Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБОРАТОРНА РОБОТА общее.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
5.16 Mб
Скачать

2. Архітектура мікро-еом

Мікро-ЕОМ — це цифрова ЕОМ. Вона класифікується як мікро внаслідок своїх малих розмірів і низкою вартістю. Звичайно роль центрального процесора в таких системах виконує мікропроцесор. На мал. 2 наведена архітектура звичайної мікро-ЕОМ. Вона складається з п'яти основних елементів ЕОМ: пристрою уведення, пристроїв керування й арифметичних дій (обидва входять у мікропроцесор), пам'яті й, нарешті, пристрою виводу.

Мікропроцесор контролює всі системи й управляє ними за допомогою ліній керування й (або) контролю, наведених на мал. 2 ліворуч, паралельно лініям керування розташована адресна шина (16 паралельних провідників), що вибирає комірку пам'яті даних, порти уведення або виводу даних. Шина даних (8 паралельних провідників) на мал. 1.2 праворуч є двуспрямована і служить для передачі даних у центральний пристрій обробки інформації або з нього. Важливо відзначити, що ЦП може пересилати дані на згадку або одержувати їх з неї за допомогою шини даних.

Коли програма міститься у пам’яті постійно, вона звичайно розташовується в пристрої, що називається постійним запам'ятовуючим пристроєм (ПЗУ)1. Постійний запам'ятовувальний пристрій є звичайно кристалом програмувальної інтегральної мікросхеми з незмінною програмою. Пам'ять даних, що змінюються, називається оперативним запам'ятовуючим пристроєм (ОЗУ)2 або пам'яттю з довільним доступом (перша назва використовується більш часто), складається також звичайно з ІС.

Лінія

керування

Шина даних

(8 ліній)

Адресна

шина

(16 ліній)

Рис. 2. Типова структура мікро-ЕОМ

Програми користувача, які по своїй природі змінювані, також містяться в оперативній частині пам'яті разом з даними. На мал. 2 ОЗУ й ПЗУ показані роздільно, тому що вони звичайно складаються різними ІС.

1 англійською мовою використовується запис ROM (Read Only Memory) — пам'ять тільки для зчитування. — Прим. пер.

2 англійською мовою використовується запис RAM (Read/Write Memory) — пам'ять для запису/зчитування. — Прим. пер.

Наведена на мал. 2 система може розглядатися як узагальнена архітектура мікро-ЕОМ. Більша частина мікро-ЕОМ містить, щонайменше, ці характерні пристрої, а також і деякі інші. Для спрощення таких схем звичайно не показують живлення, джерело тактових імпульсів (годинники) і деякі вхідні в мікро-ЕОМ лінії, необхідні для її роботи.

Вправи

1. Центральний процесор являє собою інтегральну схему, що називається ______________.

2. Який блок на мал. 1.2 повинен розглядатися як ЦП?

3. Перелічити три типи зв'язків у мікро-ЕОМ, наведеної на мал. 1.2.

4. Адресна шина на мал. 1.2 для кодованої інформації є односпрямованою, шина ______________, навпроти, є двуспрямованой.

5. Звичайно постійні програми розташовуються в ВІС, що називається_________________.

6. Який тип пам'яті скорочено називається ПЗУ?

7. Який тип пам'яті скорочено називається ОЗУ?

8. Тимчасові дані й програми розташовуються в ВІС, що називається ________________ (ОЗУ, ПЗУ).

9. Розміщення даних у мікро-ЕОМ виконується _____________ (тимчасово, постійно).

10. Розміщення програм у ПЗУ виконується (тимчасово, постійно).

11. Введення або вивід інформації в (з) мікро-ЕОМ виконується з використанням _________________________ (порту, датчика часу).

ЛІТЕРАТУРА.

  1. Описание «Микролаб». (с. 21-22, с. 47-49, с. 97-100).

  2. Токхайм Р. Микропроцессоры. Курс и упражнения. (с. 161-168).

  3. Гилмор Ч. Введение в микропроцессорную технику М., Мир, 1987, (с. 109-137).