Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
31.76 Кб
Скачать

1. Вирок Горностаївського районного суду Херсонської області від 15.09.2012 р. Справа № 2109/856/2012

Фабула справи:

Підсудна ОСОБА_3 в ніч на 18. 02. 2012 року, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, свідомо розуміючи що її дочка ОСОБА_4, віком 2 роки, не зможе самостійно, без догляду дорослих, вижити на дворі в зимовий час в холодну погоду, маючи умисел на завідоме залишення без допомоги своєї дитини, позбавленої можливості вжити заходів до самозбереження через малолітство, залишила її в колясці на території свого подвір'я АДРЕСА_1, при температурі повітря близько -5,2 градусів морозу та вітрі північно-східного напрямку 6-8 м/с., чим поставила в небезпечний для життя стан та завідомо залишила без допомоги свою дочку, яка перебувала з 23.00 годині 17.02.2012 року по 02.30 годину 18.02.2012 року у небезпечному для життя стані.

Кваліфікація:

ОСОБА_3 вчинила злочин, передбачений ст. 135 ч. 1КК України – завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів для самозбереження через малолітство, якщо той, хто залишив без допомоги, зобов’язаний був піклуватися про цю особу і мав змогу надати їй допомогу, а також у разі, коли вона сама поставила потерпілого в небезпечне для життя стан.

Об’єкт:

Основний безпосередній об’єкт – життя і здоров’я особи.

Об’єктивна сторона:

Суспільно небезпечне діяння (дія або бездіяльність) - бездіяльність, викликана попередніми діями особи, яка поставила цим потерпілого в небезпечний для життя стан, тобто ОСОБА_3 залишила потерпілу ОСОБА_4 без допомоги, яка перебувала в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів для самозбереження.

Злочин є закінченим з моменту залишення в небезпеці, незалежно від того, наскільки ефективною могла бути допомога потерпілому.

Суб’єкт:

Спеціальний, тобто лише фізичні осудні особи з 16-річного віку:

Підсудний ОСОБА_3, українка, громадянка України, з базовою середньою освітою, неодружена, має на утриманні двох малолітніх дітей, безробітна, раніше не судима.

Суб’єктивна сторона:

Вина у формі прямого умислу (усвідомлення суспільно небезпечного характеру діяння, передбачення його суспільно небезпечних наслідків і бажання їх настання).

Кваліфікуючі ознаки:

Відсутні.

Обтяжуючі обставини:

Вчинення злочину в стані алкогольного сп’яніння.

Пом’якшуючі обставини:

Щире каяття, повне визнання своєї вини.

Судове рішення:

Призначення покарання у вигляді позбавлення волі строком на 2 роки, звільнити засуджену від відбування призначеного покарання з іспитовим строком на 1 рік. Повідомляти органи кримінально-виконавчої інспекції про зміну місця проживання та роботи.

Висновок:

Суспільно-небезпечне діяння правильно кваліфікується як завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження через малолітство, якщо той, хто залишив без допомоги, зобов’язаний був піклуватися про цю особу і мав змогу надати їй допомогу, а також у разі, коли вона сама поставила потерпілого в небезпечний для життя стан. Судове рішення відповідає виявленим обставинам справи і враховує особистість винного, призначення покарання є достатнім для його виправлення та перевиховання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]