Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gosi_-_kopia.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
155.67 Кб
Скачать

13.Основні поняття баз даних. Поняття інформаційної системи. Системи керування базами даних (скбд). Вимоги до скбд.

БД – упорядоченный набор данных, используемых, например в приложениях имеющих практическую ценность. Это физическое хранилище данных.

Информационная система – совкупность информационных структур хранящихся в определённых файлах. Это работающая база, удовлетворяющая все требования к ней. Ограничения присущие файловым системам: 1) разделение и изоляция данных. 2) дублироване данных (сопровождается с неэкономичным расходованием ресурсов; дублирование данных может привести к нарушению целостности) 3) зависимость от данных 4)несовместимость форматов файлов 5) быстрое увеличение количества приложений. Системы с БД: все пречисленные ограничения файловой системы являются следствием двух факторов: 1) определение данных содержащихся внутри приложений, а не хранятся отдельно и независимо от них. 2) помимо приложений не предусмотрено никаких других инструментов доступа к данным и их обработки.

Система управління базою даних (СУБД) - це комплекс програмних засобів, призначених для створення структури нової бази, наповнення її вмістом, редагування вмісту і візуалізації інформації. Під візуалізацією інформації бази розуміється добір відображуваних даних відповідно до заданого критерію, їхнє упорядкування, оформлення і подальша видача на пристрої виводу інформації або передачі її каналами зв'язку.

Основними та невід'ємними властивостями БД є такі: 1. Для даних допускається така мінімальна надлишковість, яка сприяє їх оптимальному використанню в одному чи кількох застосуваннях; 2. Незалежність даних від програм; 3. Для пошуку та модифікації даних використовуються спільні механізми; 4. Як правило, у складі БД існують засоби для підтримки її цілісності та захисту від неавторизованого доступу

Основні функції СУБД:

-         забезпечення користувача інструментарієм, що дозволяє оперувати даними в абстрактних термінах, які не пов’язані із способом збереження даних в ЕОМ;

-         забезпечення секретності і пріоритетності доступу до даних;

-         захист цілісності даних;

-         синхронізація доступу до даних;

-         захист даних від аварій та відновлення даних

При самому загальному підході інформаційну систему (ІС) можна визначити як сукупність організаційних і технічних засобів для збереження та обробки інформації з метою забезпечення інформаційних потреб користувачів (абонентів). Таке визначення може бути задовільним тільки при самій узагальненій і неформальній точці зору і підлягає подальшому уточненню.

Найдавнішими і найпоширенішими ІС слід вважати бібліотеки.

14, Оператор вибірки даних select мови sql. Синтаксис, приклади використання.

Довільна вибірка масивів даних з бази - ключова можливість мови SQL, яка реалізується за допомогою подъязыка DQL (DataQueryLanguage), що складається з одного єдиного оператора SELECT. Його основне призначення - вибірка даних з однієї або декількох таблиць бази даних.

Синтаксис:

SELECT [ALL|DISTINCT] ( значення [, значення ...] | * )

FROM Спісок_табліц

[WHERE] Условіє_виборки

[GROUP] Спісок_полей_результата_для_группіровки

[HAVING] Условія_для_групп

[ORDER] Спісок_полей_результата_для_сортіровки

значення = { стовпець | :переменная | константа | вираз | функція | NULL | USER } [AS псевдонім]

Ключове слово ALL означає, що в результуючий набір рядків включаються всі рядки, що задовольняють умовам запиту, включаючи дублікати рядків. Ключове слово DISTINCT означає, що в результуючий набір включаються тільки різні рядки, тобто дублікати рядків результату не входять в набір.

Символ * означає, що в результуючий набір включаються всі стовпці з початкових таблиць запиту.

В розділі FROM задається перелік початкових таблиць, що входять в запит.

В розділі WHERE задаються умови відбору рядків результату або умови з'єднання записів початкових таблиць. Як результат виступатимуть записи, які повністю задовольняють заданій умові.

В розділі GROUP задається список полів, по яких проводиться угрупування результуючих записів.

В розділі HAVING задаються умови, які накладаються на кожну групу.

В розділі ORDER задається список полів, який визначає порядок їх сортування в результуючій таблиці.

Приклад

SELECT title, author

FROM Books

WHERE section IN ("фантастика", "фэнтези", "детектив");

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]