Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Filosofiya Priyatelchuk-1.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
230.97 Кб
Скачать

90. Новаторство і гуманізм культури

Свобода і новації в культуротворенні мають підпорядковуватися втіленню вищих духовних цінностей: добра, правди, краси, любові, інакше матимемо анти-культуру і знелюднену, бездуховну людину. Отже, культура, з одного боку, характеризується смисловою впорядкованістю, стабільністю завдяки традиціям та спадкоємності, а з іншого

— смисловою динамікою, вільним самовиявом, що є новаторством. Для гармонійного функціонування та розвитку, уникнення руйнацій культура має зберігати міру в поєднанні двох протилежних тенденцій — традицій і новаторства через органічний взаємозв'язок свободи і відповідальності на принципах вищих духовних цінностей людяності,

гуманізму.

Різне співвідношення традицій і оновлення, новаторства в культурі дає підстави для поділу суспільств на традиційні і сучасні.

У перших традиції є пануючими. Культурні взірці сприймаються в "першоствореному" вигляді. Зміни в межах традиції безсистемні і випадкові. Відхилення від норм, а традиція є нормою, як правило, не схвалюються і заперечуються.

Поступальний розвиток людства вимагає , з одного боку, глибокого освоєння культурної спадщини, розширення обміну неосяжними культурними цінностями між народами , а з іншого вміння вийти за межі звичних уявлень.

Гуманізм - це система поглядів , що історично змінюється, яка визнає цінність людини як особистості її права на свободу, щастя, розвиток і вияв усіх здібностей , яка вважає благо людини критерієм оцінки соціальних інститутів, а принципи рівності , справедливості, людяності бажаною нормою взаємин між людьми.

Гуманізм культури - це міра її людяності, затвердження як вищої цінності людини як особистості, її права на вільний розвиток.

214

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]