів і локалізуються лише в одному місці тіла людини. Назвіть його.

@Спінальні ганглії

Сітківка ока

Спіральний ганглій вуха

Інтрамуральні вегетативні ганглії

Таламічний бугор

#

87

Хворій, 35 років, з діагнозом безплідності в гінекологічному відділенні зроблена діагностична біопсія ендометрію. При мікроскопічному дослідженні з'ясувалося, що слизова оболонка має явища набряку, маткові залози звивисті, заповнені густим секретом. Які гормони обумовлюють такі зміни в ендометрії?

@Прогестерон

Естрогени

Тестостерон

Соматотропін

АКТГ

#

88

При обстеженні дитини з діагнозом вродженої кардіоміопатії була виявлена патологія розвитку серцевого м'яза. У якому з зачатків відбулося порушення під час ембріогенезу?

@Вентральній мезодермі

Аллантоїсі

Плакодах

Зародковій ентодермі

Прехордальній пластинці

#

89

У дітей на першому році життя легко виникають судороги, які можна зв'язати з неповною мієлінізациею нервових волокон. Які клітини нейроглії найбільш пов'язані з таким станом?

@Олігодендроцити

Епендімоцити

Волокнисті астроцити

Клітини мікроглії

Протоплазматичні астроцити

#

90

У зародка порушено процес сегментації дорзальної мезодерми й утворення сомітів. У якій частині шкіри та її похідних можливі порушення розвитку?

@Дерма

Волосся

Сальні залози

Епідерміс

Потові залози

#

91

У жінки 37 років при гістологічному дослідженні мазків з піхви протягом оваріально-менструального циклу були виявлені циклічні зміни епітелію. Який вид епітелію вистилає стінку піхви?

@Багатошаровий плоский незроговілий

Одношаровий призматичний залозистий

Багаторядний миготливий

Перехідний

Багатошаровий кубічний

#

92

При обстеженні дитини з порушенням видільної функції нирок була виявлена патологія розвитку епітелію ниркових канальців. У якому з ембріональних зачатків відбулося можливе порушення?

@Проміжній мезодермі

Аллантоїсі

Плакодах

Зародковій ентодермі

Прехордальній пластинці

#

93

У хворого гострим ринітом спостерігається гіперемія і сухість слизової оболонки носової порожнини. Які клітини епітелію слизової оболонки відповідають за її зволоження?

@Бокаловидні

Вставні

Мікроворсинчасті

Базальні

Ендокринні

#

94

Основним методом встановлення діагнозу при захворюваннях крові служить вивчення мієлограми: процентного вмісту кровотворних клітин на різних стадіях розвитку. Вкажіть, які з нижчеперелічених клітин червоного кісткового мозку в нормі відносяться до периферійного кровотоку.

@Ретикулоцит

Мегакаріоцит

Проеритробласт оксифільний

Проеритробласт базофільний

Мієлоцит

#

95

В експерименті тварині двічі, через визначений проміжок часу, вводили той самий антиген. При цьому вторинна імунна відповідь розвивалася набагато швидше і була більш інтенсивною. Які клітини забезпечують таку швидку відповідь?

@Клітини пам'яті Т- і В- типу і імунобласти

Плазматичні клітини

NK-клітини

Т-кілери

Т-супресори

#

97

У хворої з аденомою гіпофіза спостерігається порушення оваріально-менструального циклу, а саме збільшення тривалості періоду великого росту фолікулів. Яка його тривалість у нормі?

@12 – 14 днів

Кілька років (від 10-13 до 40-50-літнього віку)

28 днів

Від народження до настання статевої зрілості

З 3-го місяця ембріогенезу до народження

#

98

В процесі розвитку зуба в періодонті зберігаються залишки ембріональної кореневої піхви Гертвіга, що носять назву епітеліальних острівців Малассе. Вони можуть бути джерелом розвитку кіст або пухлин в області кореня зуба. Якими клітинами утворена піхва Гертвіга?

@Клітинами емалевого органу

Мезенхімними клітинами

Пульпоцитами

Одонтобластами

Цементобластами

#

99

Однією із вроджених вад, при якій неможливе нормальне харчування і дихання, є серединне розщеплення губи. Незростання яких ембріональних утворень призводить до цієї патології?

@Медіальних носових відростків

Максилярних відростків

Мандибулярних відростків

Третіх жаберних дуг

Меккелевих хрящів

#

100

В гістологічному препараті кровотворного органу розрізняють скупчення лімфоцитів у формі вузликів і тяжів, які разом з елементами строми утворюють кіркову та мозкову речовину. Який це орган?

@лімфатичеий вузол

селезінка

червоний кістковий мозок

тимус

піднебінний мигдалик

#

101

В мазку крові здорової людини виявлена клітина з сегментованим ядром, світло-оксифільною цитоплазмою, в якій містяться дрібні гранули, що сприймають і кислі, і основні барвники. Яка це клітина?

@нейтрофіл

базофіл

еозинофіл

лімфоцит

моноцит

#

102

В препараті сполучної тканини, забарвленому гематоксиліном-еозином, виявляються компактні групи клітин, які оточені базофільною міжклітинною речовиною (капсулою). Волокнисті структури не виявляються. Яка це сполучна тканина?

@гіалінова хрящова тканина

еластична хрящова тканина

щільна волокниста сполучна тканина

пухка волокниста сполучна тканина

пластинчаста кісткова тканина

#

103

Гістологічне дослідження тканини виявило, що в ній відсутні кровоносні судини, а клітини щільно прилягають одна до одної, утворюючи пласти. Яка це тканина?

@епітеліальна

хрящова

кісткова

нервова

м’язова

#

104

В препараті шкіри людини виявлена залоза, яка складається з двох секреторних відділів у формі мішечків, які відкриваються у загальну вивідну протоку. Яка це залоза?

@проста розгалужена альвеолярна

складна розгалужена альвеолярна

проста нерозгалужена альвеолярна

складна нерозгалужена альвеолярна

проста розгалужена трубчаста

#

105

В гістологічному препараті, забарвленому гематоксиліном- еозином, виявляється неклітинна структура видовженої форми з великою кількістю овальних ядер, розташованих під плазмолемою. Цитоплазма має поперечну посмугованість. Яка це структура?

@скелетне м’язове волокно

колагенове волокно

мієлінове нервове волокно

функціональне серцеве м’язове волокно

пучок гладких міоцитів

#

106

Чутливий нервовий ганглій складається з нейроцитів грушеподібної форми з одним відростком, який на певній відстані від перикаріону поділяється на аксон і дендрит. Як називаються такі клітини?

@псевдоуніполярні

уніполярні

біполярні

мультиполярні

аполярні

#

107

Очищення слизової оболонки повітроносних шляхів від пилу і мікроорганізмів відбувається завдяки мукоциліарному транспорту – переміщенню слизу по поверхні епітелію. Які клітини забезпечують цей механізм очищення?

@війчасті

щіточкові

бронхіолярні екзокриноцити

ендокринні

дендритні

#

108

При дослідженні ендокринної залози з’ясувалося, що її паренхіма складається з фолікулярних структур, стінка яких утворена одношаровим кубічним епітелієм, а порожнина заповнена оксифільною речовиною. Який гормон секретує ця залоза?

@тироксин

альдостерон

кортизол

паратирин

окситоцин

#

109

В препараті трубчастого органу, зафарбованому орсеїном, виявлено близько 50 товстих мембран, які мають хвилясту форму і складають середню оболонку органу. Який це орган?

@аорта

артерія м’язового типу

стравохід

трахея

стінка серця

#

110

При исследовании мазка крови больного в лейкоцитах (нейтрофилах) обнаружены бактерии. Как они туда попали?

@Фагоцитоз

Пассивный транспорт

Активный транспорт

Экскреция

Пиноцитоз.

#

111

Женщине 67 лет удалена опухоль матки. При гистологическом исследовании в опухолевых клетках обнаружены многополюсные митозы - картины расхождения не до двух, а до нескольких полюсов. С нарушением состояния, каких органелл наиболее вероятно появление многополюсных митозов?

@Центриолей

Вторичных лизосом

Гладкой эндоплазматической сети

Гранулярной эндоплазматической сети

Пероксисом

#

113

У больного острым лейкозом в мазке крови из лейкоцитов определяются преимущественно клетки округлой формы с плотным округлым ядром и узким ободком цитоплазмы, которые по размерам сходные или несколько меньше диаметра эритроцитов. Назовите эти клетки

@лимфоциты

базофилы

нейтрофилы

эозинофилы

моноциты

#

114

У больного при ЭКГ-исследовании выявлена атриовентрикулярная блокада, связанная с нарушением проведения электрического импульса к рабочим кардиомиоцитам желудочка сердца. Какие структурные компоненты сердечной мышечной ткани обеспечивают согласованное сокращение рабочих кардиомиоцитов предсердий и желудочков?

@проводящие кардиомиоциты

пейсмекеры

нервные волокна

коллагеновые волокна

рабочие кардиомиоциты

#

115

Известно, что недоношенные дети, родившиеся ранее 34 недели развития, чаще погибают при явлениях дыхательной недостаточности, чем дети, рожденные позднее 36 недели развития. Как можно объяснить этот факт?

@недостаточное количество сурфактанта

образование недостаточного количества ацинусов

нарушение функции макрофагов

недоразвитие сосудистой системы легких

нарушение иннервации

#

116

Очень часто одним из симптомов поражения почек является повышение артериального давления. Какие клетки ответственны за реализацию этого симптома?

@Юкстагломерулярные

Юкставаскулярные

Клетки плотного пятна

Интерстициальные

Фибробласты

#

117

Во время травмы у пострадавшего разрушены стержни длинных волос. За счет, каких структур произойдет восстановление волос?

@Волосяная луковица

Волосяной сосочек

Наружное эпителиальное корневое влагалище

Корневое дермальное влагалище

Кутикула волос

#

118

У больного нарушены процессы эритропоэза, гранулоцитопоэза, моноцитопоэза, тромбоцитопоэза. О патологии какого кроветворного органа свидетельствуют эти нарушения.

@Красный костный мозг

Тимус

Селезенка

Лимфатический узел

Миндалина

#

119

Після імпрегнації солями срібла гістологічного препарату спинномозкового вузла у псевдоуніполярних нейронах виявляється органела, що приймає участь у глікозилюванні білків та ліпідів з утворенням глікозаміногліканів. Назвіть органелу?

@комплекс Гольджі

мітохондрія

гранулярна ендоплазматична сітка

агранулярна ендоплазматична сітка

центросома

#

120

У процесі диференціації зародкової ектодерми утворюється нервова трубка, нервові гребені, плакоди, шкірна ектодерма та прехордальна пластинка. Як називається процес формування нервової трубки?

@нейруляція

гаструляція

сомітогенез

гістогенез

органогенез

#

121

На гістологічному препараті в складі органа виявляються широкі капіляри, стінка яких утворена великими ендотеліоцитами, базальна мембрана не суцільна, перицити відсутні. Мова іде про:

@лімфатичні капіляри

вісцеральні гемокапіляри

синусоїдні гемокапіляри

соматичні гемокапіляри

вени безм’язового типу

#

122

В травматологічне відділення поступив чоловік з опіками волосистої частини голови, в результаті яких загинули клітини всіх шарів епідермісу аж до базальної мембрани. За рахунок яких структур буде проходити епітелізація ураженої поверхні?

@клітин волосяних фолікулів

клітин сосочкового шару дерми

клітин сітчастого шару дерми

клітин волосяної сумки

клітин волосяного сосочка

#

125

В умовах експерименту видалено інтрамуральний ганглій міжм’язового нервового сплетення тонкої кишки. Які зміни відбудуться у функціональній діяльності кишки?

@порушення моторної функції

всмоктування поживних речовин

вндокринна функція

секреторна функція

всі вищеперераховані функції

#

126

На мікропрепараті плівки пухкої сполучної тканини видно клітину овальної форми, з світлою цитоплазмою і великим ядром, що містить специфічний малюнок гетерохроматину у вигляді циферблата годинника. Яка клітина попала в поле зору?

@плазмоцит

макрофаг

тканинний базофіл

фібробласт

адипоцит

#

Крок 1. Загальна лікарська підготовка. 2006 - 2007

3.0 Гістологія

1

Під час гістогенезу нервової тканини утворюються клітини нейроглії з різних джерел: ектодерми та мезенхіми. Які клітини є мезенхімного походження?

@Мікрогліоцити.

Епендимоцити.

Астроцити волокнисті.

Астроцити плазматичні.

Олігодендроцити.

#

2

На електронномікроскопічній фотографії поперечного зрізу мієлінового волокна чітко видно концентрично орієнтовані темні та світлі кільця, які розташовуються навколо осьового циліндра. Якими речовинами утворені темні кільця?

@Ліпідами.

Білками.

Вітамінами.

Вуглеводами.

Водою.

#

3

На електронномікроскопічній фотографії поперечного зрізу волокна чітко візуалізуються декілька осьових циліндрів з мезаксонами. Яке це волокно?

@Нервове безмієлінове.

Ретикулярне.

Колагенове.

Еластичне.

Нервове мієлінове.

#

5

Для процесів кровотворення дуже важливу роль відіграє мікрооточення, яке створює строма кровотворних органів. Яка тканина може забезпечити всі необхідні умови для дозрівання клітин крові?

@Ретикулярна.

Жирова.

Пігментна.

Слизова.

Пухка сполучна.

#

6

У людей монголоїдного типу у дермі шкіри куприкової ділянки зустрічаються клітини, які формують так звану монгольську пляму. Відомо, що ці клітини походять з клітин нервового гребня і синтезують пігмент меланін. Як називаються ці клітини?

@Пігментоцити.

Макрофаги.

Фібробласти.

Ліпоцити.

Адвентиційні.

#

7

На схемі представлена екзокринна залоза яка має нерозгалужену вивідну протоку в яку відкривається один кінцевий відділ у вигляді мішечка. Як буде називатися така залоза відповідно до морфологічної класифікації екзокринних залоз?

@Проста нерозгалужена альвоелярна.

Складна розгалужена альвеолярна.

Проста розгалужена трубчаста.

Складна нерозгалужена альвеолярна.

Складна нерозгалужена альвеолярно-трубчаста.

#

8

Студенту запропонований тест про будову слинних залоз. В умові говориться , що в слинних залозах крім секреторних клітин зустрічаються і міоепітеліальні, які здатні до скорочення. З якого джерела походять міоепітеліальні клітини?

@Епідермального.

Нейрального.

Мезенхімного.

Целомічного.

Соматичного.

#

9

Під час ембріогенезу серця відмічено порушення розвитку однієї із його оболонок, а саме ендокарда. Яке джерело розвитку зазнало пошкодження?

@Мезенхіма.

Ектодерма.

Ендодерма.

Вісцеральний листок мезодерми.

Парієтальний листок мезодерми.

#

11

За допомогою мiкроманiпулятора з клiтини вилучили комплекс Гольджi. Як це позначиться на подальшiй життєдiяльностi клiтини?

@Порушиться утворення лiзосом, дозрiвання секреторних продуктiв клiтини

Порушиться процес мiтозу

Порушиться утворення рибосом i синтез бiлкiв

Розвинеться аутолiз, здатний привести клiтину до загибелi

Порушаться процеси енергетичного обмiну

#

12

Цитохiмiчне дослiдження виявило високий вмiст в цитоплазмi гiдролiтичних ферментiв. Про активнiсть яких органел з означених нижче свiдчить цей факт?

@Лiзосом

Клiтинного центру

Ендоплазматичної сiтки

Полiсом

Мiтохондрiй

#

13

При алергічному рініті (запалення слизової оболонки носа) в сполучній тканині слизової збільшується кількість тканинних базофілів, що супроводжується набряком тканин. З якою функцією тканинних базофілів пов'язане це явище?

@Синтезом біогенних амінів

Продукцією міжклітинної речовини

Фагоцитозом

Утворенням антитіл

Теплопродукцією

#

14

Під час мікроскопічного дослідження на гістологічному препараті паренхіма органу представлена лімфоїдною тканиною, яка утворює лімфатичні вузлики, останні розташовані дифузно і містять центральну артерію. Яке анатомічне утворення має дану морфологічну будову?

@Селезінка

Червоний кістковий мозок

Тимус

Мигдалик

Лімфатичний вузол

#

16

При електронній мікроскопії у кірковій речовині нирки визначаються структури, що вистелені призматичним епітелієм, для якого характерна щіточкова облямівка та глибокі складки плазмолеми у базальній частині. Між складками розташована велика кількість мітохондрій. До якого відділу нефрона належать описані структури?

@Проксимального канальця

Звивистого дистального канальця

Петлі Генле

Ниркового тільця

Прямого дистального канальця

#

17

На гістологічному препараті представлено орган з великою кількістю канальців, стінка яких утворена власною оболонкою, що складається з базального, міоїдного і волокнистого шарів. На базальній мембрані розташовані підтримуючі клітини (сустентоцити) та сперматогенний епітелій. Вкажіть, який орган представлено на препараті.

@Сім`яник

Сім`яні міхурці

Передміхурова залоза

Придаток сім`яника

Сім`явиносна протока

#

18

В препараті щитовидної залози при обробці солями серебра видно великі аргірофільні клітини, які розташовані в стінці фолікулів. Який гормон синтезується даними клітинам?

@Кальцитонін

Тироксин

Паратирин

Альдостерон

Адреналін

#

19

Надниркова залоза - складна ендокринна залоза з багатьма зонами, які продукують комплекси різних гормонів. Які гормони продукують ендокриноцити пучкової зони кори надниркових залоз?

@Глюкортикоїдні

Андрогени, жіночі статеві

Альдостерон

Норадреналін, адреналін

Ренін

#

20

На електронній мікрофотографії фрагменту власної залози шлунку представлена велика клітина неправильної кулястої форми, в цитоплазмі якої визначаються внутрішньоклітинні канальці, оточені великою кількістю мітохондрій. Що продукує дана клітина?

@Іони Сl- і H+.

Слиз.

Пепсиноген.

Ренін.

Гастрин.

#

21

На електронній мікрофотографії стінки легеневої альвеоли представлена велика клітина, в цитоплазмі якої багато мітохондрій, розвинутий комплекс Гольджі, визначаються осміофільні пластинчасті тільця. Яку функцію виконує ця клітина?

@Продукує сурфактант.

Є компонентом аеро-гематичного бар`єру.

Зігріває повітря.

Очищує повітря.

Поглинає мікроорганізми.

#

22

При електронномікроскопічному дослідженні біопсійного матеріалу нирки визначаються фенестрований ендотелій, тришарова базальна мембрана, з зовнішньої поверхні якої розташовані відростчаті епітеліальні клітини, між ніжками яких є щілинні діафрагми. Визначте дане утворення.

@Фільтраційний бар'єр.

Нефрон.

Юкстагломерулярний апарат.

Мезангій.

Мозкові промені.

#

23

В гістологічному препараті сім'яника в пухкій волокнистій сполучній тканині між звивистими канальцями визначаються групи великих клітин неправильної кулястої форми з світлим ядром та ацидофільною цитоплазмою. Визначте функцію цих клітин.

@Продукція тестостерона.

Трофічна.

Продукція естрогенів.

Бар'єрна.

Опорна.

#

24

В гістологічному препараті яєчника визначається структура кулястої форми, яка складається з великих залозистих клітин, що містять пігмент лютеїн. Який гормон продукують клітини цієї структури?

@Прогестерон.

Естрогени.

Тестостерон.

Кортикостерон.

Альдостерон.

#

25

При гістологічному дослідженні кори мозочку визначається система мультиполярних нейронів. Які з них формують початкову ланку еферентних гальмівних шляхів?

@Грушоподібні.

Кошикові.

Великі зірчасті.

Дрібні зірчасті.

Клітини-зерна.

#

26

На електронній мікрофотографії представлена клітина сітківки ока, що має зовнішній та внутрішній сегменти у дендриті. Зовнішній сегмент містить півдиски, а внутрішній - ліпідну краплину, оточену мітохондріями. Яку функцію виконують ці клітини?

@Забезпечують денний та кольоровий зір.

Забезпечують чорно-білий зір.

Заломлюють світло.

Є джерелом регенерації фоторецепторних нейронів.

Формують еферентну ланку - зоровий нерв.

#

27

В гістологічному препараті представлена ендокринна залоза, паренхіма якої утворена епітеліальною та нервовою тканинами. В епітеліальній тканині визначаються хромофільні та хромофобні клітини. Серед хромофільних аденоцитів є клітини, секреторні гранули яких забезпечують базофільне забарвлення цитоплазми. Назвіть ці клітини.

@Тиротропоцити, гонадотропоцити, адренокортикотропоцити.

Маммотропоцити, адренокортикотропоцити, гонадотропоцити.

Соматотропоцити, маммотропоцити.

Тиротропоцити, соматотропоцити, гонадотропоцити.

Маммотропоцити і гонадотропоцити.

#

30

У хворого знижений вміст гемоглобіну. Яка функція крові при цьому постраждає?

@Дихальна

Захисна

Трофічна

Гомеостатична

Зсідання

#

31

При аналізі крові лікар-лаборант зробив додатковий висновок, що кров належить людині жіночої статі. Особливості будови якого форменого елементу дає змогу зробити цей висновок?

@Нейтрофілів

Еритроцитів

Лімфоцитів

Моноцитів

Базофілів

#

32

У новонародженого діагностовано порушення розвитку міокарду шлуночка. З порушенням розвитку якого ембріонального джерела пов'язана ця патологія?

@Міоепікардиальної пластинки.

Парієтальної спланхноплеври

Ентодерми

Ектодерми

Мезенхими.

#

33

У хворого на перикардит у перикардіальній порожнині накопичується серозна рідина. З порушенням діяльності яких клітин перикарду пов’язаний цей процес?

@Клітин мезотелію

Макрофагів.

Клітин ендотелію

Гладких міоцитів

Фібробластів

#

34

Хворому з алергічним ринітом зроблено аналіз крові. У мазку крові, забарвленому за Романовським, визначається велика кількість клітин наступної будови: ядро сегментоване з 2-ма – 3-ма сегментами, цитоплазма заповнена оксифільною зернистістю яскраворожевого кольору, гранули великі. Які це клітини?

@ацидофільні гранулоцити

лімфоцити

моноцити

базофільні гранулоцити

нейтрофільні гранулоцити

#

35

У хворого встановлено наявність запального процесу в нирках. Зроблено аналіз крові. У мазку, зафарбованому за Романовським, виявлено велику кількість клітин наступної морфології: ядро сегментоване з 2-ма – 5-ма сегментами, у цитоплазмі дрібна зернистість рожево – фіолетового кольору. Які це клітини?

@нейтрофільні сегментоядерні гранулоцити

моноцити

лімфоцити

ацидофільні гранулоцити

базофільні гранулоцити

#

36

Хворому, який серед інших скарг має печію, зроблено біопсію слизової шлунку. В препараті визначено багато клітин з оксифільною цитоплазмою, деякі містять по два ядра. Які це клітини?

@парієтальні екзокриноцити

головні екзокриноцити

мукоцити

епітеліоцити

ендокриноцити

#

38

У процесі ембріогенезу відбуваються зміни у міоепікардіальній пластинці внаслідок дії несприятливих чинників на організм матері. Вкажіть, які оболонки серця не будуть утворюватись?

@міокард і епікард

ендокард

перикард

ендокард і судини

нервові вузли, нервові волокна серця

#

39

На гістологічному препараті лімфатичного вузла на межі кіркової і мозкової речовини є клітини, що продукують речовини, що стимулюють проліферацію Т – лімфоцитів і втратили здатність до фагоцитозу. Назвіть ці клітини?

@інтердигітатні клітини

Т – лімфоцити

В – лімфоцити

макрофаги

плазмоцити

#

40

Загальний аналіз крові дитини виявив відсотковий вміст лімфоцитів та нейтрофільних гранулоцитів у співвідношенні 45:45. Якому віку може відповідати таке фізіологічне перехрестя?

@5 днів і 5 років

14 років

1 день і 3 роки

1 рік

1 день

#

41

До офтальмолога звернувся хворий з никталопією (нічна сліпота). Лікар обслідував сітківку і виявив дегенеративні зміни в фотосенсорному шарі сітківки – в паличках. Який вид вітамінотерапії призначить лікар хворому?

@вітамін А

вітамін С

вітамін Д

вітамін В1

вітамін В12

#

42

Хвора, 70 років, тривалий час лікується з приводу хронічного дуоденіту. При ендоскопічному дослідженні виявлені зміни з боку епітелію слизової оболонки 12 – палої кишки. Який епітелій зазнав змін?

@одношаровий циліндричний

багатошаровий плоский незроговілий

одношаровий плоский

багаторядний війчастий

одношаровий циліндричний залозистий

#

45

При обстеженні хворого встановлено, що у плазмі крові міститься надлишкова кількість тестостерону. Які органи у хворого слід обстежити у першу чергу?

@сім”яники, гіпофіз, кора наднирників

сім”яники, гіпоталамус, гіпофіз

гіпофіз, сім”яники, передміхурова залоза

сім”яники, передміхурова залоза

сім”яники, гіпофіз

#

46

На гістологічному препараті одного з відділів сім”явиносних шляхів епітелій слизової оболонки дворядний. Призматичні клітини із стереоциліями на апікальній поверхні чергуються з вставними клітинами. Є м”язова та адвентиційна оболонка. Який відділ сім”явиносних шляхів поданий на препараті?

@протока над”яєчка

прямі сім”яні канальці

виносні канальці сім”яника

сім”явиносна протока

сім”явипорскувальна протока

#

47

Яка ділянка лімфатичних вузлів атрофується, якщо піддослідній тварині видалити загруднинну залозу?

@Паракортикальна зона

Кіркова речовена

Мозкова речовина

Лімфатичні синуси

Трабекули

#

49

При функціональному виснаженні нейрона спостерігається тигроліз – просвітлення нейроплазми внаслідок розпаду базофільної субстанції. Зі зміною якої органели пов’язане це явище?

@Гранулярної ендоплазматичної сітки.

Нейрофібрилами

Лізосомами

Комплексом Гольджі.

Мітохондріями.

#

50

Під час електронномікроскопічного дослідження біоптату гепатоцитів на біліарному полюсі виявлено велику кількість плоских цистерн, сплющених у центральній частині й розширених на периферії та дрібних міхурців із секреторними гранулами. Назвіть структуру.

@Комплекс Гольджі

Лізосома

Ендоплазматична сітка

Піноцитозні міхурці

Мікротрубочки

#

51

Через тиждень після травми зі значною крововтратою в аналізі крові хворого, 27 років, не виявлено ретикулоцитів. Про порушення функції якого органа необхідно думати?

@Червоного кісткового мозку

Селезінки

Лімфатичних вузлів

Лімфоїдних фолікулів травної трубки

Тимуса

#

52

Судово-медичному експерту поступив орган для ідентифікації. При гістологічному дослідженні в ньому виявлені не впорядковано розміщені лімфоїдні фолікули, які мають 4 зони і ексцентрично розташовану в них артерію. Який це орган?

@Селезінка

Лімфатичний вузол

Апендикс

Мигдалик

Товста кишка

#

53

У хворого, 40 років, виявлено гіпертонічну хворобу з підвищени рівнем реніну в крові. Які клітини нирок виробляють даний гормон?

@Юкстагломерулярні

Щільної плями

Юкставаскулярні (клітини Гурмагтіга)

Мезангіальні

Інтерстиційні

#

56

При вивченні мазку крові людини із запаленням легень можна бачити велику кількість округлих клітин з сегментованим ядром (три і більше сегментів) та дрібною рожево-фіолетовою зернистістю в цитоплазмі. Які це клітини?

@Нейтрофільні гранулоцити

Моноцити

Еозинофільні гранулоцити

Базофільні гранулоцити

Лімфоцити

#

57

Хронічне отруєння 38-річного гірника сполуками кадмію призвело до чоловічої стерильності. Аналіз сперми потерпілого виявив нездатність сперматозоїдів рухатися. Пошкодження яких компонентів цитоскелету можуть відповідати за таку патологію?

@Мікротрубочок аксонеми

Актинових мікрофіламентів

Проміжних філаментів

Мікротрубочок веретена поділу

Актоміозинового комплексу

#

59

На препараті поперечного розрізу спинного мозку спостерігаємо канал, який оточений щільним шаром клітин. Як називаються ці клітини і де вони ще розташовані в організмі?

@Епендимоцити, всі шлуночки мозку

Астроцити, всі шлуночки мозку

Олігодендроцити, сіра речовина спинного мозку

Астроцити, біла речовина спинного мозку

Нейроцити, мієлінова оболонка

#

61

В біоптаті яєчка в стінці звивистих канальців визначено клітини на різних стадіях сперматогенезу. Яку назву мають клітини після завершення фази росту?

@Сперматоцит І порядку

Сперматогония типу А

Сперматозоїд

Сперматоцит ІІ порядку

Сперматозоон

#

62

Після оперативного втручання було видалене кістозне утворення малого тазу. При гістологічному дослідженні визначено, що воно походить з правого сім’яного пухирця. Який епітелій вистиляє порожнину сім’яного пухирця?

@Одношаровий циліндричний

Одношаровий плоский

Одношаровий кубічний

Багатошаровий кубічний

Багатошаровий плоский

#

63

На препараті печінки внутрішньочасточкові капіляри мають широкий просвіт нерівномірний по всій довжині. Базальна мембрана у більшій частині капіляра відсутня. До якого типу відносяться такі капіляри?

@Синусоїдного типу

Вісцерального типу

Соматичного типу

Прекапіляри

Посткапіляри

#

64

Серед різних видів передсердних кардіоміоцитів є такі, що виробляють натрійуретичний фактор, який розслаблює гладкі міоцити стінки судин та пригнічує секрецію альдостерону і вазопресину. До якого типу відносяться ці кардіоміоцити?

@Секреторні кардіоміоцити

Атипові кардіоміоцити

Типові кардіоміоцити

Волокнисті кардіоміоцити

Вставні кардіоміоцити

#

65

Під дією негативних чинників навколишнього середовища порушено функцію міосателітоцитів. Зміну якої функції всього м’язового волокна слід очікувати у даному випадку?

@Регенерація м’язового волокна

Скорочення м’язового волокна

Трофіка м’язового волокна

Підвищення скоротливого термогенезу

Зниження скоротливого термогенезу

#

66

В стінці жовточного мішка виявляються клітини з крупними ядрами, підвищеним вмістом глікогену і високою активністю лужної фосфатази. Ці клітини с кров’ю по судинам мігрують в статеві валики. В які клітини чоловічої статевої системи вони диференціюються?

@Сперматогенні клітини

Клітини Лейдіга

Фібробласти

Клітини крові

Підтримуючі клітини

#

67

В клинику поступил больной с диагнозом: анафилактический шок, который является результатом тяжелых аллергических состояний организма. Укажите клетки соединительной ткани, которые ответственны за возникновение анафилактического шока.

@Тучные клетки

Макрофаги

Перициты

Фибробласты

Эозинофилы

#

69

Больная 56 лет обратилась к врачу с жалобами на одышку, серцебиение, отечность рук и ног. Был установлен диагноз сердечной недостаточности вследствие нарушения трофики сердечной мышцы. Какие внутриклеточные структуры обеспечивают запасание трофического материала в физиологических условиях?

@Гликоген, липиды

Гладкая ЭПС

Гранулярная ЭПС

Пиноцитозные пузырьки

Т-система

#

72

42-летний мужчина обратился к врачу с жалобами на сильное покраснение и сыпь на лице и кистях рук, которые появились после прополки сорняков. Поставлен диагноз аллергический дерматит. Какие лейкоциты участвуют в реакции организма пациента на данные аллергены?

@Базофилы

Эозинофилы

Нейтрофилы

Т-лимфоциты

В-лимфоциты

#

73

При аллергических состояниях организма в крови наблюдаются выраженные реактивные изменения. Какие лейкоциты участвуют в нейтрализации аллергических реакций?

@Эозинофилы

Базофилы

Нейтрофилы

Т-лимфоциты

В-лимфоциты

#

74

При изучении ранних этапов эмбриогенеза человека определяется зачаток провизорного органа в виде упругого тяжа покрытого амниотическим эпителием, окружающим слизистую соединительную ткань. Назовите этот орган.

@Пупочный канатик

Желточный мешок

Аллантоис

Плацента

Амнион

#

75

Одним из критических периодов эмбриогенеза человека является имплантация зародыша в стенку матки на 5 – 7-е сутки. Какой процесс происходит в эмбриобласте в этот период?

@Деляминация

Миграция

Бластуляция

Нейруляция

Инвагинация

#

76

При гистологическом исследовании плодных оболочек выявлено, что в состав одной из них входит структура, состоящая из клеточного слоя и симпласта. Назовите эту оболочку.

@Трофобласт

Амнион

Основная отпадающая оболочка

Пристеночная отпадающая оболочка

Желточный мешок

#

78

У пациента после пересадки чужеродного почечного трансплантата развилась реакция отторжения. Какие основные клетки участвуют в реакции отторжения?

@Т-лимфоциты цитотоксические

В-лимфоциты

плазмоциты

Т-супрессоры

Т-лимфоциты хелперы

#

79

С целью получения кариотипа человека на клетки в культуре тканей подействовали колхицином - веществом, которое блокирует сокращение нитей веретена деления. На какой стадии прекращается митоз?

@Метафаза

Телофаза

Интерфаза

Анафаза

Профаза

#

80

У человека при авитаминозе в фибробластах рыхлой волокнистой соединительной ткани нарушен синтез белка тропоколлагена. Какие изменения будут отмечены в межклеточном веществе?

@Нарушается процесс формирования коллагеновых волокон.

Увеличивается проницаемость основного вещества.

Нарушается процесс формирования эластических волокон.

Увеличивается количество продуктов метаболизма.

Увеличивается количество гликозоаминогликанов

#

81

В организм человека введена живая вакцина. Какие клетки рыхлой волокнистой соединительной ткани включаются в выработку специфического иммунитета?

@Плазматические клетки, макрофаги

Фибробласты, нейтрофилы

Адипоциты, Лимфоциты

Базофилы, эндотелиоциты

Моноциты, ретикулярные клетки

#

82

Во время оперативного вмешательства по поводу опухоли у больного удалена часть тонкой кишки. За счет каких клеток возможна регенерация мышечной ткани стенки кишки в области шва?

@гладких миоцитов

адипоцитов

миосателитоцитов

фиброцитов

фибробластов

#

83

В результате патологического процесса в бронхах происходит десквамация эпителия. За счет каких клеток будет происходить регенерация бронхиального эпителия?

@Базальные

Вставочные

Реснитчатые

Эндокринные

Бокаловидные

#

84

В результате разрастания опухоли произошло сжатие почечной артерии, что привело к повышению давления у больного до 200\130мм рт.ст. Какая структура почки реагирует в данном случае в первую очередь?

@Юкстагломерулярный комплекс

Проксимальный отдел нефрона

Петля Генле

Дистальный отдел нефрона

Собирательные трубочки

#

85

У больного в результате травмы была удалена часть ногтевой пластинки. За счет, каких структур произойдет ее восстановление?

@Ногтевой матрицы

Ногтевого валика

Надногтевой пластинки

Ногтевой щели

Корневого влагалища

#

88

В интерфазе клеточного цикла выделяют три периода. Во время S-фазы клеточного цикла происходит:

@Репликация ДНК

Мейоз

Цитокинез

Митоз

Амитоз

#

95

В мазку крові здорової людини виявлена клітина з сегментованим ядром, слабко оксифільною цитоплазмою, в якій містяться дрібні гранули, що сприймають як кислі, так і основні барвники. Яка це клітина?

@нейтрофіл

базофіл

еозинолфіл

лімфоцит

моноцит

#

96

У препараті лімфатичного вузла виявлені відросчаті клітини, які контактують відростками, утворюючи сітку. Мають оксифільну цитоплазму, великі, світлі центрально розташовані ядра. Елементами якої сполучної тканини є ці клітини?

@ретикулярної

пігментної

слизової

жирової

пухкої волокнистої

#

97

Повторне введення антигену (алергену) в організм людини призвело до розвитку анафілактичного шоку. Які клітини відіграють провідну роль у формуванні цієї реакції?

@тучні клітини

еозинофіли

фібробласти

макрофаги

плазмоцити

#

98

В препараті нервової тканини, обробленому осмієвою кислотою, розрізняють волокно, одна із оболонок якого зафарбовується в чорний колір і має світлі насічки, розташовані під кутом до осьового циліндра. Яка це оболонка?

@мієлінова

нейролема

аксолема

базальна мембрана

ендоневрій

#

99

В препараті органу ЦНС, імпрегнованому сріблом, виявлені великі клітини грушеподібної форми. Розташовані в один ряд, від їх верхівки відходить 3-4 відростки, які розгалуджуються в одній площині.

@клітини Пуркіньє

клітини Беца

клітини Догеля

клітини Гольджі

клітини Мартіноті

#

100

При мікроскопічному дослідженні трубчастоо органу було виявлено, що його слизова оболонка вкрита багатошаровим плоским незроговілим епітелієм, а власна пластинка містить прості трубчасті залози, кінцеві відділи яких складаються переважно з мукоцитів і незначної кількості парієтальних клітин. Який це орган?

@стравохід

шлунок

тонка кишка

трахея

сечовід

#

101

При дослідженні рельєфу слизової оболонки трубчастого органу з’ясувалося, що він формується складками, полями і ямками. Який це орган?

@шлунок

тонка кишка

товста кишка

стравохід

глотка

#

102

В препараті трубчастого органу виявлена м’язова оболонка, яка складається з трьох шарів гладких міоцитів. Слизова оболонка вкрита одношаровим призматичним залозистим епітелієм і має тришарову м’язову пластинку. Який це орган?

@шлунок

серце

матка

стравохід

Сечовий міхур

#

103

В препараті паренхіматозного органу розрізняють нечітко відмежовані часточки шестигранної форми, в центрі яких знаходиться вена, а в міжчасточковій сполучній тканині проходять тріади (артерія, вена і вивідна протока). Який це орган?

@печінка

підшлункова залоза

тимус

селезінка

щитоподібна залоза

#

104

При дослідженні трубчастого органу встановлено, що його середня оболонка складається із гіалінових суцільних кілець. Який це орган?

@головний бронх

трахея

стравохід

сечовий міхур

гортань

#

105

У ембріона курчати видалили фабрицієву сумку. Яке порушення імунітету виникає в цьому випадку?

@Відсутність гуморальних реакцій

Дефіцит Т-кілерів

Дефіцит Т-хелперів

Гіперпродукція Т-супресорів

Нестача Т- і В-лімфоцитів

#

106

На електронній мікрофотографії епітеліальної тканини ідентифікується структура, що лежить під епітеліоцитами і має вигляд тривимірної сітки. Як вона називається?

@Базальна мембрана.

Десмосома.

Цитолема.

Напівдесмосома.

Власна пластинка.

#

107

На електронній мікрофотографії епітеліальної тканини під епітеліоцитами спостерігається пошкодження базальної мембрани. Яка основна функція епітелію порушується?

@Бар’єрна.

Всмоктувальна.

Регенерація.

Видільна.

Екзоцитоз.

#

108

Шкірний епітелій походить з ектодерми. Це багатошаровий або псевдобагатошаровий епітелій. Яка локалізація не є характерною для нього?

@Шлунок

Ротова порожнина

Стравохід

Піхва

Рогівка ока

#

109

На гістологічному мікропрепараті зріза шлунка ідентифікується зовнішня серозна оболонка. До якого типу епітеліїв належить її епітелій?

@Целомічний.

Шкірний.

Кишковий.

Ангіодермальний.

Епендимо-гліальний.

#

110

На мікропрепараті, зробленому з нирки, спостерігаємо одношаровий епітелій ниркових канальців. Порушення якого зародкового листка приведе до морфологічних змін цього епітелію?

@Проміжна мезодерма.

Вентральна мезодерма.

Ектодерма.

Ентодерма.

Мезенхіма.

#

111

На мікропрепараті, зробленому з шлуночків головного мозку спостерігаємо епендимо-гліальний епітелій, який вистилає ці порожнини мозку. При пошкодженні якого зародкового листка будуть відбуватись зміни цього епітелію?

@Ектодерма.

Ентодерма.

Проміжна мезодерма.

Вентральна мезодерма.

Мезенхіма.

#

113

На мікропрепараті, зробленому з щитовидної залози, спостерігаємо строму і паренхіму. До якого виду тканин належить строма залози?

@Пухка волокниста сполучна тканина.

Щільна волокниста тканина.

Жирова тканина.

М’язова тканина.

Нервова тканина.

#

114

На мікропрепараті, зробленому з привушної слинної залози, розрізняємо кінцеві секреторні відділи з сероцитами, що синтезують переважно ферменти. До яких залоз за класифікацією за хімічним складом секрету вона належить?

@Білкова

Слизова

Білково-слизова

Сальна.

Потова.

#

konec:

#end

Крок 1. Загальна лікарська підготовка. 2004 - 2005

8.0 Мікробіологія

Малярія, як масове захворювання людей на території України ліквідована. Зареєстровані випадки хвороби є завазними з малярійнонебезпечних країн. Вкажіть заходи профілактики малярії, які є найбільш екологічно і економічно доцільними за даних умов:

@ Своєчасна діагностика, ізоляція і лікування хворих на малярію.

Осушення і меліорація земель.

Боротьба з імігінальною (окриленою) формою переносника.

Знищення передімагінальних стадій анофелеса.

Зоопрофілактика.

У хворих гінгівітом (запаленням ясен) при лабораторному дослідженні зубного нальоту, слизу ясен серед джгутикових організмів були знайдені представники грушоподібної форми з розміщеними на передньому кінці тіла чотирма джгутиками, ундулюючою мембраною і розміром біля ? від довжини тіла, ядром, аксостилем. Знайдені форми налезать до коменсалів порожнини рота:

@ Trichomonas tenax.

Entamoeba gingivalis.

Spirochaten.

Bacteroides forcytus.

Treponema dendicola.

В сім’ї, де є двоє дітей, у дитини до року на фоні підвищеної температури виникли симптоми приступу спастичного кашлю. Подібна картина спостерігалась у старшої дитини дошкільного віку місяць тому. Лікар запідозрив кашлюкову інфекцію. Яким методом можна провести ретроспективну діагностику цього захворювання?

@ Серологічним

Бактеріологічним

Біологічним

Мікроскопічним

Молекулярно-біологічним

У хворого 37 років в результаті тривалої антибіотико терапії розвинувся дисбактеріоз кишечника. Який вид препаратів необхідно використати для нормалізації кишкової мікрофлори?

@ Еубіотики

Сульфаніламіди

Бактеріофаги

Аутовакцини

Вітаміни

У дитини з гострою кишковою інфекцією швидко розвинулись ознаки зневоднення, з’явилась кров у випорожненнях. Педіатром було запідозрено колі ентерит. Яким методом необхідно скористатись для діагностики ентерального ешерихіозу?

@ Бактеріологічним

Серологічним

Біологічним

Алергічним

Мікроскопічним

У хворого на ревматизм по ходу міжреберних нервів з’явились пухірцева висипка у вигляді обруча з больовим синдромом. Яке дослідження найбільш ефективне для експрес-діагностики оперізую чого лишаю?

@ РІФ з моноклональними антитілами

Виділення вірусу в культурі клітин

РН

ІФА

РЗК

У хворого з ознаками харчової токсикоінфекції лыкар запідозрив ботулізм. З анамнезу хвороби стало відомо, що отруєння відбулося при святкуванні ювілею, де вживались грибні та рибні консерви. Який біологічний препарат необхідно використати для екстреної профілактики ботулізму?

@ Протиботуліністична сироватка

Протиботуліністичний тетраанатоксин

Протиботуліністичний три анатоксин

Еубіотики

Гамаглобуліни

Через 7 діб після виконання робіт по очищенню водоймища у хворого спостерігалась висока температура, загальна слабкість, сильний головний біль та болі в м’язах, гіперемія обличчя. При прямій мікроскопії в темному полі препарату „роздавлена” крапля цитратної крові виявлені тонкі звивисті мікроорганізми S- або C-подібної форми. Який мікроорганізм є причиною даного захворювання?

@ Leptospira interrogans

Treponema pallidum

Salmonella enteritidis

Staphylococcus aureus

Clostridium tetani

Пацієнт через 15 діб після повернення з багатомісячного плавання в районах Середземномор’я та Західної Африки відчув слабкість, головний біль, періодичні підвищення температури. Лікар запідозрив у хворого малярію. Який із перерахованих методів є найбільш адекватним в діагностиці даного захворювання?

@ Мікроскопічний

Біологічний

Алергічний

Мікробіологічний

Серологічний

У вагітної жінки взяли кров для підтвердження клінічного діагнозу „токсоплазмоз”. Який із перерахованих серологічних реакцій має діагностичне значення в підтвердженні діагнозу?

@ Реакція зв’язування комплементу

Реакція нейтралізації

Реакція гемадсорбції

Реакція аглютинації

Реакція гальмування гемаглютинації

Від хворого з ознаками харчової токсикоінфекції виділена чиста культура факультативно анаеробних бактерій, які на м’ясо-пептонному агарі утворюють два види колоній. Н-форма колоній має вигляд роїння з утворенням дочірніх відростків; це типова форма росту. За несприятливих умов (наявність у середовищі фенолу, жовчних солей, акриди нових сполук) утворюються О-форми колоній, крупні, з рівними краями. При висіванні в конденсаційну воду (за методом Шукевича) на поверхні живильного середовища з’являється тонкий вологий наліт голубувато-димчатого кольору. До якого роду належить виділена чиста культура бактерій?

@ Proteus

Yersinia

Klebsiella

Salmonella

Shigella

Властивість клітини або організму захищатися від живих тіл або речовин, що несуть на собі ознаки чужорідної генетичної інформації називається імунітетом. Вкажіть центральний орган імунної системи.

@ Тимус

Селезiнка

Периферійна кров

Пейєровi бляшки кишечника

Лімфатичні вузли

При огляді хворого з підозрою на харчову токсикоінфекцію черговий лікар виявив симптоми, характерні для ботулізму. Хворий пригадав страви, які він їв напередодні. Що з названого є найбільшімовірною причиною інфікування при ботулізмі?

@ м’ясна консерва домашнього приготування

заварне тістечко, приватного виробника

сметана, місцевого молокозаводу

полуниці з дачної ділянки

яєшня з дієтичних яєць

У пацієнта 60-ти років після переохолодження на шкірі обличчя вздовж правого лицевого нерва з’явилися везикули, що супроводжувалися значною болючістю та свербінням. Застосування мазі з антибіотиком було не ефективним. Збудником даного захворювання може бути:

@ Herpesvirus

Adenovirus

Streptococcus

Sthaphylococcus

Bacillus

В одному з сільських районів після 20-ти річного благополуччя виявлена епізоотія чуми серед сусликів. Щеплення проводились 5 років тому, особам старше 7 років. Якою буде ваша тактика у проведенні специфічних профілактичних заходів?

@ призначити щеплення медикам і мисливцям за гризунами

призначити щеплення дітям до 12 років

призначити щеплення дітям 12-15 років

не проводити щеплення

прищепити все населення

У дитячому дошкільному закладі напередодні Новорічних свят був зареєстрований спалах кишкової інфекції При бактеріологічному дослідженні випорожнень хворих, патогенних бактерій не було виділено. При електронній мікроскопії виявлено утворення округлої форми з чітким обідком і товстою втулкою, які нагадують колесо. Вкажіть найбільш імовірний збудник даної інфекції.

@ Rotavirus

Adenovirus

Coxsacki-virus

E.coli

P.vulgaris

На яку з вказаних інфекцій слід обстежити вагітну жінку, в анамнезі якої є мимовільні аборти і мертвонародження?

@ токсоплазмоз

сальмонельоз

туберкульоз

вірусний гепатит

рикетсіоз

До інфекційного відділення поступив хворий С. з вираженими головними і м’язовими болями, підвищеною температурою тіла, загальною слабкістю, жовтяницею. Запідозрено лептоспіроз. Який з перелічених методів дослідження дозволить найшвидше підтвердити діагноз?

@ Біологічна проба

Бактеріологічний

Алергічний

Серологічний

Фарбування за методом Грама

У пологовому будинку зареєстровано спалах внутрішньо-лікарняної стафілококової інфекції. Якому досліджденню виді-лених штамів стафілококів слід надати перевагу для виявлення джерел інфекції?

@ фаготипування

вивчення біохімічних властивостей

вивчення токсиноутворення

вивчення чутливості до антибіотиків

вивчення антигенної структури

Який із перелічених методів діагностики доцільно використати при дослідженні шкірсировини на виробництві для встановлення наявності B.antracis?

@ реакція термопреципітації Асколі

мікроскопія за методом Бурі-Гінса

мікроскопія за методом Ожешки

бактеріологічний

серологічний

Група студентів ветеринарного коледжу, у складі 20 осіб, направляється на сезонну роботу в район не благополучний по туляремії. Частина групи (7 студентів) виїздили в цей район у минулому році і були прищеплені проти туляремії. Якою буде ваша тактика у проведенні специфічних профілактичних заходів?

@ прищепити всю групу студентів, крім тих 7, які були прищеплені у минулому році

прищепити всю групу студентів

прищепити тих, які були в тому районі в минулому році

не проводити щеплення нікому

провести ознайомчу лекцію з профілактики туляремії

Хворому з підозрою на кримську геморагічну гарячку було проведено серологічне дослідження. Встановили чотирикратне зростання титру комплементзв’язуючих антитіл у парних сироватках. Про що це свідчить?

@ гострий період хвороби

перенесене раніше захворювання

проведене щеплення

відсутність імунітету

відсутність захворювання

У пологовому будинку зареєстровано спалах респіраторної вірусної інфекції новонароджених. При вірусологічному дослідженні встановлено, що вірус не культивується на курячих ембріонах, а на перещеплюваних культурах клітин виявляє цитопатичну дію у вигляді симпластів та округлих клітин з відростками, з підвищеною променевою заломлюваністю. Який з названих збудників найбільш імовірно є причиною спалаху?

@ РС-віруси

ортоміксовіруси

герпесвіруси

аденовіруси

пікорнавіруси

Пацієнту встановлено діагноз амебіаз. До комплексу лікування лікар включив препарат широкого спектру дії щодо найпростіших. Який із препаратів було призначено.

@ Метронідазол

Хініофон

Амінохінол

Тетрациклін

Хлрохін

Основними клінічними симптомами при трихінельозі є набряки повік та обличчя, лихоманка. Під дією антигенів паразита відбувається вивільнення гепарину з тучних клітин. Як це позначиться на подальшій життєдіяльності?

@ пригнічується система згортання крові

активізується система комплементу

збільшується вивільнення гістаміну

стимулюється С-активація

пригнічується зв’язування гістаміну

До лікаря звернулася жінка 38 років з алергічними реакціями. Після обстеження хворої лікар поставив діагноз – аскаридоз. У алергічних реакціях організму на патогенетичну дію аскарид бере участь гістамін і його дія опосередкована через Н2 і Н1 рецептори. Через Н2 - активацію відбувається:

@ скорочення гладенької мускулатури, особливо бронхів

звільнення медіаторів

утворення кініногена

активація фактора Хагемана

агрегація тромбоцитів

У жінки 25 років, яка страждає та стрептококову піодермію, розвинувся сепсис. Для підтвердження стрептококової природи сепсису у хворої було взято 10 мл крові та засіяно на жовчних бульйон. Посів культивували у звичайному термостаті при 370С протягом 6 тижнів, але ознак росту збудника не було виявлено. Яку помилку зробив лікар-бактеріолог, який проводив дослідження7

@ Непридатне поживне середовище

Невірно вибрано метод діагностики

Невірно вибрано патологічний матеріал

Взято недостатній об‘єм матеріалу

Не було створено анаеробні умови

У жінки 29 років хронічне запалення придатків матки. При серологічному дослідженні реакція Борде-Жангу виявилася позитивною. Який мікроорганізм є найбільш імовірним збудником захворювання?

@ Neisseria gonorrhoae

Chlamydia trachomatis

Treponema palidum

Ureoplasma ureoliticum

Trichomonas vaginale

У опіковому відділенні виник спалах госпітальної інфекції. Від хворих з гнійними ускладненнями та у змивах з поверхонь у санвузлах виділені Гр- рухливі палички. Збудник є аеробом, лактозу не розкладає, при рості на МПА утворює пігмент синьо- зеленого кольору. Який мікроорганізм є найбільш імовірним збудником цієї госпітальної інфекції?

@ Pseudomonas aeruginosa

Proteus vulgaris

Salmonella typhimurium

Escherichia coli

Bacteroides melaninogenicus

З метою серодіагностики сифілісу невелику кількість сироватки хворого додали до культури живих трепонем у препараті "висяча крапля". Результат реакції враховувався за допомогою иемнопольного мікроскопу. Яку серологічну реакцію було використано?

@ Реакцію іммобілізації трепонем

Реакцію Васермана

Осадову реакцію Кана

Реакцію імунофлуоресценції

Реакцію нейтралізації

При огляді дитини 6 років лікар помітив на глоткових мигдаликах сірувату плівку. Мікроскопія мазків, взятих межі здорової та ушкодженої ділянок слизової та пофарбованих за Нейссером показала наявність корінебактерій дифтерії. Яка морфологічна особливість була найбільш суттєвою для встановлення видової приналежності збудника?

@ Полярно розташовані гранули волютину

Локалізація збудника всередині макрофагів

Наявність спор, діаметр яких перевищує діаметр клітини

Розташування клітин збудника у вигляді "штакетника"

Наявність капсули

Хлопчик на 5 добу життя отримав планове щеплення вакциною БЦЖ. У віці 7 років лікар призначив йому повторне введення цієї ж вакцини. Яке дослідження було підставою для такого рішення лікаря?

@ Шкірна алергічна проба

Визначення титру протитуберкульозних антитіл

Медико-генетичне дослідження

Бактеріоскопія мокроти

Рентгеноскопія легенів

Чоловік 40 років страждає на хронічну інфекцію нирок. При дослідженні осаду сечі хворого було виявлено кислотостійки бактерії, які мають вигляд тонких злегка зігнутих паличок, на простих середовищах не ростуть, на картопляно- гліцериновому середовищі через кілька тижнів дають сухі зморшкуваті колонії із жовтувато-рожевим пігментом. До якої групи мікроорганізмів найбільш імовірно відноситься виділений збудник?

@ Мікобактерії

Мікоплазми

Хламідії

Тріхомонади

Гарднерели

В бактеріологічній лабораторії проводять діагностику хронічної гонореї у реакції Борде-Жангу. Для цього були приготовлені такі реактиви: гонококовий антиген, розчин комплементу, гемолітична сироватка та суспензія еритроцитів. Яку функцію виконує комплементу цій реакції?

@ Адсорбується на комплексі "антиген- антитіло"

Блокує неспецифічні антитіла у досліджуваній сироватці

Входить до складу гемолітичної системи

Виступає як індикатор

Перетворює корпускулярний антиген на розчинний

До інфекційної лікарні доставлено чоловіка 30 років з профузною діареєю та блювотою, що привели до зневоднення організму. У виділеннях хворого виявлено холерний вібріон. Який з факторів патогенності збудника був найбільш значущим у виникненні симптомів, що спостерігаються у хворого?

@ Екзотоксин

Ендотоксин

Плазмокоагулаза

Нейрамінідаза

Фібрінолізін

Клінічно здорова жінка 30 років проходить планове гінекологічне обстеження. У мазках з піхви виявлено велику кількість Гр+ паличкоподібних мікроорганізмів; лейкоцити в полі зору відсутні, рН середовища 5,0. До якої групи мікроорганізмів найбільш імовірно відносяться виявлені бактерії?

@ Лактобацили

Ентеробактерії

Біфідобактерії

Корінебактерії

Бактероїди

Чоловік 56 років доставлений до лікарні із порушеннями координації очних м‘язів, ускладненнями ковтання, розладом мовлення. Ці симптоми з‘явилися через 24 години після вживання хворим овочевих консервів домашнього виготовлення. Який препарат треба терміново ввести хворому?

@ Полівалентна протиботулінічна сироватка

Ботулінічний анатоксин типів А,В,Е

Специфічна сироватка для реакції нейтралізації

Антигістамінні препарати

Нормальний імуноглобулін людини

При санітарно-бактеріологічному обстеженні міської зони відпочинку з грунту було виділено ентеротоксигенну кишкову паличку. Її токсин стимулює утворення циклічної АМФ і, як наслідок, гіперсекрецію води та солей у кишечнику. Які захворювання, з найбільшею імовірністю, може викликати цей мікроорганізм?

@ Холероподібні

Дизентерієподібні

Інфекції сечовивідних шляхів

Перитоніт

Ендотоксичний шок

З блювотних мас хворого виділено дуже рухливі злегка зігнуті Гр- палички, що добре ростуть на лужному середовищі і аглютинуються діагностичною сироваткою Інаба. Які симптоми найбільш імовірно з‘являться у хворого при відсутності лікування?

@ Обезводнення організму

Бактеріемія

Ендотоксичний шок

Висип на шкірі

Виразкові ураження кишечнику

Оглядаючи дитину 6 років лікар помітив на глоткових мигдалинах сірувату плівку, при спробі видалення якої виникла помірна кровотеча. Бактеріоскопія пофарбованих за методом Нейссера мазків з мигдалин показала наявність Гр+ бактерій булавоподібної форми із волютиновими включеннями на полюсах. Які симптоми можуть виникнути у дитини у найближчі дні, якщо не буде проведене специфічне лікування?

@ Токсичні ураження серцевої м‘язи та нирок

Набряк легенів

Дуже сильний нападоподібний кашель

Папульозні висипи на шкірі

Розлади травлення

Больному ребенку был поставлен диагноз “колиэнтерит” после выделения из испражнений чистой культуры кишечных палочек и определения антигенной формулы патогенного серовара. Какой метод микробиологической диагностики использован в этом случае?

@ Бактериологический

Серологический

Биологический

Аллергологический

Микроскопический

Кровь больного с периодически повторяющимися приступами лихорадки ввели подкожно морской свинке. Через 5 дней в крови заболевшего животного обнаружены интенсивно окрашенные по Романовскому спирохеты с 6-8 неравномерными завитками. Возбудитель какого заболевания обнаружен в данном случае?

@ Эндемического возвратного тифа

Лептоспироза

Сифилиса

Эпидемического возвратного тифа

Болезни Содоку

Кровь больного с подозрением на лептоспироз посеяли в среды Ферворта - Вольфа. Через неделю инкубации в термостате видимых изменений в среде не наблюдалось. Какие необходимо предпринять действия в этом случае?

@ Посмотреть засеянные среды в темном поле зрения

Дать заключение об отсутствии лептоспир в исследуемом материале

Продолжить культивирование до появления помутнения сред

Приготовить из засеянной среды мазок, окрасить его по Цилю-Нильсену, промикроскопировать

Приготовить из засеянной среды мазок, окрасить его Нейссеру, промикроскопировать

Обследуя больного врач поставил предварительный клинический диагноз “лептоспироз?”. Поскольку пациент страдает 2 недели он принял решение провести серологический метод для подтверждения диагноза. Какая из перечисленных реакций может быть использована в данном случае для выявления специфических антител?

@ Микроагглютинации – лизиса

Преципитации

Вассермана

Райта

Гемолиза

Для специфической профилактики холеры раньше использовалась убитая вакцина, которая оказалась мало эффективной. Необходимо было усовершенствовать вакцину. Какой антиген холерного вибриона необходимо добавить для повышения эффективности вакцин?

@ Холероген-анатоксин

Холерный эндотоксин

Холерный Н-антиген

Холерный видовой антиген

Холерный типовой антиген

Для профилактики дифтерии была проведена вакцинация в детском коллективе дифтерийным анатоксином с соблюдением всех правил, установленных инструкцией. Контрольное исследование крови детей, проведенное для определения выработки защитной концентрации антител у вакцинированных, выявило у нескольких человек очень низкое содержание антитоксинов. С чем это может быть связано?

@ Наличием Ir генов низкого реагирования на дифтерийный анатоксин

Ранее перенесенное заболевание дифтерией

Предшествовавшая вакцинация дифтерийным анатоксином

Наличие сенсибилизации к дифтерийным антигенам

Наличие нормальных антител к дифтерийному анатоксину

Парэнтеральное введение холерных вакцин часто оказывалось малоэффективным. Была предложена энтеральная химическая бивалентная вакцина, состоящая из анатоксина и соматических типовых антигенов. Почему было отдано предпочтение энтеральному введению этой вакцины?

@ В связи с формированием при холере местного иммунитета

В связи с формированием при холере общего иммунитета

В связи с формированием при холере антитоксического иммунитета

В связи с формированием при холере антибактериального иммунитета

В связи с формированием при холере типоспецифического иммунитета

После осмотра больного и сбора анамнеза врач поставил диагноз “гепатит D”. Какой результат лабораторного обследования может подтвердить диагноз у этого больного?

@ Обнаружение в крови маркеров гепатита B и D

Обнаружение в крови маркеров гепатита А и В

Обнаружение в крови маркеров гепатита Е и D

Обнаружение в крови маркеров гепатита С и D

Обнаружение в крови маркеров гепатита F и D

Врач-лаборант нанес несколько капель 1\% карболового фуксина на покрытый фильтровальной бумагой мазок мокроты больного и подогрел его до появления паров. Повторил процедуру трижды. Затем снял бумагу, опустил мазок в 5\% серную кислоту, промыл водой и окрасил Леффлеровской синькой. На выявление каких микробов направлен такой способ окраски?

@ M. tuberculosis

S. aureus

S. pneumoniae

S. viridans

K. pneumoniae

При микроскопическом исследовании мазков мокроты больного, прокультивированных в цитратной крови, обнаружены палочки, расположенные в виде “кос”. Назовите этот метод диагностики туберкулёза.

@ Метод микрокультур Прайса

Метод Школьниковой

Метод бляшек

Метод серийных разведений

Метод Кокса

При микроскопии препарата из материала, взятого у больного с подозрением на лепру, обнаружены ярко-красные палочки, расположенные группами в виде пачек сигар. Какой метод окраски был использован?

@ По Цилю-Нильсену

По Граму

По Леффлеру

По Нейссеру

По Романовскому-Гимзе

Молодому человеку был выдан положительный ответ на наличие у него антител к ВИЧ (использован ИФА), однако обследуемый настаивает на исследовании, которое бы достоверно доказало присутствие у него антител к этому вирусу. Что можно предложить в данном случае?

@ Иммуноблотинг

РПГА

РИФ

РТГА

ПЦР

У хворого при підозрі на дифтерію лаборант-бактеріолог в досліджуваному мазку знайшов палички на полюсах яких чітко контуруються включення зерен волютину. Яким методом забарвлювали препарат?

@ Нейсера.

Грама.

Бурі-Гінса.

Ожешки.

Ціля-Нільсена.

Призначте етіотропне лікування хворому на туберкульоз легень:

@ Ізоніазид.

Пеніцилін.

Еритроміцин.

Тетрациклін.

Левоміцетин.

У хворого діагностовано урогенітальний хламідіоз. Протимікробні препарати якої групи слід призначити для лікування?

@ Макроліди.

Сульфаніламіди.

Цефалоспорини.

Фторхінолони.

Аміноглікозиди.

До лікаря звернувся пацієнт на другий день хвороби зі скаргами на висипання у вигляді везикул по ходу 4-5-го міжреберних проміжків, болючі. В дитинстві перехворів вітряною віспою.

@ Оперізуючий герпес.

Простий герпес.

Алергічний дерматит

Бешиха.

Кропив’янка.

Після тривалої антибіотикотерапії у хворого погіршився слух. Який з перелічених препаратів міг дати таке ускладнення?

@ Гентаміцин.

Амоксицилін.

Цефалексин.

Офлоксацин.

Ципрофлоксацин.

До інфекційної лікарні потрапив хворий з орієнтовним діагнозом „Черевний тиф”. Хворіє три дні. Температура – 39 ?С. Який метод лабораторної діагностики необхідно застосувати для підтвердження діагнозу?

@ Виділення гемокультури.

Серологічний.

Виділення копрокультури.

Виділення білікультури.

Виділення уринокультури.

У портовому місті зареєстровано 30 випадків гострої кишкової інфекції, які супроводжувались частим рясним стільцем, блювотою, сильним зневодненням організму. Випорожнення нагадували „рисовий відвар”. Яке захворювання можна запідозрити?

@ Холеру.

Черевний тиф.

Дизентерію.

Чуму.

Сальмонельоз.

Больной С, 50 лет, поступил в торакальное отделение с жалобами на одышку, боли в правой половине грудной клетки, слабость, исхудание, повышение температуры тела до38(С. Был госпитализирован с подозрением на острую правосторонную пневмонию. Массивная антибактериальная терапия результатов не дала. Мазок из серозно-гнойного пунктата плевры выявил наличие тонких ветвящихся нитей с перегородками и скоплений округлых грамположительных телец. На среде Сабуро через несколько дней выросли окрашенные. колонии Кожно-аллергическая проба подтвердила предполагаемый диагноз. Назовите ниаболее вероятного возбудителя заболевания.

@ Мицелиальные грибы рода Аспергилл

Микобактерии туберкулёза

Дрожжеподобные грибки рода Кандида

Коринебактерии

Листерии

Пациент, обратился с жалобами на боль и воспаление в области стопы, продолжающиеся в течении 2 месяцев после пореза ноги во время поездки в Индию. При вскрытии абсцесса в инфильтрате обнаружены гранулы и друзы темно-коричневого цвета, внутри которых при микроскопии просматриваются нити мицелия. Какой препарат необходими назначить для лечения?

@ Интраконазол

Эритромицин

Нистатин

Пенициллин

Цефтриаксон

В клетках мозга лисицы, отловленной в черте города, обнаружены включения в виде телец Бабеша-Негри. Источником какого заболевания являлось животное?

@ Бешенство

Инфекционный мононуклеоз

Грипп

Клещевой энцефалит

Ветряная оспа

В инфекционное отделение поступил больной с жалобами на головную боль, слабость. Имел место жидкий стул с примесью стекловидной слизи и крови. Из анамнеза известно, что мужчина был в полевой экспедиции в Средней Азии, где преходилось пользовться водой из арыков.При исследовании кала обнаружены больших размеров клетки, содержащие до 10-15 эритроцитов. Что явилось причиной заболевания?

@ Еntamoeba histolitica

Shigella flexneri

E. coli

Балантидий

Новообразования толстого кишечника

Культура стафилококка длительное время была оставлена при комнатной температуре. Из нее приготовлен мазок-препарат и окрашен по Граму. При микроскопии видны грамотрицательные кокки, расположенные попарно, небольшими скоплениями. Какой вариант изменчивости имел место у данных стафилококков?

@ Модификация

Конъюгация

Мутация

Трансдукция

Трансформация

Больной поступил в инфекционное отделение с жалобами на высокую температуру, боли в животе, жидкий стул, бред. Врач заподозрил у него брюшной тиф. Какое исследование поможет подтвердить этот диагноз?

Посев крови на гемокультуру

@ Микроскопия испражнений

Заражение лабораторного животного

Микроскопия препарата “раздавленная капля” из испражнений

Внутрикожная аллергическая проба

У мужчины 30 лет врач заподозрил менингит. Из анамнеза известно, что больной выдавил появившийся на носу гнойничок, после чего появилось покраснение с гнойным отделяемым в центре, лицо отекло, поднялась температура и появились признаки менингита. При посеве крови и спинно-мозговой жидкости был выделен патогенный стафилококк. Какой фактор патогенности позволил стафилококку пройти через кожу, соединительную ткань, попасть в кровь и спинно-мозговой канал?

@ Инвазия

Адгезия

Эндотоксин

Экзотоксин

Капсула

У дітей молодшої групи дитбудинку зареєстрований спалах кишкової інфекції з ознаками коліентериту. Які дослідження слід провестии для остаточної ідентифікації виділеного збудника?

@ Вивчити антигенні властивості збудника.

Визначити чутливість до антибіотиків.

Вивчити чутливість до бактеріофагів.

Вивчити біохімічні властивості збудника.

Вивчити вірулентність збудника.

В хірургічне відділення ЦРЛ поступив хворий з колотою раною стопи, яку він отримав під час косовиці. Який специфічний препарат необхідно застосувати з метою екстреної пасивної імунопрофілактики анаеробної інфекції?

@ Антитоксичну сироватку.

Антибіотики.

Анатоксини.

Вакцина АКДП.

Протиправцеву вакцину

В бактеріологічну лабораторію поступив матеріал від хворого з підозрою на ботулізм. Які середовища слід застосувати для виділення збудника?

@ Середовище Кітта-Тароцці

1\% пептонна вода

Середовище Ендо

Середовище Сотона

Середовище Левенштейна_- Йєнсена

При мікроскопії виділень з уретри хворого Н.лікар- лаборант виявив ознаки трихомонадозної інфекції. .Яка мікроскопічна картина мазка дала можливість підтвердити діагноз?

@ Наявність великих овальних грушеподібних мікроорганізмів

Наявність овальних клітини з схильністю до брунькування.

Нпаявність епітеліальних клітин з внутрішньоядерними включеннями

Наявність епітеліальних клітин з внутрішньо цитоплазматичними включеннями

Наявність бобовидних диплококів.

В дитячу поліклініку до офтальмолога звернулася мати із 1–місячною дитиною із скаргами на гнійні виділення з кон’юктиви ока дитини. При мікроскопіїї мазка з кон’юктиви ока виявили велику кількість лейкоцитів та бобовинні диплококи, які знаходилися в середині лейкоцитів. Який збудник є причиною цього захворювання?

@ Neisseria gonnorrhoeae

Staphylococcus aureus.

Staphylococcus epidermitis

Streptococcus pyogenes

Neisseria catarrhalis.

При мікроскопічному дослідженні мазка з піхви жінки виявлено клітини з цитоплазматичними включеннями. Лікар поставив попередній діагноз—хламідіоз. Який метод дослідження слід застосувати для виявлення антитіл з метою підтвердження діагнозу?

@ Імуноферментний аналіз

Реакцію преципітації

Реакцію Відаля

Реакцію аглютинації

Зворотньої непрямої гемаглютинації

У хворого фурункульозом при мікроскопічному дослідженні гною виявлено грампозитивні мікроорганізми розташовані скупченнями. Які ознаки патогенності слід виявити для підтвердження етіологічної ролі цих мікроорганізмів?

@ Продукція плазмокоаугулази, лецитинази

Ріст на м'ясо-пептонному бульйоні

Наявність ліпополісахаридного ендотоксину

Продукця бета-лактамаз

Пігментоутворення

На стаціонарне лікування поступив хворий з ознаками вісцерального лейшманіозу. Який матеріал від хворого треба взяти для підтвердження цієї форми захворювання?

@ Пунктат кісткового мозку

Периферичну кров

Лімфу

Дуоденальний вміст

Фекалії

У хворого виявлено ураження очей (іридоцикліт), явища менінгоенцефаліту. При дослідженні спинно-мозкової рідини виявлено мікроорганізми, що нагадують дольки апельсина. Який діагноз можне поставити на основі даних дослідження?

@ Токсоплазмоз

Менінгококова інфекція

Кокцідіомікоз

Туберкульоз

Кандидоз.

У хворого, що повернувся з однєї країн Півдня виявлено клінічні сиптоми паразитарного ураження товстої кишки. При мікроскопічному дослідженні фекалій виявлено округлої форми утворення розміром коло 10 мкм з 4 ядрами, ідентифіковані як цисти збудника. Який діагноз можна поставити на основі даних лабораторного обстеження?.

@ Амебна дизентерія

Балантидіаз

Ентеробіоз

Ентероколіт

Теніоз

У хворого клінічні сиптоми малярії. Який результат мікроскопічного дослідження мазка крові дозволяє діагностувати захворювання?

@ Наявність кільцеподібних структур з ядром в еритроцитах

Виявлення довгих спіралеподібних мікроорганізмів поза еритроцитами

Виявлення в еритроцитах кулястих мікроорганізмів

Наявність позаклітинно розташованих мікроорганізмів, що мають вигляд дольок апельсина

Виявлення крупних мікроорганізмів з джгутиком та ундулюючою мембраною, розташованих позаклітинно

Через декілька днів після оперативного втручання з приводу гнійного апендициту стан хворого Б. різко погіршав. Лікар запідозрив сепсис і призначив посів крові на стерильність. Яке живильне середовище необхідно вибрати для цього?

@ Цукровий бульон

Середовище Леффлера

Кров'яний агар

МПА

Середовище Ендо

Молода людина знаходилася у контакті з хворим на легеневу чуму. Який препарат необхідно використовувати для екстреної неспецифічної профілактики чуми в цьому випадку?

@ антибіотик

протичумний імуноглобулін

чумний фаг

живу вакцину

анатоксин

У хворого А. 32 років після оперативного втручання розвинувся гнійний процес. З гною рани виділена культура S. aureus. Який з перерахованих тестів є найістотнішим для диференціації культури від S. epidermidis?

@ Плазмокоагулазна активність

Гемоліз на кров'яному агарі

Колір колонії

Ферментація арабінози

Оксидазний тест

У мікробіологічну лабораторію доставлений досліджуваний матеріал (пунктат лімфовузла). Були зроблені посіви на живильні середовища і поміщені в термостати при 37 (С і 28 (С. Інтенсивніше зростання було одержане внаслідок інкубації при 28 (С. Який мікроорганізм найймовірніше буде виділено?

@ Y.pestis

S.aureus

F.tularensis

B.abortus

T.pallidum

У пологовому будинку виник спалах кору. Можна вважати, що діти, матері яких раніше перехворіли на кор, не захворіють. Антитіла якого класу забезпечать захист новонароджених від захворювання в цьому випадку?

@ IgG

Ig А

Ig D

Ig M

Ig E

Біотерористом був присланий в поштовому конверті порошок, що імовірно містить збудника сибірки. Посилка може бути небезпечною протягом тривалого часу тому, що збудник сибірки

@ Утворює спори

Утворює джгутики

Утворює протєїнову капсулу

Утворює полісахаридну капсулу

Відноситься до актиноміцетів

Культуру клітин інфіковано досліджуваним матеріалом, що містить віруси. Який з перерахованих вірусів можна виявити в реакції гемадсорбції?

@ Вірус грипу типа А

Вірус поліомієліту I типу

Вірус поліомієліту II типу

Вірус поліомієліту III типу

Вірус гепатиту А

У новонародженого запідозрено уроджений токсоплазмоз. Мати хворіє на токсоплазмоз. Виявлення антитіл до токсоплазм якого класу імуноглобулінів може підтвердити діагноз?

@ Ig M

Ig A

Ig G

Ig D

Ig E

У новонародженого спостерігалося утруднене ковтання, першіння. При огляді лікар визначив збільшення глоткових мигдалин, гіперемію зіву. Через 2 тижні спостерігалося збільшення регіонарних лімфовузлів. На 6 тижні життя дитина померла. На аутопсії звернуто увагу на зміни в речовині спинного мозку: повнокров'я, набряк, точкові крововиливу в грудному відділі спинного мозку. Мікроскопічно в спиному мозку - загибель окремих нейронів, одиничні дрібні кісти. В серці – інтерстиціальний міокардит. Смерть наступила від дихальної недостатності. Попередній діагноз – поліоміеліт. Назвіть стадію захворювання.

@ Препаралітична стадія поліоміеліта

Латентна стадія поліоміеліта

Паралітична стадія поліоміеліта

Відновна стадія поліоміеліта

Залишкова стадія поліоміеліта

Після нетривалої поїздки сім'ї в країни з субтропічним кліматом захворіла 7-річна дитина, раптово підвищилася температура. Слизові оболонки носоглотки, гортані яскраво гиперемовані. Через декілька днів з'явилася припухлість на шкірі шиї. При обстеженні рентгенологічно виявлений первинне легеневе вогнище запалення, збільшені регіонарні лімфатичні вузли. Незабаром дитина окріпнула, вогнища в легенях петрифікувались, інкапсулювались. Реакція Манту негативна. Яке захворювання, таке схоже з туберкульозом, виявлено у дитини?

@ Гістоплазмоз (первинна форма)

Гістоплазмоз (вторинна форма)

Гістоплазмоз генералізований

Саркоїдоз

Актиномікоз

Померлий чоловік 41 року незадовго до смерті повернувся з тривалого відрядження до Якутії. Незабаром у нього з'явилися скарги на постійні болі в правому підребер'ї. Надалі знайдена щільна горбиста печінка, жовтяниця. Розвинувся асцит і кахексія. На аутопсії печінка збільшена, дуже щільна, нерівномірно горбиста, на розрізах видні крупні міхури, нерівномірно вростаючі в оточуючі тканини. Подібні утворення знайдені в легенях, нирках, головному мозку, а також в серці. Гістологічно виявлені вогнища некрозу, а також міхури і пухирці в центрі їх. В грануляційній тканині багато еозинофілів і гігантських клітин, кулястих тіл. Ваш діагноз?

@ Ехінококоз, гидатідозна форма

Злоякісна пухлина печінки

Гематогенні метастази пухлини

Однокамерний ехінокок печінки

Альвеококоз

При аутопсії виснаженого хворого вміст кишечника напіврідкий з домішкою прозорого склоподібного слизу, місцями просоченого кров'ю, нагадує “малинове желе”. В печінці знайдена порожнина, заповнена гноєм. В стінці товстої кишки рубцюваті ділянки і декілька глибоких виразок, в черевній порожнині серозно-гнійний вміст, очеревина гиперемована, тьмяна. Визначте етіологію коліту.

@ Амебіаз

Коліт при бактерійній дизентерії

Ехінококоз

Харчова токсикоінфекція

Опісторхоз

У хворого 27 років спостерігається збільшення підщелепних, пахвових та пахових лімфатичних вузлів. При дослідженні біпсії лімфовузла відмічається фолікулярна гіперплазія. Клінічно виставлений діагноз- ВІЛ-інфекція. Для якого періоду ВІЛ-інфекції характерні такі зміни?

@ Період персистуючої генералізованої лімфоаденопатії

Інкубаційний період

Пре-СНІД

СНІД

Латентний період

У чоловіка 35 років після переохолодження різко підвищилася температура до 39,5°С, через 2 дні з'явився кашель з мізерною мокротою з прожилками крові, біль в грудній клітці справа, що посилюється при диханні. Був поставлений діагноз правосторонньої нижньодолевої плевропневмонії. Який вид гіперчутливості характерний для патогенезу цього захворювання?

@ Гіперчутливість негайного типу

Гіперчутливість сповільненого типу

Реакція типу сироваткової хвороби

Реакція типу феномена Артюса

Атонічна реакція

Після вживання суниць шкіра дитини вкрилася макульозною висипкою. Вкажіть, який тип перерахованих реакцій, спричинив у дитини вказані симптоми?

@ Атопічний

Цитотоксичний

Анафілактичний

Імунокомплексний

Клітинний

Пеніцилін є антибіотиком з бактерицидною активністю, проте він не проявляє токсичної дії на організм людини. Вкажіть, чим це зумовлено.

@ Відсутністю пептидоглікану в клітинній стінці людини.

Відсутністю в клітинах людини мезосом.

Відсутністю 70S рибосом у клітинах людини.

Особливістю будови мітохондрій людських клітин.

Особливістю будови цитоплазматичної мембрани клітин людини.

У хворого, госпіталізованого з приводу важкої пневмонії, з мокротиння, засіяного на МПА, виросли шорсткі колонії з нерівними краями. Мікроскопічно виявлено великі грам позитивні палички, які розташовувались у вигляді ланцюжка і були оточені капсулою. Якому з наведених збудників притаманні такі властивості?

@ Bacillus anthracis

Streptococcus pneumoniae

Klebsiella pneumoniae

Mycobacterium tuberculosis

Bordetella pertussis

На який з перерахованих вірусів міг би діяти препарат, який запобігає реплікації вірусу шляхом гальмування синтезу ДНК у процесі зараження клітини?

@ Аденовіруси

Ортоміксовіруси

Рабдовіруси

Поліовіруси

Тогавіруси

У 2-річної дитини з гострою бронхопневмонією у виділеннях з бронхів виявили наявність великих, багатоядерних клітин, що може свідчити, що причиною хвороби є :

@ РС-вірус

Вірус грипу

Риновірус

Streptococcus pneumoniae

Bordetella pertussis

У хворого, якого було прооперовано з приводу раку сечового міхура, через добу підвищилась температура, загальний стан погіршився, появились болі внизу живота. При дослідженні сечі виявили лейкоцити і багато грамнегативних паличок. У посівах виросли колонії слизового характеру, які виділяли зелений, розчинний пігмент. Який мікроорганізм, на вашу думку, міг бути причиною розвитку такого стану?

@ Pseudomonas aeruginosa

Escherihia coli

Klebsiella pneumoniae

Proteus mirabilis

Salmonella enteritidis

Пацієнту з важкими приступами астми не давали полег- шення антигістамінні препарати. Симптоми хвороби правдоподібно були спричинені однією з наступних речовин:

@ Повільно реагуючою субстанцією анафілаксії (лейкотриєнами)

Інтерлейкіном 2

Серотоніном

Брадикідином

Фактором активуючим еозинофіли

При багатьох інвазіях між хазяїном та паразитом встановлюються компенсаторні взаємовідносини [наприклад, при філяріозах, цистицеркозах] – нестерильний імунітет. З чим пов’язано утворення такого імунітету?

@ З захистом від виділення антигенів при руйнуванні паразитів.

З антигенним маскуванням паразитів.

Із зниженням імунітету хазяїну.

Із зміною антигенної структури паразита.

Із включенням еритроцитарних антигенів в покриви паразита.

У хворого з імунодефіцитним станом виявлено легеневу форму мікозу. При мікроскопуванні виділеної чистої культури виявлено окремі спори, септований міцелій з конідієносцями, які розгалужені на кінці у вигляді китиці . До якого роду грибів належить збудник?

@ Penicillium

Aspergillus

Candida

Mucor

Trichophyton

У хворого на сахарний діабет виявлено пневмонію, яка не піддається лікуванню антибактеріальними препаратами. Після посіву мокротиння обстежуваного на сусло-агарі виросли кремові колонії м”якої консистенції з гладкою поверхнею. По краям колонії мають нитки псевдоміцелію, що вростають в агар. До збудників якої інфекції відносяться вказані мікроорганізми?

@ Мікози

Хламідіози

Рикетсіози

Балантидіози

Мікоплазмози

При мікроскопічному дослідженні лусочок шкіри з вогнища, ураженого епідермофітами, до патологічного матеріалу з метою розчинення кераторечовин додають розчин:

@ Луги

Ацетону

Ефіру

Етилового спирту

Формаліну

Хворому на гістоплазмоз показане лікування антибіотиками. Назвіть групу антибіотиків, які доцільно використати

@ Протигрибкові

Протибактеріальні

Протипухлинні

Противірусні

Протитуберкульозні

Під час бойових дій в Іраці військовослужбовець отримав глибоку рвану рану. Пройшов тривалий час до надання пораненому медичної допомоги, тому в рані розвинулась анаеробна газова інфекція. Який шлях передачі збудника цієї хвороби?

@ Непрямий контакт

Аліментарний

Аерогенний

Трансмісивний

Прямий контакт

До лабораторії надійшов матеріал із рани хворого. Попередній діагноз – газова гангрена. Яким мікробіологічним методом можна встановити видову належність збудника?

@ Бактеріологічним

Алергічним

Бактеріоскопічним

Серологічним

РІА

В вірусологічну лабораторію доставлено патологічний матеріал (виділення слизової оболонки носових ходів), який взяли від хворого П. з попереднім діагнозом “грип”. Який експрес-метод дасть змогу виявити специфічний вірусний антиген в досліджуваному матеріалі?

@ Пряма і непряма РІФ

Прямий і непрямий ІФА

РГГА

РЗНГА

РІА

При проведенні контролю за стерильністю перев(язочного матеріалу були виділені рухомі грампозитивні анаероби з округлими термінально розташованими спорами (“барабанні палички”). Які з перелікованих анаеробів відповідають таким властивостям?

@ C. tetani

C. histolyticum

C. septicum

C. novyi

C. perfringens

При бактеріоскопії осаду спинномозкової рідини хворого С. з підозрою на менінгіт, були виявлені грамнегативні диплококи. Для підтвердження діагнозу осад спинномозкової рідини було висіяно на поживне середовище. Яке середовище, з перелікованих, було використано?

@ Сироватковий агар з ристоміцином

МПА з лінкоміцином

Кров?яний агар з пеніциліном

Кров?яний агар з лінкоміцином

МПА з ристоміцином

До інфекційної лікарні доставлено хворого С., який нещодавно прибув із Індії, з підозрою на холеру. Який з перелікованих методів можна використати для експрес-діагностики холери.

@ Мікроскопічний

Алергічний

Біологічний

Бактеріологічний

Серологічний

Під час профілактичного огляду робітників тваринницької ферми у одного з них запідозрили лептоспіроз і кров цього робітника направили в бактеріологічну лабораторію. Яке поживне середовище можна використати для виділення збудника цього захворювання?

@ Середовище Уленгута

Середовище Плоскірєва

Середовище Ендо

Середовище Кітт-Тароцці

Середовище Гісса

На практичному занятті з мікробіології студентам запропоновано пофарбувати готові зафіксовані мазки із мокротиння хворого на туберкульоз. Який метод фарбування треба використати у данному випадку?

@ Циля-Нільсена

Буррі

Романовського -Гімза

Гінса

Грама

У інфекційну лікарню госпіталізовано хворого К. зі скаргами на лихоманку, інтоксикацію та висип. У хворого запідозрили жовту гарячку, через те, що хворий нещодавно прибув із Бразілії. Яким чином передається це захворювання?

@ Трансмісивним

Повітряно-крапельним

Аліментарним

Статевим

Контактно-побутовим

Відомо, що останнім часом при створенні діагностичних препаратів та ліків, широко застосовуються моноклональні антитіла, які одержують із гібридоми. Які клітини із перлікованих використовують для створення гібридоми?

@ В-лімфоцити

Макрофаги

Т-лімфоцити

Моноцити

NK-клітини

У бактеріологічну лабораторію районної СЕС доставили воду із ставка, яка використовується у господарських цілях. При бакпосіві води виділено чисту культуру холерного вібріону. Яке поживне середовище було використано при цьому дослідженні?

@ Лужний агар

МПБ

МПА

Агар Ендо

Агар Ресселя

Відомо, що вірус гепатиту D відноситься до дефектних вірусів і може репродукуватись у клітинах хазяїна тільки в присутності іншого вірусу гепатиту. Яку назву має цей вірус?

@ Вірус гепатиту В

Вірус гепатиту А

Вірус гепатиту С

Вірус гепатиту Е

Вірус гепатиту G

При обстеженні на бактеріоносійство працівников дитячих закладів у виховательки одного з дитсадків виділена С.diphtheriae. Було проведено дослідження на токсигенність збудника,яке показало, що цей штамм С.diphtheriae не продукує екзотоксин. Яка реакція проводиться при дослідженні на токсигенність дифтерійних бактерій?

@ Реакція преципітації в агаровому гелі

Реакція кільцепреципітації

Реакція агглютинації

Реакція зв’язування комплемента

Реакція імунофлуоресценсії

У баклабораторії інфекційної лікарні при дослідженні крові хворого на запалення легенів було підтверджено попередній діагноз орнітоз. Хто найчастіше є джерелом інфекції при цьому захворюванні?

@ Птахи

Хвора людина

Гризуни

Кліщі

Собаки

У хворого тривалий кашель з харкотинням, що містить гнійні щільні часточки. При мікроскопічному дослідженні після фарбуванні за методом Циля-Нільсена виявлено сині коки, розташовані скупченнями та тонкі зігнуті червоні палички. Які мікроорганізми є причиною захворювання?

@ Mycobacterium tuberculosis

Actinomyces bovis

Staphylococcus aureus

E.coli

Corynebacterium diphteriae

При мікроскопічному дослідженні вмісту виразки з темною коркою, оточеною набряком і гіперемією, були виявлені грампозитивні товсті палички з обрубленими кінцями, що розташовані в капсулах поодинці або ланцюжками. Назвіть чинника цього захворювання.

@ Bacillus anthracis

Mycobacterium tuberculosis

Clostridium perfringens

Corynebacterium diphteriae

Yersinia pestis

В хірургічному відділенні лікарні виник спалах госпітальної інфекції, що проявлялась в частому нагноєнні післяопераційних ран. При бактеріологічному дослідженні гною був виділений золотистий стафілокок. Який метод дослідження треба використати для виявлення носія цього збудника серед персоналу відділення.

@ Фаготипування

Мікроскопічний

Серологічна ідентифікація

Визначення чутливості до антибіотиків

Біохімічна ідентифікація

Мікроскопічне дослідження фекалій хворого, що скаржився на частий стул, гострий біль в животі, лихоманку показало наявність грамнегативних паличок. При посіві фекалій на середовище Ендо виросли безбарвні колонії. Виділені бактерії ферментували лише глюкозу. Який збудник є причиною захворювання.

@ Shigella dysenteriae

E.coli

Salmonella typhimurium

Shigella sonne

Salmonella typhi

Зі слизових оболонок і харкотиння хворого, якій тривалий час приймав імунодепресанти, були виділені грампозитивні великі овальні клітини з брунькуванням, що розташовані хаотично та подовжені клітини, розташовані ланцюжками. Який збудник виділений.

@ Кандіди

Стрептобактерії

Актиноміцети

Дріжджі

Ієрсінії

У дитини віком 6 місяців з”явилися гострі розлади функції кишечника, пронос. Педіатр поставив попередній діагноз “колі-ентерит”. За допомогою якого методу можна довести етіологію цього захворювання.

@ Бактеріологічного

Мікроскопічного

Алергічного

Біологічного

Серологічного

На дослідження в бактеріологічну лабораторію було відправлено випорожнення хворої дитини грудного віку, з яких виділена культура ентеропатогенних кишкових паличик О55К59. на основі яких критеріїв виділена культура віднесена до ЕПКП О55

@ Антигенних властивостей

Морфологічних ознак

Культуральних ознак

Біохімічних властивостей

Визначення фаговару

До інфекційної клініки поступив хворий, при огляді якого було виявлено розеольозну висипку. Лікар-інфекціоніст поставив попередній діагноз “висипний тиф”. Якими мікробіологічними методами можна підтвердити чи спростувати діагноз?

@ Поставити реакцію аглютинації з відповідним діагностикумом

Провести бактеріологічну діагностику

Поставити біологічну пробу

Здійснити алергічну пробу

Провести мікроскопію препарату з висипки, зафарбованого за Грамом

В лікарню поступив хворий з підозрою на черевний тиф. Який матеріал необхідно взяти у хворого з метою ранньої діагностики цього захворювання

@ Кров

Сечу

Жовч

Фекалії

Кістковий мозок

До відділення поступив хворий з діагнозом пієлонефрит. Який матеріал необхідно взяти для бактеріологічного дослідження

@ Остання порція сечі

Кров

Жовч

Ексудат з уретри

Фекальні маси

У хворого жовтяниця, лихоманка, відсутність апетиту, збільшення печінки на 3 см. Які серологічні реакції, в першу чергу, необхідно використати для постановки диференціального аналізу.

@ ІФА для виявлення HBs-антигену

Реакцію Відаля

Реакцію Вейгля

Реакцію Вассермана

РНГА з хламідійним діагностикумом

У школі першокласникам поставили внутрішньо шкірну пробу Манту з туберкуліном. З якою метою це було зроблено.

@ Для відбору школярів, що підлягають вакцинації БЦЖ

Для вакцино-профілактики туберкульозу

Для визначення напруженості імунітету до дифтерії

Для визначення ступеню алергізації до рікетсій

Для виявлення хворих на паротит

Хворий К 40 років звернувся до лікаря зі скаргами на наявність під шкірою верхньої частини шиї зліва ущільнення, почервоніння шкіри, біль в цій ділянці , а також періодичне виділення з пухирців шкіри гнійної рідини з наявністю білих крупинок, які являють собою багаточісленні короткі паличкоподібні елементи гриба Про яке захворювання іде мова ?

@ Актиномікоз

Кандидоз

Рак шкіри

Туберкульоз

Фурункул

У хворого 50 років з ревматичним ураженням мітрального клапана в біопсії клапана виявлена гранульома Ашоф-Талалаева . Визначте, до якого різновиду імунно-патологічної реакції відноситься гранулема?

@ Реакція гіперчутливості сповільненого типу

Реакція гіперчутливості І типу

Реакція гіперчутливості ІІ типу

Реакція гіперчутливості ІІІ типу

Аутоімунна реакція

При гістологічному дослідженні щитоподібної залози, видаленої з приводу тіреотоксичного зобу, встановлена дифузна інфільтрація тканини залози лімфоцитами, плазмоцитами і ретикулярними клітинами. Назвіть процес, який розвинувся в залозі.

@ Аутоімунна реакція.

Реакція гіперчутливості І типу

Реакція гіперчутливості ІІ типу

Реакція гіперчутливості ІІІ типу

Реакція гіперчутливості ІV типу

В 1874 г. Гансен описал возбудителя тяжелого Инфекционного хронического заболевания , Встречающегося только у людей, с длительным Инкубационным периодом,образованием инфильтратов-лепром.К какому семейству принадлежит возбудитель данной болезни?

@ Микобактерий

Коринебактерий

Энтеробактерий

Актиномицетов

Риккетсий

Материал от больного ОКЗ был засеян на среды Эндо и висмут-сульфитагар , на которых через 18 час. выросли соответственно полупрозрачные бледнорозовые и черные блестящие колонии . К какому роду семейства кишечных бактерий можно предположительно отнести выделенные микроорганизмы?

@ Сальмонелла

Шигелла

Иерсиния

Эшерихия

Гафния

Один из представителей семейства кишечных бактерий обладает способностью об- разовывать капсулу как в организме так и на питательных средах , формируя при этом мутные слизистые колонии . Известно также,что он является возбудите- лем риносклеромы-хронического атрофического процесса слизистой в.д. путей. Укажите родовое название возбудителя ?

@ Клебсиелла

Сальмонелла

Цитробактер

Энтеробактер

Шигелла

В бактериологическую лабораторию направлен больной ребенок с характерными приступами судорожного кашля.. Для уточнения диагноза у него для исследования взята слизь с носоглотки ,которая засеяна на среду КУА/казеиновоугольный агар/. Через 72ч. культивирования при + 37град. выросли мелкие влажные колонии., Напоминающие капельки ртути.Назовите какой это мог быть микроорганизм?

@ Бордетелла пертузис

Стафилококк ауреус

Нейсерия менингитидис

Гемофилюс инфлюэнца

Бордетелла парапертузис

В некоторых случаях, для выяснения причины гнилостной инфекции посев мате- риала на питательные среды проводится с помощью специального приема:иссле- дуемый материал вносится в конденсационную воду скошенного питательного агара.Наличие бактерий определяют по ползучему росту снизу вверх по поверхности среды.Какой микроорганизм можно так обнаружить?

@ Протей

Кишечную палочку

Синегнойную палочку

Стафилококк

Энтерококк

У больного с диагнозом “сепсис” взята для бактериологичесго исследования кровь из локтевой вены в количестве 10 мл. На какую питательную среду производят обычно посев крови с целью выделения бактерий?

@ Сахарный бульон

Желточно-солевой агар

Кровяной агар

Пептонная вода

Мясопептонный бульон

При расследовании вспышки внутрибольничной инфекции выделены чистые куль- туры золотистого стафилококка от больных ,мед.персонала и некоторых объектов окружающей среды .Какое исследование необходимо провести ,чтобы установить идентичность выделенных стафилококков и установить источник госпитальной инфекции?

@ Фаготипирование

Определение биовара

Серотипирование

Определение патогенности

Заражение животных

Исследуемый материал/раневое отделяемое / засеяли на питательный агар в чашки Петри ,которые инкубировали при + 37 град.С 18час.На агаре выросли круглые плос- Кие,слизистые колонии с характерным сине-зеленым пигментом,диффундирующим В агар , с резким характерным запахом.Какие микроорганизмы выросли на питатель- Ном агаре?

@ Псевдомонада

Серация

Сарцина

Стафилококк

Клебсиелла

В стационар поступил больной с диагнозом “ бруцеллез” .Врач предположил , что у больного в данный момент имеет место бактериемия и отправил в лабора- торию материал для баканализа.Что было взято для исследования?

@ Кровь

Моча

Фекалии

Ликвор

Мокрота

При исследовании нативного материала ,содержащего возбудителя холеры в фазовоконтрастном и темнопольном микроскопе наблюдается очень характерная подвижность.С какими структурами микробной клетки она связана?

@ Монотрихом

Перитрихами

Спириллами

Ресничками

Фимбриями

Для проведения специфической плановой профилактики холеры необходимо правильно подобрать вакцину.Для этого необходимо знать какой вид холерного в ибриона вызывает холеру в последние годы?

@ Ельтор

Мечниковский

Классический

Альбензис

Протеус

#