Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
31.76 Кб
Скачать

5. Вирок Центрального Міського районного суду міста Макіївки Донецької області від 25. 06. 2012 року справа № 0552/3075/2012

Фабула справи:

24 лютого 2012 року приблизно о 16 годині 40 хвилин водій ОСОБА_4, управляючи транспортним засобом - автомобілем марки «ВАЗ -2105»регистрационный номер НОМЕР_1, і здійснюючи на нім рух по вулиці Донецької в місті Макіївки з боку центру міста у напрямі залізничного вокзалу, із швидкістю 60 км/ч, після пересічення проїжджих частин вулиці Донецькою з вулицею Енгельса в Центрально- Міському районі міста Макіївки, допустив наїзд на пішохода ОСОБА_1, що переходила проїжджу частину зліва направо по ходу руху автомобіля. В результаті наїзду автомобіля марки «ВАЗ -2105» реєстраційний номер НОМЕР_1 на пішохода ОСОБА_1 їй були заподіяні тяжкі тілесні ушкодження, як небезпечні для життя у момент спричинення: відкрита черепно- мозкова травма з множинними переломами кісток зведення, підстави черепа і лицьового скелета, кровоїзліяніямі під тверду і м'які мозкові оболонки, скупченням повітря в речовині головного мозку, ударом головного мозку середнього тягаря, гематомами вік лівого ока з переходом на скроневу область і правої лобно-тім'яної області; закритий перелом правої стегнової кісті із зсувом відламків, рвана рана правого стегна, перелом правої ключиці і удар правої бруньки, унаслідок чого потерпіла знаходилася в безпорадному (несвідомому) стані.

При цьому ОСОБА_4, поставивши ОСОБА_1 в небезпечне для життя положення в результаті ДТП, маючи реальну можливість надати їй допомогу (повідомити про стан потерпілої до належної установи, а також відправити потерпілу до лікувальної установи), за відсутності об'єктивних причин і підстав виявитися від вживання заходів по наданню допомоги, будучи зобов'язаним відповідно до пункту 2.10 Правил дорожнього руху України прийняти заходи по наданню допомоги потерпілій, діючи умисне, переслідуючи мету уникнути кримінальної відповідальності за скоєне їм ДТП, свідомо залишив без допомоги ОСОБА_1, яка в наслідок дорожно- транспортного випадку знаходилася в несвідомому стані, і продовжуючи управляти вищезгаданим транспортним засобом, з місця випадку сховався.

Кваліфікація:

ОСОБА_4 вчинила злочин, передбачений ст. 135 ч. 1КК України - завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження внаслідок безпорадного стану, якщо той, хто залишив без допомоги, зобов'язаний був піклуватися про цю особу і мав змогу надати їй допомогу, а також у разі, коли він сам поставив потерпілого в небезпечний для життя стан.

Об’єкт:

Основний безпосередній об’єкт – життя і здоров’я особи.

Об’єктивна сторона:

Суспільно небезпечне діяння (дія або бездіяльність) - бездіяльність, викликана попередніми діями особи, яка поставила цим потерпілого в небезпечний для життя стан, тобто ОСОБА_4 залишила потерпілу ОСОБА_1 без допомоги, яка перебувала в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів для самозбереження.

Злочин є закінченим з моменту залишення в небезпеці, незалежно від того, наскільки ефективною могла бути допомога потерпілому.

Суб’єкт:

Спеціальний, тобто лише фізичні осудні особи з 16-річного віку:

Підсудний ОСОБА_4, росіянин, громадянин України, з середньою освітою, неодружений, працюючий ТОВ «Макреалгрупп» барменом, раніше не судимий.

Суб’єктивна сторона:

Вина у формі прямого умислу (усвідомлення суспільно небезпечного характеру діяння, передбачення його суспільно небезпечних наслідків і бажання їх настання).

Кваліфікуючі ознаки:

Відсутні.

Обтяжуючі обставини:

Відсутні.

Пом’якшуючі обставини:

Явка з повинною, каяття в скоєному злочині, відшкодування збитків потерпілій.

Судове рішення:

Призначення покарання у вигляді позбавлення волі строком 1 рік.

Висновок:

Суспільно-небезпечне діяння правильно кваліфікується як завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження через малолітство, якщо той, хто залишив без допомоги, зобов’язаний був піклуватися про цю особу і мав змогу надати їй допомогу, а також у разі, коли вона сама поставила потерпілого в небезпечний для життя стан. Судове рішення відповідає виявленим обставинам справи і враховує особистість винного, призначення покарання є достатнім для його виправлення та перевиховання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]