Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторні роботи.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
389.12 Кб
Скачать

Крок 3. Вивчення властивостей форми

  1. Усі властивості активних (виділеними маркерами) компонентів відображаються в Інспекторі об’єктів (Object Inspector). Для активізації компонента на ньому треба натиснути ліву кнопку миші. Натисніть ліву кнопку миші на редакторі форм, потім на кнопках і простежить, як змінюються значення властивостей в Інспекторі об’єктів.

  2. Активізуйте редактор форм. Встановіть у властивості ActiveControl компонент (Button1 чи Button2), що буде активним (одержить фокус) при запуску додатка. Запустіть додаток і вивчіть можливості властивості ActiveControl.

  3. Перехід між розташованими на формі компонентами здійснюється клавішею Tab. Змінити порядок переходу між компонентами можна за допомогою контекстного меню Tab Order (порядок табуляції). Додайте на форму кілька компонентів і запустіть додаток. Натискаючи клавішу Tab, простежте за порядком обходу компонентів. Використовуючи пункт контекстного меню Tab Order, змініть порядок обходу компонентів.

  4. Встановіть властивість AutoScroll у true і, змінюючи розміри форми, простежте за появою на формі смуг прокручування. Вивчіть можливі опції вертикальних і горизонтальних смуг прокручування на формі, що надають властивості +HorzScrollBar, +VertScrollBar. Подвійне натискання лівої кнопки миші на знаку «+» розкриває список властивостей для управління смугами.

Змініть крок скролінга Increment, установіть властивість Tracking (переміщення компонентів у процесі скролінга) в true, простежте за зміною властивості Position у процесі прокручування.

  1. Вивчіть можливі стилі кнопок рядка заголовка форми. Для цього розкрийте список +BorderIcons і установіть значення властивостей у true чи false. Враховуйте, що стиль змінюється тільки після перекомпіляції додатка.

  • Виключіть системне меню та кнопки (для цього властивість biSystemMenu установіть в false). Запустіть додаток і вивчіть його властивості.

  • Включіть властивість biSystemMenu і виключіть при цьому кнопки мінімізації і максимізації (biMinimize і biMaximize). Запустіть додаток і вивчіть його властивості.

  • Включіть кнопку допомоги biHelp. Запустіть додаток і вивчіть його властивості.

  • Поверніть рядку заголовка форми початковий вигляд.

  1. Вивчіть можливі стилі окантовки форми (BorderStyle). Стиль змінюється тільки після перекомпіляції додатка.

  • Створіть діалогове вікно (bsDialog). Спробуйте змінити його місцеположення і розміри.

  • Створіть вікно з невидимою окантовкою (bsNone).

  • Вивчіть інші властивості і поверніть формі початковий стиль (bsSizeable – стандартна форма, розміри якої можна змінювати).