Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ерошин.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
360.45 Кб
Скачать

Ландшафтна характеристика

Ландшафти Берегівського району зазнали одні з найбільших антропогенних змін серед фізико-географічних районів Закарпатської області. Лісистість тут досягає 10 %, а розораність становить понад 50, пасовиська і вигони займають 16, сіножаті — близько 10, городи і сади — 3,5 %. Середня річна кількість опадів дорівнює 620-700 м.

У районі домінують сільськогосподарські ландшафти, зокрема рілля та пасовища. Переважають ландшафти низькотерасових слабодренованих рівнин з дерновими опідзоленими глейовими, лучно-болотними і болотно-торф'янистими ґрунтами, які зазнали комплексної меліорації — осушення, внесення мінеральних і органічних добрив. Тут вирощують пшеницю, кукурудзу, соняшник, тютюн, виноград, садові культури, інтенсивно розвивається м'ясо-молочне тваринництво. Район має густу мережу автомобільних і залізничних шляхів сполучення, у тому числі з зарубіжними країнами. На території району розташовано 44 населених пунктів, підпорядковані 28 сільським, 1 селищній та 1 міській радам.

Транспортна інфраструктура

Через Берегівський район проходять шосейні дороги від українсько-угорського кордону до Львова, від Ужгорода до Рахова, залізнична лінія Ужгород-Солотвино, вони пов’язують район з іншими регіонами Закарпаття. Особливо велике значення має залізничний вузол Батьово, його селище перетворилося у важливий міжнародний центр залізничного транспорту.

В районі представлена прикордонна інфраструктура міжнародними, міждержавними автомобільними переходами Астей, Косонь, Горонглаб.

Промисловість

Промисловий потенціал району зосереджений на 9 основних підприємствах.

В районі найбільше розвинута легка і добувна галузі промисловості.

В харчовій галузі із 3 промислових підприємства, 2 ведуть господарську діяльність. ДП « Батьовський КХП» на сьогоднішній день виробничу діяльність не проводить. ТОВ «Берегово» здійснює розлив мінеральної води марки “Шаянська”, і “Поляна Купель” у тару ПЕТ ємністю1,5 л. Ринком збуту готової продукції є Естонія та внутрішній ринок. ТОВ «Котнар-М» здійснює розлив виноградних вин (сухі, напівсухі, напівсолодкі, десертні, міцні) 300-400 тисяч  пляшок, ємністю 0,7 літрів в місяць.

Легку промисловість району представляють 3 підприємства з вироб\ництва швейних виробів, які оснащені сучасним технологічним обладнанням, постійно працюють над запровадженням інноваційних технологій з виготовлення готової продукції. Підприємства працюють на давальницькій сировині. СП “Хох-Берег” спеціалізується на виготовленні спортивних рукавиць. Проектна потужність підприємства 1,5 млн. пар рукавиць в рік.

ТОВ „Бон-Тон” спеціалізується по виготовленню спортивних лижних костюмів. Проектна потужність – 150 тисяч спортивних костюмів на рік. ТОВ “Кнюпель Ферпакунг” спеціалізується на пошитті чохлів для автомобілів провідних європейських фірм.

У добувній промисловості працюють 2 підприємства, які спеціалізуються по виробництву перліту і каоліну.

ПрАТ “Берегівський кар’єр” розпочало свою діяльність у 1969 році. Єдине підприємство в Україні що займається видобутком перліту. Перлітові вироби використовуються в будівництві, сільському господарстві, харчовій, металургійній, керамічній та інших галузях. Проектна потужність кар’єра 85 тис.куб.м .перлітової сировини на рік. Ринком збуту готової продукції є внутрішній ринок і Російська Федерація.

СП ТОВ „Керамнадра” з 1994 року проводить промислове видобування каоліну. Ринком збуту готової продукції є Словаччина.

Для подальшого розвитку добувної галузі, нарощування промислового потенціалу добувної галузі в районі у достатній кількості наявні запаси природної сировини. З 30 розвіданих родовищ твердих корисних копалин, частково розроблені 15.