Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Наше мучение.docx
Скачиваний:
510
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
3.44 Mб
Скачать

Крок 1. Загальна лікарська підготовка. 2005 - 2006

8.0 Мікробіологія

1

З метою масового обстеження студентів на носійство S.aureus перед виробничою практикою у дитячому відділенні клінічної лікарні було використано елективне середовище з метою отримання чистої культури цього збудника. Яке з перерахованих середовищ було використано?

@Жовтково-сольовий агар

Середовище Ендо

М’ясо-пептонний агар

Середовище Вільсона-Блера

Кров’яний телуритовий агар

#

2

У працівника м’ясокомбінату після роботи з черговою партією м’яса худоби (вівці) через декілька тижнів розвинувся артрит, що супроводжувався запаленням регіонарних лімфатичних вузлів, болем, підвищенням температури, станом алергії. При проведенні лабораторних досліджень збудника не було виділено одразу, проте встановлено позитичну алергічну пробу Бюрне. Які мікроорганізми могли викликати дане захворювання?

@Збудники бруцельозу

Збудники туберкульозу

Збудники сибірки

Збудники сальмонельозу

Збудники дифтерії

#

3

При дослідженні підозрілих м’ясних продуктів (сосиски), що мали характерних гнилісний запах було виділено грамнегативні паличковидні мікроорганізми, рухливі, що добре росли на МПА з ефектом „роїння”. При посіві в конденсаційну воду на поверхні середовища утворювали наліт димчасто-голубого кольору. Який мікроорганізм між спричинити гнилісний розпад даного продукту?

@Протей

Кишкова паличка

Сальмонели

Холерний вібріон

Шигели дезентерії

#

4

При перевірці крові від одного з донорів було встановлено наявність HBsAg. При цьому донор повідомив, що нещодавно проходив лікування з парентеральним введенням інфузійних розчинів. Оцініть якість крові від такого донора для переливання.

@Кров непридатна для переливання

Кров можна використовувати для переливання

Можна використовувати тільки плазму крові

Можна використовувати тільки еритроциатрну масу

Можна використовувати після обробки

#

5

У хворого з важким перебігом вірусного гепатиту в крові виявлено антитіла до вірусів гепатиту В і Д. як відомо, дельта вірус не може самостійно репродукуватись в гепатоцитах. Завдяки якому процесу стає можливою репродукція вірусу гепатиту Д в присутності вірусу гепатиту В?

@Одностороння комплементація вірусів

Інтерференція вірусів

Генетична реактивація дефектних вірусів

Фенотипові змішування

Мутації у геномі дельта-вірусу

#

7

Від хворого з ознаками ентеровірусної інфекції виділено штам, який містить антигени різних серотипів вірусів Коксаки А і ЕСНО. Яку назву має процес обміну капсидними білками при одночасній репродукції споріднених вірусів в одній клітині?

@Фенотипові змішування

Фенотипові маскування

Двостороння комплементація

Інтерференція

Генетична реактивація

#

8

В колективі дошкільної установи одночасно виявили декілька дітей з катаральним запаленням слизової оболонки трахеї та бронхів. За клінічними проявами запідозрено коклюшну інфекцію. Яким чином, як правило, передається коклюш?

@Повітряно-краплинним

Аліментарним

Повітряно-пиловим

Контактним

Трансмісивним

#

9

В хірургічному стаціонарі зафіксовано виникнення гнійно-запальних уражень післяопераційних ран одночасно у декількох хворих. При бактеріологічному дослідженні встановлено, що з матеріалу усіх хворих виділено культуру стафілокока. Запідозрено спалах госпітальної інфекції. Які з перерахованих властивостей визначають стафілококів як збудників госпітальних інфекцій?

@Полірезистентність до антибіотиків

Виділення екзотоксину

Виділення ферментів патогенності

Широке розповсюдження

Стійкість до фізичних факторів

#

10

До інфекційного відділення госпіталізували хворого з ознаками загальної слабкості, сильними головними і м’язовими болями, високою температурою, гіперемією обличчя. Встановлено, що тиждень назад хворий відпочивав біля озера. Лікар запідозрив лептоспіроз. Яким чином лептоспіри могли потрапити до організму хворого?

@З водою

З повітрям

З ґрунтом

З їжею

Через предмети вжитку

#

11

У хворого діагностована пневмонія мікоплазменної етіології. Які антибіотики за механізмом дії не слід використовувати для лікування?

@Антибіотики, які пригнічують синтез компонентів клітинної стінки

Антибіотики, які порушують проникність цитоплазматичної мембрани

Антибіотики, які порушують синтез білка

Антибіотики, які порушують синтез нуклеїнових кислот

Антибіотики, які порушують процеси окислювального фосфорилювання

#

12

Після вживання тістечок, які зберігались протягом доби при кімнатній температурі, у хворого з’явились ознаки гострого кишкового отруєння. З тістечок виділена чиста культура грам позитивних коків, які утворювали зону гемолізу на кров’яному агарі, проявляли лецитиназну активність на жовточно-сольовому агарі, утворювали пігмент при культивуванні на світлі на молочно-сольовому агарі, коагулювали плазму протягом двох годин. Які мікроорганізми спричинили захворювання?

@Staphylococcus aureus

Staphylococcus epidermidis

Staphylococcus saprophyticus

Salmonella typhimurium

Salmonella enteritidis

#

13

В бактеріологічну лабораторію поступив досліджуваний матеріал (промивні води, в’ялена риба домашнього приготування), взятий у хворого з підозрою на ботулізм. На яке поживне середовище слід зробити первинний посів матеріалу?

@Середовище Кітта-Тароцці

Цукрово-кров’яний агар

Цукровий м’ясо-пептонний агар

Цукровий м’ясо-пептонний бульйон

Сироватковий агар

#

14

Патогенні бактерії в організмі хазяїна здатні фіксуватись на поверхні клітин. Які структури бактеріальної стінки зумовлюють адгезивність збудника?

@Мікроворсинки (пілі)

Капсула

Джгутики

Мезосоми

Гранули волютину

#

16

З досліджуваного матеріалу хворого виділили чисту культуру бактерій. На яких поживних середовищіах проводять ідентифікацію збудника за ферментативними властивостями?

@Середовища Гісса

Середовище Плоскірєва

Середовище Ендо

Середовище Лєвіна

Середовище Вільсон-Блера

#

17

Дитина госпідатлізована до лікарні з вірусних захворюванням верхніх дихальних шляхів. Які з перерахованих родин вірусів є „вірусами подвійної дії”, тобто є онкогенними та здатними викликати інфекційні хвороби?

@Аденовіруси

Рабдовіруси

Ентеровіруси

Ріновіруси

Коронавіруси

#

18

З досліджуваного матеріалу хворого виділений вірус, що належить до РНК-вірусів, які мають онкогенні властивості. До якої родини належить виділений від хворого вірус?

@Ретровіруси

Пікорнавіруси

Рабдовіруси

Коронавіруси

Ортоміксовіруси

#

19

У пацієнта діагностовано пухлинне захворювання вірусної етіології. Який механізм взаємодії онкогенних вірусів з чутливою клітиною?

@Інтеграція вірусного геному в геном клітини хазяїна

Репродукція вірусу і вихід з клітини брунькуванням

Персистенція вірусу в клітині

Репродукція вірусу і вихід з клітини шляхом вибуху

Репродукція вірусу та утворення цитоплазматичних включень

#

20

У юнака 18 років внаслідок ендогенної інфекції виник апендицит. Який з мікроорганізмів, що мешкають у кишечнику можна виключити з числа імовірних збудників цього захворювання?

@Біфідобактерії

Бактероїди

Ентерококи

Ешеріхії

Протеї

#

21

30-річний чоловік хворів на уретрит, потім інфекція поширилася на простату. З метою мікробіологічної діагностики було проведено культуральне дослідження . Ріст збудника вдалося одержати тільки на поживному середовищі із додаванням 10\% сечі. До якої групи мікроорганізмів найбільш імовірно відноситься збудник?

@Мікоплазми

Нейссерії

Хламідії

Гарднерели

Стафілококи

#

22

До інфекційної лікарні доставлено літнього чоловіка, безпритульного. У хворого: висока температура, запаморочення, висип на шкірі. Враховуючи, що хворий страждає також на педікульоз, лікар запідозрив висипний тиф. Який метод діагностики найдоцільніше використати для підтвердження діагнозу?

@Серологічний

Бактеріологічний

Вірусологічний

Мікроскопічний

Алергологічний

#

23

З блювотних мас хворого на гострий гастроентерит виділені Гр- дуже рухливі мікроорганізми у вигляді злегка зігнутих паличок. Які дослідження дозволять з‘ясувати, чи є виділений мікроорганізм холерним вібріоном?

@Вивчення антигенних та біохімічних властивостей

Виявлення ферментів патогенності

Визначення токсигенності у реакції преципітації

Визначення чутливості до антибіотиків

Зараження лабораторних тварин

#

24

У хлопчик 8 років на голові з‘явилися осередок облисіння. Волосся обламане на висоті 5-8 мм, пеньки волос покриті чохлом із спор гриба. Уражене волосся дає зелене випромінювання при люмінесцентному освітленні у темному приміщенні. Який з патогенних грибів є найбільш імовірною причиною захворювання?

@Microsporum

Trichophyton

Epidermoptyton

Sporotrichum

Cladosporium

#

25

У лабораторію доставлено кров хворого з підозрою на черевний тиф для проведення серологічного дослідження. Реакцію Відаля ставив недостатньо кваліфікований лаборант, який обмежився використанням тільки О та Н діагностикумів з сальмонел тифу. Які ще діагностикуми слід було використати для правильної постановки реакції Відаля?

@Паратифів А та В

К та Vі діагностикуми сальмонел тифу

Холери та дизентерії

Висипного та поворотного тифу

Еритроцитарні О та Н діагностикуми

#

26

У дитини 2,5 років з підозрою на дифтерію зіву взяли мазок із слизової та зробили посів на зсілу кінську сироватку. Яке призначення цього етапу мікробіологічної діагностики?

@Виділення чистої культури

Визначення біохімічних властивостей

Виявлення токсигенності

Визначення серотипу токсину

Дослідження антигенних властивостей

#

27

У бактеріологічній лабораторії досліджуються овочеві консерви, які були причиною захворювання кількох людей на ботулізм. Дотримання яких умов культивування буде найбільш суттєвим для виявлення збудника у досліджуваному матеріалі?

@Відсутність кисню

Додавання у середовище антибіотиків, які пригнічують Гр- мікрофлору

Лужна реакція поживного середовища

Температура не вище 350С

Наявність вітамінів та амінокислот у середовищі

#

28

У лабораторію доставлено сечу хворого на туберкульоз нирок для проведення бактеріологічного дослідження. Шляхом центрифугування із сечі отримали осад, обробили його 10\% сірчаною кислотою та засіяли на картопляно-яєчне поживне середовище. Через три дні росту мікроорганізмів на середовищі не виявлено. Назвіть найбільш імовірну причину.

@Дуже повільний ріст збудника

Непридатне поживне середовище

Мікроорганізми загинули під впливом кислоти

Мікроорганізми знаходилися у над осадовій рідині

Не було створено анаеробні умови

#

29

У чоловіка 47 років, вкушеного лисицею, через 4 тижні підвищилася температура, розвинулася депресія, апатія, розлади дихання і ковтання. Через 6 днів хворий помер від паралічу серця. У мазках-відбитках з мозку загиблого знайдені тільця Бабеша-Негрі. До якої родини найбільш імовірно належить вірус, якій був причиною смерті людини?

@Rhabdoviridae

Adenoviridae

Herpesviridae

Retroviridae

Orthomyxoviridae

#

30

Юнак 17 років страждає на фурункульоз, викликаний умовно-патогенним Staphylococcus epidermidis. Яке дослідження найдоцільніше провести, щоб правильно вибрати препарат для лікування цього хворого?

@Скласти антибіотикограму

Визначити фаговар

Виявити фактори патогенності

Визначити антигенні властивості

Дослідити біохімічні властивості

#

31

Новонароджений, який з‘явився на світ у домашніх умовах без кваліфікованої медичної допомоги, і мати якого не проходила у період вагітності необхідних обстежень, на другу добу доставлений в лікарню із гострим гнійним кон‘юнктивітом. При мікроскопії виділень з очей дитини знайдені Гр- диплококи, розташовані всередині лейкоцитів та поза клітинами. Який мікроорганізм є найбільш імовірним збудником захворювання?

@Neisseria gonorrhoae

Chlamydia trachomatis

Corynebacterium diphtheriae

Staphylococcus aureus

Pseudomonas aeruginosa

#

32

У дитини 7 років, яка неодноразово хворіла на стрептококову ангіну, лікар запідозрив розвиток ревматизму і призначив серологічне дослідження. Наявність антитіл до якого з стрептококових антигенів найбільш вірогідно підтвердить передбачуваний діагноз?

@О- стрептолізін

С - вуглевод

М- білок

Еритрогенний токсин

Капсульний полісахарід

#

33

Кров людини з підозрою на черевнотифозне бактеріоносійство доставлено у лабораторію для проведення серологічного дослідження. Для виявлення антитіл у досліджуваній сироватці було використано діагностикум, який являє собою еритроцити, навантажені Ві-антигеном черевнотифозної палички. Який результат реакції буде вважатися за позитивний?

@Склеювання еритроцитів

Повний лізіс еритроцитів

Відсутність гемолізу

Зв‘язування комплементу

Утворення ліній преципітації

#

34

Хворий на уретрит чоловік протягом тижня самостійно лікувався антибіотиками пеніцилінового ряду, але це не покращило стан хворого. Проведене бактеріологічне дослідження показало, що збудником захворювання є мікоплазми. Чому препарати, які приймав хворий, виявилися неефективними?

@Мікоплазми не мають клітинної стінки

Збудник розмножується всередині клітин

Мікоплазми утворюють фермент, який руйнує пеніцилін

Мембрана мікоплазм містить холестерин

Мікоплазми не утворюють відповідних транспортних білків

#

35

При посеве испражнений переболевшего брюшным тифом на среду Эндо и последующей инкубации в термостате получили рост колоний, имеющих различную окраску и размеры. Одни колонии были крупные красного цвета, другие средних размеров бесцветные. К каким средам (по назначению) относится указанная в условии питательная среда?

@Дифференциально-диагностическим

Избирательным

Специальным

Консервирующим

Средам обогащения

#

37

Материалом от ребенка с диагнозом “энтеровирусная инфекция?” заразили культуру клеток обезьян (Vero) и мышат-сосунков, в результате не выявлено цитопатического эффекта на культуре клеток, но зарегистрирована гибель мышат-сосунков. Какие энтеровирусы могли вызвать заболевание у данного ребенка?

@Коксаки А

Коксаки В

ЭКХО

Полиовирусы

Неклассифицированные энтеровирусы 68-71

#

38

С целью индикации вирусов при микроскопии обработанной исследуемым материалом культуры клеток обнаружили клетки на которых находились скопления эритроцитов. Назовите указанный в условии тест индикации вирусов.

@Реакция гемадсорбции

Реакция гемагглютинации

Цитопатическое действие

Цветная проба

Бляшкообразование

#

39

При серологическом методе диагностики вирусных заболеваний исследуемую сыворотку разводят двукратно в лунках планшетки, вносят вирусный диагностикум, а затем добавляют взвесь эритроцитов. Назовите эту реакцию.

@Реакция торможения гемагглютинации

Реакция гемагглютинации

Реакция пассивной гемагглютинации

Реакция обратной пассивной гемагглютинации

Реакция связывания комплемента

#

40

С целью индикации вирусов применяют тест основанный на изменении РН культуральной питательной среды в процессе культивирования клеток, обработанных исследуемым материалом. Из перечисленных ниже тестов необходимо выбрать тот, который используют в данном случае.

@Цветная проба

Цитопатическое действие

Реакция гемагглютинации

Реакция гемадсорбции

Бляшкообразование

#

41

Из роговицы кролика зараженной содержимым везикулы больного с подозрением на натуральную оспу, приготовили мазок- отпечаток. При микроскопии препарата, окрашенного по Романовскому, обнаружили тельца различной величины и формы, расположенные в цитоплазме. Назовите эти тельца.

@Гварниери

Арагао

Пашена

Люпшютца

Бабеша-Негри

#

42

На второй день проведенного бактериологического исследования испражнений больного с острым кишечным заболеванием лабораторией выдано предварительное заключение: “патогенные штаммы кишечной палочки не обнаружены”. Изучение каких свойств выделенной бактериальной культуры позволило дать такое заключение?

@Антигенных

Тинкториальных

Морфологических

Сахаролитических

Протеолитических

#

43

На объектах внешней среды и пищевых продуктах антигены шигелл Зонне обнаруживают в реакции с использованием диагностической тест-системы, в набор которой входит полистироловый планшет с адсорбированными специфическими антителами. Назовите эту реакцию.

@ИФА

РИФ

РОПГА

РПГА

Реакция иммуноэлектрофореза

#

44

У больного, поступившего в инфекционное отделение с жалобами на судорожное сокращение мышц лица, из ссадины правой нижней конечности были выделены бактерии с терминальным расположением спор, придающих им вид “барабанных палочек”. Каким бактериям присущи данные свойства?

@Clostridium tetani

Clostridium botulinum

Clostridium per ringens

Bacillus anthracis

Bacillus cereus

#

45

У больного, перенесшего 10 недель назад желтуху, в крови были обнаружены HBsAg. Для какой патологии это характерно?

@Вирусного гепатита В

Вирусного гепатита А

Вирусного гепатита С

Вирусного гепатита Е

Вирусного гепатита D

#

46

При постановке реакции пассивной гемагглютинации были использованы различные разведения сыворотки крови обследуемого и эритроцитарный Vi-диагностикум. С какой целью ставилась эта реакция?

@Для выявления лиц, подозрительных на носителей брюшнотифозных микробов

Для обнаружения брюшнотифозных микробов в крови

Для выявления лиц, подозрительных на носителей патогенных кишечных палочек

Для обнаружения патогенных кишечных палочек в крови

Для обнаружения антител в крови к кишечным палочкам

#

47

Из гнойной раны больного выделены микроорганизмы шаровидной формы, располагающиеся в мазках в виде скоплений, напоминающих гроздья винограда, грамположительные, образующие на МПА колонии S-формы. К какому виду принадлежат обнаруженные в ране микробы?

@Установить видовую принадлежность микробов по перечисленным свойствам не представляется возможным

S. aureus

S. epidermidis

S. saprophyticus

S. pyogenes

#

48

Сыворотка крови больных была разведена физ. раствором 1:100, 1:200, 1:400, 1:800 и к этим разведениям добавлен бруцеллезный диагностикум. В данном случае речь идет о постановке реакции:

@Агглютинации Райта

Пассивной гемагглютинации

Преципитации

Агглютинации Грубера

Обратной пассивной гемагглютинации

#

49

На чому заснованi прискоренi методи дiагностики холери, що дозволяють встановити точний лабораторний дiагноз?

@Бiологiчних особливостях холерного вiбрiона

Захисту вiбрiонiв, що мiстяться в дослiджуваному матерiалi

Наявностi декiлькох сероварiв

Невибачливостi до живильних середовищ

На культуральних властивостях

#

50

При дизбактерiозах, що супроводжуються розвитком гнилосноi флори i пiдвищенням ph фекалiй, потрiбно призначити бiологiчнi препарати, що утворюють кисле середовище. Якi мiкроорганiзми можна для цього використати?

@бiфiдумбактерii

Псевдомонади

Клебсiели

Азотобактерii

Протей

#

51

Iнфекцiю жовчного мiхура спричинили подiбнi до пневмококiв мiкроорганiзми, якi лабораторiя на пiдставi бiологiчних властивостей вiднесла до стрептококiв групи Д. Яку вони мають назву?

@Фекальний ентерокок

Зеленячий стрептокок.

Пiогенний стрептокок

Ланцетовидний диплокок

Гемалiтичний стрептокок

#

52

Для дiагностики туберкульозу лiкар назначив внутрiшньо- шкiряну пробу Манту. Що вона дозволяе виявити?

@Iнфiкованiсть органiзму мiкобактерiями

Природну резистентнiсть до туберкульозу

Чутливiсть до антибiотикiв

Стан набутого iмунiтету

Бар’ерну функцiю тканин i органiв

#

53

Для нагромадження мiкобактерiй i iх кращого виявлення в препаратах бактерiолог рекомендував один iз методiв “збагачення” харкотиння. Як вiн називаеться?

@Флотацiя

Видiлення чистоi культури

Метод Прайса

Бiологiчний метод

Туберкулiнова проба

#

54

Дитинi ставили дiагноз “бруцельоз”. В контактi з хворими тваринами вона не була. Як дитина могла заразитись?

@Через сире молоко

Через немитi овочi i фрукти

Через воду

Через грязнi руки

Пiд час iн’екц

#

55

У хворого на протязi 10 днiв мае мiсце пiдвищена температура, приступи характерного кашлю. Лiкар назначив посiв слизу з носоглотки на середовище КУА. Який мiкроорганiзм передбачаеться виявити?

@Палочку коклюшу

Палочку iнфлюенцii

Лiстерiю

Клебсiелу

Стафiлокок

#

56

В бактерiологiчну лабораторiю з вогнища харчового отруення доставлена вялена риба, при дослiдженнi якоi на середовищи Кiтта – Тароцi бактерiолог виявив мiкроорганiзми подiбнi до “тенiсноi ракетки”. Збудником якоi хвороби вони могли бути?

@Бутулiзму

Сальмонельозу

Дизентерii

Дифтерii

Черевного тифу

#

57

Для серологічної діагностики черевного тифу використовують реакцію Відалю. Який механізм взаємодії антигенів та антитіл полягає в її основі?

@Аглютинація.

Преципітація.

Бактеріоліз.

Гемоліз.

Імобілізація бактерій.

#

58

Перед початком введення хворому протидифтерійної гетерогенної сироватки потрібно використати метод десенсібілізації. Яку назву він має?

@Безредка.

Манту.

Шика.

Коха.

Пфейфера.

#

59

В алантоїсній рідині заражено курячого зародку лікар виявив вірус. Яку реакцію він використав для цього?

@Гемаглютинації

Нейтралізації

Гальмування гемадсорбції

Зв?язування компліменту

Гальмування гемадсорбції

#

60

Серед бiологiчних препаратiв, отриманих генноiнженерним шляхом i упроваджених в практику е вакцина. Проти якоi вiрусноi iнфекцii вона призначена?

@Гепатиту В

Полiомiелиту

Кiру

Паротиту

Аденовiрусноi iнфекцii

#

61

В лабораторії визначена чутливість стафілококу до антибіотиків і видана по результатам дослідження слідуюча відповідь. Діаметр зон затримки росту дорівнює: Пеніцилін-8мм Оксацилін-8мм Ампіцилін-25мм Гентаміцин-22мм Який мєтод був використаний?

@Метод паперових дисков.

Метод подвійних розведень.

Бактеріологічний.

Бактеріоскопічний.

Метод Дригальського.

#

63

Яку вірусну інфекцію ліквідовано в світі завдяки зусиллям медицини, про що сповістила у 1980 році ВОЗ?

@Натуральну віспу

Кір

Поліомієліт

СНІД

Грип

#

64

На промисловому пiдприемствi проведена негайна профiлактика грипу А. Який противiрусний препарат був для цього використаний?

@Ремантадин

Бонафтон

Iнтерферон

Дiбазол

Гамма – глобулiн

#

65

Яке поживне середовище необхідно використати при посіві гною з рани з метою прискорення ідентифікації збудника?

@Кров’яний агар

Цукровий агар

Молочно-солевий агар

Жовчевий агар

М’ясо-пептонний агар

#

66

Про наявність якої інфекції свідчить виявлення в крові HBs Ag?

@Вірусного гепатиту В

Натуральної віспи

Вірусного гепатиту А

Поліомієліту

Герпетичної інфекції

#

67

При проведенні реакції аглютинації Відаля з метою діагностики черевного тифу встановлено: титр О-антитіл на рівні 1 : 1600, Н-антитіл 1 : 200. Який це період хвороби?

@Період розгару хвороби

Інкубаційний

Продромальний

Період реконвалесценції

Латентний

#

68

З метою профілактики дисбактеріозу застосовується препарат, який містить у своєму складі продукти життєдіяльності біфідобактерій. До якої групи профілактичних засобів він належить?

@Еубіотиків

Вакцин

Сироваток

Імуноглобулінів

Хіміопрепаратів

#

69

У населеному пункті зареєстровано випадки сибірки. Медичні служби почали специфічну профілактику населення проти сибірки за епідеміологічними показами. Який препарат використовується з цією метою?

@Жива вакцина

Вбита вакцина

Хімічна вакцина

Генно-інженерна вакцина

Анатоксин

#

70

Матеріал із рани від хворого з підозрою на газову анаеробну інфекцію засіяли на середовище Кіта-Тароцці, яке попередньо підігріли до кипіння. З яко метою проводили підігрівання середовища?

@Видалення кисню

Знищення мікробів

Розчинення солей

Стерилізації середовища

Збагачення киснем

#

71

З метою специфічної профілактики використана вакцина, яка містить в своєму складі мікроорганізми і знешкоджений формаліном екзотоксин. До яких вакцин вона належить?

@Асоційованих

Генно-інженерних

Анатоксинів

Хімічних

Живих

#

72

З метою профілактики правця проведена вакцинація дитини вакциною АКДП у віці 4, 5 і 6 місяців. Яке щеплення за показами проведено дитині?

@Планове

За епідемічними показами

Термінове

Необов’язкове

Лікувальне

#

73

При визначенні фагоцитарної активності лейкоцитів, через 2 години від моменту проведення досліду, кожен лейкоцит захопив в середньому по 9 мікроорганізмів. Через 7 годин в кожному лейкоциті виявлено не більше 5-ти мікроорганізмів. Яке фагоцитарне число?

@9

7

16

2

1,3

#

76

Пацієнту з підозрою на носійство збудника черевного тифу зроблено реакцію Vi-гемаглютинації. Починаючи з якого розведення сироватки титр антитіл буде мати діагностичне значення?

@1 : 40

1 : 80

1 : 20

1 : 320

1 : 180

#

77

В мазку з носоглоткового слизу лікар бактеріолог виявив дрібні попарно розташовані мікроорганізми бобовидної форми. За методом Грама забарвлені в рожевий колір. Назвіть виявлену бактерію.

@Нейсерії

Стафілококи

Стрептококи

Ентерококи

Мікрококи

#

78

При посіві матеріалу від хворого, з вираженими катаральними явищами, на середовище Борде-Жангу виросли колонії, що нагадують краплини ртуті. У мазку виявлено невеликі Грам-негативні, овоїдної форми палички розмірами 1-3 мкм.Що це за мікроорганізм?

@Бордетели

Коринебектерії

Мікобактерії

Менінгокок

Бруцели

#

79

У трирічної дівчинки краснуха. Її десятирічна сестричка не заразилась цією інфекційною хворобою, хоча весь час котактувала з нею. Педіатр з’ясував, що вона хворіла на краснуху п’ять років тому. Який вид імунітету лежить в основі захисту старшої сестри?

@Природний активний

Природний пасивний

Штучний активний

Штучний пасивний

Видовий

#

80

У хворого з підозрою на туберкульоз легень взяли мокротиння для виділення М. tuberculosis. Який фактор патогенності збудника можна визначити за допомогою методу Прайса:

@Корд -фактор

Ендотоксин

Екзотоксин

Агресини

Адгезини

#

81

Який з наведених збудників може передаватись через укуси бліх?

@Збудник чуми

Збудник лептоспірозу

Збудник ендемічного висипного тифу

Збудник бруцельозу

Збудник сибірки

#

82

У дівчинки 7 років діагностували параміксовірусну інфекцію. Як проявляється цитопатична дія цього вірусу?

@Утворення симпласту

Утворення внутріядерних включень

Наявність тілець Бабеша-Ернста

Наявність тілець Ліпшютца

Ушкодження клітин

#

83

У багатьох секретах людини міститься антибактеріальна речовина – лізоцим. Вкажіть, яку структуру бактеріальної клітини руйнує лізоцим?

@Пептидоглікан

Ліпополісахарид

Цитоплазматичну мембрану

Тейхоєві кислоти

Рибосоми

#

84

Хворому С. Поставили діагноз “СНІД”. Виберіть серед перерахованих тестів той, який є вирішальним у визначенні ступеня важкості захворювання:

@Співвідношення Т4/Т8 клітин

Титр комплемента

Концентрацію IgG

Фагоцитарну активність

Кількість природніх кіллерів

#

85

У хворого з підозрою на дифтерію виділено грампозитивні палички з невеликими потовщенями на кінцях. Який тест є вирішальним в підтвердженні діагнозу?

@Визначення токсигенності

Проба на цистиназу

Виявлення волютинових зерен

Гемоліз еритроцитів

Біохімічна активність

#

86

Якою морфологічною структурою бактерій та особливістю її будови спричинене позитивне чи негативне забарвлення по Граму?

@клітинна стінка

цитоплазматична мембрана

нуклеоїд

касула

цитоплазматичні включення

#

87

Вірусологічна лабораторія одержала завдання виявити антигени вірусу кримської лихоманки в матеріалі від хворого, що містить клітини, уражені вірусом. Який тест доцільно використати для вирішення завдання?

@Реакцію імунофлуоресценції

Реакцію аглютинації

Реакцію пасивної гемаглютинації

Реакцію зв’язування комплементу

Реакцію гемаглютинації

#

88

У зв’язку з підозрою на внутрішньолікарняну інфекцію, проведено обстеження у відділенні новонароджених пологового будинку. У кількох дітей, а також на деяких предметах догляду виявлено золотистий стафілокок. Які властивості виділених культур дають можливість встановити їхнє походження з одного джерела?

@Фаготип

Пігментоутворення

Антигенна структура

Біохімічна активність

Антибіотикограма

#

89

Хворий звернувся зі скаргою з приводу карбункулу на обличчі. Під час огляду : нещільний, без болю, набряк підшкірної клітковини, у центрі карбункулу чорний струп, по периферії везикулярні висипання навколо карбункулу. Бактеріологічне дослідження з’ясувало наявність нерухомих стрептобацил, які здатні утворювати капсули. Які мікроорганізми є збудниками даної хвороби.

@Bacillus antracis

Staptylococcus aureus

Bacillus anthracoides

Bacillus megaterium

Bacillus subtilis

#

90

У зв’язку з випадком дифтерії виникла необхідність провести запобіжні щеплення в студентській групі. Який препарат слід використати для створення штучного активного імунітету?

@Дифтерійний анатоксин

Специфічний імуноглобулін

Вакцина АКДП

Вакцина з вбитих бактерій

Антидифтерійну сироватку

#

91

У пацієнта з бронхіальною астмою за допомогою шкірних алергічних проб встановлено сенсибілізацію алергеном тополиного пуху. Який фактор імунної системи відіграє вирішальну роль в розвитку цього імунопатологічного стану?

@IgE

IgD.

IgM.

Т-лімфоцити.

IgG.

#

92

У пацієнта з ознаками коліту виділена чиста культура бактерій, яка за морфологічними, культуральними та біохімічними властивостями віднесена до роду шигел. Яку з названих реакцій доцільно застосувати для серологічної ідентифікації культури?

@Аглютинації

Зв’язування комплементу

Непрямої гемаглютинації

Преципітації

Затримки гемаглютинації

#

93

Дитині віком 6 років, у якої запідозрено активний туберкульозний процес, проведено діагностичну реакцію Манту. Який імунобіологічний препарат при цьому було введено?

@Туберкулін.

Вакцину БЦЖ.

Вакцину АКДП.

Тулярін.

Вакцину АДП

#

94

У больной М. 32 лет после перенесенной стрептококковой ангины предполагают подострый септический эндокардит. Какой из перечисленных ниже видов стрептококка вероятнее всего может быть выделен при посеве крови?

@Streptococcus viridans

Streptococcus pyogenes

Streptococcus agalactiae

Streptococcus pneumoniae

Streptococcus bovis

#

95

При антибиотикотерапии часто наблюдается переход микроорганизмов в L-формы, для которых характерно, что они:

@Являются бактериями без клеточной оболочки

Могут быть только среди микоплазм

Не могут реверсировать в исходную форму

Более похожи на вирусы, чем на бактерии

Являются наиболее вирулентными формами грибов

#

96

После стихийного бедствия (землетрясение с массивными разрушениями) в населенном пункте вспыхнула эпидемия заболевания, которое переносится вшами. Укажите возбудителя этого заболевания среди перечисленных:

@Rickettsia prowazekii

Rickettsia typhi

Rickettsia rickettsii

Rickettsia conorii

Rickettsia akari

#

97

У человека, ранее перенесшего сыпной тиф, на фоне полного эпидемиологического благополучия развилось заболевание сыпным тифом. Поставлен диагноз – рецидивная форма сыпного тифа - болезнь Брилля. Переносчиком этого заболевания является:

@Нет переносчика

Клещи

Вши

Комары

Мухи

#

98

Произошла вспышка гастроэнтерита после званого обеда. У 12 из 23 человек в течение 24 часов после обеда развились симптомы диареи, головная боль, боль в животе, тошнота, рвота повышение температуры. Причиной вспышки оказался салат, в приготовлении которого были использованы сырые яйца. Какой микроорганизм был наиболее вероятной причиной вспышки:

@Salmonella enteritidis

Энтеротоксигенная E. coli

Vibrio cholerae

Shigella dysenteriae

Vibrio parahaemolyticus

#

99

Микрофлора желудка немногочисленна, что связывают с кислотностью желудочного содержимого. Благодаря продукции какого фермента выживает в желудке Helicobacter pylori, который участвует в развитии язвенной болезни?

@Уреазы

Протеазы

Аденилатциклазы

Липазы

Гиалуронидазы

#

100

В детском саду произошла вспышка бактериальной дизентерии. Кто скорее всего может быть источником инфекции при этой вспышке?

@Работник столовой

Любимая собака, принадлежащая одному из детей

Кошка, живущая на территории детского сада

Черепахи в аквариуме

Попугай, принесенный одним из детей

#

101

При подозрении на сепсис материалом для исследования служит кровь больного. Ее нужно взять стерильным шприцом из локтевой вены в количестве 5 - 10 мл и засеять на питательную среду:

@Глюкозный мясо-пептонный бульон во флаконе (50-100 мл)

Чашку Петри с мясо-пептонным агаром

Чашку Петри с кровяным агаром

Чашку Петри с глюкозным агаром

Одну пробирку с мясо-пептонным бульоном

#

102

При микробиологической диагностике коклюша возбудитель - Bordetella pertussis может быть выделен

@Из носоглоточной слизи, взятой тампоном, при посеве на среду Борде-Жангу

Из носоглоточной слизи, взятой тампоном, при посеве на сахарный агар

Из носоглоточной слизи, взятой тампоном, при посеве на желточно-солевой агар

Из ликвора при посеве на сахарный бульон

Из крови при посеве на сахарный бульон

#

103

Необходимо провести вакцинацию человека, отправляющегося в район, эндемичный по туляремии. Вакцина для профилактики туляремии содержит:

@Живые ослабленные микроорганизмы rancisella tularensis

Убитые формалином rancisella tularensis

Инактивированный формалином эндотоксин

Живые ослабленные микроорганизмы Yersinia pestis

Инактивированный формалином мышиный токсин

#

104

Человек пешком пересек местность, где наблюдалась эпизоотия чумы среди грызунов. Он мог быть инфицирован

@Блохами

Вшами

Мухами

Москитами

Клещами

#

105

Выделение культуры возбудителя при диагностике большинства спирохетозов не является основным методом ввиду сложности или неразработанности метода культивирования. Культивирование какой спирохеты на искусственной питательной среде используется в диагностике заболевания?

@Leptospira interrogans

Treponema pallidum

Treponema bejel

Treponema pertenue

Borrelia recurrentis

#

106

Для плановой профилактики инфекционных заболеваний ребенку должны ввести вакцину АКДС. Эта вакцина содержит:

@Убитую коклюшную вакцину, дифтерийный и столбнячный анатоксины

Живую коклюшную вакцину, дифтерийный и столбнячный анатоксины

Коклюшный, столбнячный и дифтерийный анатоксины

Убитые коклюшную, столбнячную и дифтерийную вакцины

Коклюшную вакцину, дифтерийную и столбнячную антитоксические сыворотки

#

107

При серологической диагностике заболевания было установлено присутствие в сыворотке крови антител к предполагаемому возбудителю. В каком случае полученный результат может считаться основанием для постановки диагноза?

@Если антитела выявлены в диагностическом титре

 Обнаружение антител к возбудителю имеет диагностическое значение независимо от их титра.

 Если антитела выявлены в титре, выше диагностического

 Обнаружение антител не имеет диагностического значения в любом случае

При исследовании одной пробы сыворотки достоверный серологический диагноз поставить невозможно

#

108

Обычно для серологического диагноза инфекционного заболевания проводят повторное исследование сыворотки для выявления нарастания титра антител в динамике болезни. Исследование одной пробы сыворотки может быть достаточным, если обнаружены антитела к возбудителю, являющиеся

@IgM

IgG

IgD

IgE

При исследовании одной пробы сыворотки достоверный серологический диагноз поставить невозможно

#

109

Наиболее прочным и продолжительным является искусственный активный иммунитет, полученный введением вакцин:

@Из живых микробов с ослабленной вирулентностью

 Из убитых микробов

 Из отдельных антигенов микробных клеток (О- или К-антигенов)

 Химических

Генно-инженерных

#

111

Для профилактики полиомиелита могут быть использованы различные биологические препараты. Какой препарат создаст наиболее продолжительный местный иммунитет слизистой кишечника?

@Оральная вакцинация живой вакциной

Парентеральная вакцинация инактивированной вакциной

Оральное применение полиовирусного иммуноглобулина

Парентеральная вакцинация живой вакциной

Парентеральное введение человеческого иммуноглобулина

#

112

У женщины 73 лет после операции на органах брюшной полости на 6 сутки повысилась температура, появился кашель, озноб. При микроскопии мокроты выявлены грамположительные диплококки ланцетовидной формы. Наиболее вероятным возбудителем является

@Streptococcus pneumoniae

Streptococcus pyogenes

Klebsiella pneumoniae

Mycoplasma pneumoniae

Chlamidia pneumoniae

#

113

У пациентки хирургического отделения появились жалобы на боли в пояснице и в низу живота, болезненное и частое мочеиспускание. После батериологического исследования мочи выявлены грамнегативные оксидаза-положительные палочковидные бактерии, образующие мукоидные колонии зеленоватого цвета со специфическим запахом. О каком возбудителе можно думать?

@Pseudomonas aeruginosa

Proteus mirabilis

E. coli

Str. pyogenes

Mycoplasma pneumonie

#

114

При бактеріологічному дослідженні мокротиння хворого на запалення легенів була ізольована Mycoplasma рneumoniae. Якими ознаками M. рneumoniae відрізняється від інших прокаріотів?

@Відсутність клітинної стінки

Відсутність синтезу АТФ

Відсутність капсули

Відсутність полісахаридів

Відсутність ЦПМ

#

115

У хворого М. виявлена виразка шлунка. При бактеріологічному дослідженні біоптату, взятого із ушкодженої дільниці шлунку, на 5-й день на шоколадному агарі виросли дрібні колонії грам- негативних оксидоредуктазопозитивних звивистих бактерій. Який із перелікованих мікроорганізмів є найбільш вірогідним збудником виразки шлунку?

@Helicobacter pylori

Campilobacter jejuni

Campilobacter etus

Mycoplasma hominis

Chlamydia trachomatis

#

117

У пологовому будинку лікар-неонатолог готується до проведення вакцинації. Яку вакцину він буде вводити новонародженим дітям?

@БЦЖ

АКДС

АДС

Поліовакцину

СА

#

121

Больной 28 лет обратился к стоматологу с жалобами на пульсирующую зубную боль, которая отдает в висок. При зондировании обнаруженной кариозной полости ощущается боль по всему ее дну, что характерно для острого пульпита. Какие микроорганизмы наиболее часто участвуют в развитии пульпита?

@Staphylococcus aureus.

Streptococcus salivarius.

Actinomyces viscosus.

Leptotrichia buccalis

Prevotella melaninogenica.

#

122

Больной 36 лет обратился к стоматологу с жалобами на боль в 6 нижнем зубе справа при жевании, кровоточивость из зуба во время приема пищи и ощущение зловонного запаха. Чем обусловлен халитолизис?

@Образованием микроорганизмами метил-меркантана и сероводорода.

Синтезом микроорганизмами гиалуронидазы.

Продукцией микроорганизмами молочной кислоты.

Продуктами разрушения тканей зуба микроорганизмами.

Наличием эндотоксина микроорганизмов.

#

123

Диагностика заболеваний, вызываемых бактериями кишечной группы, включает изучение способности выделенной чистой культуры ферментировать углеводы. Какие среды необходимо использовать для этого?

@Среды Гисса

Глицериново – картофельный агар

Среда Эндо

Среда Сабуро

МПА

#

124

В детское инфекционное отделение поступило несколько детей из детского сада с явлениями рвоты, высокой температуры, жидкого стула. Заболевание началось остро, через 3 часа после обеда, во время которого дети ели пюре с сосисками. Какое заболевание можно заподозрить у детей?

@Пищевая токсикоинфекция.

Дизентерия.

Холера.

Колиэнтерит.

Брюшной тиф.

#

125

В неврологическое отделение поступила пожилая женщина с жалобами на высыпания опоясывающего характера. на коже туловища Высыпания болезненны, имеют вид пузырьков с серозным содержимым. Какой вирус вызвал данное заболевание?

@Альфа-герпесвирусы

Бета-герпесвирусы

Гамма-герпесвирусы

ВИЧ

Поксвирусы

#

126

В клинику обратился пациент с жалобами на общую слабость, пожелтение склер. Из анамнеза установлено, что 2 недели тому назад он отдыхал на море, употреблял в пищу морепродукты. Обнаружение каких маркеров позволит подтвердить диагноз острый гепатит Е?

@IgM анти-HEV

IgM анти-HAV

IgG анти-HEV

IgG HAV

IgG HBV

#

127

В больницу поступил ребенок с повышенной температурой тела, увеличенными лимфоузлами, сыпью. В анализе крови увеличено количество моноцитов, обнаружены атипичные лимфоциты. Врач заподозрил инфекционный мононуклеоз. Какой вирус вызывает это заболевание?

@Вирус Эпштейна-Барра

Цитомегаловирус

Ветряной оспы

Покс-вирус

ВИЧ

#

128

У медработника 49 лет во время вспышки дифтерии обнаружили отсутствие антитоксического иммунитета. Какой серологический метод исследования при этом использовался?

@РНГА

Агглютинация с диагностикумом коринебактерий

РИФ

Реакция преципитации в геле

РСК

#

130

У новорожденного выявлены следующие аномалии: гидроцефалия, катаракта, порок сердца. Из анамнеза выявлено, что у матери на 2-ом месяце беременности отмечалась на фоне субфебрильной температуры тела мелкопятнистая розовая сыпь. Укажите наиболее вероятный этиологический фактор, вызвавший интраплацентарное заражение плода.

@Вирус краснухи.

Токсоплазмы.

Цитомегаловирус.

Вирус герпеса простого – 2

Вирус ветряной оспы – опоясывающего герпеса.

#

131

В інфекційну лікарню поступив хворий з післягрипозним ускладненням-пневмонією. При дослідженні харкотиння виділили грампозитивні коки, які на поживному середовищі утворювали (- гемоліз. Яке середовище було застосоване при дослідженні?

@Кров’яний агар

Жовтково-сольовий агар.

Кітта-Тароцці

Ендо

Сироватковий агар.

#

132

Учні молодших класів під час перерви їли тістечка з кремом та цукерки. Через деякий час у багатьох дітей з’явилися скарги на нудоту, болі в животі, пронос. Який збудник міг спричинити отруєння дітей?

@Staphylococcus aureus.

Pseudomonas aeruginosa

Candida albicans

Streptococcus pyogenes

Neisseria catarrhalis.

#

134

У хворого К. iз забрудненої землею рани були виділені в безкисневих умовах грампозитивні спороутворюючі палички. При культивуванні на кров’яно-цукровому агарі виросли колонії, оточені зоною гемолізу. Який збудник виділили із рани?

@Сlostridium per ringens

Staphylococcus aureus

Clostridium botulinum

Escherichia coli

Pseudomonas aeruginosa

#

135

До терапевта звернулась жінка із скаргами на болі в горлі, підвищену температуру, загальну слабість. Об’єктивно: зів гіпермійований, наліт білого кольору, легко знісається шпателем. При мікроскопії мазка із зіву виявили гр+коки, які утворюють ланцюжки. Який метод лабораторної діагностики необхідно застосувати для встановлення виду збудника?

@Бактеріологічний метод

Серологічний метод

Біологічний метод

Бактеріоскопічний метод

Імунофлююресцентний метод

#

136

До уролога звернувся хворий Н. зі скаргами на болі простати та значні виділення з уретри. Лікар запідозрив трихомоноз.Які методи лабораторної діагностики трихомонозу найчастіше застосовують?

@Мікроскопія мазка з виділень

РІФ для виявлення антигену

Проба з алергеном

ІФА для виявлення антитіл.

Бактеріологічний метод

#

137

У трьохмісячного немовляти з’явився білий наліт на слизовій оболонці рота, язика та губ. Лікар запідозрив кандидоз. На яке поживне середовище необхідно зробити посів досліджувіаного матеріалу для підтвердження діагнозу?

@Сабуро

Ендо

Левенштейна-Йєнсена

Ру

Клауберга

#

138

В бактеріологічній лабораторії при дослідженні випорожнень від хворого були виявлені грамнегативні, нерухомі лактозонегативні палички. Які із збудників кишкових інфекцій можуть мати такі властивості?

@Збудники дизентерії

Збудники черевного тифу

Збудники коліентириту

Збудники холери

Збудники сальмонельозу

#

139

Дитині встановлений діагноз "атопічний дерматит". Зі слів матері у дитини харчова алергія "на все". Лабораторні тести, що будуть використовуватись для діагностики обовязково повинні включати:

@Визначення загального та специфічного Ig E

Визначення HLA фенотипу дитини

Визначення рівню інтерлейкінів

Визначення рівню Т-лімфоцитів

Визначення рівню В-лімфоцитів

#

140

У пологовому будинку виник спалах інфекції, що клінічно проявився як пухирчатка новонароджених. Від хворих виділені ідентичні штами стафілококів. Який токсин слід виявити, щоб встановити стафілококову природу спалаху?

@Ексфоліатин

Ентеротоксин

Бета-лізин

Ендотоксин

Фактор токсичного шоку

#

141

У 3-річної дитини діагностовано інтерстиціальну пневмонію, яка не піддавалась лікуванню антибіотиками, що діють на синтез клітинної стінки бактерій. Виділений на спеціальному середовищі агент утворює мікроскопічні колонії із щільним центром. Який діагноз можна поставити на основі клініко-лабораторних даних?

@Мікоплазменна пневмонія

Мікобактеріоз

Мікотоксикоз

Системний мікоз

Актиномікоз

#

142

У хворого підвищена температура, слизова оболонка щік гіперемійована , набрякла, з болючими дрібними висипаннями. Діагностовано гострий герпес. Який препарат використати для лікування?

@Ацикловір

Герпетичний Ig

Імуноглобулін

Рибавірин

Атенуйовану вакцину

#

143

У 3-річної дитини тривале підвищення температури, збільшені лімфовузли, у крові - значне підвищення кількості лімфоцитів. Методом ІФА виявлено антиген віруса Епштейна-Бара. Який діагноз можна поставити на основі вказаного?

@Інфекційний мононуклеоз

Лімфома Беркета

Герпетична аденопатія

Генералізована інфекція, викликана herpes-zoster

Цитомегаловірусна інфекція

#

144

У хворого після трансплантації нирки, який одержав відповідне лікування для попередження відторгнення органів, розвинулась генералізована цитомегаловірусна інфекція. Вкажіть причину розвитку такого стану.

@Імунодепресивна терапія

Реакція трансплантанта проти господаря

Прояв реакції гістосумісності

Поліклональна стимуляція В-лімфоцитів

Дерепресія вірусного геному

#

145

В дерматологічне відділення звернувся пацієнт з виразкою у вигляді твердого шанкру на слизовій оболонці статевих органів. Який метод діагностики необхідно використати для підтвердження діагнозу – сифіліс?

@Темнопольна мікроскопія матеріалу із шанкру

Реакція Вассермана із сироваткою хворого

Виділення чистої культури мікроорганізмів із шанкру та її ідентифікація

Інфікування гвінейських свинок матеріалом із шанкру

Інфікування кролика в яєчко виділеною чистою культурою трепонем

#

146

В інфекційну клініку доставлено хворого із проявами лихоманки, що повторюється вдруге з інтервалом 2 дні. В краплині крові, зафарбованій за Романовським-Гімзою, виявлено звивисті клітини синьо-фіолетового кольору. Який мікроорганізмів викликав захворювання?

@Borrelia recurentis

Leptospira interrogans

Ricketsia typhi

Treponema pallidum

Plasmodium vivax

#

147

Пацієнту поставлено попередній діагноз – хламідіоз. Для виявлення збудника в організмі хворого лікар використав полімеразну ланцюгову реакцію. Ця реакція ґрунтується на виявленні:

@Специфічної послідовності ДНК мікроорганізмів

Специфічних поверхневих антигенів мікроорганізмів

Специфічних рибосомальних антигенів мікроорганізмів

Специфічного спектру жирних кислот

Біохімічних особливостей мікроорганізмів

#

148

Після турпоїздки по Азійському регіону в клініку поступив хворий із паховим лімфогранулематозом. Яку модель необхідно використати для виділення від хворого Chlamidia trachomatis?

@Курячий ембріон

Збагачене середовище Кітта-Тароцці

Середовище Врублевського

МПА з глюкозою

Середовище Петроньяні

#

149

В клініку поступив хворий із важким стафілококовим дерматозом, що не піддається лікуванню антибіотиками. Які можуть бути подальші дії лікаря для ефективної терапії пацієнта?

@Призначення аутовакцини

Використання антибіотиків широкого спектру дії

Призначення бензилпеніциліну в високій дозі

Введення антитоксину

Призначення антибіотиків в комплексі із вітамінними препаратами

#

150

При повторному введенні лікувальної сироватки у хворого під час ін’єкції виникло занепокоєння, ознаки задушливості, зниження кров’яного тиску і температури, втрата свідомості. Який тип алергічної реакції є причиною такого стану?

@Імунокомплексний

Анафілактичний

Цитотоксичний

Клітинний

Комбінований

#

151

Для лікування та діагностики інфекційних захворювань використовуються високоспецифічні моноклональні антитіла. Які клітини являються продуцентами МКА?

@Гібридоми

Плазмоцити

В-лімфоцити

Т-лімфоцити

В-клітини імунологічної пам’яті

#

153

Хворому поставлено діагноз „черевний тиф”. Для підтвердження його в кінці другого тижня здійснили серологічну діагностику, використовуючи реакцію аглютинації Відаля. Позитивний результат був зафіксований через декілька хвилин, про що свідчила поява крупних пластівців і рихлого осаду. Які антитіла були виявлені в сироватці крові хворого, що підтверджували діагноз і свідчили про видужання?

@Н-антитіла

О-антитіла

К-антитіла

Vi-антитіла

М-антитіла

#

154

Лікар-лаборант інфікував клітинну культуру матеріалом від хворого з підозрою на ентеровірусну інфекцію. Як можна виявити вірусну репродукцію в культурі клітин?

@По цитопатичній дії

При фарбуванні за Грамом

При використання фазово-контрастної мікроскопії

При постановці реакції аглютинації

По реакції флокуляції

#

155

У хворого з підозрою на грип із носоглоткових змивів ізольовано вірус, який має гемаглютинуючу здатність. В якій серологічній реакції можна ідентифікувати цей вірус?

@Реакції гальмування гемаглютинації

Реакції аглютинації

Реакції преципітації

Реакції Кумбса

Реакції гемаглютинації

#

156

В лабораторії запланована робота по культивуванню вірусів. Які середовища необхідні для вирощування клітинних культур у вигляді моношару?

@Середовище Ігла

Середовище Ендо

Жовточно-сольовий агар

Кров’яний м’ясопептонний агар

Жовчний бульон

#

157

До лікаря звернувся хворий з жовтяницею, субфібрильною температурою, поганим самопочуттям. За три місяці до цього пацієнту проводили внутрішньовенні маніпуляції. Лікар припустив діагноз вірусного гепатиту. Які дослідження необхідно провести щоб підтвердити чи спростувати діагноз?

@Визначити в сироватці хворого загальний HBs антиген

Провести бактеріологічне дослідження фекальних мас хворого

Дослідити носоглоткові змиви на наявність вірусу гепатиту А

Дослідити носоглоткові змиви на наявність вірусу гепатиту С

Визначити в сироватці хворого загальний пул Ig A

#

158

Яку вакцину проти поліомієліту необхідно застосувати для створення гуморального і місцевого імунітету?

@Живу атенуйовану

Сутодиничну

Хімічну

Інактивовану

Векторну

#

Крок 1. Загальна лікарська підготовка. 2006 - 2007

8.0 Мікробіологія

1

Звичайно грунт є не сприятливим середовищем для більшості патогенних видів бактерій, вірусів, грибів і найпростіших. Проте, як фактор передачі ряду збудників інфекційних захворювань він відіграє важливу роль. Які з названих мікроорганізмів найдовше можуть зберігатися у грунті?

@Мікобактерії туберкульозу

Збудники чуми

Холерний вібріон

Збудники туляремії

Шигели

#

2

При поточному контролі санітарно-епідемічного стану аптеки проведено бактеріологічне дослідження повітря. Встановлено наявність у ньому бацил, дріжджоподібних грибів, гемолітичних стептококів, мікрококи. Які з виявлених мікроорганізмів свідчать про пряму епідемічну небезпеку?

@гемолітичні стрептококи

Мікрококи

Бацили

Дріжджоподібні гриби

-

#

3

У хворого на черевний тиф при проведенні серологічного дослідження (р-ція Відаля) виявлено О- і Н-аглютитиніни у титрі 1: 800 і 1:200 відповідно. Це свідчитть про

@період реконвалесценції

Раніше перенесене захворювання

Проведене щеплення

Початок захворювання

Не можливість підтвердити діагноз

#

6

Визначення сероваріанту холерного вібріона дозволяє ідентифікувати виділений штам та відслідковувати епідемічну ситуацію. Як це проводиться?

@РА з О-специфічною і типоспецифічними сироватками

За Мурерджі

За Хейбергом

За чутливістю до поліміксину

За аглютинацією курячих еритроцитів

#

7

Після огляду хворої на ангіну дівчинки 6 років, лікар запідозрив дифтерію. Він взяв для дослідження мазок зі слизової мигдаликів. Яка мікроскопічна картина є характерною для збудника цього захворювання?

@Грампозитивні палички, розташовані під кутом

Грампозитивні коки, розташовані ланцюжками

Грамнегативні коки, розташовані парами

Грам негативні палички, розташовані хаотично

Грамнегативні коки, розташовані парами

#

8

У дитини 8 років лікар виявив симптоми кліщового енцефаліту. Який можливий шлях інфікування крім укусу кліща?

@молоко кіз, інфікованих вірусом

Прямий контакт з хворою людиною

Аліментарний

Повітряно-крапельний

Повітряно-пиловий

#

9

При ідентифікації культури коринебактерій дифтерії використовують вивчення культуральних властивостей, ферментація крохмалю, гемолітичну активність для:

@визначення біоварів

Визначення сероварів

Визначення токсигенності

Фаготипування

Визначення бактеріоцинів

#

10

Після тривалого лікування антибіотиками у пацієнта розвинулися симптоми стоматиту. У препататах, приготованих зі слизової рота виявлені овальні поліморфні Грам-позитивні мікроорганізми, розташовані скупченнями. Який з перелічених нижче мікроорганізмів може бути причиною таких проявів?

@С.albicans

C.perfringens

S.aureus

S.pyogenes

C.pylori

#

11

У лікарню надійшов хворий 55 років з характерною висипкою, лихоманкою, запамороченням. Поставлено попередній діагноз - “висипний тиф”. Більше схожих випадків захворювання не зареєстровано. В юності (15 років) переніс висипний тиф в інтернаті. Про яке захворювання може йти мова?

@Хвороба Брила

Червний тиф

Кір

Краснуха

Холера

#

12

При мікроскопічному дослідженні струпа скотаря з підозрою на сибірку у препараті виявлено характерні Гр+ палички, оточені капсулою, які при культивуванні на середовищах давали колонії у вигляді „гриви лева”. Які препарати слід використати для профілактики членів сім’ї, що буди в контакті з хворим та хворими тваринами?

@Протисибірковий гамаглобулін

Вакцину СТІ

Вакцину СТІ-1

Протиправцеву сироватку

Секстаанатоксин

#

13

Під час перевірки повітря в операційній до проведення оперативного втручання було отримано наступні результати: на МПА виросло 356 колоній, на кров’яному агарі – 6 золотого кольору колоній з чіткою зоною гемозу навколо. Чи відповідає таке повітря нормам?

@Забрудене золотистим стафілококом

Відповідає нормі

Відповідає помірному забрудненню

Важко оцінити результат

Забруднена грибами

#

14

З метою знезараження повітря в асептичному боксі було проведено ряд міроприємств, які належать до загальноприйнятих методів стерилізації. Який метод найдоцільніше використовувати для знезараження повітря після роботи?

@Ультрафіолетивими променями (кварцювання)

Прокалювання

Парами бензойної кислоти

Парами спирту

Магнітним полем

#

15

При санітарно-бактеріологічному обстеженні м’ясних виробів (варена ковбаса, на вимогу покупця) було проведено висів на спеціальні живильні середовища (МПА, Ендо, Вільсона-Блера). Через дві доби на МПА виявлено більше 250 колоній, на Ендо – 45 колоній, на Вільсона-Блера – 3 колоній. Як можна оцінити ступінь свіжості та якість даного виробу?

@Сильно забруднений, непридатний до вжитку

Чистий, в межах норми

Помірно забруднений, в межах норми

Забруднений кишковою паличкою, в межах норми

Забруднений клостридіями, непридатний до вжитку

#

16

В бактериологическую лабораторию доставлены рвотные массы больного с подозрением на холеру. Из пат.материала приготовлен препарат “висячая капля”. Какой метод микроскопии будет использован для обнаружения возбудителя по его подвижности?

@Фазово-контрастная

Электронная

Иммунная электронная

Люминесцентная

Иммерсионная

#

17

У больного с подозрением на возвратный тиф взята кровь в период подъема температуры. Из крови приготовили мазок „толстая капля” для бактериоскопического исследования. Какой метод окраски следует использовать для выявления возбудителя?

@По Романовскому – Гимзе

По Цилю- Нильсену

По Бурри – Гинсу

По Нейссеру

По Ожешко

#

18

У больного, находящегося в ожоговом отделении, возникло гнойное осложнение. Выделяющийся гной имеет синевато-зеленый оттенок, что указывает на инфекцию, вызванную Pseudomonas aeruginosa. Какой морфологический признак характерен для этого возбудителя?

@Отрицательная окраска по Граму

Наличие спор

Кокковая форма

Расположение клеток парами

Образование мицелия

#

19

В бактериологическую лабораторию доставлен пат.материал – гнойное отделяемое из половых путей больного с острым уретритом. Для выделения возбудителя была приготовлена питательная середа: сывороточный агар с ванкомицином и нистатином. Какой микроорганизм предполагается выделить?

@Гонококк

Бледную трепонему

Грибки рода кандида

Хламидии

Золотистый стафилококк

#

20

В период вспышки дифтерии для иммунизации взрослых была использована вакцина ДС. Какой тип иммунитета создает этот препарат?

@Антитоксический

Естественный

Клеточный

Пассивный

Постинфекционный

#

21

У ребенка 1,5 лет с ОРЗ врач заподозрил аденовирусную инфекцию. С помощью РСК в сыворотке больного были выявлены антитела к аденовирусу в титре 1:20. В период выздоровления (через 2 недели) серологическое исследование повторили. Какой результат подтвердит предварительный диагноз?

@Увеличение титра антител

Снижение титра антител

Обнаружение антител в том же количестве

РСК станет отрицательной

Обнаружение неполных антител

#

22

У ребенка 6 мес. развилась острая кишечная инфекция. С целью бактериологической диагностики был сделан посев фекалий на среду Эндо. По характерному росту возбудителя врач сделал предварительный вывод о том, что возбудителем заболевания является Escherichia coli. Какие колонии были обнаружены на среде Эндо?

@Малиновые с металлическим блеском

Крупные слизистые

Мелкие бесцветные

Бледно-розовые с белым ободком

“Ползучий” рост

#

23

Из половых путей мужчины 35 лет, страдающего хроническим уретритом, была выделена Chlamydia trachomatis. Какие еще органы может поражать этот возбудитель?

@Глаза

Почки

Суставы

Центральную нервную систему

Желудочно-кишечный тракт

#

26

У ребенка 8 мес. наблюдается дисфункция кишечника. Качественный и количественный анализ кишечной микрофлоры позволил диагностировать дисбактериоз. Для лечения ребенка был назначен коли-протейный бактериофаг. Каков механизм действия этого препарата?

@Вызывает лизис условно-петогенных энтеробактерий

Способствует размножению бифидобактерий

Усиливает антагонистическую активность лактобацилл

Стимулирует синтез секреторного IgA

Повышает барьерные свойства слизистой кишечника

#

27

В бактериологическую лабораторию доставили рвотные массы больного с подозрением на холеру. Из патматериала приготовили препарат “висячая капля”, чтобы промикроскопировать его в темном поле и оценить подвижность возбудителя, являющуюся важным диагностическим признаком. Каким реактивом необходимо обработать препарат перед микроскопией?

@Никаким

Люминесцирующей сывороткой

Дезинфицирующим раствором

Раствором метиленового синего

Щелочной пептонной водой

#

28

Предполагаемого донора, клинически здорового мужчину 25 лет, необходимо проверить на носительство вируса иммунодефицита человека. Что именно будет выявлено при исследовании крови донора, если он действительно ВИЧ-инфицирован?

@Антитела к гликопротеидам вируса

Вирусная РНК

Фермент ревертаза

Провирус

Снижение количества Т- лимфоцитов

#

29

Ребенку 3 лет была перелита кровь, содержащая вирус СПИДа. В течение последующих 6 месяцев заболевание не развилось, но сформировалось состояние вирусоносительства, связанное с переходом возбудителя в форму провируса. Что представляет собой провирус?

@Двухнитевая ДНК

Однонитевая РНК

Комплекс вирусных ферментов

Нуклеокапсид вируса без внешней оболочки

Гликопротеиновый компонент суперкапсида

#

30

В пульмонологическом отделении длительно лечился больной с тяжелой формой пневмонии, которая плохо поддавалась антибактериальной терапии. При микробиологическом исследовании мокроты обнаружены микроорганизмы –Candida albicans. К какой группе инфекций можно отнести заболевание данного больного?

@Оппортунистическая инфекция

Зооантропонозная инфекция

Первичная инфекция

Зоонозная инфекция

Местная инфекция

#

31

Через месяц после выписки молодого человека из дермато-венерологического стационара, где он лечился от сифилиса, пациент обратился к врачу с жалобами на появление уплотненной безболезненной язвы. Врач поставил диагноз “первичный сифилис”. Каковы результаты предыдущего стационарного лечения данного больного и как называется выявленная врачом форма инфекционного заболевания?

@Полное излечение, реинфекция

Полное излечение, суперинфекция

Неполное излечение, рецидив

Неполное излечение, бактерионосительство

Полное излечение, вторичная инфекция.

#

32

С целью индикации вирусов в культуре клеток применяют метод, основанный на изменении Рh культуральной питательной среды в процессе культивирования вирусов in vitro.Как называется данный метод индикации вирусов?

@Цветная проба

Цитопатическое действие

Реакция гемагглютинации

Реакция гемабсорбции

Реакция бляшкообразования.

#

33

В детском учреждении зарегистрирована вспышка инфекции предположительно вирусной этиологии. Необходимо срочно наметить план противоэпидемических мероприятий. Какие реакции или методы лабораторной диагностики необходимо подключить в первую очередь для быстрой и своевременной расшифровки данной вспышки?

@Иммунофлюоресцентная микроскопия.

Электронная микроскопия

Вирусологический метод

Серологический метод

Световая микроскопия нативного материала

#

34

Для лабораторного подтверждения диагноза острой респираторной вирусной инфекции у пациента врач решил использовать серологический метод диагностики Как необходимо отобрать материал для данного метода диагностики у пациента?

@В начале заболевания (как можно раньше) и через2-3 недели

В начале заболевания, как можно раньше

В конце заболевания, в период угасания клинических симптомов

На пике заболевания, в момент проявления всех клинических симптомов

В момент максимального подьема температуры

#

35

После осмотра ребенка на вторые сутки от начала заболевания врач высказал предположение, что у больного респираторно-синцитиальная инфекция. Какой вариант лабораторного обследования может подтвердить диагноз у данного ребенка в первые дни пребывания аге в стационаре?

@Выявление антигенов РС-вируса в отделяемом носоглотки.

Серологическое обследование (четырехкратное нарастание антител)

Выявление IgА-антител в отделяемом носоглотки

Выявление IgМ-антител в отделяемом носоглотки

Высокие титры антител к антигенам РС-вируса в сыворотке

#

36

Ребенок предъявляет жалобы на резкий сухой (“лающий”) кашель, насморк и повышенную температуру. Врач, вызванный к больному для консультации предположил парагриппозную инфекцию. Какой результат лабораторного исследования может подтвердить диагноз у данного больного?

@Выявление гемадсорбирующего агента при заражении культуры клеток носоглоточным смывом

Выявление антител к антигенам вирусов парагриппа в сыворотке

Гибель мышей при заражении носоглоточным смывом.

Выявление сферических вирионов при электронной микроскопии

Образование бляшек под агаровым покрытием при заражении культуры клеток носоглоточным смывом

#

37

Две недели назад в доме ребенка были зарегистрированы заболевания у нескольких детей. На основании описания клинических проявлений, данных эпиданамнеза врач-эпидемиолог предположил вспышку коревой инфекции. Какой вариант лабораторного обследования может подтвердить данное предположение?

@Серологическое обследование.

Риноцитоскопия.

Иммунофлюоресцентное исследование

Заражение куриных эмбрионов

Аллергическая проба

#

38

При микроскопии мазка из отделяемого раны, были выявлены грамположительные, шаровидные клетки, располагающиеся в виде ’’гроздьев винограда’’. К какому виду могут быть отнесены увиденные микроорганизмы?

@Стафилококки

Клостридии

Стрептококки

Микоплазмы

Гонококки

#

39

На занятии по микробиологии студенты ознакомились с микроскопическим методом диагностики. Какие свойства бактерий изучают этим методом?

@Морфологические, тинкториальные

Культуральные

Антигенные

Токсигенные

Биохимические

#

40

В микропрепарате, приготовленном из мокроты больного крупозной пневмонией, обнаружены микроорганизмы, окруженные капсулой. Каков химический состав выявленных структур клеток?

@полисахариды

РНК

пептидогликан

липиды

ДНК

#

41

В лабораторной диагностике многих инфекционных заболеваний используют метод окраски по Граму. Какие структуры микробной клетки отвечают за способность воспринимать краситель?

@Клеточная стенка

Цитоплазматическая мембрана

Мезосомы

Капсула

Плазмиды

#

43

Первые 6 месяцев жизни дети редко болеют инфекционными заболеваниями, что связано с передачей ребенку от матери антител через плаценту и грудное молоко. Какая форма приобретенного иммунитета у детей в данном возрасте?

@Естественный пассивный

Естественный активный

Искусственный пассивный

Искусственный активный

Конституционный

#

44

На основании микробиологического обследования , у больного фурункулезом была подтверждена стафилококковая этиология заболевания. Какой основной метод микробиологической диагностики использовался в данном случае?

@Бактериологический

Аллергический

Серологический

Микроскопический

Биологический

#

45

В детском саду города М. зарегистрирована вспышка дизентерии. Какие препараты необходимо использовать для проведения специфической профилактики у детей?

@Бактериофаг

Антибиотики

Вакцины

Пробиотики

Витамины

#

46

Больному с подазрением на пищевую токсикоинфекцию был выставлен диагноз “ботулизм”. Какова тактика врача, какие препараты необходимо назначить для лечения данного больного?

@Промывание желудка, противоботулинические сыворотки, антибиотики

Антибиотики, вакцина

Промывание желудка, вакцина, антибиотики

Противоботулинические сыворотки, вакцина

Промывание желудка, вакцина, антибиотики

#

47

Через месяц после возвращения из летнего лагеря в инфекционное отделение был доставлен ребенок с жалобами на основании которых врачом поставлен диагноз “вирусный гепатит А?”. Каков наиболее вероятный механизм заражения вирусным гепатитом А у данного ребенка?

@Фекально-оральный

Контактный

Воздушно-пылевой

Трансмиссивный

Парентеральный

#

48

Беременной женщине, при постановке на учет в женскую поликлинику, было проведено комплексное исследование на ряд инфекций. В сыворотке крови были обнаружены IgM к вирусу краснухи. О чем свидетельствует данное обследование?

@О первичном заражении женщины

О хроническом процессе

Женщина здорова

Обострение хронического процесса

Повторное инфицирование вирусом краснухи

#

49

У больного с признаками интоксикации и почечной недостаточности в моче обнаружены подвижные микроорганизмы с множеством мелких завитков, окрасившиеся по Романовскому-Гимзе в розовый цвет. Из анамнеза известно, что больной несколько дней назад купался в открытом водоеме. Какое заболевание можно заподозрить?

@Лептоспироз

.Сифилис

Грипп

Бруцеллез

Псевдотуберкулез

#

50

Фильтрат бульонной культуры возбудителей газовой анаэробной инфекции разлили по пробиркам, добавили видовые антитоксические сыворотки, выдержали в течение 40 минут при комнатной температуре. Для определения вида анаэроба теперь необходимо

@Ввести животным содержимое пробирок

Добавить в пробирки агглютинирующую диагностическую сыворотку

Содержимое пробирок посеять на плотные питательные среды

Добавить в пробирки преципитирующую диагностическую сыворотку

Добавить в пробирки эритроцитарный диагностикум

#

51

После инкубации в анаэростате посева гомогената некротизированной ткани на кровяном агаре Цейсслера через 48 часов выросли шероховатые большие плоские колонии, имеющие тенденцию к ползучему росту. На какие свойства выделяемых микробов указывается в условии тестового задания?

@Культуральные

Морфологические

Тинкториальные

Протеолитические

Гемолитические

#

52

Вирус птичьего гриппа может вызвать массовые заболевания среди людей во всех странах мира. В этом случае речь пойдет о

@Пандемии

Эпидемии

Эпизоотии

Суперинфекции

Реинфекции

#

53

Для отримання генноінженерного інсуліну створено штам E.coli, який містить ген, що детермінує синтез цього гормону. Найбільш доцільним при створенні штаму-продуцента є застосування вектора, який спричинює руйнування клітини E.coli після виконання заданої функції. Яка це генетична структура?

@Бактеріофаг

Плазміда

Ізольований фрагмент РНК

Ізольований фрагнмент ДНК

Транспозона

#

54

При встановленні етіологічного значення мікрорганізмів в розвитку інфекційного процесу враховують наявність факторів патогенності. Який з факторів патогенності стрептококів можна визначити з допомогою світлової мікроскопії в клінічному матеріалі?

@Капсула

Фімбрії

Білок М

Протеїн А

Включення

#

56

У хворого з проносами та субфібрильною температурою попередньо було поставлено діагноз "дизентерія". Виділена культура ферментувала глюкозу та манніт до кислоти та газу, повільно розщеплювала лактозу та білок з утворенням індолу. Який з видів збудників дизентерії характеризується вказаними властивостями?

@S.sonnei

S.boydiі

S.flexneri

S.dysenteriae

P.shigelloides

#

57

При бактеріологічному дослідженні сечі виідлено E.coli, мікробне число якої склало 106 КУО/мл. Про що свідчить виділення кишкової палички в сечі у вказаній кількості?

@Висхідну інфекцію сечових шляхів (пієлонефрит)

Гломерулонефрит з автоімунним компонентом

Іфікування сечі мікрофлорою уретри

Інфікування сечі повітряною мікрофлорою

Септицемію, що супроводжується виділенням збудника з сечею

#

58

Одим з перспективних напрямків розробки засобів для лікування ВІЛ-інфекції є створення препаратів, які конкурентно блокують рецептори на лімфоцитах, що перешкоджає адсорбції на них віруса. Про які структури йдеться?

@CD4

GP120

GP41

CD28

CD29

#

60

Під час виконання земельних робіт один з робітників отримав важку травму. В лікарні йому проведено обробку рани та введено антибіотик пеніцилінового ряду. Через 2 тижні у хворого почались судоми. Який препарат необхідно було ввести хворому, крім вказаного вище?

@Антитоксин

Донорський гамаглобулін

Інтерферон

Антибіотик з групи аміноглікозидів

Антибіотик тетрациклінового ряду

#

61

Який з перерахованих факторів патогенності, притаманний більшості грамнегативних бактерій, відіграє провідну роль в патогенезі захворювань, викликаних цими мікроорганізмами?

@Ендотоксин

Екзотоксин

Інвазивний фактор

Капсула

Геморагічний фактор

#

62

В районі, де зареєстровано епіцентр сказу серед диких тварин, в поліклініку звернувся чоловік, якого покусав бродячий пес. З профілактичною метою йому почали вводити антирабічну вакцину. До якого типу вакцин відносять цей препарат?

@Атенуйовані

Інактивовані

Молекулярні

Анатотоксини

Синтетичні

#

63

У дитячому колективі проведено планове щеплення вакциною проти кору. Яким методом можна перевірити ефективність проведеної вакцинації?

@Імунологічним

Вірусологічним

Алергопроба

Біологічним

Вірусоскопічним

#

64

Явище, при якому профаг може реплікуватися разом з бактеріальною хромосомою, не викликаючи загибелі клітини, називається:

@Лізогенія

Трансфекція

Трансформація

Модифікація

Трансдукція

#

65

Стійкість клітин бактерій до антибіотиків зумовлена наявністю в клітині автономної генетичної структури, передача якої здійснюється кон’югативно. Як називається ця структура?

@R-плазміди

Ent-плазміди

Col-плазміди

Транспозони

Пріони

#

66

Відомо, що бактеріальні клітини містять додаткові генетичні структури, які можуть існувати автономно від хромосоми бактерії як самостійний елемент, або інтегруватися з нею, і які додають цій клітині додаткові властивості.. Як називаються ці додаткові генетичні елементи?

@Плазміди

Профаги

Нуклеотиди

Is-послідовності

Блукаючі гени

#

67

У молодої жінки раптово підвищилась температура до 39 °С і появився сильний головний біль. При огляді відмічено ригідність м’язів потилиці. Зроблено спінальну пункцію. У мазку із спинномозкової рідини, пофарбованому за Грамом, виявлено багато нейтрофілів і грамнегативних диплококів. Які з наведених бактерій могли бути причиною цієї хвороби?

@Neisseria meningitidis

Streptococcus pneumonia

Haemophilus influenzae

Staphylococcus aureus

Pseudomonas aeruginosa

#

68

У лікарню поступла дитина із скаргами на загальну слабість, діарею з домішками крові, біль в області нирок. Температута тіла нормальна. При копросопії лейкоцити не найдено. Вкажіть, яким мікроорганізмом можуть бути зумовлені такі симптоми хвороби? .

@ентерогеморагічними E. coli.

ентеропатогенними E. coli.

ентеротоксигенними E. coli.

ентероінвазивними E. coli.

Ентероадгезивними E. coli.

#

69

У хірургічному відділені мали місце випадки після- операційних гнійно-запальних ускаднень з боку операційної рани. При бактеріоскопії раневого вмісту виявлено грампозитивні кулеподібні бактерії, які розміщувались у вигляді грона винограду. Для диференціації яких мікроорганізмів у баклабораторії використали коагулазний тест?

@Staphylococcus aureus від Staphylococcus epidermidis

Streptococcus pyogenes від Staphylococcus aureus

Staphylococcus epidermidis від Neisseria meningitidis

Streptococcus pyogenes від Enterococcus faecalis

Neisseria meningitidis від Streptococcus pneumonia

#

70

Єдиним препаратом, який дозволяє успішно лікувати такі токсикоінфекції, як дифтерія, правець, ботулізм тощо, є антитоксичні сироватки. Виберіть метод, який дозволяє одержати такі сироватки:

@Гіперімунізація коней препаратом, одержаним з токсину

Ферментативний діаліз (діаферм)

Імунізація коней токсигенними бактеріями

Гіперімунізація кроликів відповідними токсинами з наступною очисткою

Використання рекомбінатних методик

#

74

Для підтвердження діагнозу “Вторинний сифіліс” використовують реакцію імобілізації трепонем. Які компоненти необхідні для постановки цієї реакції?

@сироватка крові хворого, комплемент, завис живих блідих трепонем

інактивована сироватка крові хворого, комплемент, завис живих блідих трепонем

кров хворого, комплемент, завис живих блідих трепонем

сироватка крові хворого, комплемент, кардіоліпіновий антиген, завис живих блідих трепонем

кров хворого, комплемент, кардіоліпіновий антиген, завис живих блідих трепонем

#

75

Лаймобореліоз вперше був виявлений в ендемічних районах США, а в даний час хвороба спостерігається в Європі, Азії та Австралії. Яким шляхом відбувається зараження бореліозом Лайма?

@через укуси кліщів

через гемотрансфузію

при контакті із сечею гризунів

при вживанні м’яса водоплаваючих птахів

через укуси вошей

#

76

З блювотних мас хворого виділено рухливі, злегка зігнуті грамнегативні палички, які були ідентифіковані як холерні вібріони. Який тест допоможе віддиференціювати класичний варіант холерного вібріону від біовару ель-тор?

@ріст на агарі з поліміксином

аглютинація О-1 холерною сироваткою

ферментація лактози

ріст на 1\% лужному агарі

вигляд “табунців риб” при мікроскопії

#

77

У фекаліях трирічної дитини С. Із сильновираженою діареєю, яка хворіє протягом 3-ох днів, за методом імунної електронної мікроскопії виявлено віруси, із двошаровим капсидом і псевдооболонкою, які нагадують дрібні коліщатка із спицями. Які це можуть бути віруси?

@ротавіруси

Коксакі-віруси

ЕСНО-віруси

коронавіруси

реовіруси

#

78

У 25-річного чоловіка розвинулась гарячка і з’явилась жовтяниця. При лабораторному обстеженні, призначеному лікарем, у крові хворого не виявлено ні HBsAg, ні антитіл проти HBsAg. Який із додаткових тестів може найвірогідніше підтвердити наявність гепатиту В?

@антитіла проти НВсAg

HBeAg

антитіла проти HBeAg

HBxAg

дельта антиген

#

79

З харкотиння хворого з підозрою на туберкульоз виготовлено препарат та забарвлено за Цилем-Нільсеном. Які властивості збудника буде враховано для його ідентифікації?

@Морфологічні та тинкторіальні

Культуральні та ферментативні

Патогенність та вірулентність

Біологічні та антигенні

Токсигенність та імуногенність

#

80

При забарвленні препарату з харкотиння хворого було використано наступні барвники та реактиви: розчин фуксину Циля, розчин метиленового синього, 5\% розчин сірчаної кислоти. Який спосіб забарвлення було застосовано?

@Циля-Нільсона

Гінса-Буррі

Грама

Пєшкова

Нейссера

#

81

Реакція імунофлюоресценції належить до числа широковживаних з метою експрес-діагностики інфекційних захворювань. Які властивості бактерій враховуються для їх ідентифікації за умов використання цієї реакції?

@Морфологічні та антигенні

Морфологічні та тинкторіальні

Антигенні та імуногенні

Культуральні та антигенні

Культуральні та ферментативні

#

82

З фекалій хворого на кишкове інфекційне захворювання було виділено чисту культуру вібріонів. До якої групи бактерій слід віднести ці мікроорганізми за морфологічними ознаками?

@Звивисті

Клостридії

Коки

Бактерії

Бацили

#

83

Під час темнопільного мікроскопічного дослідження матеріалу із шанкеру, виявленого у хворої на слизовій оболонці піхви, виявлено спірохети. До якої групи бактерій слід віднести ці мікроорганізми за морфологічними ознаками?

@Звивисті

Клостридії

Коки

Бактерії

Бацили

#

84

Із гнійного вмісту ураження, локалізованого у хворого у області шиї, виготовлено препарат, в якому були виявлені актиноміцети. До якої групи бактерій слід віднести ці мікроорганізми за морфологічними ознаками?

@Нитчасті

Коки

Бактерії

Звивисті

Клостридії

#

85

В серологічній лабораторії досліджується кров хворого з попереднім діагнозом: “черевний тиф”. Через який час від початку більшості інфекцій може бути ефективним серологічний метод діагностики інфекційних захворювань?

@Через тиждень

Через 3 доби

Через 12 годин

Через місяць

Від самого початку захворювання

#

86

У бактеріологічній лабораторії проводиться дослідження виділеної з крові хворого з підозрою на черевний тиф чистої культури бактерій. Яку серологічну реакцію слід поставити з метою вивчення її антигенної структури?

@Аглютинації

Преципітації

РЗК

ІФА

Флокуляції

#

87

У лабораторії особливо небезпечних інфекцій застосовують біологічний метод дослідження. Які властивості збудників не визначають у процесі відтворення біологічного методу?

@Фаголізабельність

Біологічні

Морфологічні

Тинкторіальні

Антигенні

#

88

Гуморальний імунний захист відіграє важливу роль при багатьох інфекційних захворюваннях. Яка дія не є властивою для антитіл?

@Фагоцитуюча

Опсонізуюча

Активація комплементу

Нейтралізуюча

Активація клітинної цитотоксичності

#

89

У лабораторії особливо небезпечних інфекцій проводиться мікроскопічне дослідження патологічного матеріалу, забарвленого за Гінсом-Буррі, від хворого з підозрою на чуму. Яку властивість збудника дозволяє визначити даний метод?

@Капсулоутворення

Спороутворення

Кислотоскість

Лугостійкість

Наявність зерен волютину

#

90

Для виявлення джерела інфікування хворих у хірургічному відділенні патогенним стафілококом було проведено дослідження із застосуванням стандартних стафілококових бактеріофагів. Яке дослідження чистих культур, виділених із різних джерел було проведено?

@Фаготипування

Фагодіагностика

Фагоіндикація

Фаготерапія

Фагоідентифікація

#

92

У дитячому садочку одній дитині встановлено діагноз: менінгококовий назофарингіт. Яку вакцину може бути застосовано з метою екстренної специфічної профілактики менінгококової інфекції у контактних дітей?

@Хімічну

Живу атенуйовану

З убитих мікроорганізмів

Анатоксин

Комбіновану

#

93

З фекалій хворої людини виділено чисту культуру E.coli. Що з названого нижче не відповідає характеристиці цього виду? Кишкова паличка є:

@Токсигенною у випадку лізогенізації

Представником мікрофлори товстої кишки

Збудником нагнійно-запальних процесів

Збудником холероподібних захворювань

Діючою складовою еубіотика

#

97

У пациента отмечается головная боль, общая слабость, кашель, повышение температуры. Поставлен клинический диагноз ОРВИ. Какой из перечисленных вирусов может быть возбудителем этого заболевания?

@Любой из перечисленных

Вирус гриппа

Аденовирус

Респираторно-синцитиальный вирус

Коронавирус

#

98

У 18-летней девушки в сельском районе Индии развился профузный понос с потерей жидкости до 8 литров в сутки. Какой из приведенных ниже микроорганизмов может быть возбудителем заболевания?

@Vibrio cholerae

Campylobacter jejuni

Энтеропатогенная Escherichia coli

Salmonella typhi

Shigella dysenteriae

#

99

У 45-летнего мужчины рентгенологически диагностирована язва желудка. На какую питательную среду нужно посеять биопсийный материал из области язвы для бактериологического подтверждения диагноза?

@Питательную среда для выявления уреазы

Кровяной агар

Среду Эндо

Среду Плоскирева

Мясо-пептонный агар

#

100

У мужчины 65-ти лет развивается прогрессирующее слабоумие с атаксией и сонливостью, что позволило заподозрить болезнь Крейтцфельда-Якоба. Какой инфекционных агент вызывает эту болезнь?

@Прион

Бактерия

Вирус

Вироид

Плазмида

#

101

ДНК- полимераза из Thermus aquaticus - важный компонент полимеразной цепной реакции (ПЦР). Этот микроорганизм способен к росту при температуре выше 100°C и является

@Термофилом

Мезофилом

Психрофилом

Галофилом

Хемолитотрофом

#

102

У 65-летнего мужчины развился гнойный абсцесс на шее. Выделена культура грамположительного кокка, которая обладает плазмокоагулазной активностью.

@Скорее всего - это

Staphylococcus aureus

Staphylococcus epidermidis

Staphylococcus saprophyticus

Streptococcus pyogenes

#

103

В мазке из гноя обнаружено большое количество грамотрицательных кокков. Выберите питательную среду для проведения бактериологического исследования.

@Кровяной агар

МПА

Среда Эндо

Желчный бульон

Среда Плоскирева

#

104

Больной госпитализирован с предварительным диагнозом “брюшной тиф?”. Какую питательную среду из перечисленных можно использовать для выделения гемокультуры?

@Желчный бульон

МПБ

Желточно-солевой агар

Кровяной агар

Среда Левенштейна-Иенсена

#

105

В родильном доме вспышка кори. Материнские антитела какого класса могут обеспечить невосприимчивость новорожденного к вирусу кори?

@Ig G

Ig M

Ig A

Ig D

Ig E

#

106

Молодой женщине с группой крови А, пострадавшей в автомобильной катастрофе, ошибочно перелили донорскую кровь группы В. Развилась посттрансфузионная реакция, ведущим механизмом которой является иммунопатологическая реакция. К какому типу она относится?

@Цитотоксическому

Анафилактическому

Иммунокомплексному

Клеточному

Стимулирующему

#

107

Пищевое отравление возникло у нескольких человек, отмечавших юбилейную дату за праздничным столом. Крем для торта был приготовлен с использованием утиных яиц. К какому роду наиболее вероятно относятся бактерии, вызвавшие заболевание?

@Salmonella

Shigella

Clostridium

Yersinia

Corynebacterium

#

108

Из осадка спинномозговой жидкости больного менингитом выделена культура менингококка. Какую серологическую реакцию необходимо использовать для определения серогруппы?

@РА

РП

РНГА

РСК

Реакцию иммунного лизиса

#

109

При пищевом отравлении выделена культура анаэробных грамположительных спорообразующих палочек. К какому виду наиболее вероятно относится выделенный возбудитель?

@C. perfringens

Proteus vulgaris

P.mirabilis

Vibrio parahemolyticus

Esherichia coli

#

110

Для оцінки санітарного стану пологового будинку проведено дослідження повітря в родзалі, палатах для немовлят та інших приміщеннях аспіраційним методом за допомогою апарату Кротова. Які мікроорганізми вказують на загрозливу епідемічну ситуацію в пологовому будинку?

@Патогенні стафілококи

Мікрококи

Кишкова паличка

Молочно – кислі бактерії

Біфідумбактерії

#

111

При дисбактеріозах, що супроводжуються міною кількісного та якісного складу мікрофлори людини ,важливе значення має її корекція з допомогою препаратів до складу яких входить нормальна мікрофлора. Яку назву вони мають?

@Еубіотки

Ксенобіотики

Антибіотики

Вакцини

Імуномодулятори

#

112

С целью профилактики проводится иммунизация населения вакцинами, что сопровождается формированием иммунитета. Кооперативное взаимодействие каких иммунокомпетентных клеток необходимо для эффективного формирования первичного иммунного ответа гуморального типа?

@Макрофагов, Т-лимфоцитов, В-лимфоцитов

Т-лимфоцитов, плазматических клеток, В-лимфоцитов

Макрофагов, плазматических клеток, В-лимфоцитов

Тучных клеток, плазматических клеток, В-лимфоцитов

В-лимфоцитов, макрофагов, плазматических клеток

#

113

С целью профилактики проводится иммунизация населения вакцинами, что сопровождается формированием иммунитета. Кооперативное взаимодействие каких иммунокомпетентных клеток необходимо для эффективного формирования первичного иммунного ответа клеточного типа?

@Макрофагов и Т-лимфоцитов

Т-лимфоцитов и плазматических клеток

Макрофагов и плазматических клеток

Тучных клеток и плазматических клеток

В-лимфоцитов и Т-лимфоцитов

#

114

Лікар - педіатр при огляді трьохмісячнї дитини відмітив, що слизова оболонка її порожнини рота, а також язик, вкриті щільним білим нальотом. В матеріалі, взятому з місця ураження, бактеріолог виявив наявність грибів дріжжеподібної форми, в зв’язку з цим запідозрили мікоз, що найчастіше зустрічається у дітей такого віку, а саме:

@Кандидоз

Фавус

Епідермофітія

Актиномікоз

Трихофітія

#

115

Відомо, що в розвитку інфекційного та епідемічного процесу приймають участь три ланки. В інфекційному процесі першою ланкою є патогенний мікроорганізм, а що являє собою перша ланка епідпроцесу?

@Джерело інфекції

Доза мікроба

Шлях проникнення

Певні умови зовнішнього середовища

Реактивність організму людини

#

116

Фекалії дитини, що хворіє на ентерит емульгують в фізіологічному розчині і краплю емульсії наносять на елективне середовище: 10\% жовточно - сольовий агар. Який фермент патогенності, що має агресивні властивості виявляється на цьому середовищі?

@Лецитиназа

Коліцини

Стрептокіназа

Гемолізини

Гіалоронідаза

#

117

Для серодіагностики черевного тифу ставлять реакцію, при якій до різних розведень сироватки хворого добавляють діагностикуми трьох видів мікроорганізмів. Результат реакції оцінюють по наявності осаду із склеєних бактерій. Який механізм взаємодії антигену та антитіл має місце в цій реакції?

@Аглютинація

Лізис

Бактеріоліз

Гемоліз

Преципітація

#

118

Інфекцію жовчного міхура спричинили мікроорганізми, що мають кулясту, але витягнуту форму, розміщуються попарно, або короткими ланцюжками Їх лабораторія, на підставі біологічних властивостей, віднесла до стрептококів групи Д. Яку вони мають назву?

@Ентерококи

Зеленячи стрептококи

Піогенні стрептококи

Гемолітичні стрептококи

Пневмококи

#

119

В бактеріологічну лабораторію поступила в’ялена риба домашнього виготовлення, яка стала причиною важкого харчового отруєння, симптоми хвороби вказують на дію сильного екзотоксину, що вражає ядра довгастого мозку. Який діагноз був вказаний в направленні до матеріалу?

@Ботулізм

Сальмонельоз

Холера

Дизентерія

Черевний тиф

#

120

Хворого проінформували, що серологічне тестування на СНІД буде складатися з двох етапів. Яка реакція використовується для дослідження сироватки крові на наявність антитіл проти вірусу на першому етапі?

@ІФА

Імуноблотінг

РІА

РІФ

РНТА

#

121

В бактеріологічну лабораторію направлено харкотиння хворого на туберкульоз, Для бактеріоскопічного дослідження препаратів - мазків і виявлення туберкульозної палички потрібно використати один із методів збагачення, який передбачає обробку харкотиння розчином їдкого натру. Як називається такий метод?:

@Гомогенізація

Інактивація

Флотація

Фільтрація

Знешкодження

#

122

Серед дітей школи - інтернату мають місце випадки захворювання ангіною. При мікроскопії мазків - препаратів, виготовлених із матеріалу, взятого тампоном з мигдаликів, виявлені фарбуванням по методу Нейсера тонкі палички жовтого кольору з темно-синіми зернами на кінцях, що розміщуються в вигляді римської цифри пять. Який попередній діагноз встановив лікар за результатом бактеріоскопії?

@Дифтерію

Інфекційний мононуклеоз

Лістеріоз

Тонзиліт

Скарлатину

#

123

Зареєстровано спалах харчового отруєння, зв’язанний з використанням кондитерських виробів, що зберігались при кімнатній температурі і при виготовлені яких використовували качині яйця. Які мікроорганізми могли визвати це захворювання?

@Сальмонели

Кишкова паличка

Стафілококи

Легіонели

Холерний вібріон

#

124

При иммунодефицитных состояниях некоторые представители нормальной микрофлоры являются этиологическим фактором оппортунистических инфекций. Назовите наиболее вероятного представителя микрофлоры часто вызывающего эти инфекции.

@Candida albicans

Staphylococcus aureus

Clostridia perfringens

Streptococcus pyogenes

Escherichia coli

#

126

У больного, которому был проведен курс антибиотикотерапии, в святи с обострением хронической пневмонии, появились диспептические явления, метеоризм, понос. Бактериологическое исследование испражнений показало отсутствие E. coli, Уменьшение количества лакто- и бифидобактерий. Какие препараты следует назначить больному?

@Эубиотики и витамины

Антибіотики и эубиотики

Сульфаниламиды и эубиотики

Антибіотики и витамины

Сульфаниламиды и витамины

#

127

Наиболее частым возбудителем опортунистических пневмоний при ВИЧ/СПИДе являются:

@Пневмоцисты

Стафилококки

Стрептококи

Цитомегаловирусы

Клебсиеллы

#

128

В больницу госпитализирован гомосексуалист с жалобами на общую слабость, сухой кашель, лихорадку. Рентгенологически определены двухсторонние прикорневые инфильтраты. Какая наиболее вероятная этологическая причина пневмонии?

@Пневмоцисты

Стрептококки

Микоплазмы

Стафилококки

Клебсиеллы

#

129

Женщина 48 лет жалуется на одышку, отеки век, боль в пояснице. В моче обнаружены: белок, зритроциты, гиалиновые цилиндры. Был поставлен диагноз “острый пиелонефрит”. Из анамнеза выяснено, что она страдает хроническим тонзилитом в течение многих лет. Какие микроорганизмы являются наиболее вероятной причиной заболевания?

@Стрептококки

Стафилококки

Уреаплазмы

Хламидии

Протей

#

130

Какой метод исследования наиболее информативен при контроле излечения хламидиозной инфекции?

@Определение титра антител в ИФА

Прямая РИФ

ПЦР

Вестерн-блотт

Микроскопия мазка

#

131

Какое санитарно-эпидемиологическое мероприятие позволило резко снизить уровень заболеваемости эпидемическим возвратным тифом?

@Борьба с педикулезом

Уничтожение диких грызунов

дератизация

Применение инсектицидов

Применение акарицидов (борьба с клещами)

#

132

В клинику обратися пациент с жалобами на общую слабость, субфебрильную температуру, пожелтение склер, кожных покровов. Из анамнеза установлено, что 2 недели тому назад он отдыхал на море, употреблял в пищу морепродукты без термообработки. Обнаружение каких маркеров позволит подтвердить диагноз острый гепатит Е?

@IgM анти-HEV

IgM анти-HAV

IgG анти-HEV

IgG анти-HAV

IgG анти-HEV

#

133

В клинику поступил пациент с лихорадкой, сонливостью, сменяющейся бессоницей, менингеальными явлениями. Из анамнеза известно, что 2 недели назад он употреблял в пищу некипяченое козле молоко. Поставлен предварительный диагноз: “клещевой энцефалит”. Для исследования взята кров, которой заразили мишей-сосунков. Через 5 дней у животных отмечаны паралич задних конечностей, затем нарушение дыхания и смерть. Какие исследования позволят поставить окончательный діагноз?

@РН вирусов

Выделение вируса на куриних эмбрионах

Цветная проба

Исследование парних сывороток в РГА

Достаточно результатов биопробы

#

134

К инфекционисту обратилась женщина с клиническими симптомами клещевого энцефалита. Из анамнеза известно, что неделю назад она извлекла клеща из ноги. Какой набор методов целесообразно использовать для выделения и идентификации этого вируса?

@Заражение мышей сосунков, реакция нейтрализации (РН), РСК, РТГА с куриными эритроцитами

Заражение морских свинок, реакція агглютинации (РА) с вирусным

диагностикумом клещевого энцефалита, РНГА

Заражение куриних эмбрионов, РСК, РП, РИА

Заражение культуры клеток , РСК, РН, РГА

ПЦР, РСК, РП. С антивирусными антителами

#

135

Какой наиболее информативный метод лабораторной діагностики в серонегативный период при ВИЧ-инфекции?

@ПЦР

ИФА на антитела

Вестерн-блот на антитела

Реакція гемагглютинации

ИФА на антигены

#

136

Від хворого виділили чисту культуру коринебактерії дифтерії. Після приготування препарату та фарбування за методом Нейссера, виявили наступні включення:

@Волютину (поліфосфат)

Крохмалю

Глікогену

Сірки

Крапельки нейтральних ліпідів

#

137

У хворого М., який поступив до інфекційного відділення зі скаргами на загальне нездужання, підвищення температури тіла до 38 С, жовтяницею. Враховуючи, що кілька місяців тому хворому було проведено переливання крові, лікар запідозрив вірусний гепатит В. Якi основнi методи лабораторної дiагностики гепатиту В?

@Серологічна та генодіагностика

Видiлення вiрусу на культурі клітин та ідентифікація за ЦПД

Виявлення віріонів в крові при електронній мікроскопії

Видiлення вiрусу на лабораторних тваринах в РВН

Виділення вірусу на курячому ембріоні

#

138

ВІЛ-інфікованому хворому було зроблено імунограму, де виявлено порушення співвідношення Т-хелперів і Т-супресорів. Які основні поверхневі молекули СD (cluster diferentiation) містять на поверхні Т-лімфоцити-хелпери?

@CD2, CD3, CD4

CD2, CD3, CD8

CD19, CD21, CD22

CD23, CD24, CD37

CD16, CD56

#

139

До бактеріологічної лабораторії доставлено сироватку крові хворого з підозрою на черевний тиф. Для постановки реакції Відаля з метою серодіагностики черевного тифу як антиген слід використати:

@Черевнотифозний діагностикум

Імунну діагностичну сироватку до збудника черевного тифу

Живу чисту культуру сальмонел

Еритроцитарний сальмонельозний діагностикум

Сироватку крові хворого

#

140

У хворої Л. після трансплантації печінки через 1,5 місяці погіршився стан внаслідок початку реакції відторгнення трансплантату. Який фактор імунної системи відіграє вирішальну роль в цій реакції?

@Т-кілери

Інтерлейкін-1

Природні кілери

В-лімфоцити

Т-хелпери

#

141

Із матеріалу (плівка з мигдаликів) у хворого з підозрою на дифтерію виділили чисту культуру. Для мікроорганізмів у морфологічному відношенні характерно:

@Палички з булавовидним потовщенням на кінцях

Куляста форма

Паличковидна форма

Звивиста форма

Палички із загостреними кінцями

#

142

Значну роль у профілактиці туберкульозу відіграє планова масова вакцинація проти туберкульозу новонароджених дітей віком 5-7 днів життя. Для контролю ефективності протитуберкульозної вакцинації застосовують пробу:

@Туберкулінову пробу Манту

Шика

Заксе

Алергічну

Діка

#

143

У хворого М., після повернення з Індії запідозрено поліомієліт. Які дослідження необхідно провести з метою підтвердження діагнозу:

@Виділення вірусу iз фекалій та його ідентифікацію, серологічне дослідження парних сироваток кровi

Індикацію вірусу в фекаліях методом електронної мікроскопії

Мікроскопію крові методом роздавленої та висячої краплі

Дослідження промивних вод шлунка методом флюорисціюючих антитіл

Здійснити посів випорожнень на середовища збагачення

#

144

Дільничним лікарем було рекомендовано приймання інтерферону для профілактики грипу? Який механізм дії даного препарату?

@Блокує iнiцiацiю трансляцiї та руйнує вiрусспецифiчну i-РНК

Порушує процес збирання вірусу

Гальмує вихід вiрiонiв з клітини

Блокує роздягання вірусу

Попереджує адсорбцію вірусу на рецепторах клітини

#

145

У хворої з діагнозом “Рак шийки матки” за допомогою ПЛР було виявлено вірус папіломи людини 16 типу, який, як відомо, інтегрує свою ДНК в геном клітини хазяїна. Яку назву має вірус, інтегрований в геном клітини?

@Провірус

Віроїд

Вірусоїд

Віріон

Пріон

#

146

В вірусологічну лабораторію було доставлено матеріал від хворого з діагнозом “ГРВІ” для проведення вірусологічного дослідження. З якою метою проводять типування вірусів, виділених з матеріалу від хворого?

@Для етіологічної діагностики вірусної інфекції

Для вивчення біологічних властивостей вірусів

Для вивчення фізико-хімічних властивостей вірусів

Для розробки засобів неспецифічної профілактики

Для вивчення резистентності вірусів до дії факторів навколишнього

середовища

#

147

При вірусологічному дослідженні матеріалу від хворого А., 15 років, з підозрою на інфекційний мононуклеоз, було виявлено вірус Епштейна-Барр. Яка послідовність реплікації ДНК-вмісних вірусів у клітині є вірною?

@Депротеїнізація, транскрипція, синтез білку, синтез вірусної ДНК

Депротеїнізація, синтез білку, транскрипція, синтез вірусної ДНК

Транскрипція, синтез білку, депротеїнізація, синтез вірусної ДНК

Синтез білка, депротеїнізація, транскрипція, синтез вірусної ДНК

Жодна з вказаних

#

148

З метою підтвердження діагнозу “Коксакі В вірусна інфекція” в вірусологічну лабораторію було направлено матеріал від хворого Н., 16 років. Що слід застосувати для виділення вірусів?

@Перещеплювані культури клітин (Нер-2, НеLa тощо)

Середовище Ендо

Кров’яний агар

М’ясопептонний бульон

Курячий ембріон

#

149

Матеріал від хворого з попереднім діагнозом “Грип” направлено до лабораторії. При проведенні вірусологічного дослідження було застосовано реакцію гемадсорбції. Для виявлення яких вірусів може бути використана ця реакція?

@Вірусів, що мають на своїй поверхні гемаглютиніни

Всіх простих вірусів

Всіх складних вірусів

ДНК-геномних вірусів

Будь-яких вірусів

#

150

Для проведення планової профілактичної імунізації в дитячому садочку необхідно забезпечити наявність вакцини.Якими властивостями мусить володіти вакцина?

@Імуногенність,авірулентність,ареактивність.

Імуногенність,ареактивність.

Авірулентність,проста технологія у виробництві.

Ареактивність,проста у застосуванні.

Імуногенність.

#

151

При негативному результаті бактеріологічного обстеження діагноз хворому встановлюють за допомогою серологічного дослідження.Відповідно склеювання мікроорганізмів під впливом антитіл називається реакцією :

@Аглютинації.

Преципітації.

Зв’язування комплементу.

Лізису.

Імобілізації.

#

152

Інститут бактерійних препаратів створює вакцини для планових щеплень.Як називають вакцину.до складу якої входять мікробні клітини та анатоксин іншого збудника?

@Асоційовані.

Хімічні.

Генноінженерні.

Аутовакцини.

Комбіновані.

#

153

В травматологічному відділенні хворому зробили первинну хірургічну обробку рани і для створення штучного пасивного імунітету в організм людини вводять:

@Імунні сироватки.

Вакцини.

Анатоксини.

Антибіотики.

Вітаміни.

#

154

На консультацію до лікаря звернулася вагітна жінка в першому триместрі вагітності,яка була в контакті з хворим на краснуху.Якими будуть ваші рекомендації?

@Штучне переривання вагітності.

Вітаміни А,Е.

Імуноглобуліни.

Антибіотики.

Вітаміни.

#

155

Від трупа гризуна виділена бактерія овоїдної форми, грамнегативна,зафарбована біполярно. Який це може бути мікроорганізм?

@Збудник чуми.

Збудник туберкульозу.

Збудник сифілісу.

Стафілокок.

Стрептокок.

#

156

Із трупа коня виділена бактерія розміром 8*1,5мкм,грампозитивна,розміщена ланцюжком, утворює капсулу.Який це мікроорганізм?

@Збудник сибірки.

Збудник ящуру.

Стрептокок.

Збудник гепатиту А.

Збудник правця.

#

157

Із рани хворого із газовою анаеробною інфекцією виділена бактерія із такими властивостями:паличка розмірами 6*1,5мкм,грампозитивна,спора розміщена субтермінально,у організмі утворює капсули.Який це мікроб?

@Clostridium perfringens.

Clostridium tetani.

Clostridium botulinum.

Clostridium hystoliticum.

Bacillus anthracis.

#

158

Від хворого із підозрінням на дифтерію зіва виділена бактерія із такими властивостями:грампозитивна паличка із потовщеннями на кінцях,розміром 3*0,6мкм, розміщена у мазку у вигляді штахетника.Які це мікроорганізми?

@Псевдодифтерійна коринебактерія.

Коринебактерія дифтерії.

Стрептокок.

Актиноміцет.

Бордетела кашлюку.

#

159

Для визначення чутливості до антибіотиків пацієнту внутрішньошкірно ввели 0,2 мл розчину пеніциліну. Через 10 хв у місці введення з’явилася гіперемія і набряк. До якого типу, за класифікацією Кумбса та Джеля, відноситься ця реакція?

@Анафілактична реакція (феномен Овері)

Цитотоксична реакція

Гіпечутливість сповільненого типу

Реакція типу феномена Артюра

Туберкулінова реакція

#

160

У жінки 25 років під час ремонту у квартирі раптово виник приступ задухи, що супроводжувався відчуттям нестачі повітря, затрудненим видихом, сухим кашлем, неспокоєм. Діагностовано бронхіальну астму. Який медіатор алергії викликає вказані зміни?

@Гістамін

Серотонін

Простогландин Е

Інтерлейкін 1

Інтерлейкін 6

#

161

Жінка 40 років звернулася до лікаря зі скаргами на свербіння, почервоніння, відчуття пекучості шкіри, набряк на щоках. За годину до цього користувався косметичним кремом. Який вид алергічної реакції І типу за Кумисом і Джелом у хворого?

@Набряк Квінке

Бронхіальна астма

Анафілактичний шок

Кропивниця

Полінози

#

162

У робітника підприємства зі стажем роботи 20 років розвинувся контактний дерматит китиць. До якого типу імунних порушень відносяться дане захворювання?

@Алергічна реакція сповільненого типу

Первинний імунодефіцит

Алергічна реакція негайного типу

В- клітинний імунодефіцит

Т- клітинний імунодефіцит

#

163

При мікроскопії мікробної культури виявлено мікроорганізми,які мають форму веретена,по Граму фарбуються в синьо-фіолетовий колір.Що це за мікроорганізми?

@Клостридії.

Стрептококи.

Спірохети.

Актиноміцети.

Диплококи.

#

164

В препараті,зафарбованому за методом Ожешки видно паличковидні мікроорганізми,зафарбовані в синій колір, в яких термінально розміщені компоненти круглої форми,зафарбовані в червоний колір.Як називаються ці компоненти?

@Спори.

Війки.

Джгутики.

Капсули.

Мезосоми.

#

165

Для виготовлення вакцин проводять вирощування мікробних культур на штучних поживних середовищах. Які мікроорганізми не ростуть на штучних поживних середовищах?

@Віруси.

Гриби.

Актиноміцети.

Найпростіші.

Мікоплазми.

#

166

У лікарню поступив хворий з підозрою на анаеробну газову інфекцію.На яке середовище необхідно посіяти матеріал від хворого?

@Кіта-Тароцці.

Левіна.

Ендо.

Мюллера.

Ресселя.

#

167

У біотехнологічних процесах для виробництва лікувально-профілактичних препаратів використовується процедура введення людських генів в геном бактерій за допомогою бактеріофага.Як називається цей процес?

@Трансдукція.

Трансформація.

Трансляція.

Кон’югація.

Делеція.

#

konec:

#end

Крок 1. Загальна лікарська підготовка. 2004 - 2005

7.0 Патологічна анатомія

Мікроскопічне дослідження біоптата слизової оболонки, взятого з центрального бронха шахтаря, 56 р., виявлено зміну циліндричного епітелію на зрілий багатошаровий. Цю зміну епітелію слід назвати:

@ Метаплазія епітелію

Гіперплазія епітелію

Лейкоплакія

Адаптація епітелію

Репаративна регенерація

Чоловік 40 років через годину після відчуття нездужання впадає у стан колапсу, помирає, не приходячи у свідомість. На розтині виявлено збільшення об'єму легень, повнокров'я, ріжуться з шипінням за виключенням нижньої частки правої легені, яка печінкової щільності, поверхня її розрізу сіро-коричневого кольору, плевра тьмяного вигляду з легкими фібринозними накладаннями. Який діагноз найбільш вірогідний?

@ Крупозна пневмонія

Бронхопневмонія

Гострий венозний застій легень

Токсичний шок

Гострий інфаркт міокарда

Мікроскопічне дослідження біоптата печінки хворого з симптомами нудоти, відсутності апетиту, жовтяницею шкіри, виявлено гідро пічну та балонну дистрофію гепатоцитів, некроз окремих клітин та присутність тілець Каунсілмена в часточках печінки з порушенням їх структури, а також лімфоцитарна інфільтрація. Якому захворюванню все це властиво?

@ Вірусний гепатит

Гнійний гепатит

Цироз печінки

Токсична дистрофія печінки

Малярія

Хворий 42 років повністю втратив слух на праве вухо. Відповідне клінічне обстеження не виявило ніяких патологічних змін в системі правого слухового аналізатора. Томографія головного мозку виявило новоутворення в ділянці мостомозочкового кута діаметром 7 см, гомогенне, без чітких контурів. Назвати новоутворення:

@ Неврилемома кінця слухового нерва

Гангліоневрома

Астроцитома

Арахноендотеліома

Нейрофіброма

При автопсії дитини з клінікою спонтанного пневмоторакса були виявлені колапс та інтерстиційна емфізема правої легені, вогнищеві ателектази в легенях, точкові крововиливи в головному мозку та кон'юнктиві очей. Вкажіть захворювання, для якого характерні вказані зміни:

@ Коклюш

Бронхопневмонія

Кір

Дифтерія дихальних шляхів

Скарлатина

При автопсії дитини, потрапившого до клініки з проявами паралічу діафрагмального нерва та розладами ковтання були виявлені виразки мигдалин з епітелізацією, крововиливи в наднирники, дряблість міокарда. Вкажіть захворювання, для якого характерні вказані зміни та ускладнення.

@ Дифтерія

Скарлатина

Агранулоцитоз

Кір

Поліомієліт

У жінки похилого віку з постійними матковими кровотечами "масткого" характеру при клінічному обстеженні відмічені прояви ішемії міокарда та збільшення печінки. Вкажіть тип морфологічних змін в серці та печінці, характерний для вказаних клінічних проявів.

@ Жирова дистрофія

Білкова дистрофія

Амілоїдоз

Кардіосклероз, фіброз печінки

Вуглеводна дистрофія

При дослідженні біоптата тканини піхвової порції шийки матки в базальному відділі епітеліального пласта відмічено збільшення кількості клітин, підвищення мітотичної активності та порушення рядності клітин. Вкажіть характер виявленої патології.

@ Легка дисплазія

Помірна дисплазія

Тяжка дисплазія

Акантом

Спонгіоз

У зішкрябі з каналу шийки матки гістологічно ви_яв_ле_но призматичний епітелій і значне новоутворення за_ло__зис_то_подібних структур, які розвиваються із камбіальних елементів призматичного епітелію шийки матки. Якому із діагнозів відповідає описана гістологічна картина ?

@ Проліферуючий ендоцервікоз

Простий (стаціонарний ) ендоцервікоз

Ендоцервікоз, що загоюється

Аденоматоз шийки матки

Поліпи шийки матки

У юнака в період статевого дозрівання було виявлено вор__син__чато-бородавчаті потовщені множинні новоут_во_рення чор_ного кольору на шкірі шиї, пахових впа_дин, зов_нішніх статевих органів, промежини, пахово-стег_но_вих складок симетричного характеру. Мік_ро_ско_піч_но: процес локалізується в епідермісі. Ваш попе_ред_ній діагноз ?

@ Чорний акантоз

Диспластичний невус

Меланодермія

Епітеліальні кісти

Фіброепітеліальний поліп

На розтині жінки виявлено явища септикопіємії з ме_та_статичними абсцесами легень, нирок, піосальпінгс, гній_ний перитоніт, кахексія, лімфо_аденопатія. В анам_незі: пози_тив_ний результат дослідження крові на ВІЛ на протязі 4 років. Якому клінічному періоду СНІДу відповідають приведені патоморфологічні ознаки?

@ Синдрому набутого імунодефіциту (СНІД)

Інкубаційному періоду

Персистуючій, генералізованій лімфаденопатії

ПреСНІДу (СНІД-асоційованому комплексу)

Реактивній лімфоаденопатії

Аутопсією головного мозку виявлено набряк, повнокрів’я, дрібні крововиливи в довгастому мозку. Мікроскопічно: спостерігається хроматоліз, гідропія та некроз нервових клітин; у цитоплазмі нервових клітинах гіпокампу виявлено еозинофільні утворення (тільця Бабеша-Негрі). Який діагноз відпові_дає описаним морфологічним проявам?

@ Сказ

Менінгококовий менінгіт

Енцефаліт

Енцефаломієліт

Бруцельоз.

Хворий 34 р. помер від коми. Зі слів родичів відомо, що після закордонного відрядження в одній з країн Африки періодично розвивалися жовтяниці. На розтині: селезінка щільна, збільшена у розмірах, з чорною пульпою, печінка збільшена, повнокровна, сіро-чорна на розтині, сіра речовина головного мозку коричнево-сірого кольору, в білій речовині - множинні дрібні крововиливи. Яке інфекційне захворювання слід запідозрити?

@ Малярія

Менінгококцемія

Пріонова інфекція

Генералізована герпетична інфекція

Генералізований криптококоз

Хлопчик 10 р., раніше не хворів, до лікарні поступив з ознаками сильної задухи. При рентгенівському обстеженні в плевральній порожнині справа – повітря та рідина. Під час операції в правій легені виявлено субплевральну порожнину діаметром 2,4 см, неправильної форми з залишками казеозних мас, яка сполучалася із плевральною порожниною. Такі ж казеозні маси знайдені при розрізі збільшених прикореневих лімфатичних вузлів. При гістологічному дослідженні стінки порожнини виявлені лімфоцити, епітеліоїдні клітини, багатоядерні гігантські клітини. Як правильно назвати порожнину?

@ Первинна легенева каверна при туберкульозі

Абсцес легені

Емпієма плеври

Каверна при гострому кавернозному туберкульозі

Каверна при фіброзно-кавернозному туберкульозі

Зі слів дівчинки 11 р. мешканки села, протягом останніх 4 місяців вживала молоко від корови, яку сусідка-власниця раптово продала в інше село. В лікарню дівчинка поступила з клінікою "гострого" живота. На операції – в сліпій кишці циркулярна виразка з перфорацією. При гістологічному дослідженні у краях виразки – некротичні маси, лімфоцити, епітеліоїдні клітини, поодинокі гігантські багатоядерні клітини. Діагноз?

@ Первинний кишковий афект при туберкульозі

Неспецифічний виразковий коліт

Амебіаз

Рак сліпої кишки

Дизентерія

На консультацію до професора-патологоанатома потрапив гістологічний секційний матеріал від померлого 24 років. В головному мозку навколо дрібних судин відмічалася широка зона проліферуючих клітин мікроглії. У шкірі виражена проліферація ендотелію, адвентицію, перицитів, помірна периваскулярна присутність лімфоцитів та поодинокі нейтрофільні гранулоцити. В стінках судин різноманітні ознаки деструкції. Про який збудник інфекційного захворювання слід подумати?

@ Рикетсія

Спірохета

Менінгокок

Стрептокок

Вірус імунодефіциту людини

Больной умер от прогрессирующей сердечной недостаточности. На вскрытии сердце расширено в поперечнике, дряблое; мышца на разрезе неравномерного кровенаполнения, пестрая; при гистологическом исследовании в миокарде полнокровие, в строме значительное (большое) количество преимущественно мелких одноядерных клеток, раздвигающих кардиомиоциты. Выявленные морфологические изменения свидетельствуют о:

@ негнойном межуточном миокардите

венозном полнокровии

жировой дистрофии миокарда

Кардиосклерозе

инфаркте миокарда

Патологоанатом у женщины 21 года при гистологическом исследовании увеличенных шейных лимфатических узлов обнаружены узелки, состоящие преимущественно из плоских слегка вытянутых с бледно окрашенным ядром, гигантских округло-овальной формы клеток с бледно-розовой цитоплазмой и с ядрами расположенными на периферии (в виде частокола) и мелких округлой формы клеток с узким ободком цитоплазмы; в центре некоторых узелков бесструктурные массы, окрашенные в бледно-розовый цвет. Обнаруженные изменения характерны для:

@ Туберкулеза

Лимфогрануломатоза

Саркоидоза

Бруцеллеза

неспецифического гиперпластического лимфаденита

На вскрытии мужчины 52 лет, длительное время страдавшего туберкулезным простатитом , и умершего от менингоэнцефалита, в мягких оболочках основания и боковых поверхностей головного мозга, селезенке, почках, печени обнаружено большое количество плотных серого цвета узелков дм. 0,5-1мм; при гистологическом исследовании узелки состоят из эпителиоидных, лимфоидных и немногочисленных гигантских клеток с ядрами расположенными на периферии клеток в виде подковы. Обнаруженные изменения свидетельствуют об:

@ Остром милиарном туберкулезе

Хроническом милиарном туберкулезе

Острейшем туберкулезном сепсисе

Крупноочаговом диссеминированном туберкулезе

Септикопиемии.

При вскрытии мужчины 48 лет, умершего от цирроза печени, в толще 1-2 сегментов правого легкого обнаружено 3 плотных участка размером 1-1,5см, серо-желтого цвета с тусклой поверхностью, при гистологическом исследовании выявлен туберкулезный эндобронхит, фокусы творожистой бронхопневмонии, вокруг которых располагается вал из эпителиоидных, лимфоидных и гигантских клеток Пирогова-Ланганса. Для какой формы туберкулеза характерны выявленные изменения?

@ Острого очагового туберкулеза

Инфильтративно-пневмонического туберкулеза

Фиброзно-очагового туберкулеза

Казеозной пневмонии

Первичного легочного туберкулезного комплекса

При вскрытии мужчины 40 лет, умершего от СПИДА, обе доли левого легкого увеличены, плотны, безвоздушны, на разрезе желтого цвета, с тусклой поверхностью, на плевре фибринозное наложение. При гистологическом исследовании в альвеолах выявлен серозно-фибринозный и фибринозный экссудат с крупными участками некроза экссудата и ткани легкого. Для какого заболевания характерны изменения в легких?

@ Казеозной пневмонии

Инфильтративно-пневмонического туберкулеза

Крупозно пневмонии

Лимфогрануломатоза легких

Пневмониеподобного рака легкого

У мужчины 42 лет, умершего от острого малокровия вследствие легочного кровотечение, во 2 сегменте правого легкого обнаружена неправильно округлой формы полость размером 5-6см, сообщающиеся с просветом бронха, заполненная кровью, внутренняя поверхность полости неровная, покрыта дряблой бесструктурной желтоватой тканью, стенка тонкая, представлена уплотненной воспалительно измененной легочной тканью; при гистологическом исследовании внутренний слой полости состоит из расплавленных казеозных масс с большим количеством сегментоядерных лейкоцитов. Выявленные изменения в легких свидетельствуют о наличии:

@ Острого кавернозного туберкулеза.

Абсцесса легкого

Распадающегося рака легкого

Инфаркта легкого с септическим распадом

Бронхоэктатической каверны

Мужчина 56 лет умер от прогрессирующей сердечной недостаточности. На вскрытии легкие маленькие, плотные; верхние доли деформированы, пронизаны рубцовой тканью с инкапсулированными очагами казеозного некроза диаметром 0,2-0,5см. В верхней и средней долях справа полости размером 3-4 см и 4-5см с плотными стенками и тяжистой внутренней поверхностью, содержащие непрозрачную желто-зеленую жидкость, окружающая легочная ткань склерозирована. Сердце увеличено за счет гипертрофированного правого желудка. Определите форму вторичного туберкулеза легких?

@ Цирротический туберкулез

Фиброзно-очаговый туберкулез

Инфильтративно-пневмонический туберкулез

Острый кавернозный туберкулез

Фиброзно-кавернозный туберкулеза

У больного 37 лет после операции на органах брюшной полости на 5-сутки при вставании с постели возник приступ острой загрудинной боли, потеря сознания и смерть. Заподозрена тромбоэмболия легочной артерии. Диагноз на вскрытии подтвержден. Где может локализоваться тромб, послуживший источником тромбоэмболии?

@ в венах нижних конечностей

В селезеночной вене

В брыжеечных венах

В ушке левого предсердия

в артериях нижних конечностей

У больного с ущемленной грыжей во время операции в грыжевом мешке обнаружена багрово-синюшного цвета петля кишки с тусклой матовой серозной оболочкой. Определите, какое расстройство кровообращение возникло в кишке.

@ местное венозное полнокровие

местное артериальное полнокровие

компрессионная ишемия

обтурационная ишемия

ишемический инфаркт кишки.

Больная 38 лет умерла во время некупируемого приступа бронхиальной астмы. При гистологическом исследовании в просвете бронхов обнаружены скопления слизи, в стенке бронхов много тучных клеток (лаброцитов), многие из них в состоянии дегрануляции, а также много эозинофилов. Каков патогенез (механизм развития) этих изменений в бронхах?

@ Атопия

Цитотоксическое, цитолитическое действие антител

Иммунокомплексный механизм

Клеточно обусловленный цитолиз

Гранулематоз

У больного 23 лет после перенесенной ангины развился мочевой синдром (гематурия, протеинурия, лейкоцитурия). В пункционной биопсии почек обнаружена картина интракапиллярного пролиферативного гломерулонефрита, а электронномикроскопически выявлены крупные субэпителиальные депозиты. Каков патогенез этого заболевания?

@ Иммунокомплексный механизм

Атопия

Цитотоксическое, цитолитическое действие антител

Клеточно обусловленный цитолиз

Гранулематоз.

Мужчина 72 лет госпитализирован в хирургическое отделение с острой болью в брюшной полости. При обследовании выявлены симптомы перитонита (воспаления брюшины) и произведена срочная операция. Во время операции обнаружено, что часть тонкой кишки на протяжении 50 см темно-красного цвета, серозная оболочка ее тусклая, шероховатая, в брюшной полости геморрагическая жидкость. Какое расстройство кровообращения выявлено у больного?

@ Геморрагический инфаркт

Кровоизлияние

Местное венозное полнокровие

Местное артериальное полнокровие

Стаз крови

У больного тромбофлебитом (воспаление вен) нижних конечностей появились боли в грудной клетке, кровохарканье, нарастающая дыхательная недостаточность, при явлениях которой он умер. На вскрытии диагносцирован инфаркт легких. Какая наиболее вероятная причина его развития в данном случае?

@ тромбоэмболия ветвей легочной артерии

тромбоз ветвей легочной артерии

тромбоз бронхиальных артерий

тромбоэмболия бронхиальных артерий

тромбоз легочных вен

Женщина 76 лет поступила в кардиологическое отделение с клиникой острого инфаркта миокарда. Диагноз был подтвержден данными ЭКГ и лабораторного исследования. Состояние больной расценивалось, как удовлетворительное, однако, на 5 сутки состояние резко ухудшилось, и при явлениях нарастающей сердечной недостаточности больная умерла. На вскрытии подтвердился диагноз инфаркта миокарда, который осложнился разрывом сердца с гемотампонадой сердечной сорочки. Какой процесс развился в зоне инфаркта?

@ Асептический аутолиз

Организация

Инкапсуляция

Септический распад

Петрификация

При гистологическом исследовании в миокарде обнаружен обширный очаг коагуляционного некроза, по периферии которого определяются расширенные, резко полнокровные сосуды микроциркуляторного русла и выраженная инфильтрация сегментоядерными лейкоцитами. О чем свидетельствует описанная гистологическая картина?

@ Демаркационном воспалении

Септическом распаде

Организации

Асептическом аутолизе

Инкапсуляции

При исследовании почек умершего мужчины 63 лет патологоанатом обнаружил следующие изменения: макроскопически определялись асимметричные кортико-медулярные рубцы. При микроскопическом исследовании: атрофия кистозно расширенных канальцев заполненных эозинофильными цилиндрами, напоминающим щитовидную железу, перигломерулярный склероз. Какое заболевание развилось в почках у умершего?

@ Хронический пиелонефрит со сморщиванием

Хронический гломерулонефрит с исходом в сморщивание почек

Амилоидоз почек

Туберкулез почек

Почки при гипертонической болезни

У ребенка 9 лет на 3 неделе заболевания появилась гектическая лихорадка, желтушность кожи, склер и ребенок погиб от печеночно-почечной недостаточности. При вскрытии, в прямой кишке обнаружены множественные неправильной формы дефекты, с неровными краями с серо-белыми плотно спаянными с подлежащей тканью пленками, гнойный тромбофлебит сосудов кишки. В печени - множественные пилефлебетические абсцессы, жировая дистрофия гепатоцитов, в почках - картина острого некротического некроза. Какое заболевание послужило причиной развития летального исхода у ребенка?

@ Дизентерия

Сальмонелез

Холера

Брюшной тиф

Амебиаз

У хлопчика 8 місяців, хворого пневмонією, після проведеного клініко-лабораторного дослідження було виявлено: відсутність зрілих В-лімфоцитів в периферичній крові і в В-зонах лімфатичних вузлів, різке зменшення імуноглобулінів у сироватці, загальна кількість лімфоцитів в периферичній крові в межах норми. Який вид імунодефіциту у хворого?

@ Синдром Брутона

Синдром Незелофа

Важкий комбінований імунодефіцит

Синдром Дай-Джорджа

Синдром Віскотта-Олдріча

Хворому після важкого опромінення виконана операція по пересадці кісткового мозку. Через 2 місяці з”явилася висипка на шкірі ,діарея. Після проведеного клініко-лабораторного дослідження виявлено ознаки печінкової недостатності,місцевий некроз епітеліальних клітин у шкірі ,криптах кишечника,паренхіматозних клітин печінки. Що служить причиною погіршення стану хворого?

@ Хвороба ”трансплантант проти хазяїна”

Розвиток сепсису

Гостре відторгнення трансплантанту

Хронічне відторгнення трансплантанту

Загострення хронічного гепатиту

Дитина 5-ти років скаржиться на загальну слабість ,біль у горлі при ковтанні, нудоту.Об”єктивно в зіві яскраве почервоніння ,мигдалики збільшені. На другу добу хвороби з”явилася висипка у вигляді дрібних, густо розташованих плям ,величиною з макове зерно на шиї ,в верхній частині спини та грудей. Мікроскопічно-в слизовій оболонці і тканині мигдаликів різке повнокрів”я, сіруваті ,тьм”яні вогнища некрозів, на периферії яких,в зоні набряку і фібринозного випоту виявляються ланцюжки стрептококів.Ваш діагноз?

@ Скарлатина

Дифтерія

Кір

Грип

Менінгококовий назофарингіт

Хворий 57-и років помер від гострої легенево-серцевої недостатності.Під час розтину патологоанатом запідозрив жирову емболію легеневої артерії. Який метод забарвлення мікропрепаратів потрібно застосувати для підтвердження такого діагнозу?

@ Суданом III

Пікрофуксином

Гематоксилін-еозином

Конго-рот

Метиленовим синім

При розтині трупа чоловіка 62 роки, який тривалий час хворів на хронічний бронхит, виявлено, що легені збільшені в обємі, не спадаються, бліді, тістоподібної консистенції, підвищеної повітряності. Мікроскопічно: У всіх ділянках легень проксимальні відділи ацинусів різко розширені, стінки альвеол стоншені, місцями розірвані. Якому захворюванню відповідає дана морфологічна картина?

@ Емфізема легень

Хронічна інтерстиціальна пневмонія

Ателектаз легень

Бронхо ектатична хвороба

Емпієма плеври

У жінки 67 років з’явився набряк і болючість шкіри та підлеглих мяких тканин шиї. Діагностована флегмона шиї і медіастиніт. Хвора померла. На аутопсії лівий мигдалик збільшений, щільний, на розрізі жовтувато-зеленого забарвлення з безліччю дрібних порожнин, які нагадують щільникові структури.Мікроскопічно: дрібні абсцеси у, в центрі яких розташовуються базофільні утворення, які складаються з коротких паличкоподібних елементів. Який діагноз ?

@ Актиномікоз

Бруцельоз

Амебіаз

Лямбліоз

Лейшманіоз

Робітник одного із сільськогосподарських підприємств гостро занедужав і при наростаючих явищах інтоксикації помер. На розтині : селезінка збільшена, в’яла, на розрізі – темно-вишневого кольору, дає надмірний зішкріб пульпи. М’які мозкові оболонки на склепінні та основі мозку набряклі, просякнуті кров’ю (“червоний чепець” або “шапочка кардинала”). Мікроскопічно: серозно-геморагічне запалення оболонок і тканин мозку. Який діагноз ?

@ Сибірка

Туляримія

Чума

Холера

Бруцельоз

На розтині трупа хлопчика 8 місяців, який помер від важкої форми пневмонії, ускладненої сепсисом, виявлено відсутність тимуса. У лімфатичних вузлах відсутні лімфоїдні фолікули і кіркова речовина, у селезінці розміри фолікулів зменшені, світлі центри у них відсутні. Що є причиною даних структурних змін?

@ Агенезія тимуса

Аплазія тимуса

Атрофія тимуса

Гіпоплазія тимуса

Акцидентальна інволюція тимуса

На розтині дитини віком 1,5 року, яка померла від рецидивуючої пневмонії, виявлено: гіпоплазію вилочкової залози та периферичної лімфоїдної тканини, атрофії кори мозочка, телеангіектазії бульбарної кон’юктиви. При імуногістохімічному дослідженні-недостатність імуноглобулінів. Яке захворювання у дитини?

@ Синдром Луї-Бар

Синдром Дай-Джорджа

Синдром Незелофа

Синдром Веста

Синдром Брутона

У чоловіка 38 років після лікування опіку лівої руки сформувався келоїдний рубець. Цей процес є прикладом ?

@ Патологічної регенерації

Захисної гіперплазії

Метаплазії

Репаративної регенерації

Вікарної гіпертрофії

У чоловіка 32 роки діагностований вірусний гепатит В. Хворому проведена пункційна біопсія печінки. При гістологічному дослідженні біоптатів печінки відмічається порушення балочної будови з поліморфізмом гепатоцитів, в яких багато фігур мітозу. Гепатоцити збільшені в об’ємі, цитоплазма заповнена вакуолями, які містять прозору рідину. Який вид дистрофії характерний для даного захворювання?

@ Гідропічна дистрофія

Жирова дистрофія

Гіаліново-крапельна дистрофія

Вуглеводна дистрофія

Зерниста дистрофія

В жінки 30 років на передній стінці живота (біла лінія) знаходиться пухлиноподібний утвір, який під час вагітності почав збільшуватись в розмірах. При гістологічному дослідженні пухлина побудована з диференційованої сполучної тканини, в якій колагенові волокна переважають над клітинами яка пухлина в даному випадку?

@ Дисмоїд

Тверда фіброма

Фібросаркома

М’яка фіброма

Дерматофіброма

У хворої 47 років взято біопсію слизової оболонки бронха. При гістологічному дослідженні виявлено тяжі атипових клітин епітелію, які вростають в підлеглу тканину. В центрі тяжів виявлено концентричні утвори рожевого кольору “Ракові перлини”. Який вид пухлини?

@ Плоскоклітинний рак з ороговінням

Помірнодефернційована аденокарцинома

Плоскоклітинний рак без ороговіння

Меланома

Перехідноклітинний рак

У хворого М., тривалий час страждаючого на цукровий діабет, на шкірі обличчя, рук стали з'являтися неправильної форми ділянки депігментації шкіри, що червоніють під дією ультрафіолетового проміння. Назвіть процес:

@ вітиліго

гипермеланоз

альбінізм

чорний акантоз

дерматит

У хворого на шкірі обличчя з'явилося пухлинне утворення бляшковидної форми з виразкою. Ваш попередній діагноз до гістологічного дослідження.

@ Базаліома

Карциноїд

Текома

Пінеалома

Тімома

На вскрытии у умершего Б., работавшего при жизни в течение 20 лет шахтером обнаружены следующие изменения в легких: увеличение в объеме, повышенная плотность, наличие значительного количества узелков округлой формы, распространенность по всей поверхности легких, серого и серо-черного цвета, которые при микроскопическом исследовании были представлены концентрически расположенными гиалинизированными пучками соединительной ткани. Среди пучков имеются макрофаги, содержащие черный пигмент. Назовите заболевание с данной морфологической характеристикой.

@ силикоз, узелковая форма

Миллиарный туберкулез легких

Бронхоэктатичекая болезнь

Крупозная пневмония

Силикоз: диффузно-склеротическая форма

При наружном осмотре трупа определяется бледность кожных покровов (кожа лимонно-желтым оттенком), желтушность склер. Трупные гемостазы не выражены. Количество крови в сердце и крупных сосудах уменьшено. Кровь водянистая. В коже, слизистых и серозных оболочках видны точечные кровоизлияния. Внутренние органы, особенно селезенка, печень, почка на разрезе ржавого цвета. Костный мозг плоских костей малиново-красный, сочный; в трубчатых костях имеет вид малинового желе. Назовите заболевание, связанное с дефицитом витамина В12.

@ Пернициозная анемия

Серозно-клеточная анемия

Панмиело

Токсическая анемия

Острая постгеморрагическая анемия

На секції тіла жінки 49 років були знайдені ознаки гунтерівського глоситу, атрофії слизової оболонки шлунку, гемосидероз печінки, кістковий мозок у всіх досліджених кістках був червоним. Під час мікроскопового аналізу встановлено: шлунок – гіперцелюлярний інфільтрат власної пластинки з наявністю лімфоїдних фолікулів, спинний мозок – фунікулярний мієлоз, селезінка – вогнища гемопоезу. Діагностуйте захворювання.

@ Анемія Аддісона-Бірмера

Апластична анемія Фанконі

Гіпопластична анемія Ерліха

Хронічний гастрит типу “А”

Хронічний гастрит типу “В”

На секції тіла дівчинки 5 років було знайдено: множинні точкові геморагії у шкіру, серозні та слизові оболонки, великовогнищевий крововилив у головний мозок, ознаки некротичної ангіни. Мікроскопово: в кістковому мозку, печінці, селезінці, тимусі, лімфатичних вузлах, мигдаликах та шкірі розміщуються множинні інфільтрати, в яких переважають лімфобласти. Діагностуйте захворювання.

@ Гострий лімфолейкоз

Хронічний лімфолейкоз

Ходжкінська лімфома

Фолікулярна неходжкінська лімфома

Грибовидний мікоз

На секції тіла дівчинки 15 років було знайдено: шийні, медіастинальні та мезентеріальні лімфатичні вузли збільшені в розмірах, об’єднані в конгломерати, на розрізі тканина вузлів неоднорідна,містить ділянки некрозу. Мікроскопово: будова лімфатичних вузлів стерта, зустрічаються ділянки склерозу та вогнища некрозу, клітинна популяція неоднорідна - включає одноядерні атипові клітини, великі атипові клітини з багато- часточковими ядрами, значний домішок еозинофілів та нейтрофілів, кількість лімфоцитів незначна. Діагностуйте вид лімфоми Ходжкіна – лімфогранулематозу (ЛГМ).

@ ЛГМ, змішано-клітинний варіант

ЛГМ, лімфогістіоцитарний варіант

ЛГМ, нодулярний склероз

ЛГМ, варіант з пригніченням лімфоїної тканини

Саркома Ходжкіна

Під час секції тіла невідомої жінки 84 років, встановлено що смерть спричинена масивною гнійною бронхопневмонією. Головний мозок був незначно атрофований - звивини витончені, а борозни глибокі. При мікроскоповому дослідженні головного мозку були знайдені периваскулярні депозити амілоїду, тільця Хірано і нейрофібрилярні сплетення. Діагностуйте основне захворювання.

@ Хвороба Альцгеймера

Хвороба Піка

Хвороба Паркінсона

Розсіяний склероз

Боковий аміотрофічний склероз

Під час секції тіла жінки 74 років, встановлено що смерть спричинена масивною гнійною бронхопневмонією. У головному та спинному мозку були знайдені численні бляшки сірого кольору діамером до 15 мм. При мікроскоповому дослідженні спинного та головного мозку знайдено: множинні перивенулярні ділянки демієлінізації з наявністю лімфо-плазмоцитарних інфільтратів, множинні вогнища гліозу. Діагностуйте основне захворювання.

@ Розсіяний склероз

Хвороба Піка

Хвороба Паркінсона

Хвороба Альцгеймера

Боковий аміотрофічний склероз

Чоловік 36 років, лісник за фахом, через тиждень після тривалого перебування у весняному лісі гостро захворів – гарячка, головний біль, порушення свідомості, епілептиформні припадки, смерть розвинулася на 3 день хвороби. На розтині було знайдено: набряк головного мозку, множинні точкові геморагії; під час мікроскопічного дослідження – периваскулярний та перицелюлярний набряк, множинні периваскулярні, переважно лімфоцитарні, інфільтрати. Діагностуйте основне захворювання.

@ Кліщовий енцефаліт

Менінгококова інфекція

Поліомієліт

Гнійний енцефаліт

Церебро-васкулярна хвороба

Внаслідок різкого припинення вживання преднізолону, який хворий приймав довгий час, у нього з’явились скарги на втрату апетиту, нудоту, підвищену втомлюваність, безсоння. Розвинувся синдром відміни. Які препарати доцільно призначити для корекції даного стану?

@ Глюкокортикоїди

АКТГ

Кортикотропін

Мінералокортикоїди

Адреналін

40-річна жінка протягом кількох років має труднощі при ковтанні. Вона також відзначає скованість рухів пальців рук при друкуванні на комп’ютерній клавіатурі, хоча суглоби не болючі. У жінки відсутні зморшки на лиці, які повнні почати з’являтися у середньому віці. Біопсія шкіри виявила поширений фіброз дерми, але зовсім без запальної інфільтрації. Діагностуйте захворювання за переліченими клінічними й морфологічними даними.

@ Склеродермія

Дискоїдний червоний вовчак

Дерматоміозит

Амілоїдоз

Ревматоїдний артрит

45-річна жінка звернулася зі скаргами на неможливість рухів та біль у суглобах китиць рук та ступнів ніг. Менш виражені скарги аналогічного характеру – у ліктьових та колінних суглобах симетрично. При огляді шкіра над суглобами пастозна, частковий анкілоз суглобів китець та стоп, деформація рук у формі “шиї лебедя”, навколо міжфалангових суглобів пальців – поодинокі круглі підшкірні вузли, діаметром до 1 см. При пункції колінного суглоба отримано каламутну рідину, що містить білі драглисті “зерна”. Імунофлюоресцентно у рідині виявлений ревматоїдний фактор. Діагностуйте захворювання.

@ Ревматоїдний поліартрит

Ревматичний поліартрит

Змішане захворювання сполучної тканини

Подагра

Остеоартроз

У 20-річної жіки протягом кількох років значно виражена слабість скелетних м’язів, що не дає можливість вільно пересуватися, розмовляти, жувати та ковтати. При огляді виявлено птоз обох повік. Рентгенографія грудної клітки встановила присутність пухлинного конгломерату у передньому середостінні. Гістологічне дослідження біопсійного матеріалу, взятого з пухлини виявило тімому, зі скелетних м’язів – незначні дистроофічні зміни. Діагностуйте захворювання.

@ Міастенія

Прогресивна м’язова дистрофія

М’язова дистрофія Ерба

Дерматоміозит

Поліомієліт

У 19-річної жінки, яка кілька років хворіє на міастенію, у передньому середостінні виявлена пухлина великих розмірів, яка гістологічно складається з витягнутих (веретеноподібних) клітин з овальними темними ядрами, що утворюють тяжі та гнізда, присутні тільця Гасаля. Після хірургічного видалення пухлини ознаки міастенії почали прогресивно зникати. Діагностуйте пухлину, що має етіо-патогенетичний зв’язок з міастенією.

@ Тимома

Аденома щитовидної залози

Аденома паращитовидної залози

Парагангліома

Медулобластома

До лікаря щелепно-лицьового хірурга звернулася жінка зі скаргами на виражену асиметричну деформацію обличчя, яка збільшувалася протягом кількох років. Доформовані ділянки тверді на дотик. У біопсійному матеріалі з уражених ділянок спостерігається примітивні кісткові балочки та остеоїд, великі ділянки кісткової тканини дифузно заміщені фіброзною тканиною з міксоматозом, кістами скупченням остеокластів, острівці відкладання цементу (цементиклі). Діагностуйте захворювання.

@ Фіброзна дисплазія

Фіброма

Остеома

Остеосаркома

Хірувізм

Під час розтину 56-річного бомжа зі значним кіфосколеозом, виявлено, що тіла хребців грудного відділу частково зруйновані, внаслідок формування числених порожнин (секвестрів), заповнених біло-жовтими крихкими масами. При гістологічному досліджені уражених хребців знайдено великі поля казеозного некрозу, оточені поодинокими велетенськими багатоядерними клітинами Пирогова-Лангханса, епітеліоїдними клітинами й лімфоцитами. Аналогічні зміни присутні у лімфатичних вузлах середостіння та дисеміновано у легенях й нирках. Діагностуйте захворювання.

@ Туберкульозний остеомієліт

Гнійний остеомієліт

Сифілітичний остеомієліт

Остеопороз

Остеоартроз

Під час гістологічного дослідження вишкрібку стінок порожнини матки 49-річної жінки з порушеннями оваріально-менструального циклу у вигляді метро_рагій виявлено: збільшення кількості ендометріальних залоз, клітини залоз з морфологічними ознаками фа_зи проліферації; частина залоз розташована дуже компактно, містить внутрішньозалозисті папілярні структури; окремі залозисті клітини – з ознаками ядерного та цитоплазматичного поліморфізму. Діагностуйте захво_рювання.

@ Атипова гіперплазія ендометрію

Залозисто-кистозна гіперплазія ендометрію

Залозиста гіперплазія ендометрію

Залозистий поліп ендометрію

Аденокарцинома ендометрію

У 72-річного чоловіка зі скаргами на гостру затримку сечі, виявлено збільшення часток передміхурової залози за рахунок множинних вузлових структур. Під час гістологічного дослідження операційного матеріалу встановлено, що переважна більшість вузлів побудована з поліморфних залозистих структур, з поодинокими ретенційними кистами та згущеним секретом в просвітах. Діагностуйте захворювання.

@ Залозиста гіперплазія передміхурової залози

М’язево-фіброзна гіперплазія передміхурової залози

Змішана форма гіперплазії передміхурової залози

Аденома передміхурової залози

Рак передміхурової залози

У 29-річної породіллі на 3-й день після пологів виник дифузний набряк правої грудної залози, болючість при пальпації, гіперемія шкіри у вказаній ділянці, підвищення температури тіла до 38(С. При гістологічному дослідженні тканини залози виявлено: в стромі - дифузний клітинний інфільтрат, який складається з великої кількості нейтрофільних лейкоцитів, інтерстиційний набряк, гіперемію судин. Діагностуйте захворювання.

@ Гострий флегмонозний мастит

Гострий апостематозний мастит

Гострий серозний мастит

Хронічний гнійний мастит

Хронічний продуктивний мастит

При зовнішньому дослідженні трупа чоловіка 69 років, який помер 4 години тому, патологоанатом відмітив, що м`язи померлого мають дуже щільну консистенцію, суглоби згинаються та розгинаються важко. Як називається ця патологоанатомічна ознака смерті?

@ Трупне заклякання

Трупне висихання

Трупне охолодження

Трупне розкладання

Трупні гіпостази

На аутопсії померлого 65 років виявлена атрофія тканини головного мозку – стоншування кори переважає в лобових, скроневих і потиличних частках, гідроцефалія. При мікроскопічному дослідженні в корі атрофічних часток мозку, гипокампі і амигдалах знайдені старечі бляшки, нейрофібрилярні сплетення (клубки), пошкодження нейронів, тільця Хірано. Поставте діагноз:

@ Хвороба Альцгеймера

Боковий аміотрофічний склероз

Розсіяний склероз

Енцефаліт

Гангліоневрома

При макроскопічному вивченні мозкового черепа чоловіка 58 років знайдено відсутність розподілу на внутрішню, зовнішню пластинку і середній губчастий шар, вся кісткова маса має нерівномірно-губчасту будову з вогнищами розрідження (розсмоктування пазухи) і ущільнення. Товщина кісток – 4 см. При мікроскопічному вивченні виявлені процеси перебудови кістки: визначаються дрібні фрагменти кісткових структур з нерівними контурами, будова їх безладна, тонковолокниста, виявляються остеоїдні структури, спостерігається розсмоктування пазухи кістки. Поставте діагноз:

@ Хвороба Педжета

Остеопетроз

Фіброзна дисплазія

Остеогенна саркома

Деформуючий остоз

Чоловік 53 років, тривалий час зловживаючий алкоголем, помер при наростаючих явищах хронічної серцевої недостатності. На розтині знайдено: маса серця 580 г, міокард в'ялий, глинистого кольору, з інтенсивним дифузним інтерстиціальним фіброзом. Коронарні артерії інтактні. При мікроскопічному дослідженні спостерігається поєднання гідропічної і жирової дистрофії, атрофії і гіпертрофії кардіоміоцитів. Зустрічаються вогнища лізису кардіоміоцитів і склерозу. Про яку кардіоміопатію йде мова?

@ Алкогольна

Гипертрофічна

Ділатаційна

Рестриктивна

Метаболічна

При розтині трупа вагітної жінки виявлено набряк головного мозку, геморагічну пневмонію, пістряву печінку з крововиливами. Мікроскопічно дисемінований тромбоз судин, множинні дрібні некрози та крововиливи у внутрішніх органах. В нирках фібриноїдний некроз епітелію канальців нефрона, некрози коркової речовини. Ваш діагноз ?

@ Еклампсія

Прееклампсія

Септикопіємія

Септицемія

Гостра ниркова недостатність

У жінки 20 років за життя спостерігалася слабість і патологічна стомлюваність поперечнопосмугованих м’язів, птоз. Смерть наступила від асфіксії. При розтині виявлено фолікулярну гіперплазію тимуса, атрофію і некроз скелетних м’язів з осередковими лімфоцитарними інфільтратами серед клітин. Вкажіть форму ураження м’язів ?

@ Міастенія

Атрофічний міозит

Прогресивна міопатія

М’язова дистрофія Лейдена

М’язова дистрофія Ерба

При мікроскопічному дослідженні кори головного мозку чоловіка 75 років, який страждав на хворобу Альцгеймера і помер від бронхопневмонії виявлено старечі бляшки, нейрофібрилярні сплетіння, пошкоджені нейрони. Які утвори характеризують патологію цитоскелету проксимальних дендритів при хворобі Альцгеймера ?

@ Тільця Хірано

Тільця Каунсільмена

Тільця Бабеша-Негрі

Тільця Малорі

Тільця Руселя

У померлого від хронічної серцевої недостатності виявлено дифузний фіброз ендокарда лівого шлуночка із втягненням в процес правої заслінки мітрального клапана, пристінкові тромби, значне зменшення порожнини шлуночка за рахунок потовщення ендокарда. Яка форма кардіоміопатії стала причиною нендостатності скоротливої функції міокарда ?

@ Рестриктивна

Дилятаційна

Конгестивна

Гіпертрофічна

Вторинна

Чоловік 45 років звернувся до лікаря з приводу бляшкоподібного утвору на шиї. Гістологічно в біоптаті шкіри виявлено пухлинні клітини розташовані гніздами, мають круглу і овальну форму з вузьким ободком базофільної цитоплазми та схожі на клітини базального шару епідермісу. Вкажіть назву пухлини у пацієнта ?

@ Базаліома

Епідермальний рак

Гідраденома

Трихоепітеліома

Сірінгоаденома

При дослідженні клітин кісткового мозку хворого, який помер від хронічного мієлолейкозу, знайдено філадельфійську хромосому. Назвіть шлях активації протоонкогенів кістковомозкових клітин.

@ Хромосомна аберація

Генна ампліфікація

Точкова мутація

Вірусна трансдукція

Інсерційний мутагенез

Мужчина 57 років, який більше 20 років працював інженером по обслуговуванню електронних мікроскопів, помер від сепсису. При розтині виявлено множинні геморагії в серозних і слизових оболонках, загальний гемосидероз, жирову дистрофію міокарда, печінки,нирок, виразково-некротичні і гнійні процеси в шлунково-кишковому тракті. Червоний кістковий мозок заміщений жировим. Зміни, які описані притаманні:

@ Гіпопластичній анемії

Мегалобластичній анемії

Постгеморагічній анемії

Залізодефіцитній анемії

Медикаментозній анемії

При розтині трупа мужчини 40 років виявлено: серозно-геморагічне запалення трахеї і бронхів, вогнищеву пневмонію, осередки ателектазу і гострої емфіземи легень. За гістологічного дослідження виявлено вакуольну дитрофію миготливого епітелію, втрату ним війок, злущення клітин з наявністю в них оксифільних включень.Такі зміни в легенях викликані:

@ Вірусами грипу

Вірусами парагрипу

Вірусом кору

Аденовірусами

РС-вірусами

При розтині трупа мужчини 78 років виявлено вогнищеве заміщення червоного кісткового мозку жовтим. Лімфатичні вузли, селезінка зменшені в розмірах з вираженими атрофічними змінами паренхіми. Такі зміни характерні при:

@ Старінні

Гемолітичній анемії

Залізодефіцитній анемії

Анемії Фанконі

Анемії Ерліха

При розтині трупа чоловіка 47 років виявлено атрофічні зміни з боку шлунково-кишкового тракту, малиново-черврний кістковий мозок, в якому переважають еритробласти і мегалобласти. В селезінці – вогнища екстрамедулярного кровотворення, велика кількість сидерофагів. В спинному мозку в задніх і бокових стовпах виражений розпад мієліну осьових циліндрів. Зміни нервових волокон характерні для:

@ Мегалобластичних полінейропатій

Діабетичної полінейропатії

Уремічної полінейропатії

Токсичної полінейропатії

Спадкової нейропатії

При лікуванні складної гранульоми пошкодженого зуба верхньої щелепи виявлено прикореневу кісту розміром 1,2 см. При гістологічному дослідженні її структури виявлено, що поверхня її вистлана багатошаровим плоским епітелієм без ознак кератинізації. Стінка її фіброзна, інфільтрована лімфоцитами і плазматичними клітинами. В запальному інфільтраті виявлені нейтрофільні лейкоцити та накопичення кристалів холестерину і ксантомних клітин. Який ймовірний діагноз у даному випадку?

@ Радикулярна кіста

Примордіальна кіста

Дизонтогенна кіста

Фіброзна дисплазія

Еозинофільна гранульома.

При лікуванні пацієнтки К, 40 років, виявлено біля порожнини зуба , заміщеної грануляційною тканиною, сосочкоподібна структура розмірами до 0,8 см, м”якої консистенції, червоного кольору, із ознаками кровоточивості, про що свідчать поодинокі виразки. При гістологічному дослідженні виявлено, що це грануляційна тканина із значною кількістю макрофагів та проміжками сполучної тканини. Який патологічний процес розвинувся у даному випадку?

@ Гранулюючий пульпіт

Папілома

Фіброзний пульпіт

Епулюс

Амелобластома

У чоловіка 37 років, який проживає у гірській місцевості, вживаючи лише мінеральну воду, при відвідуванні стоматолога виявлено поодинокі множинні ерозії емалі різної форми – як безбарвні, так і пігментовані (жовто-коричневого кольору). При цьому у нього спостерігається крихкість зубів і їх ламкість. Який найбільш вирогідний процес розвивається у даному випадку?

@ Флюороз

Карієс

Ерозія зубів

Кислотний некроз

Пульпіт

На вскрытии женщины 23 лет, погибшей от послеродового сепсиса, обнаружена увеличенная полнокровная селезенка, которая на разрезе дает обильный соскоб. Микроскопически отмечается гиперплазия и плазмоцитарная инфильтрация как красной пульпы, так и фолликулов селезенки; красная пульпа богата макрофагами. Какой из иммунопатологических процессов наиболее вероятно лежит в основе изменений селезенки?

@ Антигенная стимуляция организма

Наследственная недостаточность периферической лимфоидной ткани

Реакция гиперчувствительности немедленного типа

Реакция гиперчувствительности замедленного типа

Аутоиммунизация

При УЗИ-исследовании 15-летнего подростка в правой почке обнаружены признаки пиелоэктазии с нарушением оттока мочи по мочеточнику. Микроскопическое исследование биоптата почки выявило на фоне диффузной инфильтрации интерстиция лимфоцитами и гистиоцитами в корковом и мозговом веществе очаги деструкции с образованием полостей, окруженные валом из эпителиоидных и лимфоидных клеток с примесью гигантских клеток Пирогова-Лангханса. Какое заболевание наиболее вероятно?

@ Туберкулез почки

Апостематозный нефрит

Неспецифический тубуло-интерстициальный нефрит

Поликистоз почки

Хронический пиелонефрит

У мужчины 63 лет заболевание началось остро с явлений острого трахеита и бронхита, к которым присоединилась бронхопневмония. На 10-е стуки больной умер от легочно-сердечной недостаточности. На вскрытии обнаружен фибринозно-геморрагический ларинготрахеобронхит; легкие увеличены в объеме, на разрезе имеют “пестрый” вид за счет чередования участков бронхопневмонии, кровоизлияний в легочную паренхиму, острых абсцессов и ателектазов. Во внутренних органах – дисциркуляторные и дистрофические изменения. Какой диагноз наиболее вероятен?

@ Грипп, тяжелая форма

Грипп средней тяжести

Парагрипп

Респираторнор-синцитиальная инфекция

Аденовирусная инфекция

При подъеме из глубокой шахты на поверхность рабочий потерял сознание и на 5 сутки умер при явлениях легочно-сердечной недостаточности. На вскрытии кожа имеет мраморный вид; в легких отек, кровоизлияния, межуточная эмфизема; полости сердца расширены, содержат жидкую кровь; в печени – жировая дистрофия гепатоцитов; в головном и спинном мозге – очаги серого размягчения мозговой ткани. Сосуды сердца и мозга интактны. Какой диагноз поставил патологоанатом?

@ Кессонная болезнь

Алкогольная кардиомиопатия

Острый инфаркт миокарда

Ишемический инсульт

Геморрагический инсульт

На аутопсии умершего от гриппа мужчины отмечено, что сердце несколько увеличено в размерах, пастозно, на разрезе миокард тусклый, с крапом. Микроскопически в миокарде признаки паренхиматозной жировой и гидропической дистрофии, строма — отечна, со скудной макрофагально-лимфоцитарной инфильтрацией, сосуды полнокровны, периваскулярно - петехиальные кровоизлияния. Какой вид миокардита развился в данном случае?

@ Серозный диффузный миокардит

Межуточный пролиферативный миокардит

Серозный очаговый миокардит

Гнойный миокардит

Гранулематозный миокардит

У ребенка 7 лет, который 3 недели назад перенес фолликулярную ангину, появились симптомы сердечной декомпенсации, при явлениях которой он скончался. На вскрытии обнаружено, что сердце дряблое, полости расширены. Микроскопически в сердечной мышце обнаружено полнокровие сосудов, гидропическая и жировая дистрофии кардиомиоцитов, отек интерстиция, значительная инфильтрация макрофагами, лимфоцитами с примесью нейтрофилов, эозинофилов. Какой вид миокардита развился в данном случае?

@ Межуточный экссудативный миокардит

Межуточный пролиферативный миокардит

Гнойный миокардит

Гранулематозный миокардит

Очаговый экссудативный миокардит

На аутопсии умершего, у которого при жизни имели место признаки хронической сердечной недостаточности, обнаружили, что участок стенки левого желудочка сердца истончен, выбухает наружу, образовавшаяся полость заполнена слоистыми тромботическими массами. Микроскопически установлено, что в данном участке стенка представлена рубцовой тканью, в остальном миокарде признаки гипертрофии и паренхиматозной дистрофии кардиомиоцитов, диффузный мелкоочаговый кардиосклероз. Как классифицировать патологоанатомические изменения?

@ Хроническая аневризма сердца

Инфаркт миокарда

Острая аневризма сердца

Постинфарктный крупноочаговый кардиосклероз

Ишемическая дистрофия миокарда

У женщины 45 лет в связи с мажущими кровянистыми выделениями из половых путей произведено диагностическое выскабливание полости матки. Микроскопическое исследование соскоба выявило истончение слизистой оболочки матки, уменьшение количества эндометриальных желез, фиброз стромы и негустую инфильтрацию ее лимфоидными клетками. Ваш диагноз?

@ Хронический атрофический эндометрит

Острый гнойный эндометрит

Хронический гнойный эндометрит

Хронический кистозный эндометрит

Хронический гипертрофический эндометрит

При вскрытии тела умершего мужчины 45 лет, который при жизни страдал многочисленными патологическими переломами, обнаружены изменения длинных трубчатых костей: бедренные кости и кости голени искривлены, местами спиралевидны, поверхность их бугристая, а на распиле обнаруживается облитерированный костно-мозговой канал и перестройка компактного строения кортикального слоя по типу спонгиозного. Микроскопическое исследование выявило мозаичность строения костных структур: на фоне беспорядочного тонковолокнистого или пластинчатого строения костных фрагментов имеются многочисленные полости пазушного рассасывания, сочетающиеся с признаками новообразования костной ткани. Артерии, питающие костную ткань, расширены, имеют извилистый ход. Назовите диагноз.

@ Деформирующая остеодистрофия

Остеопетроз

Паратиреоидная остеодистрофия

Фиброзная дисплазия

Хронический остеомиелит

У больного, перенесшего несколько лет назад операцию резекции желудка по поводу язвенной болезни, в клиническом анализе крови выявлялось уменьшение содержания гемоглобина крови, снижение цветового показателя при нормальном количестве эритроцитов. На вскрытии кожные покровы и видимые слизистые оболочки бледные; костный мозг длинных трубчатых костей ярко красный; эритроциты в мазках – нормальной формы и размеров, плохо окрашиваются красителями, выглядят очень бледными. Какой патологический процесс имел место в данном случае?

@ Гипохромная железодефицитная анемия

В12-фолиеводефицитная анемия

Острый лимфобластный лейкоз

Серповидно-клеточная анемия

Апластическая анемия

Мужчина обратился к гастроэнтерологу с жалобами на боли в эпигастрии. При осмотре обращала на себя внимание желтушность кожных покровов и склер, изменения слизистой оболочки языка: язык выглядел блестящим, гладким с красными пятнами. В мазках периферической крови обнаружены увеличенные в размерах эритроциты – мегалобласты. При гистологическом исследовании биоптата из тела желудка имеет место истончение слизистой оболочки, уменьшение количества желез, избыточное разрастание соединительной ткани. Укажите, какой из диагнозов наиболее вероятен в данном случае:

@ Пернициозная анемия (В12-фолиеводефицитная).

Хроническая постгеморрагическая анемия.

Гемолитическая анемия.

Хронический миелолейкоз.

Апластичекая анемия.

У пожилого мужчины 70 лет при жизни отмечалось прогрессирующее слабоумие с выраженной эмоциональной лабильностью, при этом очаговая неврологическая симптоматика отсутствовала. После смерти на аутопсии обнаружено истончение коры в лобных, затылочных и височных долях. При гистологическом исследовании кусочков мозга выявлено большое количество синильных бляшек (особенно в коре), уменьшение в размерах нейронов с вакуолизацией цитоплазмы и наличием в дентритах телец Хирано. Какой патологический процесс со стороны центральной нервной системы имел место в данном случае?

@ Болезнь Альцгеймера.

Боковой амиотрофический склероз.

Рассеяный склероз.

Клещевой энцефалит.

Вирусный менингоэнцефалит.

У девушки 20 лет появились жалобы на выраженную утомляемость глазных, жевательных, речевых и глотательных групп мышц, при этом нормальное сокращение мышц после активной деятельности полностью прекращалось, а после отдыха функция мышц восстанавливалась вновь. Со временем в патологический процесс были вовлечены мышцы конечностей и межреберная мускулатура. Неадекватная вентиляция легких привела к развитию вторичной очаговой пневмонии, которая и обусловила причину смерти. На аутопсии обнаружена атрофия поперечнополосатых мышц, их дистрофия с очаговыми скоплениями лимфоцитов в интерстиции. В увеличенной вилочковой железе обнаружена фолликулярная гиперплазия. Укажите наиболее вероятный диагноз:

@ Миастения.

Спинальная амиотрофия Верднига-Гоффмана.

Мышечная дистрофия Дюшена.

Боковой амиотрофический склероз.

Мышечная дистрофия Эрба.

У больного, умершего от уремии, на вскрытии выявлена деформация позвоночного столба с резким ограничением подвижности. Суставные хрящи мелких суставов позвоночника разрушены, имеются выраженные признаки длительно текущего хронического воспаления в тканях суставов, полости суставов заполнены соединительной тканью, а местами даже костной с формированием анкилозов. В аорте, сердце, легких – хроническое воспаление и очаговый склероз. В почках – амилоидоз. Какой диагноз в данном случае наиболее вероятен?

@ Анкилозирующий спондилоартрит (болезнь Бехтерева).

Болезнь Педжета (деформирующий остоз).

Ревматоидный артрит.

Паратиреоидная остеодистрофия.

Отеопетроз (мраморная болезнь).

У хворого 58 р. через 6 місяців після операції та хіміотерапії з приводу злоякісної пухлини кореня язика виникли порушення ковтання та утруднення проходження твердої їжі. Виявлені множинні метастази у лімфатичні вузли шиї, легені та печінку, хворий схуд на 30,0 кг. Помер при наростаючих явищах анемії та інтоксикації. Назвати вид смерті:

@ Смерть від захворювання

Клінічна смерть

Біологічна смерть

Насильницька смерть

Природна смерть

Хворий 64 років цукровим діабетом помер в результаті трансмурального інфаркту міокарда. На розтині встановлено розрив стінки лівого шлуночка, гемотампонада порожнини перикарда (550,0 мл), гіпостатична пневмонія, атеросклероз розповсюдженого характеру, набряк і трофічні виразки нижніх кінцівок та ознаки посмертних змін. Назвати пізню ознаку смерті:

@ Трупна емфізема

Потьмяніння рогівки очей

Трупні плями

Охолодження (algor mortis)

Задубіння м’язів (rigor mortis)

При розтині хворого 63 р., що помер від раптової зупинки серця, встановлено, що можливим механізмом смерті є пульмокоронарний рефлекс. Який патологічний процес є причиною його виникнення?

@ Тромбоемболія tr.pulmonalae

Повітряна емболія

Тромбоз системи легеневих мікросудин

Тромбемболія a.pulmonalae

Жирова емболія

У робітника 37 р., який працював у кесоні, після підйому на поверхню раптово з’явились ознаки гострого порушення мозкового кровообігу, втрата свідомості. Через декілька хвилин він помер. На розтині в лівій півкулі головного мозку виявлено осередок сірого розм’якшення, неправильної форми, розмірами 5х6х3,5см. Визначити патологічний процес, який призвів до смерті:

@ Інфаркт

Гума

Абсцес

Кіста

Пухлина

На 3 добу у хворої 62 р. з гострим повторним інфарктом міокарда передньо-бокової стінки лівого шлуночка, з’явилася різко виражена задуха, кашель з виділенням великої кількості піністої мокроти, цианоз обличчя. Хвора померла на фоні прогресуючої серцевої недостатності. На розтині виявлено великі, важкі легені, сіро-рожевого кольору. З поверхні розрізу стікає світла піниста рідина. Який патологічний процес в легенях обумовив смерть?

@ Набряк легенів

Інфаркт легенів

Гідроторакс

Пневмонія

Пневмосклероз

У породіллі 28 років через 1 годину після пологів виникла раптова атонічна маткова кровотеча. Хвора різко зблідла, наступила короткочасна зупинка дихання, серцебиття, зниження артеріального тиску. Через декілька хвилин повторна зупинка серцевої та дихальної функцій, розширення зіниць очей з відсутністю реакції на світло. В результаті своєчасних реанімаційних заходів життя породіллі було врятоване. Назвати патологічний стан, що виник у хворої:

@ Клінічна смерть

Біологічна смерть

Непритомність

Кома

Післяреанімаційна хвороба

У хворого, 72 р., на атеросклероз та гіпертонічну хворобу виникла гостра ішемія в басейні правої середньо-мозкової артерії. Через 3 доби хворий помер. На розтині в головному мозку виявлені набряк та набрякання, в ділянці підкоркових вузлів правої півкулі - ділянка розм’якшення мозку сіро-червоного кольору, неправильної форми, розмірами 4х4х3 см. Патологічний процес у головному мозку, що обумовив смерть:

@ Білий інфаркт з геморагічним просоченням

Гематома

Червоний (геморагічний) інфаркт

Абсцес

Білий (ішемічний) інфаркт

Гістологічно в артеріолах виявлено: плазматичне просочення, мукоїдне та фібриноїдне набрякання, фібриноїдний некроз стінок, дифузна інфільтрація лімфоцитами, плазмоцитами, моноцитами, осередкова проліферація гістіоцитів, ендотеліоцитів та перицитів. Остаточний діагноз: “Вузликовий периартеріїт”. Вид запалення в артеріолах:

@ Гостре імунне запалення

Гостре неімунне запалення

Осередкове ексудативне запалення

Дифузне ексудативне запалення

Фібринозне запалення

На розтині хворого 68 років, який помер на 10 добу в реанімаційному відділенні в результаті черепно-мозкової травми, виявлено ущільнення скелетної мускулатури всього тіла, труднощі при згинанні голови та кінцівок в суглобах. Визначити послідовність задубіння м’язів після смерті:

@ Низхідний

Висхідний

Змішаний

Парадоксальний

Ретроградний

У хворої 65 р., яка страждала тромбофлебітом глибоких вен гомілок, раптово виник біль за грудиною, задуха, цианоз обличчя і вона померла. На розтині в правому шлуночці і основному стовбурі легеневої артерії виявлені щільні тромби, сіро-червоного кольору, з нерівною поверхнею. Який патологічний процес призвів до смерті хворої?

@ Пульмокоронарний рефлекс

Гостре венозне повнокрів’я

Больовий шок

Тромбоемболія дрібних легеневих артерій

Хронічне венозне повнокрів’я

У хлопчика 7 р., із дрібнокрапчастим яскраво-рожевим висипом на гіперемованому фоні шкіри лоба, шиї, внизу живота, підколінних ямках, носо-губний трикутник блідий. В ротоглотці — відмежована яскраво-червона гіперемія, мигдалики набряклі, рихлі, в лакунах є гній, малиновий язик. Шийні лімфовузли збільшені, щільні, болючі. Поставити діагноз:

@ Скарлатина

Краснуха

Коклюш

Дифтерія

Інфекційний мононуклеоз

У хворого 50 р. з діагнозом “гострий перитоніт” була проведена операція. В черевній порожнині виявлений фібринозно-гнійний ексудат, ознаки розлитого перитоніту, в низхідному відділі тонкої кишки перфоративні виразки, значне збільшення мезентеріальних лімфатичних вузлів, гепатоспленомегалія. При мікроскопічному дослідженні видаленої ділянки кишки визначаються специфічні гранульоми з ділянками некрозу, в складі яких є великі макрофагальні клітини зі світлою цитоплазмою. Вказати збудник інфекційного захворювання:

@ Salmonella typhi

Yersinia pestis

Shigella

Escherichia coli

Vibrio cholerae

На розтині легень дитини 3 років, яка померла від менінгіту , виявлено: під плеврою, а також в тканині легень численні крапкові жовтувато-білі вогнища ураження, що нагадують просяні зерна. Мікроскопічно: спостерігається будова гранульоми - в центрі її знаходиться вогнище казеозного некрозу в оточенні епітеліоїдних клітин, лімфоцитів, макрофагів, серед яких зустрічаються гігантськи багатоядерні клітини. Про який вид туберкульозу легень можна думати ?

@ Первинний міліарний туберкульоз

Вторичний туберкульоз

Вогнищева пневмонія

Крупозна пневмонія

Сепсис

При дослідженні тонкої кишки померлого від кишкової кровотечі при черевному тифі, в стінці її дистальної частини вздовж кишки виявлені глибокі дефекти з рівними краями, дно утворює м”язова оболонка, деякі з дефектів ще заповнені зеленуватими некротичними масами. Наслідком якої дії збудника було утворення виразок в кишці ?

@ Цитолітична дія

Інтеграція з геномом клітини

Пірогенна дія

Гігантоклітинна трансформація

Вазопаралітична дія

В легенях померлого від грипу на фоні розладів кровообігу та крововиливів в головному мозку, серозних і слизових оболонках виявлені дрібні вогнища серозно-геморагічної пневмонії, фокуси гострої емфіземи та ателектази. Встановіть діагноз. Вкажіть на взаємодію збудника з клітиною-мішенню:

@ Цитолітична дія

Інтеграція вірусу з геномом клітини

Проліферація клітини-мішені

Гігантоклітинна трансформація

Утворення тілець Малорі

При гінекологічному огляді жінки 30 років на шийці матки виявлено яскраво-червоні блискучі плями, при дотику – легко кровоточать. Біопсійне дослідження: шматочок шийки матки вкритий циліндричним епітелієм із сосочковими виростами, в товщині тканини розростання залоз. Яка патологія шийки матки виявлена ?

@ Псевдоерозія

Справжня ерозія

Ендоцервіцит

Залозиста гіперплазія

Лейкоплакія

У жінки 20 років під час медичного огляду при пальпації в молочній залозі виявлено щільний вузол діаметром 1,0 см. Результат післяопераційного біопсійного дослідження : інкапсульоване розростання сполучної тканини навколо базальної мембрани протоків молочної залози, залозисті елементи різного діаметру, не утворюють часточок Яка була відповідь патологоанатома ?

@ Фіброаденома

Фіброма

Метастаз раку

Аденома

Фіброзний рак

Жінці 26 років з порушенням менструального циклу виконали діагностичну пункцію Дугласова простору; отримали кров, яку дослідили під мікроскопом: виявили децідуальну реакцію , ворсини хоріону. Ваш діагноз ?

@ Позаматкова вагітність

Сальпінгіт

Розрив маткової труби

Міхурний замет

Рак матки

Жінка 28 років після пологів потрапила до лікарні з метрорагією. У вишкрібі з порожнини матки патологічне розростання, яке складається з ворсин хоріону, децідуальної тканини, та явищами її організації, згорткив фібрину. Ваш діагноз ?

@ Плацентарний поліп

Залозиста гіперплазія єндометрія

Міхуровий замет

Хоріонепітеліома

Ендометрит

При морфологічному дослідженні щитоподібної залози видаленої з приводу тиреотоксичного зобу, виявили дифузну інфільтрацію тканини лімфоцитами з пошкодженням паренхімі залози та осередки склерозу. Як змінився діагноз ?

@ Тиреоїдит Хасимото

Анафілактична реакція

Тиреотоксикоз

Рак щитоподібної залози

Аденома

У мертвонародженої дитини шкіра потовщена, нагадує панцир черепахи, вушні раковини недорозвинуті. Гістологічно: надмірне зроговіння шкіри, атрофія зернистого шару епідермісу, відсутні запальні зміни. Яке захворювання можна припустити ?

@ Іхтіоз

Лекоплакія

Ксеродермія

Єритроплакія

Дерматоміозит

У жінки на шкірі шиї поступово утворювалось шароподібної форми, зморшкувате новоутворення на ніжці. У біоптаті : надмірна проліферація покривного епітелію та строми шкіри, збережена полярність клітин, їх комплексність, власна мембрана, проте відсутні додатки шкіри, характерний тканинний атипизм. Ваш діагноз?

@ Папілома

Рак

Фіброма

Невус

Саркома

Хворий Т. 50 років звернувся до лікаря із скаргами на наявність під шкірою у правій тім”яній ділянці новоутворення кулястої форми, діаметром до 2 см, щільної консистенції, нерухоме. При гістологічному дослідженні видаленого новоутворення виявлено безладне розміщення кісткових балок, між якими розростається волокниста сполучна тканина. Ваш діагноз?

@ Губчаста остеома

Компактна остеома

Остеопороз

Остеомаляція

Остеосаркома

На аутопсії серце померлого вагою до 1000 г, потовщення лівого шлуночка до 2,5 см, правого до 0,6 см; нирки зменшені в розмірі, щільні, поверхня дрібногранулярна, коркова речовина стоншена; мікроскопічно артеріоло- артеріосклероз, гломерулосклероз, нефросклероз. В стовбурі головного мозку – гематома. Про яке захворювання йде мова?

@ Гіпертонічна хвороба

Атеросклероз

Ішемічна хвороба серця

Ревматизм

Амілоїдоз нирок

Чоловік, 68 років, відчув сильний біль в ділянці серця, прийом нітрогліцерину не дав ефекту, через 5 днів помер у лікарні. На розтині : гемоперикард, значне випинання передньої стінки лівого шлуночка серця, яка потоншена, в”яла, гомогенна жовтувата, з наскрізним дефектом до 1 см, мікроскопічно: каріолізис, плазмоліз та цитоліз кардіоміоцитів, фібриноїдний некроз, демаркаційне запалення. Яке захворювання спричинило смерть?

@ Інфаркт міокарду

Міокардит

Аневризма серця

Післяінфарктний кардіосклероз

Панкардит

У дитини з гострим катаральним запаленням слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, кон'юнктиви і плямисто-папулезним висипом шкірних покривів, смерть наступила від легеневої недостатності. При гістологічному дослідженні в легенях явища інтерстиціальної пневмонії з осередковим серозно-макрофагальним запаленням і безліччю гігантських клітин в стінах альвеол. Ваш діагноз:

@ Кір

Грип

Парагріпп

Аденовірусная інфекція

Цитомегалія

При гістологічному дослідженні головного мозку, померлого від ВІЛ-інфекції хворого в субкотрикальній білій речовині, середньому мозку і стовбурі головного мозку виявлені дрібні, периваскулярні некрози, мікрогліальні вузлики з багатоядерними гігантськими клітинами, осередковий гліофіброз. Назвіть найвірогідніший характер поразки центральної нервової системи.

@ Підгострий ВІЛ-менінгоенцефаліт

Метаболічна енцефалопатія

Цитомегаловірусний енцефаліт

Первинна лімфома ЦНС

Вакуолярна мієлопатія

Дитина 6 років померла від дихальної недостатності унаслідок паралічу дихальної мускулатури. При гістологічному дослідженні грудного відділу спинного мозку виявлено повнокрів'я, стертий малюнок сірої речовини, крапельні крововиливи і дрібні западаючі ділянки розм'якшення тканини мозку, запалення з проліферацією нейроглії навкруги загиблих нейронів. Ваш діагноз:

@ Поліомієліт

Менінгококковая інфекція

Цитомегалія

Токсоплазмоз

Аденовірусная інфекція

У чоловіка, що піддався високій дозі іонізуючого випромінювання відзначається кровоточивість з ясен, спонтанно виникаючі крововиливи на шкірі, слизових оболонках. В крові відзначається нормохромна анемія, панцитопенія. Вміст заліза в сироватці крові нормальний. При гістологічному дослідженні пунктату кісткового мозку відзначено заміщення гемопоетичної тканини жировою тканиною. Ваш діагноз:

@ Апластична анемія

Перніциозна анемія

Гемолітична анемія

Мієлодіспластичний синдром

Імуннна периферична цитопенія

У хворого з неврологічними порушеннями діагностована пухлина головного мозку. Під час операції видалена пухлина, що має вид щільного вузла, пов'язаного з твердою мозковою оболонкою. Гістологічно пухлина побудована з ендотеліоподібних клітин, тісно прилеглих один до одного. Ваш діагноз

@ Менінгіома

Гліобластома

Менінгиальна саркома

Астроцитома

Нейробластома

У хворого із швидко наростаючою внутрішньомозковою гіпертензією діагностована пухлина мозку. Під час операції видалена пухлина тім'яно-скроневої частки, м'якої консистенції, на розрізі строкатого вигляду. Гістологічно пухлина побудована з поліморфних клітин з ділянками некрозів і крововиливами. Ваш діагноз

@ Гліобластома

Олігодендрогліома

Арахноїдендотеліома

Астроцитома

Менінгіома

У жінки на шкірі обличчя з'явилося пігментне утворення у вигляді вузлика, що швидко зростало. Зроблена біопсія. Мікроскопічно в біоптаті визначаються поля веретеноподібних і поліморфних клітин, що містять бурий пігмент. Дуже багато мітозів. Ваш діагноз

@ Меланома

Пігментний невус

Рак

Папілома

Дерматофіброма

У молодої жінки в області дистального кінця стегнової кістки видалена пухлина, яка швидко зростала, строкатого вигляду – від біло-сірої до коричнево-червоного забарвлення, рихлої консистенції. Мікроскопічно основний тканинний компонент пухлини представлений кістковими і остеоїдними структурами, вистеленими атипичними остеобластами, з наявністю безлічі тонкостінних судин і атипічних фігур митозу. Ваш діагноз.

@ Остеосаркома

Хондрома

Остеома

Саркома Юїнга

Ангіосаркома

У хворого з гострим респіраторним захворюванням на 2-му тижні хвороби з'явилися постійні тупі болі в області серця, які не змінювали інтенсивності при фізичному навантаженні, задишка. Смерть наступила від серцевої недостатності. На розтині виявлена значна ділятація камер серця, при гістологічному дослідженні в міокарді виразима паралітична гіперемія капілярів, дістрофічні зміни і міоліз міокардіоцитів, лімфогістіоцитарна інфільтрація міжм'язової строми. Ваш діагноз.

@ Міокардит

Кардіоміопатія

Стенокардія

Інфаркт міокарду

Гостра коронарна недостатність

У хворого з виразимим імунодефіцитом, наявністю в крові лимфопенії із зміною співвідношення Т-хелперов до Т-супрессоров, відзначена поразка шкіри нижніх кінцівок у вигляді множинних пухлинних вузликів синюшно-червоного кольору, що зливаються і створюють поверхні виразки. При дослідженні біоптату шкіри виявлено новоутворення кровоносних судин і розширення капілярів, що створюють порожнині різної форми і величини. Діагностуйте найвірогідніший характер шкірної патології

@ Саркома Капоши

Базаліома

Дерматомікоз

Лімфома шкіри

Запальний дерматит

У хворого на шкірі відзначені інфільтративно-бляшкові поліморфні висипання, різних контурів, розмірів, застойно-синюшного кольору, схильні до периферичного зростання і злиття. При біопсійному дослідженні шкіри виявлені масивні проліферати з лімфоїдних клітин, які займають всю дерму і розповсюджуються в підшкірний жировий шар. Ваш діагноз.

@ Лімфома шкіри

Флегмона підшкіряної клітковини

Грибовидний микоз

Внутрішньодермальний невус

Шкіряні прояви системного червоного вовчака

У хворого з клінічним гіпотиреозом видалена щитовидна залоза, яка значно збільшена у розмірах, щільно-еластичної консистенції, з бугристою поверхнею. При гістологічному дослідженні в паренхимі залози визначається дифузна лімфо-плазмоцитарна інфільтрація з формуванням лімфоїдних фоллікулів з гіперплазованими гермінативними центрами, атипія та метаплазія фоллікулярного епітелію, вогнища склеротичних змін паренхіми. Ваш діагноз.

@ Аутоімунний тиреоїдит

Дифузний тиреотоксичний зоб

Дифузний еутиреоїдний зоб

Вузловий зоб

Тиреоїдит де-Кервена

У хворого з підозрою на системне захворювання, із ділянки підвищеної щільності і малорухливості шкіри зроблена біопсія. При дослідженні виявлені всі види дезорганізації волокон сполучної тканини із слабо виразимою клітинною реакцією з наслідком в грубий склероз і гіаліноз. Ваш діагноз.

@ Склеродермія

Вузелковий периартеріїт

Системний червоний вовчак

Псоріаз

Дерматоміозит

Під час операції по трансплантації нирки через 15 хвилин після накладення судинних анастомозів трансплантант став дряблий, ціанотичний, плямистий, пульсація відсутня. При мікроскопії біоптата із пересадженої нирки виявлено: периендотеліальні скопичення нейтрофілів в судинах клубочків з тромбозом і некрозом окремих клубочків. Вкажить реакцію відторгнення.

@ Зверхгостра відторгнення

Прискорене відторгнення

Гостре інтерстиціальне відторгнення

Гостре судинне відторгнення

Хронічне відторгнення

У хворого 75 років, який довгий час страждав на атеросклероз церебральних судин, на аутопсії виявлені: тромбоз правої середньої мозкової артерії, великий осередок сірого кашоподібного розм’якшення мозкової тканини неправильної форми. Який патологічний процес розвинувся в спинному мозку?

@ Ішемічний інфаркт

Геморагічний інфаркт

Коагуляційний некроз

Казеозний некроз

Волога гангрена

У хворого, оперованого з приводу розповсюдже-ної пухлини черевної порожнини, мала місце значна кровотеча, падіння артеріального тиску. Після операції розвинулась гостра ниркова недостатність, яка явилась безпосередньою причиною смерті хворого. На аутопсії макроскопічно: широкий блідо-рожевий корковий шар, різко відмежований від темно-червоних пірамід. Мікроскопічно: відсутність ядер епітелію звитих канальців, тубулорексіс, венозний застій, ядра клітин судинних клубочків та прямих канальців збережені. Яка патологія нирок розвилась у хворого?

@ Некронефроз

Інфаркт

Гломерулонефрит

Пієлонефрит

Нефроз

У померлої дитини 4 років при житті: менінгіальна симптоматика, на рентгенограмі осередок затемнення у ІІІ сегменті правої легені, збільшення прикореневих лімфатичних вузлів. На розтині в м’якій мозковій оболонці макроскопічно виявлені просоподібні вузлики, які мікроскопічно представлені осередком казеозного некрозу з валами епітеліоїдних, лімфоїдних клітин, між якими зустрічаються великі клітини з ядрами на периферії у вигляді півмісяця. Який найбільш вірогідний менінгіт у дитини?

@ Туберкульозний

Сифілітичний

Бруцельозний

Грипозний

Менінгококовий

У хворого на дизентерію 40 років на 10 добу хвороби збільшилась температура тіла, з’явився біль у поперековій ділянці, гарячка, велика кількість лейкоцитів у сечі. Мікроскопічно в пункційному біоптаті нирки спостерігались гіперемія, лейкоцитарна інфільтрація чаши та проміжної тканини нирки, в просвіті канальців - лейкоцити зі злущеним епітелієм. Яке ускладнен-ня розвилось у хворого?

@ Гострий пієлонефрит

Хронічний пієлонефрит

Пієліт

Гломерулонефрит

Некротичний нефроз

На шкірі обличчя у жінки 60 років на протязі року з’явилась неправильної форми коричнева бляшка з чорними вкрапленнями. При гістологічному дослідженні її в епідермісі та всій товщині дерми шкіри знайдені поліморфні великі клітини з патологічними мітозами, з крупними ядерцями, жовто-коричневим пігмен-том у цитоплазмі багатьох клітин. Вказані клітини ростуть у вигляді дрібних груп, поодинці. Встановити діагноз.

@ Меланома

Пігментний невус

Пігментна папілома

Пігментна ксеродерма

Меланоз шкіри

Під час операції видалення дифузного зоба щитовидної залози наступила смерть хворого від гострої наднирникової недостатності. На розтині, крім атрофії наднирників, знайдено в серці: гіпертрофія лівого шлуночка, гіпертрофія та внутрішньоклітинний набряк кардіоміоцитів, серозний набряк та лімфоїдна інфільтрація строми міокарду. Яка образна назва патології серця відмічено на розтині.

@ Тиреотоксичне серце

Тигрове серце

Бичаче серце

Легеневе серце

Бура атрофія серця

Об’єктивно у жінки 39 років відмічається мокнуття у ділянці соска молочної залози, наявність неглибокої виразки з запальною гіперемією та набряком шкіри. При гістологічному дослідженні біоптату цієї ділянки в ростковому шару потовщеного епідермісу виявлені атипові великі клітини зі світлою та оптично пустою цитоплазмою, з відсутністю міжклітинних містків. Такі клітини знайдені і в усті великих проток залози. Встановити діагноз.

@ Хвороба Педжета

Внутрішньопротоковий рак

Базально-клітинний рак

Плоскоклітинний рак

Меланома

У хворого 50 років при фіброгастроскопії виявлено дифузне набухання, гіперемія, одинокі дрібні крововиливи слизової оболонки шлунку, велика кількість мутного, в’язкого сірого ексудату на поверхні. Який гастрит розвився у хворого?

@ Катаральний

Геморагічний

Гнійний

Фібринозний

Некротичний

У дитини 16 років у ділянці діафізу стегнової кістки з’явився болісний м’якуватий вузол, що швидко росте з кістковомозкової порожнини з руйнуванням коркового шару кістки. Мікроскопічно виявляються мономорфні круглі клітини трохи більше зрілого лімфоциту, зі скупою світлою цитоплазмою, яка містить глікоген. Місцями вони формують псевдо-розетки з малочисленими мітозами. Між клітинами фібринозні перетинки. Встановити діагноз.

@ Саркома Юїнга

Лімфома

Рабдоміосаркома

Нейробластома

Метастаз дрібноклітинного раку

При гістологічному дослідженні вузла, який сповільнено ріс на протязі 3 років в центрільній ділянці кістки зап’ястка, у юнака 15 років виявлені безладно розташовані в хрящових лакунах зрілі хондроцити без мітозів. Хрящеві капсули різної форми і розмірів внаслідок різної кількості в них хондроцитів, між якими основна речовина з рідкими прошарками сполучної тканини. Який найбільш вірогідний діагноз?

@ Хондрома

Хондробластома

Хондросаркома

Тератома

Хордома

На розтині при зовнішньому огляді трупа жінки 36 років патологоанатом звернув увагу на ожиріння за верхнім типом, місяцеподібне обличчя, стриї на передній черевній стінці. В анамнезі у хворої остеопороз зі спонтанними переломами кісток, аменорея, артеріальна гіпертензія, гіперглікемія. Якій патології відповідають зазначені зміни у хворої?

@ Синдрому Іценко-Кушинга

Адисоновій хворобі

Синдрому Уотерхауса-Фридериксена

Синдрому Конна

Синдрому Сіппла

У хворого з підвищеним вмістом глюкози в крові, наявністю цукру в сечі, при пункционній біопсії нирки виявлено: розширення мезангія з осередковим накопиченням мембраноподібної речовини з перигломерулярним склерозом деяких клубочків, гіаліноз і плазматичне просякання артеріол, лімфо-гістіоцитарна інфільтрація строми з наявністю поліморфно-ядерних лейкоцитів, глікогенна інфільтрація нефроцитів вузького сегмента. Встановіть діагноз.

@ Діабетичний гломерулонефрит

Артеріолосклеротичний нефросклероз

Пієлонефрит

Гострий гломерулонефрит

Подострий гломерулонефрит

У чоловіка, що часто пив некип'ячену воду з ріки, розвився профузний понос. Калові маси мали вид рисового відвару, блювота "фонтаном". При цьому болю в животі були відсутні, температура тіла не підвищувалася. У біоптаті з порожньої кишки - повнокров'я, виражений набряк, набряк энтероцитів, незначна інфільтрація ворсинок лімфоцитами, плазмоцитами, окремими поліморфно-ядерними лейкоцитами. Яке захворювання розвилося у хворого?

@ Холера

Сальмонельоз

Черевний тиф

Дизентерія

Лямбліоз

При розтині чоловіка, що страждав на гіпертонічну хворобу і помер від гострого інфаркту міокарда, в правій гемісфері головного мозку виявлена порожнина 2 см. у діаметрі, яка заповнена прозорою жовтуватою рідиною. Стінка порожнини гладка, бурувато-жовта. Визначите найбільш імовірну патологію, виявлену в головному мозку померлого.

@ Кіста

Абсцес

Туберкулома

Гума

Ехінокок

При розтині померлої хворої, що страждала на ревматизм з мітральним пороком серця в стадії декомпенсації, виявлене загальне венозне повнокрів’я, зменшена в розмірах печінка з дрібновузловою поверхнею, тканина органа щільна, на розрізі часточкової будови, жовто-коричневого кольору. Визначте найбільш імовірну патологію, виявлену в печінці.

@ Портальний цироз

Жирова дистрофія

Біліарний цироз

Постнекротичний цироз

Атрофія

При судово-медичному розтині невідомого чоловіка, бомжа, що помер від отруєння алкоголем, у клубової кишці виявлені різко збільшені пейєрові бляшки, що виступають над поверхнею слизової оболонки, поверхня бляшок нерівна у вигляді борозен і звивин, консистенція їх м'яка, на розтині вони сіро-червоні. Для якого захворювання характерні описанні зміни?

@ Черевний тиф

Дизентерія

Лямбліоз

Амебіаз

Кампілобактерний ентерит

При розтині померлого в кишковому відділенні інфекційної лікарні виявлений фібринозно-гнійний перитоніт. У стінці клубової кишки виявлені множинні виразкові дефекти овальної форми, розташованих вздовж кишки, краї виразок рівні, закруглені; дно утворене м'язовим шаром або серозною оболонкою; у дні 2 виразок виявлені отвори до 0,3 см. у діаметрі. Зазначте стадію черевного тифу.

@ Стадія чистих виразок

Стадія утворення „брудних” виразок

Стадія некрозу

Стадія мозкоподібного набухання

Стадія загоєння виразок

Хворий 65 років звернувся до лікаря зі скаргами на часті хворобливі позиви до дефекації (тенезми) з виділенням слизу з домішкою крові. При ректороманоскопії виявлене значне звуження просвіту товстої кишки особливо дистального відділу, слизоваа оболонка набрякла, гіперемована, з ділянками некрозу та крововиливу. При бактеріологічному досліджен-ні виділень були висіяні шигели Флекснера. Визначите захворювання.

@ Дизентерія

Черевний тиф

Сибірка

Хвороба Крона

Паратиф

На аутопсії жінки, що хворіла на хронічну дизентерію, при гістологічному дослідженні зрізів, які забарвлені гематоксиліном та еозином, в стромі та паренхімі міокарду, нирок, в слизовій оболонці шлунку, в сполучній тканині легень виявлені фіолетового кольору аморфні відкладання. Яке ускладнення розвинулось у хворої?

@ Метастатичне звапніння

Дистрофічне звапніння

Метаболічне звапніння

Амілоїдоз

Гіаліноз

#