Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BTT_BROShURI_005_T_-_5_A_RUL_UPR____2007.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
2.5 Mб
Скачать

Мал. 11. Бачок:

1 — бачок; 2 — зливна трубка|люлька| з|із| штуцером; 3 — трубка|люлька| зливної магістралі; 4 — скоба кріплення бачка; 5 — пробка|корка| бачка; 6 — прокладка|прокладення|; 7 — фільтр; 8 — труба забору|забору| масла|мастила,олії| насосом.

Поряд із заливною горловиною встановлений зливний штуцер, до якого за допомогою гайки кріпиться трубка зливної магістралі гідросистеми. З метою запобігання піноутворенню масла в бачці при роботі гідросистеми до зливного штуцера приєднана трубка, на якій виконані отвори.

На дні бачка встановлений штуцер, до якого за допомогою гайки кріпиться трубка, сполучена шлангом із всмоктуючим патрубком насоса.

Прокачування гідравлічного підсилювача рульового приводу

Після монтажу гідросистеми або усунення в ній течі необхідно її прокачати, щоб повністю видалити повітря, що потрапило в систему, для чого відкрити пробку бачка, долити масло до норми, пустити лівий двигун і повертати рульове колесо в обидві сторони до тих пір, поки не припиниться процес спінювання або убування масла в бачці.

Якщо рівень масла після декількох поворотів рульового колеса помітно зменшиться, то це свідчить про те, що в гідросистемі є теча, яку необхідно усунути.

Якщо процес спінювання масла при прокачуванні затягнеться, то перевірити, чи немає підсосу повітря в гідросистему через ущільнення, і усунути негерметичність.

РЕГУЛЮВАННЯ РУЛЬОВОГО УПРАВЛІННЯ

У рульовому управлінні регулюються рульовий механізм ( підшипники черв'яка і зачеплення робочої пари черв'як – ролик ) і сходження коліс. Необхідність регулювання рульового механізму можна оцінити по люфту ( вільному ходу ) рульового колеса при положенні керованих коліс, яке відповідає прямолінійному руху машини. При непрацюючому гідронасосі люфт рульового колеса при повороті пальцем руки за спицю вправо або вліво до легкого упору не повинен перевищувати 290 для нових машин і 320 для машин, що знаходяться в експлуатації. Це відповідно рівно довжинам дуг на ободі рульового колеса 107 і 119 мм. При працюючому лівому двигуні і справному гідронасосі на новій машині люфт практично відсутній.

Перед визначенням люфту рульового колеса перевірити затягнення болтів кріплення картера рульового механізму, затягнення гайки сошки і при необхідності підтягти.

При правильній експлуатації ( регулярному змащенні і відсутності пошкоджень захисних ковпаків ) зносу шарнірних з'єднань практично не відбувається.

Люфт в шарнірах рульового приводу визначається поворотом рульового колеса до початку гойдання керованих коліс при працюючому лівому двигуні. При цьому відсутність стуків і відносних переміщень деталей, що сполучаються шарнірами, указує на відсутність люфтів в шарнірних з'єднаннях рульового приводу.

Регулювання підшипників черв'яка

Зношення підшипників черв'яка відбувається тільки після тривалої експлуатації.

Необхідність в регулюванні підшипників черв'яка виникає з появою осьового зазору в підшипниках. Щоб переконатися в наявності осьового зазору в підшипниках черв'яка треба відокремити подовжню тягу від сошки і покачати сошку рукою. Якщо при цьому рульовий вал матиме осьове переміщення, що відчувається на рульовому колесі, то відрегулювати підшипники черв'яка.

Регулювати підшипники черв'яка в такій послідовності: – зняти сошку з вала;

– зняти рульовий механізм з машини і злити з нього масло;

– зняти вал сошки з бічною кришкою в зборі;

– зняти нижню кришку картера і вийняти тонку регулювальну ( паперову ) прокладку;

– встановити кришку картера на місце і перевірити підшипники черв'яка (чи немає осьового зазору в них) переміщенням рульового валу за рульове колесо в осьовому напрямі. Якщо зазор ще не усунений, то зняти товсту прокладку нижньої кришки картера, а тонку поставити назад;

– після усунення осьового зазору в підшипниках черв'яка перевірити зусилля на ободі рульового колеса, необхідне для його обертання. Воно повинне бути в межах 0,3-0,5 кгс, коли знятий вал сошки керма;

– зібрати рульовий механізм і встановити сошку на вал;

– поставити рульовий механізм на місце і залити в нього масло до рівня нижньої кромки заливного отвору;

– під'єднати до сошки подовжню тягу.