Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Kvasnickij_Pajka_mat

.pdf
Скачиваний:
43
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
8.28 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова

В.В. Квасницький, В.Ф. Квасницький, Б.В. Бугаєнко, Г.В. Єрмолаєв

ПАЯННЯ МАТЕРІАЛІВ

Дослідження фізико-хімічних процесів та технологічних факторів при паянні

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України як навчальний посібник

Миколаїв 2006

УДК 621.791.3 ББК 30.61

П 22

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України як навчальний посібник, лист № 1.4/18–56 від 11.05.06 р.

Рецензенти: доктор технічних наук, професор О.М. Дубовий, доктор технічних наук, професор В.Д. Кузнецов, доктор технічних наук, професор Ю.М. Лебедєв

П 22 Паяння матеріалів. Дослідження фізико-хімічних процесів та технологічних факторів паяння / В.В. Квасницький, В.Ф. Квасницький,

Б.В. Бугаєнко, Г.В. Єрмолаєв; Під наук. ред. В.Ф. Квасницького. –

Миколаїв: НУК, 2006. – 160 с.

ISBN 966–321–063–Х

До посібника входять роботи, які знайомлять студентів з фізикохімічними процесами та технологічними факторами паяння, показують їх вплив на формування та якість спаяного з’єднання.

Посібник укладено відповідно до програми курсу "Паяння матеріалів", призначено для студентів спеціальності "Технологія та устаткування зварювання" кораблебудівних і машинобудівних вузів та факультетів. Він буде корисним також для інженерів зварювального виробництва та аспірантів.

УДК 621.791.3 ББК 30.61

© Квасницький В.В., 2006, © Квасницький В.Ф., 2006,

ISBN 966–321–063–Х © Бугаєнко Б.В., 2006, © Єрмолаєв Г.В. 2006,

© Видавництво НУК, 2006

ПЕРЕДМОВА

Паяння було відоме людству понад п’ять тисяч років назад, але широке промислове використання знайшло лише у двадцятому столітті. Сьогодні завдяки можливостям формування спаяного шва при температурі, нижчій від температури автономного плавлення основного металу, виготовлення складних конструкцій із різнорідних і різнотовщинних елементів, запобігання деформацій, з’єднання за один прийом деталей по всій складній поверхні, а не по її контуру, забезпечення автоматизації і високої продуктивності, а також інших переваг паяння ефективно застосовують у машинобудуванні, автотракторобудуванні, станкоінструментальній промисловості, енергетичному машинобудуванні, авіа- і ракетобудуванні, радіоелектроніці, газотурбобудуванні і багатьох інших галузях.

За статистичними даними, витрати Німеччини та Японії на дослідження паяння близькі до витрат на електродугове і контактне зварювання. Інтенсивний розвиток паяння в США, Німеччині, Японії, Китаї, Росії, Україні свідчить про великі перспективи цього технологічного процесу.

Посібник написано відповідно до програми курсу "Паяння матеріалів". Метою посібника є допомога студентам в оволодінні знаннями основних фізико-хімічних процесів, технологічних факторів і параметрів, що визначають якість спаяного з’єднання.

Лабораторні роботи мають характер наукових досліджень з попереднім коротким теоретичним обґрунтуванням. Така побудова посібника сприяє цілеспрямованій підготовці студентів денної, заочної та дистанційної форм навчання.

Через великий обсяг експериментальних робіт у посібнику передбачається

індивідуалізація завдань. Отримані дані узагальнюються всією групою

3

студентів для установлення закономірностей протікання процесів паяння, побудови графіків, вибору оптимальних параметрів тощо.

Самостійне виконання лабораторних робіт допомагає більш глибокому засвоєнню теоретичного матеріалу, розвитку аналітичних здібностей майбутнього інженера та є однією з форм залучення студентів до науководослідної роботи. Такий характер робіт відповідає одному з головних принципів Болонського процесу щодо єдності науки і освіти.

Звіт студента повинен містити короткий виклад теоретичного матеріалу, методику досліджень з описом обладнання і матеріалів, план досліджень, оброблені результати досліджень за індивідуальним завданням, а також узагальнені результати досліджень всієї групи, висновки.

Найважливішою частиною звіту є аналіз отриманих результатів. Індивідуальні завдання визначає викладач. Вони стосуються як вибору

предмета досліджень, так і матеріалів, методів та обладнання.

Студенти виконують комплексні дослідження мікроструктури, мікротвердості тощо з використанням мікроскопів і мікротвердомірів. Деякі роботи потребують проведення локального рентгеноспектрального мікроаналізу. Цей аналіз проводиться за допомогою мікроаналізатора РЕММА-102-02 відповідними спеціалістами, а студенти отримують готові результати таких досліджень і проводять їх аналіз.

При виконанні лабораторних робіт поряд з дослідженням фізико-хімічних процесів значна увага приділяється дослідженню прогресивних методів паяння, наприклад паянню з тиском, дифузійному, композиційними припоями та іншим, які дозволяють отримати спаяні з’єднання, що мають працездатність на

рівні основного матеріалу.

 

 

 

 

 

Лабораторні

роботи

№ 2–5,

№ 9, № 10

написані

В.В. Квасницьким,

№ 8 – Г.В. Єрмолаєвим,

№ 11

Б.В. Бугаєнком, № 1, 7 – спільно

В.Ф. Квасницьким

і Б.В. Бугаєнком,

№ 6 –

спільно

В.В. Квасницьким

і В.Ф. Квасницьким.

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

Способи паяння та джерела теплоти

Лабораторна робота № 1 СПОСОБИ ПАЯННЯ ТА ДЖЕРЕЛА ТЕПЛОТИ

Мета роботи: вивчити застосовувані джерела нагрівання матеріалів при паянні, принципіальну будову пристроїв та обладнання і особливості застосування паяння нагрітим інструментом, зануренням у ванну припою, газовим полум’ям, в печах, на установках для дифузійного зварювання і паяння у вакуумі та дуговим розрядом з порожнім катодом, струмами високої частоти.

1.1. Загальні відомості

Паянням називають технологічний процес з’єднування матеріалів у твердому стані за допомогою припоїв, які розплавляються, змочують з’єднувані поверхні, затікають в зазори між ними та після кристалізації утворюють спаяне з’єднання.

Припоєм називають метал або сплав для паяння та лудіння, який вводиться між з’єднуваними поверхнями і має більш низьку температуру плавлення, ніж основний метал.

Лудінням називають процес утворення на поверхні заготовки шару припою шляхом змочування розплавленим припоєм поверхні та подальшої його кристалізації.

Процеси паяння класифікують за багатьма ознаками. На рис. 1.1 наведено класифікацію способів паяння за стандартом1 СРСР, випущеним у 1979 р. Він передбачає сім ознак: видалення оксидної плівки, отримання припою, заповнення припоєм зазору, кристалізація припою, наявність стиснення деталей, одночасність виконання паяння та джерела нагрівання деталей при паянні. Класифікація, терміни та визначення процесів

1 ГОСТ 17349–79. Пайка. Классификация способов. – Взамен ГОСТ 17349–71; введен 01.01.81. – М.: Изд-во стандартов, 1980. – 4 с.

5

Паяння матеріалів

передбаченні також стандартами Україні: ДСТУ 2222-932 і ДСТУ 3761.4-983. Оскільки в навчальному посібнику використовуються ДСТУ, то їх терміни та визначення наведено на рис. 1.2. В основному такі ж способи паяння за джерелом тепла виділяються в німецькому стандарті DIN8505, частина 3, але вони конкретизовані стосовно м’якого паяння (Welchlöten, WL), тобто низькотемпературного паяння, твердого паяння (Hartlöten, HL) і високотемпературного паяння (Hochtemperaturlöten, HTL), які відносяться до температур вище 1000 °С. Крім цього, принципово однакові способи паяння об’єднані в групи. Наприклад, способи паяння паяльником, нагрітими блоками, роликами відносяться до групи способів паяння нагрітим інструментом, способи паяння у ванні припою шляхом занурення, протягування, хвилею припою тощо об’єднані в групи паяння рідким припоєм. Окремо виділені групи способів паяння електричним струмом, променем, газом тощо.

1.2. Паяння нагрітим інструментом

Паяння нагрітим інструментом виконують низькотемпературними припоями. В якості розігрітого інструменту використовують паяльники періодичної або безперервної дії, нагріті блоки (штампи) або нагрівальні мати.

Паяльник – інструмент для нагрівання основного металу в місці з’єднання до температури паяння та припою до повного розплавлення і нанесення його на деталь. За допомогою паяльника та флюсів також очищають поверхню від оксидів під час паяння.

2ДСТУ 2222-93. Зварювання, високотемпературне та низькотемпературне паяння, паяння-зварювання металів. Перелік та умовні позначення процесів. – Чинний від

01.01.04. – К.: Держстандарт України, 1993. – 28 с.

3ДСТУ 3761.4-98. Зварювання та споріднені процеси. Частина 4. Паяння та лудіння. Терміни та визначення. – Чинний від 01.01.99. – К.: Держстандарт України, 1999. – 28 с.

6

За одночас-

ністю

виконання спаяних з’єднань

 

 

 

 

 

 

 

 

За наявніс-

тю тиску

на деталі

 

 

 

 

 

 

 

джерелом нагрівання

Способи паяння

 

 

 

За

 

 

 

За

кристалі-

зацією спаяного шва

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За

заповнен-

ням

зазору

припоєм

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За

отриманням

припою

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За способом

видалення

оксидної

плівки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Неодночасне(ступінчате)

Одночасне

Зтиском

Безтиску

Електроопором

Індукційне

Тліючимрозрядом

Дугове

Плазмове

Електронно-променеве

Лазерне

Інфрачервонимпроменем

Світловимпроменем

Газополуменеве

Впечі

Електролітичне

Екзотермічне

Хвилеюприпою

Зануреннямурозплавленийприпій

Зануреннямурозплавленусіль

Нагрітимгазом

Нагрівальнимиматами

Нагрітимиблоками

Нагрітимиштампами

Паяльниками

Кристалізаціяпритемпературіпаяння

Кристалізаціяпідчасохолодження

Некапілярне

Капілярне

Реактивно-флюсове

Контактно-реактивне

Композиційнимприпоєм

Готовимприпоєм

Увакуумі

Унейтральномугазовомусередовищі

Вактивномугазовомусередовищі

Ультразвукове

Флюсове

7

Рис. 1.1. Класифікація способів паяння

7

8

Класифікація, терміни, визначення процесів паяння та лудіння

Загальні поняття

Лудіння

Спаяне з’єднання

Заготовка для лудіння

Основний

матеріал

спаяного з’єднання

Припій

Паяльні

матеріали

Допоміжний матеріал для паяння

Паяльний флюс

Полуда

Технологічне

покриття

Бар’єрне покриття

Розпаювання

Підпаювання

Перепаювання

Зазор для

Розтікання (припою)

Затікання (припою)

Змочування (припоєм)

Знемочування (паяного матеріалу)

Контактнореактивне паяння

Спайність

Паяний матеріал

8

Види паяння та лудіння

Паяння готовим

 

Паяння

припоєм

 

електролітичне

 

 

 

Контактно-

 

Паяння

реактивне

 

дифузійне

паяння

 

 

 

Паяння полуди

 

 

Флюсове паяння

 

 

 

 

Паяння

(лудіння)

 

 

 

одночасне

Безфлюсове

 

 

 

 

Паяння

паяння

 

 

 

(лудіння)

Абразивне

 

 

автоматичне

лудіння

 

 

 

Паяння

 

 

Абразивно-

 

 

розплавлянням

кристалічне

 

полуди

лудіння

 

 

 

Капілярне

 

 

Дугове паяння

 

 

паяння

 

 

 

Абразивно-

 

Некапілярне

кавітаційне

 

паяння

лудіння

 

 

 

Паяння в

 

 

Електронно-

 

 

активному

променеве

 

газовому

паяння

 

 

 

Паяння в

 

 

Паяння

 

 

нейтральному

світловим

 

газовому

променем

 

середовищі

 

 

 

Лазерне паяння

Екзотермічне

паяння

Паяння нагрітим газом

Плазмове

Паяння тліючим розрядом

Паяння

інфрачервоним

променем

Паяння

нагрітими

блоками

Паяння

нагрівальними

матами

Паяння зі стисненням

Паяння

ступінчате

Паяння групове

Паяння (лудіння) автоматичне

Класифікація, терміни, визначення процесів паяння та лудіння

Режими і показники паяння

Режим паяння

 

Мінімальна

 

 

температура

 

 

Площа

 

активності

розтікання

 

паяльного

припою

 

флюсу

 

 

 

Крайовий кут

 

Максимальна

(змочування

 

температура

припоєм)

 

активності

 

 

паяльного

 

 

Температура

 

флюсу

змочування

 

 

 

Температура

припоєм

 

 

 

розпаювання

Температура

 

 

 

 

Тривалість

паяння

 

 

 

нагрівання

Швидкість

 

 

(під час паяння)

нагрівання

 

 

 

Тривалість

(під час паяння)

 

 

 

витримки

Термічний цикл

 

 

(під час паяння)

паяння

 

 

 

Тривалість

 

 

Температурний

 

 

охолодження

інтервал

 

(після паяння)

активності

 

 

 

Загальна

паяльного

 

флюсу

 

тривалість

 

 

паяння

 

 

 

 

 

 

 

Швидкість

 

 

змочування

 

 

припоєм

 

 

 

Спаяні з’єднання (СЗ) та їх параметри

Тип СЗ

Характерний переріз СЗ

СЗ напусткове

СЗ стикове

СЗ косостикове

СЗ таврове

СЗ дотичне

СЗ комбіноване

СЗ узгоджене

СЗ неузгоджене

Спаяний шов

Зона сплавлення СЗ

Зона дифузійна

Зона термічного впливу

Товщина спаяного шва

Довжина спаяного шва

Ширина спаяного шва

Галтельна ділянка спаяного шва

СЗ телескопічне

Дефекти

спаяних з’єднань

Непропай

Неспай

Загальна (хімічна) ерозія (під час паяння)

Локальна (хімічна) ерозія (під час паяння)

Підріз під час паяння

Паяльні

залишкові

напруження

Рис. 1.2. Класифікація, терміни та визначення процесів паяння та лудіння (ДСТУ 3761.4–98)

9

Припої

Багатошаровий

припій

Порошковий

припій

Композиційний

припій

Сформований

припій

Трубчатий

припій

Паяльна паста

Самофлюсівний

припій

9

Паяння матеріалів

Найпростішим є паяльник молоткового типу періодичної дії. Його робочий кінець має форму молотка і може нагріватись від будь-якого постійного джерела тепла (полум’я, піч тощо).

Найбільш широке застосування знайшли електричні паяльники. Електропаяльник – це зазвичай стержень із міді або бронзи, один кінець якого має форму, зручну для нанесення припою в зазор і розігрівання основного металу, а другий – закріплений в стальній оболонці з нагрівачем. Стержень і нагрівач з’єднані з ручкою із теплоізоляційного матеріалу. Конструкцію електропаяльника показано на рис. 1.3.

Рис. 1.3. Конструкція електропаяльника зі змінним наконечником:

1 – наконечник; 2 – корпус; 3 – керамічний ізолятор; 4 – нагрівач; 5 – ручка

Паяльник нагрівається періодично або постійно від нагрівача, що живиться електричним струмом. Перенесення теплоти від паяльника до деталей через шар розплавленого припою проходить досить швидко.

Кількість теплоти, необхідної для розігрівання з’єднуваних деталей, зростає зі збільшенням їх маси. Тому для паяння таких деталей використовують більш масивні паяльники. Оскільки маса паяльників для ручного паяння обмежена (0,25…1 кг, інколи до 2 кг), то при паянні масивних деталей їх можна попередньо підігрівати від інших джерел теплоти.

Мідь паяльника в контакті з припоями схильна до ерозії. Хімічна ерозія паяльника зменшується при використанні припою ПОС61, легованого ~ 1,5 % Cu, а також при застосуванні наконечника з бронзи, легованої цирконієм, хромом і оловом.

Електропаяльники випускаються різних типорозмірів та потужності.

10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]