Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
750.08 Кб
Скачать
    1. Робота за комп'ютером

Під час роботи на комп'ютерах можуть діяти такі небезпечні та шкідливі фактори, як:

  • фізичні;

  • психофізіологічні.

Електробезпека при роботі.

Заходи щодо усунення небезпеки ураження електричним струмом зводяться до правильного розміщення устаткування та електричних кабелів. Інші заходи щодо забезпечення електробезпеки, збігаються з загальними заходами пожежо- та електробезпеки.

В якості профілактичних заходів для забезпечення пожежної безпеки слід використовувати скриту електромережу, надійні розетки з пожежобезпечних матеріалів, силові мережі живлення устаткування виконувати кабелями, розрахованими на підключення в 3-5 разів більшого навантаження, включати й виключати живлення обладнання за допомогою штатних вимикачів. Треба регулярно робити очистку внутрішніх частин комп'ютерів, іншого устаткування від пилу, розташовувати комп'ютери на окремих неспалюваних столах. Для запобігання іскріння необхідно рідше встромляти і виймати штепсельні вилки з розеток.

Комп'ютерні хвороби

Наслідками регулярної роботи з комп'ютером без застосування захисних засобів можуть бути: захворювання органів зору (60% користувачів); хвороби серцево-судинної системи (20%); захворювання шлунково-кишкового тракту (10%); шкірні захворювання (5%); різноманітні пухлини

Забороняється:

  • класти будь-яку предмети на апаратуру комп'ютера;

  • закривати будь-чим вентиляційні отвори апаратури, що може призвести до її перегрівання і виходу з ладу.

Для зняття статичної електрики рекомендується час від часу доторкатися до металевих поверхонь.

    1. Параметри мікроклімату

Можуть змінюватися в тому межах, тоді як необхідною умовою життєдіяльності людини підтримку сталості температури тіла завдяки терморегуляції, тобто. здібності організму регулювати віддачу тепла в довкілля. Принцип нормування мікроклімату – створення оптимальних умов теплообміну тіла людини з довкіллям.

Обчислювальна техніка є джерелом істотних тепловыделений, що може спричинити до підвищення температури та зниження відносної вологості у приміщенні. У приміщеннях, де встановлено комп'ютери, повинні дотримуватися певні параметри мікроклімату.

У санітарних нормах СН-245- 71 встановлено величини параметрів мікроклімату, створюють комфортні умови. Ці норми встановлюються залежно від пори року, характеру трудового процесу характеру виробничого приміщення. Обсяг приміщень, у яких розміщено працівники обчислювальних центрів, не може бути менше 19,5м3/чoловіка

Параметри мікроклімату для приміщень, де встановлено

Таблиця 2.1 - Параметри мікроклімату

Період року

Параметр мікроклімату

Величина

Холодний

Температура повітря приміщення

Відносна вологість

Швидкість руху повітря

22-24 °С 40-60% До 0.1 м/с

Теплий

Температура повітря приміщення

Відносна вологість

Швидкість руху повітря

23-25°С 40-60% 0.1-0.2 м/с

    1. Норми подачі свіжого повітря на приміщення, де є комп'ютери.

Таблиця 2.2 - Норми подачі свіжого повітря на приміщення

Характеристика приміщення

Обємна витрата подаваного в приміщення свіжого повітря /на одну людину в годину

Обсяг до 20 на людину

Не менше 30

20-40 на людину

Не менше 20

Більш 40 на люидну

Природна вентиляція

Приміщення без вікон

Не менше 60

Задля більших комфортних умов використовують як організаційні методи (раціональна організація проведення робіт у залежність від часу року й діб, чергування праці та відпочинку), і технічні засоби (вентиляція, кондиціювання повітря, опалювальна система).