Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова 2.1.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
59.73 Кб
Скачать

Розділ 2 статистичний аналіз виходу продукції тваринництва

2.1. Аналіз рівня та факторів виходу продукції тваринництва методом аналітичного групування.

Як відомо, масові суспільні явища або сукупності складаються з одиниць, які різняться між собою як якісно, так і кількісно. Ці різниці можуть бути істотними, тобто викликаними певними істотними факторами, і неістотними, що являють собою випадкові відхилення. Але і в сукупностях якісно однорідних, які мають незначну кількісну варіацію, у процесі розвитку спочатку збільшуються кількісні відмінності, а потім кількісні відмінності переходять у якісні з властивою їм уже другою мірою. Самі якісні відмінності в даних випадках виступають явно, видимо, в інших — приховано за кількісними змінами.

Тому одне з головних завдань статистики полягає в тому, щоб розділити складну, неоднорідну сукупність одиниць спостереження на однорідні всередині, але істотно різні між собою групи, своєчасно виявити за зростанням кількісних різниць якісні переходи. Таке завдання в статистиці вирішується за допомогою методу статистичних групувань.

Одним із найважливіших методів статистики є групування.

Під групуванням в статистиці розуміють розподіл одиниць статистичної сукупності на типи, групи і підгрупи за будь-якою істотною ознакою.

Групування є одним з найважливіших етапів всієї статистичної роботи з цифрами. Воно є якраз той метод і та стадія, пропустивши яку ми не можемо застосовувати інші методи. Тому в статистиці групування використовується для вирішення різних завдань, таких як, наприклад:

-визначення і вивчення структури і структурних зрушень сукупності;

-виявлення соціально-економічних типів явищ і процесів;

-виявлення і характеризування зв'язків і залежностей між явищами та їх ознаками.

Відповідно до цих трьох функцій розрізняють різні види групування: типологічні, структурні та аналітичні.

Групування. в результаті якого виділяють однорідні групи або типи явищ, як вираз конкретного суспільного процесу називаються типологічними. Прикладом типологічних групувань може бути поділ підприємств за характеристикою видів власності, групування країн за економічним розвитком, групування населення за класами.

Різновидом типологічних групувань є класифікація.

Класифікація – це систематизований поділ явищ і об’єктів на групи, класи, розряди, категорії, за якими проводиться зведення даних. Основою класифікації, як правило, є якісна ознака. Прикладом поширених класифікацій є поділ галузей народного господарства, земельних угідь, добрив.

Структурними групуваннями називаються групування, які характеризують розподіл одиниць однотипної сукупності за будь-якою ознакою. Прикладом такого групування є розподіл населення за статтю, віком, національністю.

Типологічні і структурні групування дуже близькі один до одного: типологічні групування виділяють самі типи, а структурні – вказують питому вагу окремих типів у загальній масі.

Аналітичні групування – це групування, які визначають взаємозв'язок між різними ознаками одиниць статистичної сукупності. За допомогою такого групування можна виявити певні взаємозв'язки між факторними і результативними ознаками. Наприклад, залежність між рівнем кваліфікації працівника та його заробітною працею.

Аналітичні групування є дуже складними і для того, щоб зрозуміти, як вони будуються, необхідно чітко виділити факторні і результативні ознаки в досліджуваному явищі. Факторна ознака – це ознака, що є причиною зміни іншої ознаки, а результативна – ознака, зміна, якої залежить від зміни іншої.

За способом побудови розрізняють прості і комбінаційні групування.

Прості групування – це такі групування, які здійснені на підставі однієї ознаки.

Комбіновані групування – це групування, які здійснені за двома і більше ознаками.

Комбінаційні групування дають можливість комплексного характеризування досліджуваного явища чи процесу.

Дослідимо методом аналітичного групування серед сільськогосподарських підприємств зв’язок між такими явищами як вихід продукції тваринництва на 100 га с.-г угідь (тис. грн.) ( результативна ознака) та виробничі витрати тваринництва на 100 га с.- г угідь (тис. грн.) (факторна ознака), вартість валової продукції тваринництва на 1 грн. витрат в тваринництві (грн.) ( факторна ознака), трудозабезпеченість на 100 га (чоловік) (факторна ознака )

Таблиця 1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]