Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторні роботи.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
389.12 Кб
Скачать

Завдання

Обчислити x та y, якщо відомі с та a

Література

1. Абрамов В.Г., Трифонов Н.П. Введение в язык Паскаль. – М.: Наука, 1988. – 320 с.

2. Аладьев В.З., Тупало В. Г. Компьютерная хрестоматия. Программное обеспечение персональных компьютеров. – К.: Украинская энциклопедия, 1993. – 447 с.

3. Довгаль С.И., Сбитнев А.И. Персональные ЭВМ: ТурбоПаскаль V 6.0, Объектное программирование, Локальные сети. – К.: Информсистема сервис, 1993. – 440 c.

Лабораторна робота №3

Тема: „Оператори умови та варіанту”

Мета роботи: Одержати навики використання операторів умови та варіанту.

Теоретичні відомості

Складений оператор

Складений оператор, або оператор блоку – це послідовність операторів, що мітяться між зарезервованими словами begin … end. Складений оператор використовується для групування інших операторів там, де по синтаксису потрібен простий оператор. Наприклад:

if x > 3 then

begin

x := 1;

b := x + 2

end

else

begin

x := 2;

b := x - 1

end

Умовний оператор

Умовний оператор використовується для розгалуження алгоритму, що виконується. В залежності від істинності заданого виразу може виконуватись один чи інший оператор.

Синтаксис:

if вираз then

оператор 1

else

оператор 2

Вираз має повертати стандартний булевський тип. Якщо результатом виразу є true, то виконується оператор після слова then. Якщо вираз повертає false, то виконується оператор за словом else. Якщо else відсутнє (а це за синтаксисом дозволяється), то нічого не виконується. Наприклад:

if x > y then

begin

if (y = a) and (x = b) then

c = a

else

c = b

end;

Оператор варіанту

Оператор варіанту використовується для розгалуження алгоритму на декілька варіантів (як правило, більше двох).

Синтаксис:

сase вираз of

знач1 : оператор 1

знач2 : оператор 2

......

else оператор N

end;

Оператор варіанту складається з виразу (перемикачу) і списку операторів кожному з яких передує одна чи більше констант (які звуться константами вибору). Вираз-перемикач повинен мати порядковий тип (розміром в байт або слово) . Таким чином, строковий та довгий цілий типи є неприпустимими типами для виразу варіанту. Усі константи мають бути унікальними та мати порядковий тип, що сумісний з типом виразу-перемикачу.

Оператор варіанту виконує оператор, якому передує константа вибору, що дорівнює значенню виразу-перемикачу, або діапазону вибору, у якому знаходиться значення перемикача. Якщо такої константи вибору або такого діапазону вибору немає, і присутнє слово else, то виконується оператор, що міститься за ним. Якщо гілка else відсутня (що дозволяється за синтаксисом), то ніякий оператор не виконується. Наприклад:

case I of

0, 2, 4, 6, 8: Writeln('Четная цифра');

1, 3, 5, 7, 9: Writeln('Нечетная цифра');

10..100: Writeln('Между 10 и 100');

end;

Завдання

1. Напишіть програму, яка запитує у користувача будь-яке ціне число та виводить інформацію у вигляді: „число гривень”, тобто зі словом, пояснюючим одиницю виміру грошей. В залежності від числового значення текст, що пояснює, повинен бути «гривня», «гривень» або «гривні» (123 гривні, 120 гривень, 121 гривня).

2. З клавіатури вводяться довільні числа А, В, С. Визначити, який трикутник можна побудувати з такими довжинами сторін, та вивести інформацію про те, який він буде – довільний, рівносторонній чи рівнобедрений.

Зміст звіту

1. Назва і мета роботи.

2. Практичне завдання.

3. Код програми до практичного завдання.