Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modul_esgu_13-17.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
104.45 Кб
Скачать
  1. Рівень забезпеченості господарства України природними ресурсами. Регіональні відмінності у забезпеченні прп.

Проведені у 70-ті рр.. підрахунки ПРП колишнього Радянського Союзу показують, що Україна, займаючи менше 3 % від території колишнього СРСР, володіла 13 % від його природно-ресурсного потенціалу. Враховуючи те, що вартість багатьох ресурсів внаслідок недосконалості цін була сильно заниженою, можна сказати що Україна має достатній ПРП для розвитку потужного соціально-економічного комплексу.

У структурі природних ресурсів провідна роль належить земельним та агрокліматичним ресурсам, значними є також запаси корисних копалин, водних та лісових ресурсів.

Визначальним регіоном розмішення інтегрального ПРП є Донбас (17.7%). основними регіонами — Промислове Придніпров'я (15.6%), Київське Придніпров'я (15,2%). Причорномор'я (12.4%) та Лівобережне Придніпров'я (11.8%). У інтегрального ПРП нижче, ніж у всіх компонентах. рівень територіальної концентрації (14,5%) і високий рівень рівномірності територіальної структури (більш рівномірно розміщуються тільки водні ресурси).

Визначальний регіон розмішення мінеральних ресурсів — Донбас (48,9%). основним є Промислове Придніпров'я (33,9%). Така ситуація зумовила найвищий рівень територіальної концентрації цих ресурсів (33.9%) і найнижчий рівень рівномірності розмішення, що за значенням показника відповідає низькому рівню рівномірності територіальної структури.

Визначальним регіоном розміщення земельних ресурсів є Київське Придніпров'я, де їх зосереджено 20.8%. Дещо поступається йому Причорномор'я (18,3%) та Лівобережне Придніпров'я (16,5%). До основних регіонів розміщення також належить Поділля (12,2%). За рівнем територіальної концентрації земельні ресурси перевищують тільки водні ресурси та інтегральний потенціал.

Визначальний регіон розміщення водних ресурсів — Українські Карпати (16,5%), а до основних належать Причорномор'я (16,2%), Київське Придніпров'я (15,5%) та Лівобережне Придніпров'я (11,2%). Земельні та водні ресурси мають високий рівень рівномірності розміщення за природно-господарськими регіонами.

Українські Карпати — головний регіон розміщення і лісових ресурсів (27.5%). До основних регіонів треба віднести Західне Полісся (17.9%), Київське Придніпров'я (26,6%) і Лівобережне Придніпров'я (12,6%). За рівнем територіальної концентрації лісові ресурси посідають друге місце після мінеральних. Вони характеризуються середнім рівнем рівномірності розмішення.

Крим є головним регіоном розміщення природних рекреаційних ресурсів (19.5%). а серед основних регіонів — Українські Карпати (15.1 %), Київське Придніпров'я (17.2%)'. Лівобережне Придніпров'я (12,2%). Дещо заниженою здається оцінка цього компоненту ПРП в Причорномор'ї (10.6%). За рівнем територіальної концентрації (16%) рекреаційні ресурси перевищують тільки земельні та водні ресурси, а також інтегральний потенціал, їх територіальна структура має високий рівень рівномірності.

Київське Придніпров'я — головний регіон розміщення фауністичних ресурсів (21.9%). До основних регіонів належать Лівобережне Придніпров'я (21.2%). Причорномор'я (20,1%), Промислове Придніпров'я

Природно-ресурсний потенціал України великомасштабний і багатогранний. Республіка належить до числа багатих країн світу за природними ресурсами. В ній поєднуються значні промислові ресурси (залізні й марганцеві руди, кам'яне вугілля, гірничо-хімічна сировина, сировина для виробництва будівельних матеріалів тощо), сільськогосподарські (чорноземні грунти, в цілому сприятливі клімат і рельєф) з різноманітними рекреаційними ресурсами (узбережжя Чорного й Азовського морів, унікальні мінеральні джерела. Карпатські ліси, гаї лісостепової зони, природні пляжі Дніпра. Десни та інших річок і озер).

ПРП — один з найважливіших чинників, які зумовили структуру народногосподарського комплексу (НГК) та її динаміку. Саме природні багатства стали основою для розвитку провідних галузей народного господарства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]