Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсач.docx
Скачиваний:
55
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
105.74 Кб
Скачать

3.7. Збирання культури та первинна обробка зібраного врожаю

Особливість достигання гречки утруднює правильність визначення оптимальних строків збирання врожаю. Раннє збирання призводить до недобору зерна, при цьому у ворох надходить багато невиповнених, щуплих зерен. Вихід ядра з таких зерен внаслідок їх підвищеної плівчастості дуже низький. При запізнілому збиранні осипаються верхні крупні зерна, що також знижує врожай. Іноді втрати зерна внаслідок осипання бувають дуже великими і як наслідок колгоспи і радгоспи терплять великі збитки. При підготовці до збирання, крім біологічних особливостей гречки, треба враховувати грунтово-кліматичні умови місцевості. Вирішальним фактором, що впливає на величину врожаю, є кількість опадів у період формування плодів.

Щоб правильно визначити час збирання, необхідно ретельно спостерігати за рослинами. Цвітіння скоростиглих сортів триває 23-40 днів, середньостиглих - 30-40, а пізньостиглих 40-50 днів. За сприятливих умов цей період значно скорочується. Якщо за посушливої погоди рослини підгортають, то після дощів починається повторне цвітіння і подовжується період вегетації. На таких посівах спостерігається двох'ярусне достигання насіння. В цьому разі строк початку збирання визначають по тому, коли більше утворюється зерен - в період першого чи повторного зав'язування. Приступати до збирання гречки необхідно при максимальній кількості зерна. В цей час па рослинах ще залишаються квітки, зелені зернини і листки. Але чекати повної стиглості не слід, тому що гречка схильна до осипання при перестоюванні на кореню і можна втратити найціннішу частину врожаю. Ні в якому разі не можна також допускати передчасного збирання, оскільки велика кількість недостиглого, щуплого і несформованого зерна призведе до різкого недобору врожаю.

Гречці властиві висока вологість надземної маси, різноярусність і нерівномірність достигання, схильність до вилягання і осипання. То му скошують її у валки, коли достигне 75-80% плодів.Збирають врожай переважно роздільним способом, лише в окремих випадках при перестоюванні, коли рослини втрачають листки, вдаються до прямого комбайнування. При роздільному способі пластичні речовини швидше відтікають із стебел і листків у зерно, завдяки чому зелені плоди достигають, а щуплі стають більш виповненими. В посушливих умовах Степу велике осипання гречки спостерігається вже при 92% стиглих зерен. Спосіб руху агрегату - круговий, всклад і врозгін, висота зрізу 15-20 см. Наполеглу гречку скошують жатками ЖВС-6, ЖВН-6А, ЖНС-6-12, високорослу (понад 80 см) - ЖРС-4,9А, ЖШН-6А, полеглу - ЖРБ - 4,2, ЖСК-4А, ЖНУ - 4,0, низькорослу - ЖВР-10.

Для збирання високорослої гречки (понад 100 см) на жатку встановлюють розподільник. Частота обертання мотовила має бути такою, щоб лопаті активно підводили стебла до різального апарата, але не сповзали по них. По висоті мотовило встановлюють так, щоб лопаті захоплювали стебла на висоту 3/4-2/3 їх довжини від лінії зрізування.При скошуванні полеглої гречки з мотовила знімають лопаті, граблини встановлюють під кутом 15 або 30° назад, мотовило опускають в крайнє нижнє положення і виносять вперед. Різальний апарат має бути добре відрегульований.

Краще скошувати гречку в ранкові години, не рекомендується збирати її в жарку погоду. Перед збиранням роблять прокоси і обкоси, що дає можливість сконцентрувати збиральну техніку на одному масиві. Обмолочувати валки починають через 4-6 днів після скошування, коли маса підсохне, вологість стебел і листків зменшиться до 30-35%, а зерна до 16-18%. Поправки до строків обмолоту вносять погодні умови. Валки підбирають і обмолочують зернозбиральними комбайнами СК-5 "Нива", обладнаними пристроєм ПКК-5 з копнувачем (при підвищеній вологості) або з подрібнювачем.

Залежно від погодних і господарських умов застосовують такі технологічні схеми збирання гречки:

Перша. Скошування гречки у валки жаткою ЖРС-4,9А, підбирання та обмолот валків комбайнами СК-5 із збиранням соломи і полови копнувачем, стягування її тросоворамковою волокушею ВТУ-10, скиртування скиртокладами СНУ - 0,5 або ПФ-05.

Друга. Відрізняється від першої тим, що солому і полову скиртокладами СНУ - 0,5 або ПФ - 0,5 навантажують у коповози КУН-10 і транспортують до місця скиртування.

Третя. Скошування гречки у валки жаткою ЖРС-4,9А, підбирання і обмолочування комбайном СК-5 з пристроєм ПУН-5; збирання подрібненої соломи в змінні візки 2ПТС-4-887А, які відвозять тракторами класу тяги 0,9 або 1,4, скиртування скиртокладами СНУ - 0,5 або ПФ - 0,5.

Четверта. Відрізняється від попередньої тим, що комбайн СК-5 постійно працює з причіпним візком великої місткості, який розвантажують від соломи край поля, де провадять скиртування.

П'ята. Скошування гречки у валки жаткою ЖРС-4,9А, підбирання і обмолочування валків комбайном СК-5 із збиранням полови у змінні причіпні візки, підвезення до місця скиртування тракторами класу тяги 0,9 або 1,4 і укладання соломи у валки за допомогою переобладнаного пристрою ПУН-5 та розкидача-валкоутворювача.Валки соломи підбирають фуражиром ФН - 1,2 з пристроєм ПВФ - 1,4 і перевозять візками 2ПТС-4,887А з тракторами класу тяги 0,9 або 1,4 з наступним скиртуванням скиртокладами СНУ - 0,5.

Оптимальними схемами збирання не зернової частини врожаю слід вважати третю і четверту.

Таблиця 14

Збирання врожаю культури

Культура сорт(гібрид)

Фактори що визначають спосіб збирання

Способи збирання

роздільний

Пряме комбайнування

Показники за якими встановлюють початок збирання

Вікторія

При перестої опсипається

При побурінні 75-80% плодів

-

Таблиця 15

Агротехнічна частина технологічної карти вирощування культури

Перелік технологічних операцій у послідовності їх виконання

Технологічні

параметри

(норми, дози,

глибина, швид.

та ін.)

Склад агрегату

Календарні строки

виконання

Фаза росту рослини

Вимоги до якості виконання робіт

Основний обробіток грунту

Дискування 6-8 см, швидкість 10 км/год+ оранка глибина 25-27см

Джон Дір 9460 + дискова борона 2210+плуг 3810

1.09

Без огріхів.

Боронуваня

БЗТС-1

Без огріхів.

Підготовка до сівби

Культивація,

Європак 6000

З настанням фізичної стиглості грунту

Без огріхів.

Сівба

Зароблення насіння Н=100 кг/га

ССТ-12 з пристосуванням для точного висіву СТЯ-27000

1.06

Без огріхів.

Ширина 15 см

внесення інсектициду

Гаучо, 70 % з.п. (імідаклоприд) з 2,0 кг/т та Круізер 350 FS, т.к.с. (тіаметоксам) – 2,0 л/т.

Amazone UG 3000 + МТЗ-122.2

15.06

Утворення зачатків суцвіть головного та бічних пагонів

Дотримання техніки безпеки

Збирання врожаю

Роздільне комбайнування

Джон Дір Т550

25.08

Побуріння 75-80% плодів

Дотримання техніки безпеки

Висновки та пропозиції господарству.

Під час виконання курсового проекту була вивчена технологія вирощування гречки, детально розглянуті сорти, попередники та місце в сівозміні цієї культури. Також обґрунтовано технологію проведення всіх технологічних операцій по вирощуванню гречки, а також склад агрегату.

На основі вивчення технології вирощування гречки розроблено технологічну детальну карту. З метою оптимізації завантаження тракторів та сільськогосподарських машин побудовано графік їх завантаження. Розраховано економічну частину операції на посів гречки. Розроблено операційно технологічну карту на посів гречки.

Після закінчення виконання курсового проекту можна зробити такі висновки:

1. Гречкана сьогоднішній день цінна продовольча культура яка широко використовується в промисловості і як продукт життєдіяльності населення.

2. Культура користується високим попитом на ринку, в чому і заключається доцільність її вирощування.

3. Важлива культура в сівозміні і в структурі посівних площ.

4. Відзначається високою біологічною пластичністю.

Пропозиції господарству

1. Впровадження нових високо інтенсивних технологій вирощування сільськогосподарських культур.

2. Використання нових високопродуктивних сортів та гібридів сільськогосподарських культур.

3. Використання високопродуктивної техніки для обробітку грунту сівби догляду за посівами та збиранням врожаю

4. Розширенню спектру набору сільськогосподарських культур в сівозміні і в структурі посівних площ.

5. Наукове обґрунтування засобів хімізації.

6. Розвиток тваринницької галузі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]