Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Фінанси.doc
Скачиваний:
163
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
3.49 Mб
Скачать

1. Державний бюджет України. Склад і структура його доходів та видатків. Бюджетна класифікація

Бюджети всіх рівнів складають і виконують згідно з бюджетною класифікацією.

Бюджетна класифікація — це єдина міжнародна система функціонального групування доходів і видатків бюджету за однорідними ознаками; вона забезпечує можливість порівнювати бюджетні дані різних бюджетів, дає змогу визначитись щодо характеру регулюючих дій держави за надходженням дохідних джерел і напрямами використання одержаних коштів1.

Основою бюджетної класифікації доходів є джерела доходів, а основою класифікації видатків цільове використання коштів. Дані групують також за галузевими та повідом-чими ознаками, що відображає як зобов'язання, так і розміри фінансування.

Бюджетна класифікація складається з таких складових як класифікація:

  1. доходів бюджету;

  2. видатків бюджету;

  1. фінансування бюджету;

  2. державного боргу.Класифікація доходів бюджету така:

а) податкові надходження, що передбачені податковим законодавством України: загальнодержавні та місцеві податки,збори та обов'язкові платежі;

б) неподаткові надходження: доходи від власності та підприємницької діяльності; адміністративні збори та платежі;надходження від штрафів і фінансових санкцій; інші неподаткові надходження;

в) доходи від операцій з капіталом;

г) трансферти — кошти, що отримуються на безоплатній табезповоротній основі від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, інших держав або міжнародних організацій.

Класифікація видатків бюджету така:

а) функціональна класифікація, що пов'язана з функціямидержави, на виконання яких спрямовуються бюджетні кошти;

б) економічна класифікація, що пов'язана з економічноюхарактеристикою операцій, на проведення яких здійснюються видатки; виділяють поточні видатки і капітальні видатки (видатки розвитку);

в) відомча класифікація за ознакою головного розпорядника бюджетних коштів; визначає перелік головних розпорядників бюджетних коштів. На її основі Державне казначействоУкраїни та місцеві фінансові органи ведуть реєстр усіх розпорядників бюджетних коштів;

г) програмна класифікація видатків використовується підчас формування бюджету за програмно-цільовою ознакою.

Класифікація фінансування бюджету визначає джерела отримання фінансових ресурсів, необхідних для покриття дефіциту бюджету, а також напрями витрачання фінансових ресурсів, що утворюються в результаті перевищення доходів бюджету над його видатками, а саме:

а) фінансування за типом кредитора — за категоріямикредиторів або власниками боргових зобов'язань;

б) фінансування за типом боргового зобов'язання — за коштами, що використовуються для фінансування дефіциту абопрофіциту.

Класифікація боргу систематизує інформацію про всі боргові зобов'язання держави, Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування за типом:

а) кредитора;

б) боргового зобов'язання.

У цілому склад доходів та видатків Державного бюджету України можна подати в такому вигляді (табл. 7.1).

Поділ бюджету на загальний та спеціальний фонди визначається законом про Державний бюджет України. Джерела формування спеціального фонду визначаються виключно законами України.

Підставою для рішення відповідної ради про створення спеціального фонду в складі місцевого бюджету може бути виключно закон про Державний бюджет України.