Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gosi_-_kopia.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
155.67 Кб
Скачать

7. Принцип декомпозиції проектних робіт. Технічне та іт забезпечення сапр.

Стадії проектування включають в себе: проектні дослідження; технічне завдання; технічну пропозицію; ескізний проект; технічний проект; робочий проект; випробовування; впровадження виробу у виробництво.  Етап проектування - це частина процесу проектування, що включає в себе формування всіх описів об’єкту, які відносяться до одного або декількох ієрархічних рівнів, або аспектів проектування (функціонального, конструкторського або технологічного). Складовими частинами етапу проектування є проектні процедури. 

Декомпозицією  називається розчленування, розбиття опису об’єкту проектування на окремі складові частини.  Можливі два варіанти декомпозиції:  - декомпозиція по ступеню детальності опису характеристик об’єкту;- декомпозиція по характеру властивостей об’єкту, що відтворюються.  В першому випадку ми приходимо до ієрархічного опису об’єкту проектування, коли його опис розбивається на ієрархічні рівні, котрі являють собою рівні опису об’єкту, що відрізняються за ступенем детальності відображення властивостей об’єкту.  Таким чином, декомпозиція першого типу реалізує принцип ієрархічності. Ієрархічні рівні називають ще горизонтальними, або рівнями абстрагування. Сукупність описів деяких рівнів разом з постановками задач і методів  одержання цих описів називають ієрархічними рівнями проектування. 

Принцип декомпозиції припускає структуризацію (розбивання) уяв-лень відповідного рівня опису об’єкта на складові частини з метою їх роздільного проектування з врахуванням погодження рішень, що приймаються. 

Інформацыйне забезпечення САПР призначені для о-ції, використання, зберігання та підтримання

в актуальному і коректному стані всіх даних, необхідних для

автоматизованого проектування. Використання ІЗ в САПР дозволяє більш ніж

в 2 рази збільшити продуктивність проектних робіт.

ІЗ поділяються на дві частини:

1) Інформаційний фонд (поза машинна складова);

2) бази даних (в нутрі машинна складова).

Вимоги до ІЗ

1. Максимальне використання серійних програм та технічних засобів.2. Застосування гнучкої о-ції і відкритої структури даних.

3. Обмеження доступу і захист даних.4. Можливість оперативного коректування інформації.2. В своєму розвитку організація баз даних пройшла три стани:1) Роз’єднаний фонд даних.2) Централізований фонд даних.3) Інтегральна база даних (банк даних).

1) Роз’єднаний фонд даних2) Централізований фонд даних.3) Інтегральна база даних (банк даних).

Наявність СУБД дозволяє:

1) позбутися надлишкових даних;2) організувати масс. Незалежність програм та даних;3) полегшити доступ до даних;

4) організувати ефективний захист даних.

8.Структурний підхід до проектування інформаційних систем. Методологія sadt в нотації idef0.

При проектуванні складної програмної системи необхідно розділяти її на все менші і менші підсистеми, кожну з яких можна вдосконалювати незалежно. В цьому випадку ми не перевищимо пропускної здатності людського мозку: для розуміння будь-якого рівня системи нам необхідно одночасно тримати в умі інформацію лише про деяку їх частину. В основі структурних методологій лежить алгоритмічна декомпозиція. Структурний підхід не дозволяє виділити абстракції і забезпечити обмеження доступу до даних, він також не надає достатніх коштів для організації паралелізму. Структурний метод не може забезпечити створення гранично складних систем, і він, як правило, неефективний в об'єктних і об'єктно-орієнтованих мовах програмування. Метод потоків даних, як і структурний метод, з успіхом застосовувався при вирішенні ряду складних завдань, зокрема, в системах інформаційного забезпечення, де існують прямі зв'язки між вхідними та вихідними потоками системи і де не потрібно приділяти особливої ​​уваги швидкодії. Об'єктно-орієнтоване проектування (object-oriented design, OOD) - це підхід, в основі якого лежить уявлення про те, що програмну систему необхідно проектувати як сукупність взаємодіючих один з одним об'єктів, розглядаючи кожен об'єкт як екземпляр певного класу, причому класи утворюють ієрархію. Об'єктно-орієнтований підхід відображає топологію новітніх мов високого рівня, таких як Object Pascal, C + +. Методологія SADT. Найбільш зручною мовою моделювання бізнес-процесів є IDEFO, який називався спочатку SADT - Structured Analysis and Design Technique. У IDEF0 система подається як сукупність взаємодіючих робот або функцій. Така чисто функціональна орієнтація є принциповою - функції системи аналізуються незалежно від об'єктів, якими вони оперують. Це дозволяє більш чітко змоделювати логіку і взаємодію процесів організації. Під моделлю в IDEF0 розуміють опис системи (текстове та Графічне), яке має дати відповідь на деякі заздалегідь певні питання. Процес моделювання системи в IDEF0 починається з визначення контексту, тобто найбільш абстрактного рівня опису системи в цілому. У контекст входить визначення суб'єкта моделювання, цілі і точки зору на модель. Під суб'єктом розуміється сама система, при цьому необхідно точно встановити, що входить в систему, а що лежить за її межами, іншими словами, ми повинні визначити, що ми будемо надалі розглядати як компоненти системи, а що як зовнішній вплив. На визначення суб'єкта системи буде істотно впливати позиція, з якої розглядається система, і мета моделювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]