Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursovoy_Sistemy.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
1.24 Mб
Скачать

1.2 Опис енергетичної установки

На танкері Mari Ugland кормове розташування машинного відділення (рис.2). Встановлено 1 головний малообертовий двигун, MAN B&W 6S60MC, який на 85% від повної потужності забезпечує 105 обертів за хвилину та швидкість 15,7 вузлів. Електрична складова забезпечена трьома дизельгенераторами Brodosplit-MAN/6L23/30H потужністю 960кВт, а 2000 та 18 000 кг/год пари генерують утилізаційний та допоміжний котли відповідно. Основні характеристики обладнання наведені у табл.2.

На судні використовується пряма передача обертального моменту від двигуна рушію, оскільки головний двигун малообертовий. Діаметр рушія – 6800 мм, матеріал – нікель-алюміній-бронза. Використано рушій фіксованого кроку. Вантажні операції виконуються 12 гідравлічними занурю вальними насосами [1].

У СЕУ такера використані наступні системи: паливна, масляна, система охолодження, система стисненого повітря, повітропостачальна, газовідвідна, конденсатно-живильна, парова.

Призначенням паливної системи є приймання, зберігання, видавання, перекачування, очищення, підігрівання та підведення палива до дизельних двигунів та котлів.

Масляна система забезпечує процеси приймання, видавання, зберігання, очищення та подавання масла для змащування й охолодження машин та механізмів.

Система охолодження призначена для підведення води на охолодження механізмів, пристроїв, робочих середовищ у теплообмінних апаратах СЕУ.

Система стисненого повітря забезпечує СЕУ та судно стисненням повітрям необхідних параметрів для пуску й реверса головних дизелів, пуску допоміжних двигунів, роботи систем автоматики і керування, продувки кінгстонів, господарських потреб.

Повітропостачальні системи очищають та подають до двигунів і котлів повітря, необхідне для спалювання палива та охолодження двигунів.

Газовідвідні системи відводять відпрацьовані гази від двигунів і котла

Парові системи забезпечують підведення та відведення перегрітої або насиченої пари [2].

  1. Опис системи

    1. Вимоги Регістра, що пред’являють до системи.

Згідно з вимогами регістру розташування осушувальних трубопроводів, а також їх приймальних відростків повинно бути таким, щоб забезпечувалася можливість осушення будь-якого водонепроникного відсіку будь-яким з насосів. Осушення приміщень, не підключених до осушувальної системи, повинно здійснюватися відведенням в осушувані приміщення або ручними насосами. Також, на кожному самохідному судні слід встановлювати не менше двох осушувальних насосів з механічним приводом.

Осушувальні відцентрові насоси повинні бути самовсмоктуючими, або система повинна обладнуватися повітровідсмоктуючим пристроєм. Повинні бути передбачені прилади для вимірювання тиску всмоктування і тиску нагнітання кожного осушувального насоса.

Кожен тунель валопровода повинен осушуватися відростком, розташованим у кормовій частині тунелю. У необхідних випадках додаткові осушувальні відростки слід передбачати в носовій частині тунелю. Засоби осушення повинні бути такими, щоб під час їх роботи інші системи відповідального призначення, включаючи водопожарну і осушувальну системи, залишалися б працездатними і готовими до негайного використання.

Система повинна бути влаштована так, щоб була відсутня можливість надходження забортної води всередину судна, а так само води з одного водонепроникного відсіку в інший у разі розриву труби або іншого її пошкодження в будь-якому іншому відсіку внаслідок зіткнення або посадки на мілину. Для цього приймальні клапани відкритих решт осушувальних трубопроводів, що приєднуються безпосередньо до коробок, повинні бути неповоротного типу. Якщо є тільки одна загальна система трубопроводів для всіх насосів, то повинна бути передбачена можливість управління необхідними клапанами, що обслуговують прийомні патрубки, з ділянок, розташованих вище палуби перебірок. Допускаються також інші еквівалентні пристрої.

Будь-які сухі приміщення або коффердама об'ємом більше 0,1 % від максимального об'ємного водотоннажності судна, за винятком ланцюгового ящика, повністю або частково розташовані перед носовою вантажним трюмом, повинні бути обладнані датчиками надходження води, що подають звуковий і світловий сигнали при рівні води над палубою приміщення в 0,1 м.

Баластні цистерни, розташовані в ніс від таранної перебірки, повинні бути обладнані АПС з датчиками про заповнення їх до рівня 10 % від місткості цистерни. АПС цих цистерн може бути відключена при прийомі в них баласту.

Осушення ланцюгових ящиків і шкіперські може здійснюватися ручними насосами, водяними ежекторами або іншими засобами.

Осушення приміщень рульових машин та інших відсіків, розташованих над ахтерпіком, може здійснюватися ручними насосами або водяними ежекторами, а також за допомогою стічних труб, виведених в льяла тунелю валопровода або машинного відділення. Стічні труби повинні забезпечуватися легкодоступними самозапорними клапанами і внутрішній діаметр їх повинен бути не менше 39 мм.

У кожному вантажному приміщенні з подвійним дном, що створює бортові льяла, має встановлюватися з кожного борту, як мінімум, по одному приймальному відростку в кормовій частині трюму.

Якщо в межах вантажного приміщення є подвійне дно, що тягнеться по всій його ширині, то з обох бортів слід передбачати по одному стічних колодязів, розташованому в кормовій частині трюму.

Приймальні осушувальні відростки повинні забезпечуватися прийомними коробками або сітками з отворами розміром 8-10 мм. Сумарна площа перерізу отворів повинна бути не менше подвійної площі прохідного перерізу даного відростка. Коробки та сітки повинні бути з’ємними або повинна забезпечуватися їх чистка без розбирання приймального відростка.

У вантажних приміщеннях судів для навалочних вантажів осушувальна система повинна мати таку конструкцію, щоб при перевезенні сипучих вантажів вона зберігала свою працездатність.

Машинне і котельне відділення, розташовані в загальному відсіку, що має на всьому протязі подвійне дно, що утворить льяла або тягнеться до бортів, повинні мати у відсіку з кожного борту у переборок два приймальні відростка, один з яких слід приєднувати безпосередньо до незалежного осушувальної насосу.

Якщо машинне відділення розташоване у кормовій частині судна, приймальні відростки повинні встановлюватися з обох бортів в носовій частині цього відділення. При цьому залежно від форми обводів в кормовій частині за погодженням з Регістром повинні встановлюватися один або два приймальних відростка. На прийомних відростках осушення машинних відділень і тунелів повинні встановлюватися грязьові коробки, до яких забезпечено безперешкодний доступ. Труби між грязьовими коробками і льялами повинні бути по можливості прямими. На нижніх кінцях цих труб не повинні встановлюватися приймачі з сітками. Грязьові коробки повинні мати кришки, які легко відчиняються [3].

    1. Опис системи, її розміщення на судні.

Під час експлуатації судна в його корпусі поступово накопичується певна кількість води. Вона може потрапляти через відсутність щільності у з’єднаннях труб і арматури, через сальники насосів і дейдвудної труби, з’являтися в наслідок конденсації водяних парів і незначних протікань корпусу судна, тощо. Для її видалення з корпусу призначена осушувальна система, за допомогою якої осушують вантажні трюми, машинне відділення, цепні ящики і інші відсіки, в яких може накопичуватися вода [4]. Осушувальну систему для не великих суден зазвичай виконують за централізованим принципом. На рис. 5.1 зображена схема осушувальної системи на танкері Mari Ugland.

Рисунок 2.1 Осушувальна схема судна Mari Ugland

Схема осушувальної системи

  1. Комплектація системи основним обладнанням

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]