Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
31.76 Кб
Скачать

4. Вирок Свалявського районного суду Закарпатської області від 13 червня 2012 року справа № 710/1316/12

Фабула справи:

Підсудний ОСОБА_1, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, 07 березня 2012 року, близько 19:20 год., знаходячись по місцю свого проживання в будинку за адресою: АДРЕСА_1, діючи умисно, на ґрунті особистих неприязних відносин, наніс своїй матері - потерпілій ОСОБА_4 декілька ударів руками та ногами по різних частинах тіла. Намагаючись втекти, ОСОБА_4 вийшла на подвір’я, де підсудний, продовжуючи свої злочинні дії завдав потерпілій удари знайденою на подвір’ї дерев’яною палицею в область спини та грудей. Внаслідок нанесених потерпілій побоїв, остання отримала тілесні ушкодження, які згідно висновку експерта №32 "а" від 06.04.2012 року відносяться до тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості.

Крім цього, підсудний, того ж дня діючи умисно, після нанесених потерпілій побоїв, повернувся до хати і ліг спати, заливши ОСОБА_4 без допомоги, внаслідок чого поставив потерпілу в небезпечний для життя стан, оскільки остання була позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження через безпорадний стан і померла, згідно вищезгаданого висновку експерта №32 "а" від 06.04.2012 року, внаслідок загального переохолодження тіла.

Кваліфікація:

За ч.3 ст. 135 КК України дії підсудного треба кваліфікувати, як завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів для самозбереження через безпорадний стан, якщо той, хто залишив без допомоги цю особу, поставив потерпілу в небезпечний для життя стан, що спричинило смерть потерпілої.

Об’єкт:

Основний безпосередній об’єкт – життя і здоров’я особи.

Об’єктивна сторона:

Суспільно небезпечне діяння (дія або бездіяльність) - бездіяльність, викликана попередніми діями особи, яка поставила цим потерпілого в небезпечний для життя стан, тобто ОСОБА_1 залишила потерпілу ОСОБА_4 без допомоги, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів для самозбереження через безпорадний стан, що спричинило смерть потерпілої ОСОБА_4.

Злочин є закінченим з моменту залишення в небезпеці, незалежно від того, наскільки ефективною могла бути допомога потерпілому.

Суб’єкт:

Спеціальний суб’єкт, який сам поставив в небезпечний для життя стан.

Підсудний ОСОБА_1, українець, громадянин України, з середньою базовою освітою, неодружений, непрацюючий, раніше судимий.

Суб’єктивна сторона:

Вина у формі прямого умислу (усвідомлення суспільно небезпечного характеру діяння, передбачення його суспільно небезпечних наслідків і бажання їх настання).

Кваліфікуючі ознаки:

Смерть особи, залишеної без допомоги.

Обтяжуючі обставини:

Вчинення злочину в стані алкогольного сп’яніння , рецидив злочину.

Пом’якшуючі обставини:

Щире каяття, активне сприяння в розкритті злочину.

Судове рішення:

Призначене покарання позбавлення волі строком на 5 років.

Висновок:

Суспільно-небезпечне діяння правильно кваліфікувати як завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження через безпорадний стан, якщо той, хто залишив без допомоги цю особу, поставив потерпілу в небезпечний для життя стан, що спричинило смерть потерпілої. Судове рішення відповідає виявленим обставинам справи і враховує особистість винного, призначене покарання є достатнім для його виправлення та перевиховання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]