Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсач.docx
Скачиваний:
55
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
105.74 Кб
Скачать

3.6. Система догляду за посівами

Таблиця 12

Шкодочинні об'єкти в посівах гречки.

Куль-тура

Шкодочинні об'єкти

Бур'яни

шкідники

хвороби

об'єкт

Фаза росту культури

об'єкт

Фаза росту культури

об'єкт

Фаза росту культури

Греч-ка

-

-

Блішка гречкова

Поява сім’ядольних листків

Борошниста роса

Другий-третій листки

-

-

Листоблішка гречкова

Утворення зачатків суцвіть головного та бічних пагонів

Фітофтороз

сходи

Якщо гречку сіють у сухий ґрунт агрегатом, не укомплектованим котками, зразу ж після сівби треба провести післяпосівне коткування з одночасним боронуванням для підтягування води до насіння та мульчування верхнього шару ґрунту (котками 3ККШ-6 і боронами ЗБП-0,6А). Якщо поява сходів затримується, боронують рай борінками ОР-07.

У степовій зоні коткування має особливо важливе значення, оскільки гречку як культуру пізньої сівби доводиться сіяти в недостатньо зволожений ґрунт. Якщо ґрунт вологий, післяпосівне коткування недоцільне. Коли ж після сівби випадають зливові дощі і утворюється ґрунтова кірка, посіви обов'язково обробляють ротаційними мотиками і боронують легкими боронами упоперек або в діагональному напрямку до рядків. На важких запливаючих ґрунтах посіви боронують важкими боронами БЗТТ-10. Проте більш ефективна обробка культиватором УСМК - 5,4 в агрегаті з ротаційними мотиками та прутковими коточками як у міжряддях, так і в зоні рядка, що забезпечує руйнування кірки на 90% з одночасним знищенням бур'янів. Для боротьби з бур'янами і розпушення ґрунту застосовують боронування посівів у фазі першого справжнього листка. При цьому агрегат рухається упоперек або по діагоналі до рядків. Боронувати треба вдень, коли рослини втрачають тургор і менше ламаються.

Перше розпущення провадять на глибину 5-7 см у фазі першого справжнього листка гречки, захисна смуга біля рядків рослин має становити 8-10 см. Для ефективної боротьби з бур'янами в міжряддях після лап-бритв доцільно розмістити борінки або ротаційні батареї. Лапи-бритви, рухаючись на глибині 5-7 см, не підрізають бур'яни, коренева система яких у цей час розміщується вище площини руху леза лап. Тому зубові борінки або ротаційні батареї, розпушуючи верхній шар ґрунту, порушують зв'язок коріння бур'янів з ґрунтом, чим і сприяють її знищенню.

Вдруге обробляють міжряддя на глибину 8-10 см при сухому ґрунті і 10-12 при вологому на початку бутонізації рослин. Під час другого розпушення рослини доцільно підживити мінеральними добривами з розрахунку 1 ц суперфосфату та 0,5 ц аміачної селітри або 1 ц нітрофоски на гектар. Для другого обробітку міжрядь агрегат обладнують підживлювальними робочими органами із шириною захвату 15 см. Захисна зона біля рядків - 10-12 см.

Третій міжрядний обробіток з підгортанням рядків проводять на початку цвітіння рослин на глибину 6-8 см стрілчастими лапами з шириною захвату 25 або підгортачами з захватом 8,5 см. Захисна зона при цьому має становити 8-10 см.Під час підгортання проростки бур'янів, що з'являються в рядках захисних смуг, засипаються ґрунтом і гинуть, а рослини гречки утворюють додаткове коріння, в результаті чого поліпшується водно-мінеральна забезпеченість рослин.

Велику увагу приділяють бджолозапиленню гречки, адже цей агрозахід невід'ємний від технології вирощування культури. Для запилення її використовують усі доступні, а також особисті пасіки. На кожен гектар посіву в вивозять в середньому по 3,3 бджоло родини. Для кочівлі бджіл у господарствах слід підготувати пересувні вагончики та спеціальні платформи

Шкідники.

Шкідники гречки Гречку пошкоджують близько 20 видів шкідників. Переважна більшість - багатоідні шкідники. Найбільш поширені личинки коваликів (дротяники), жуки та личинки чорнишів, личинки хрущів, кравчик, саранові, коники, озима совка, совка-гамма, лучний метелик. Іноді гречку пошкоджують гречкова блішка (звичайна бурякова), міль (Augasma aeratella Zeli), мінуюча муха (Dasyneura Sp.), попелиця (Aphis nasturtii Koch,), трипс, комарик (галиця) (Authotrepa aculeata Z.), стеблова нематода та деякі інші. Блішка гречкова (Chaetocnema concinna Marsh.) В Україні поширена всюди. Крім гречки, пошкоджує буряки (цукрові, столові, кормові). Жук завдовжки 1,5-2,3 мм, чорний із зеленим полиском та червонувато-бронзовою спинкою. Зимують жуки у верхньому шарі грунту та під рослинними рештками у лісосмугах, на галявинах, узбіччях доріг, багаторічних травах. Навесні спочатку мігрують на посіви буряків та стадії, забур'янені лободовими і гречковими бур'янами. З появою сходів гречки жуки мігрують на них, пошкоджують сім'ядольні листочки, вигризають у них та справжніх листках невеликі округлі дірочки. У суху жарку погоду знищують точку росту і рослина гине. Самки відкладають по 16-40 яєць лише на гречкові бур'яни та гречку в грунт на глибину до 5 см. Личинка харчується корінцями гречки І не завдає відчутної шкоди. Листоблішка гречкова (Appalara calthae L.) В Україні поширена скрізь, де вирощують гречку. Доросла комаха з двома парами прозорих крил і довгими вусиками, довжина тіла - 2-4 мм, забарвлення дуже мінливе. Личинки зосереджуються переважно у піхвах листків, на бокових пагінцях та суцвіттях. Пошкоджені рослини низькі, зів'ялі, мають укорочені пагінці, бурі суцвіття і майже не плодоносять.

Таблиця 13

Система догляду за посівами гречки

Перелік робіт

Фаза розвитку рослини

Календарні строки проведення

Склад агрегату

Технологічні параметри (препарат, доза, норма, глибина та ін.)

Вимоги до якості робіт з врахуванням екологічної безпеки

протруювання

До посіву

20.05

ПС-20

Агат 25К з 20 мл/т +20 л водиз препаратом Клепс(10г/т)

Дотримання техніки безпеки при роботі з пестицидами

Внесення інсектициду

Утворення зачатків суцвіть головного та бічних пагонів

15.06

Amazone UG 3000 + МТЗ-122.2

Гаучо, 70 % з.п. (імідаклоприд) з 2,0 кг/т та Круізер 350 FS, т.к.с. (тіаметоксам) – 2,0 л/т.

Дотримання норми витрати препарату

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]