Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібнік_2011_отредактированній.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
3.8 Mб
Скачать

3.3.Ряды Фурье.

3.3.1.Отримати коефіцієнти і (k=0,1,2,…) розкладу в ряд Фур’є відрізка функції з кроком

  1. Введемо значення синуса в таблицю. Для цього в комірку А1 помістимо слово Аргумент, а в комірку В1 – Синус. В комірку А2 записуємо перше значення інтервалу — 0, в комірку A3 — друге 0.4. Авто заповненням копіюємо формулу до комірки АЗ3 і отримуємо зростаюче значення аргументу до значення 12,4. Провіряємо, що число значень аргументу є цілою степінню 2 (32 = 25).

  2. Встановлюємо табличний курсор в комірку В2 і викликаємо з панелі інструментів Стандартная діалогове вікно Мастер функций , ФункцияSIN. Натискаємо кнопку ОК. В робоче поле Число діалогового вікна SIN натисканням миші на комірці А2 вводимо значення аргументу. Натискаємо кнопку ОК. Автозаповнення за правий нижній куток копіюємо значення синуса з комірки В2 в діапазон В3:ВЗ3.

  3. Командою меню СервисАнализ данных викликаємо діалогове вікно Пакет анализа і обираємо процедуру Анализ Фурье.

  4. Задаємо параметри діалогового Анализ Фурье: Вхідний інтервал — мишкою вводимо посилання на ддіапазон точок аналізуємої функції В2:ВЗ3. В поле Инверсия галочку не вставляємо. В поле Параметры вывода переключатель ставимо в положення Выходной интервал, натисканням миші активізуємо робоче поле з права и мишкою вводимо посилання на ліву верхню комірку вихідного діапазону — С2. Натискаємо кнопку ОК.

  5. В діапазоні С2:СЗ3 з’являються значення коефіцієнтів ак и bk .

3.3.2. Провести аналіз результатів, отриманих в прикладі 1, побудувати залежності зміни коефіцієнтів і від частоти розкладу в ряд Фур’є, записати розклад в ряд Фур’є.

  1. Занесемо в різні діапазони значення коефіцієнтів ак и bк. Для цього в комірки СЗ6 і D36 вводимо назви ак і bк відповідно.

  2. Встановлюємо табличний курсор в комірку С37 діалогового вікна викликаємо Мастер функций. В діалоговому вікні, що з’явилося вибираємо КатегорияИнженерные, ФункцияМНИМ.ВЕЩ. Натискаємо кнопку ОК. В робоче поле Компл_число діалогового вікна МНИМ.ВЕЩ натисканням миші на комірці С2 вносимо посилання на першу комірку коефіцієнтів – C2. Натискаємо кнопку ОК. Потім протягуванням із комірки С37 копіюємо в діапазон С38:С68 значення коефіцієнтів ак.

  3. Встановляємо табличний курсор в комірку D37 і повторюємо всі операції аналогічно п.2 з використанням функції МНИМ.ЧАСТЬ. В діапазоні D37:D68 отримуємо значення коефіцієнтів bк.

  4. Обчислимо значення частот. Будемо розглядати тільки додатні частоты. В комірку А68 вносимо перше значення k – 1, в комірку А67 — друге значення — 2. Виділяємо блок А68:А67 і автозаповненням вводимо значення k в діапазон А68:А54. Далі в комірку В68 вводимо формулу для обчислення першої частоти =(2*ПИ())/(32*0,4)*А68. Натискаємо клавішу Enter. Протягуванням копіюємо цю формулу в діапазон В67:В54.

  5. Будуємо діаграму залежності коефіцієнтів ак та bк від частоти. Натисканням покажчика миші на кнопці на панелі інструментів Стандартная викликаємо Мастер диаграмм. В діалоговому вікні, що з’явилося, обираємо тип диаграммы Точечная, видлевый столбец, средний ряд (точкова діаграма з значеннями, з’єднаними плавними лініями). Після натискання кнопки Далее (за допомогою клавіші миші) вказуємо діапазон даних – B54:D68. Провіряємо положення переключателя Ряды в столбцах. Клацаємо на вкладці Ряд і в робочому полі Ряд обираємо Ряд 1, після чого натисканням миші активізувавши поле Имя вводимо ак. Далі в робочому полі Ряд обираємо Ряд2 і, натисканням миші активізувавши поле Имя, вводимо bк. Натиснувши кнопку Далее, вводимо назви осей X та У: Частота и Значення X(N/2) відповідно. Натискаємо кнопку Готово. З’являється діаграма як на рисунку

.

З діаграми, зображеної на рисунку, і знайдених частот видно,що в ряді Фур’є мають значення тільки коефіцієнти ак та bк для гармонічних складових з частотою 0,98. Таким чином, наближено вихідну функцію можна представити у вигляді:

,

Тобто

,

що приблизно відповідає заданій функції . Відмінності пов’язані з тим, що ця функція розглядається на обмеженому інтервалі, що містить тільки два періоди.

3.3.3. Отримати коефіцієнти і(k = 0,1,2,…) розкладу в ряд Фур’є відрізка функціїз кроком

за результатами розладу в ряд Фур’є восстановить исходную функцію.

Контрольні запитання:

  1. Пояснити методику розрахунку похідної в Excel .

  2. Які методи існують в Excel для вирахування окремих інтегралів.

  3. Як користуватися діалоговим вікном Прогрессия для вирахування суми n – членів геометричної прогресії.

  4. Як, використовуючи інструменти Excel, отримати коефіцієнт розкладу в ряд Фур’є відрізка функції.