Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gosi_-_kopia.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
155.67 Кб
Скачать

15.Умовні оператори мови програмування Паскаль. Приклади їх використання.

Якщоумовавиконується, то буде виконанаінструкція "1", якщоні, то - інструкція "2". Незважаючи на те, щовсхеміприсутнідвідії, виконано буде тількиодне, так як умоваабопомилково, абоістинно. Третього не дано. Така схема дозволяєвирішуватизавдання, в яких в залежностівідсформованихобставинпотрібнозробититу чиіншудію. Немаєніякогосумніву, що число завдань такого роду величезне.

Звернітьувагу на те, що в Then-і Else-частинивартотільки один оператор. Але щоробити, щобвирішитизавдання, вякій з виконаннячиневиконанняумовипотрібнозробити не одне, а кількадій? Тут приходить на допомогувжевідомий вам складовою оператор. В операторні дужки можнаукласти будь-яку кількістьоператорів.

Варіантумовного оператора в цьомувипадку:

If<умова>

ThenBegin<групаоператорів 1>end

ElseBegin<групаоператорів 2>end;

Наведемо приклад вирішенняще одного завдання: "Здвох чисел вибратинайбільше".

На перший поглядрішення очевидно, але воно не настількитривіально, як здається.

ProgramExample;

Var A, B, C: Real; {A, B - для зберіганняаргументів, C - результат}

Begin

Writeln ('Введіть два числа');

Readln (A, B); {Вводимо аргументи з клавіатури}

If A> B Then C: = A Else C: = B; {Якщо A> B, то результат - A, інакше результат - B}

Writeln (C); {Виводимо результат на екран}

End.

16.Зовнішні порти ЕОМ LPT, SCSI, COM, USB, LAN.

Порт паралельного інтерфейсу був введений в PC для підключення принтера - звідси і пішла його назва LPT-порт (Line PrinTer - порядковий принтер).

До LPT-портів підключають принтери, плотери, сканери, комунікаційні пристрої та пристрої зберігання даних, а також електронні ключі. Іноді паралельний інтерфейс використовують для зв'язку між двома комп'ютерами - виходить мережа, «зроблена на коліні» (LapLink).

Практично всі сучасні системні плати мають вбудований адаптер LPT-порту. LPT-порт зазвичай присутній і на платі дисплейного адаптера MDA (монохромний текстовий) і HGC (монохромний графічний «Геркулес»).

Інтерфейс RS-232C - СОМ-порт

Послідовний інтерфейс для передачі даних в одному напрямку використовує одну сигнальну лінію, по якій інформаційні біти передаються один за одним - послідовно. Англійські назви інтерфейсу і порту - Serial Interface і Serial Port. Послідовна передача дозволяє скоротити кількість сигнальних ліній і добитися поліпшення зв'язку на великих відстанях.

Назва порту вказує на його основне призначення - підключення комунікаційного обладнання (наприклад, модему) для зв'язку з іншими комп'ютерами, мережами і периферійними пристроями. До порту можуть безпосередньо підключатися і периферійні пристрої з послідовним інтерфейсом: принтери, плотери, термінали тощо СОМ-порт широко використовується для підключення миші, а також організації безпосереднього зв'язку двох комп'ютерів. До СОМ-порту підключають і електронні ключі.

Шина SCSI

Інтерфейс призначений для з'єднання пристроїв різних класів: пам'яті прямого (жорсткі диски) і послідовного доступу (стримери), CD-ROM, оптичних дисків сесіями запису, пристроїв автоматичної зміни носіїв інформації, принтерів, сканерів, комунікаційних пристроїв і процесорів.

За фізичної реалізації інтерфейс є 8-бітної паралельної шиною з тактовою частотою 5 МГц. Шина допускає підключення до 8 пристроїв, швидкість передачі даних в початковій версії досягала 5 Мбайт / с.

USB (Universal Serial Bus - універсальна послідовна шина) є промисловим стандартом розширення архітектури PC, орієнтованим на інтеграцію з телефонією і пристроями побутової електроніки. Шина дозволяє з'єднувати пристрої, віддалені від комп'ютера на відстань до 25 м (з використанням проміжних хабів). Шипа USB орієнтована на периферійні пристрої, що підключаються до PC. Ізохронний передачі USВ дозволяють передавати цифрові аудіо-сигнали, відеодані. Всі передачі управляються централізовано, і PC є необхідним керуючим вузлом, що знаходиться в корені деревовидної структури шини

17.Проставляння розмірів на кресленнях. Настроювання розмірних стилів. Виконання одиночних розмірів, розмірів від загальної бази й розмірних ланцюгів. Редагування розмірів. Введення текстової інформації. Створення текстових стилів.

Розміри показують геометричні величини об'єктів, відстані і кути між ними, координати окремих крапок. У AUTOCAD використовується 11 видів розмірів, які можна розділити на трьох основних типів: лінійні , радіальні і кутові . Лінійні розміри діляться на горизонтальні, вертикальні і паралельні, повернені, ордінатниє, базові і розмірні ланцюги.

Команди простановки розмірів знаходяться в падаючому меню Dimension. Для зручності можна скористатися піктограмами на однойменній панелі інструментів

У зображення розмірів входять наступні складові елементи: розмірна лінія ; розмірні

виносні лінії проводяться від об'єкту до розмірної лінії; розмірний текст ; винесення використовуються, якщо розмірний текст неможливо розташувати поряд з об'єктом; маркер центру - невеликий хрестик, що відзначає центр кола або дуги; осьові лінії - лінії з розривом (штрихпунктирні), пересічні в центрі кола або дуги і ділячі її на квадранти.

Лінійні розміри поділяються на горизонтальні, вертикальні, паралельніі повернені. У паралельних розмірів розмірна лінія паралельна прямій,сполучає початкові точки виносних ліній. Базові розміри і розмірніланцюга являють собою послідовності лінійних розмірів.

Радіальні розміри висловлюють радіуси і діаметри дуг і кіл. Вони можутьвключати в себе центрові лінії або маркер центру. Якщо опції "Вписувати"поточного стилю присвоєно значення "З винесення", розмір малюється з винесення.

Кутові розміри виражають величини кутів, утворених двома лініями аботрьома крапками. Вони можуть бути використані, наприклад, для вимірювання кутаміж двома радіусами кола. Розмірна лінія являє собою дугу.

Редагування розмірів

Розміри можна редагувати за допомогою команд редагування AutoCAD, атакож за допомогою ручок. Останній варіант є найшвидшим і самимпростим способом модифікації розмірів. Крім того, розміри можуть бутимодифіковані шляхом внесення перевизначень в розмірні стилі.

При застосуванні команд редагування до образмеренним об'єктів в набірредагованих об'єктів необхідно включати і визначають точки розмірів. Визначальними називаються точки, які визначають положення елементів розміру.

Після простановки розміру є можливість змінити кут поворотурозмірного тексту, а також замінити сам текст на іншій. Текст можнаперенести в нову позицію або повернути у вихідну, яка визначається поточнимстилем. На малюнку вихідна позиція тексту знаходиться вище розмірної лінії зцентруванням по горизонталі.

При повороті або заміні розмірного тексту спочатку вказується новезначення змінної величини (наприклад, кута повороту). Потім вибираєтьсябудь-яке число розмірів, на які буде впливати дана зміна. Вибір, як зазвичай, закінчується натисканням клавіші ENTER. При переміщеннярозмірного тексту необхідно вибрати тільки один розмір.

Розмірний текстом називається будь-який текст, пов'язаний з розмірами, у томучислі розмірні числа, допуски (як розмірні, так і допуски форми ірозташування), префікси, суфікси, а також одно-і багаторядковіпояснювальні написи. Можна використовувати текст за замовчуванням,згенерований AutoCAD в результаті виконаних вимірювань, замінити його насвій текст або взагалі придушити висновок тексту. Розмірний текст застосовуєтьсятакож для нанесення пояснювальній інформації, наприклад, про специфічніумовах виробництва або про порядок складання.

Для короткого розмірного тексту використовується текстовий стиль,встановлений в діалоговому вікні "Написи" команди ДІАЛРАЗМ. Складнийтекст пишеться поточним стилем з урахуванням усіх модифікацій, заданих втекстовому редакторі. Наприклад, у діалоговому вікні "Редактор багаторядковоготексту ", доступ до якого здійснюється командою МТЕКСТ або через опцію "Текст" деяких команд образмеріванія, можна задавати підкресленнятексту.

З кожним текстовим написом в AUTOCAD зв'язаний деякий текстовий стиль. При нанесенні написів використовується поточний стиль, в якому задані шрифт, висота, кут повороту, орієнтація і інші параметри. У одному малюнку можна створювати і використовувати декілька текстових стилів, причому їх швидке копіювання з одного малюнка в іншій забезпечується завдяки Центру управління. Текстовими стилями є неграфічні об'єкти, які також зберігаються у файлі малюнка. Всі текстові стилі, окрім Standardкористувач створює по своєму бажанню. Створення і модифікація текстового стилю виробляються в діалоговому вікні Text Style що викликається з падаючого меню Format > Text Style

Для створення нового стилю необхідно клацнути мишею по кнопці New... - при цьому буде завантажено діалогове вікно New Text Style . Тут вводиться ім'я створюваного стилю. Йому привласнюються значення параметрів, спочатку задані у вікні Text Style і, як правило, що потребують зміни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]