Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BTT_BROShURI_005_T_-_5_A_RUL_UPR____2007.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
2.5 Mб
Скачать

Мал. 5. Кронштейн валика маятникових важелів:

1, 9 і 14— болти; 2 — шайба; 3 і 11 — важелі; 4 і 12 — ущільнення; 5 — кришка корпусу; 6 і 8 — прокладки|прокладення|; 7 — корпус кронштейна; 10 — валик; 13 — підшипник.

Кронштейни валиків маятникових важелів встановлені з правого і лівого боку на днищі корпусу машини. Всі чотири кронштейни однакові по своїй будові. Кронштейн складається з корпусу, кришки, валика, двох роликопідшипників і двох ущільнень. Порожнина корпусу кронштейна заповнюється мастилом при збірці вузла.

Чотири двоплечих важеля ( в серединні машини ) і чотири маятникові важелі ( зовні машини ) закріплені болтами на шліцах верхнього і нижнього кінців валика кронштейна і слугують для передачі зусиль від рульового механізму і гидропідсилювача до чотирьох колісних тяг і до приводу водяного руля.

Колісні тяги слугують для безпосередньої передачі зусиль до чотирьох ( перших і других ) керованих коліс при їх повороті. Колісні тяги на відміну від задньої подовжньої, передньої і задньої поперечних тяг в середній частині мають шестигранний перетин для ключа, що полегшує змінювати їх довжину при регулюванні сходження коліс.

Мал. 6. Колісна тяга:

1 — палець; 2 — захисна оболонка: 3 — опорна п'ята; 4 — пружина; 5 — пробка|корок|; 6 — масельничка; 7 — наконечник; 8 —тяга; 9—стяжний|поцуплений| болт; 10 — захисний ковпак.

Захисні гумові ковпаки шарових наконечників колісних тяг захищені від механічних пошкоджень дротяною оболонкою. У іншому будова колісних тяг аналогічна задній подовжній і двом поперечним.

Гідравлічний підсилювач рульового приводу

Гідравлічний підсилювач рульового приводу складається з циліндра, насоса, клапана управління підсилювачем рульового приводу, встановленого в передній подовжній тязі, двох спарених фільтрів, запобіжного клапана, бачка, трубопроводів і шлангів. В якості робочої рідини в гідросистемі застосовується мінеральне масло АМГ–10 ( авіаційне масло гідравлічне з в'язкістю 10 сантистоксів ).

Гідроциліндр підсилювача встановлений в правій стороні передньої частини корпусу машини, де він одним кінцем через наконечник шарнірно сполучений з кронштейном, привареним до корпусу, а іншим ( штоком ) через наконечник – з переднім правим двоплечим важелем рульового приводу.

Упор поршня в кришку гідроциліндра визначає крайній лівий поворот керованих коліс, а упор у втулку обмежувача – крайній правий поворот керованих коліс.

Мал. 7. Гідроциліндр підсилювача рульового|керманич,стернового| приводу:

1 — наконечник штока; 2 — контргайка; 3 — ущільнення; 4 і 8 — штуцера;| 5 — обмежувач; 6 — шток; 7 — поршень: 9 — наконечник гідроциліндра; 10 — кришка.

Гідравлічний насос шестерного типа, марки 623Т1Л з лівим обертанням, встановлений на торці лівої коробки відбору потужності на водомет і приводиться в обертання від хвостовика блоку шестерень проміжного валу.

Клапан управління гидропідсилювачем рульового приводу встановлений в передній подовжній тязі і складається з корпусу і золотника, сполученого за допомогою болта і гайки із стаканом наконечника тяги.

Корпус клапана має чотири отвори: один – для підведення рідини, один – для зливу рідини в бачок гідросистеми і два – для підведення рідини до передньої і задньої порожнин гідроциліндра.

При прямолінійному русі машини золотник клапана займає середнє положення щодо корпусу. При цьому рідина, що нагнітається насосом, йде до каналам корпусу в обидві крайні кільцеві канавки корпусу і через кільцеві щілини між поясочками золотника і кільцевими канавками корпусу поступає в зливний отвір корпусу і далі через зливну магістраль в бачок, минувши гідроциліндр підсилювача.

При повороті машини в результаті дії водія на рульове колесо відбувається поворот рульової сошки, яка через шаровий палець переміщає до упору стакан наконечника тяги. Разом із стаканом зміщується щодо корпусу золотник і, перекриваючи своїм середнім пояском одну з кільцевих щілин, проводить відсічення-розрив струменя рідини, що йде на злив з порожнини гідроциліндра. При цьому рідина, що нагнітається насосом, прямуватиме по каналах корпусу через трубопровід і шланги високого тиску в цю ж порожнину. Одночасно інша порожнина гідроциліндра з'єднається із зливним каналом корпусу. Поступаюча в гідроциліндр підсилювача рідина переміщатиме поршень з штоком, який в свою чергу через рульовий привід повертатиме керовані колеса в ту сторону, в яку повернено рульове колесо.

Відсічення струменів рідини відбувається тільки під час повороту рульового колеса. Як тільки водій припинить поворот рульового колеса в ту або іншу сторону, золотник займе середнє положення щодо корпусу і рідина, що нагнітається насосом, знову буде поступати через зливну магістраль в бачок, минувши гідроциліндр підсилювача.

При повороті рульового колеса у зворотний бік відбудеться зрушення золотника в протилежну сторону і повториться вищеописаний процес роботи клапана гидропідсилювача ( керовані колеса будуть повертатися у бік повороту рульового колеса ).

У корпусі клапана управління є зворотний клапан, який дозволяє здійснювати повороти машини водієм за допомогою рульового механізму при непрацюючому гідравлічному насосі, виключаючи при цьому протидію рідини, що знаходиться в трубопроводах і циліндрі гидропідсилювача.